6 výborných receptů na vánoční cukroví z datlí. Budete se olizovat!

Datlové vánoční cukroví potěší především ty, kteří se vyhýbají většímu množství cukru.

Nahraďte cukr sladkými datlemi a užijte si chutnou a zdravou verzi vánočních dobrot!

Raw datlové kuličky bez lepku

Tak málo ingrediencí a taková dobrota! 

Datlové kuličky budou příjemným závanem mezi klasickým vánočním cukrovím. Navíc, budete mít další druh vyrobený během pár minut.

Ingredience

  • 125 g mandlí
  • 200 sušených datlí
  • kokos
  • kakao nebo mleté oříšky na obalení

Postup

  1. Ve mlýnku na ořechy nebo v mixéru rozemelte mandle. Nemusí být rozemlety úplně na jemno.
  2. Poté proveďte totéž s vypeckovanými datlemi, které by měly tvořit směs lepivé konzistence.
  3. Smíchejte rozmixované datle i mandle a důkladně je prohněťte rukama.
  4. Ze vzniklé hmoty vyválejte stejně velké kuličky.
  5. Datlové kuličky obalte v kokosu, kakau nebo v mletých oříšcích, například pistáciových.

Raw datlové kuličky bez lepku v pekáči, vyloženém pečícím papírem.
zdroj: deliciouslyella.com

Vyzkoušejte i další recepty na raw kuličky.

Datlové cukroví s ovesnými vločkami

Z ovesných vloček nemusíte dělat jen kaši. Udělejte z nich neobvyklé a originální vánoční cukroví!

Ingredience

  • 250 g sušených datlí
  • 125 g másla
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 kypřícího prášku

Postup

  • Máslo rozpusťte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě.
  • Rozpuštěné máslo vmíchejte do ovesných vloček a vzniklou směs nechte ztuhnout.
  • Mezitím vypeckujte datle a nasekejte je nadrobno.
  • V další míse smíchejte vejce s vanilkovým a moučkovým cukrem, kypřícím práškem a datlemi.
  • Vmíchejte ovesné vločky a pomocí lžičky tvořte malé hrudky.
  • Hrudky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte je, dozlatova, asi 10 minut.

Datlové cukroví s ovesnými vločkami.
zdroj: finecooking.com

Seznamte se také s dalšími jednoduchými a rychlými vánočními recepty.

Rumové datlové cukroví s polevou

Toto datlové vánoční cukroví má tu výhodu, že jej můžete servírovat v době Vánoc, ale také jako pohoštění mimo vánoční čas.

Ingredience

  • 250 g sušených datlí zbavených pecek
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rozpustné kávy

Postup

  • Vypeckované datle rozemelte v mixéru.
  • Ořechy nasekejte nadrobno, případně je dejte do mixéru.
  • Ořechy a datle dejte do mísy, přidejte polovinu cukru krupice a promíchejte.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte.
  • V míse vyšlehejte zbylý bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek krupicového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne.
  • Do připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh.
  • Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, na dobu 30 minut.
  • Upečený korpus nechejte krátce vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka.
  • Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr.
  • Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
  • Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechejte ztuhnout. Vánoční cukroví z datlí skladujte v chladu.

Hnědé rumové datlové cukroví, ve tvaru kulatých sušenek, s polevou v bílé misce.
zdroj: avocadotozen.com

Chcete-li vykrajovat, můžete se inspirovat ověřenými recenzemi vykrajovátek.


Nepečené cukroví z datlí

Tento recept ocení nejen příznivci raw stravování. Připravte si chutné cukroví, které nemusíte péct!

Ingredience 

  • 1 a ½ šálku měkkých vypeckovaných datlí
  • 1 šálek nakrájených mandlí
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice (volitelné)
  • 1 lžička syrového pomletého vanilkového lusku (volitelné)

Postup

  • Krátce zpracujte všechny ingredience v kuchyňském robotu, dokud se směs neslepí. 
  • Směs příliš nemixujte, aby se z ní nestala pasta! Chceme, aby v ní zůstaly malé hrudky. 
  • Směs rozdělte rovnoměrně na 4–6 dílů (záleží, jak velké cukroví chcete). Z těchto dílků udělejte, pomocí rukou, kuličky. 
  • Z kuliček následně tvarujte požadované tvary. Můžete nechat kuličky, ale můžete vytvořit také srdíčka, hvězdy nebo různá zvířátka.
  • Nepečené datlové cukroví můžete ozdobit různými polevami nebo jej posypat například skořicí. 
  • Hotové cukroví nechte odpočívat aspoň 30 minut v lednici před tím, než jej budete podávat. Aby se těsto nerozpadalo, je vhodné jej nechávat v chladu.

Nepečené cukroví z datlí ve tvaru ježka, srdce a hvězdičky.
zdroj: unconventionalbaker.com

Vánoční cukroví z datlové pasty

Datlová pasta, chcete-li, datlová hmota, slouží v cukroví jako náhražka cukru. 

Chcete-li si tedy pochutnat na dobrém a zdravém cukroví bez cukru, jste na správné adrese!

Ingredience

  • 1 a ¼ šálku jemně mleté mandlové mouky
  • ¼ šálku ovesné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ½ šálku krémového mandlového másla
  • ½ šálku javorového sirupu
  • 5 lžic jablečného moštu
  • ½ šálku čokoládových lupínků
  • ½ šálku nasekaných pekanových ořechů (nemusí být, záleží na vaší chuti)

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Zatímco se trouba zahřívá, smíchejte v misce mouku, sodu a sůl. Vše dobře promíchejte. Použijte raději mixér, abyste odstranili případné hrudky a vše se pořádně propojilo. 
  • Uprostřed směsi udělejte jamku a přidejte do ní mandlové máslo, javorový sirup a jablečný mošt.
  • Vše dobře promíchejte a přidejte čokoládové lupínky a pekanové ořechy. Znovu promíchejte. 
  • Na plech dejte pečící papír a na něj, pomocí lžičky, malé hrudky připraveného těsta. 
  • Pečte do zlatova, asi 15–17 minut.

Vánoční cukroví z datlové pasty, ve tvaru kulatých sušenek, s mlékem.
zdroj: veggiesdontbite.com

Zatočené datlové vánoční cukroví 

Toto cukroví je vhodné nejen v průběhu Vánoc, ale také k čaji nebo kávě během celého roku. 

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek másla (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek hnědého cukru
  • 1 šálek bílého cukru
  • 3 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 1 lžička citronového extraktu
  • 4 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • ¾ lžičky jedlé sody

Náplň: 

  • 2 šálky nasekaných datlí
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek nasekaných ořechů
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup

Náplň:

  • V hrnci smíchejte všechny ingredience, které patří do náplně. 
  • Vše vařte na mírném ohni, za stálého míchání, po dobu 15–20 minut (dokud směs neztuhne). Dejte vychladit

Těsto:

  • Zatímco se náplň chladí, smíchejte máslo a oba druhy cukru v misce. Přidejte vejce. Přidávejte je jedno po druhém a vždy dobře rozmíchejte. 
  • Přidejte citronový extrakt. 
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu. Tuto směs přidávejte postupně do připravené krémové směsi a dobře promíchejte, dokud se vše nepropojí. 
  • Nechte odpočívat v pokojové teplotě minimálně 1 hodinu. 
  • Připravte si vál a vyválejte z něj pláty o rozměrech 30×23 cm. Pláty by měly být hrubé asi 0,5 cm. 
  • Polovinou náplně natřete první plát a srolujte. Opakujte také u zbývajícího těsta. 
  • Obě role zabalte do potravinové fólie a nechte chladit přes noc. 
  • Druhý den role nakrájejte asi na 0,5cm kusy a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem, asi 5 cm od sebe. 
  • Pečte na 180 °C, po dobu 8–10 minut, dokud nebude datlové vánoční cukroví mírně hnědé. 
  • Ochlaďte a můžete podávat.

Zatočené datlové vánoční cukroví, připomínající šneky z listového těsta.
zdroj: tasteofhome.com

Čím datle nahradit?
Zdravé vánoční cukroví z datlí je, v poslední době, velmi oblíbené a, navíc, je velmi snadné jej obměňovat podle vaší chuti.
Jednou můžete místo datlí použít sušené fíky, jindy je zastoupí, neméně sladké, meruňky.

Datlové vánoční cukroví je zdravé, sladké a pravděpodobně ani nepoznáte, že neobsahuje rafinovaný cukr. 

Vsaďte na datle a připravte, letos o Vánocích, něco nezapomenutelného!

Komentáře
  1. Zdravím a věřím,že mi poradíte.Dostala jsem datlovou pastu je strašně tuhá a nevím co s ní udělat,když ji chci použít na cukroví.Za případnou odpověd předem děkuji a přeji krásné vánoce.Eva Košnarová

    1. Dobrý den,

      pokud se jedná o nějakou kupovanou variantu, tak opravdu těžko říct. Co mě napadá, tak možná jí možná dát v pytlíku do horké vody a následně použít. Případně jí s vodou rozmixovat, aby byla více „tekutá“.

      I vám krásné Vánoce! 🙂

      Milan

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X