Recepty na kapra na Vánoce v 7 variantách (tradiční i neobvyklé). Inspirujte se!

Také si nedovedete představit Vánoce bez kapra s bramborovým salátem?

Proč občas nezkusit i něco jiného než jen kapra smaženého v trojobalu? I když i ten je výborný!

Proč ale nezkusit něco netradičního, ať nejíte celé vánoční svátky dokola to samé?

V našem článku najdete 7 zajímavých receptů na vánočního kapra, které si zaslouží vaši pozornost.

Inspirujte se!

Tradiční vánoční kapr smažený v trojobalu

Kapr na Vánoce je tradice, která se v mnoha rodinách ještě stále udržuje. K tomu je jistě potřeba, aby dotyční měli tuto rybu rádi. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Právě tento recept naprosto jednoduchý. 

Ingredience:

  • kapří podkovy nebo půlpodkovy
  • sůl
  • utřený česnek
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • citron

Postup:

  • Kapří porce si pokapeme citronem a necháme alespoň hodinu odležet. 
  • Pak je důkladně osolíme a vetřeme do nich prolisovaný česnek. 
  • Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci se solí a strouhance. 
  • Smažíme na středně rozpáleném tuku asi 6 minut z každé strany (závisí na tloušťce masa). 
  • Nakonec dáme okapat na ubrousek.
Smažený kapr na Vánoce s bramborovým salátem.
Zdroj: dobrotyzkuchyne.sk

Slavnostní kapr na modro na vánoční stůl

I vařený kapr může velice příjemně potěšit. A to nejen, když hledáte dietní verzi. 

Ingredience:

  • 4 podkovy z kapra
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky černého pepře
  • 100 ml  bílého vína
  • 60 ml jablečného octa
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl

Postup:

  • Kořenovou zeleninu si nakrájíme na nudličky, stejně tak i cibuli. 
  • Dáme do hrnce spolu s cca 600 ml vody, kořením, solí, vínem, octem a citronem a dáme vařit. 
  • Po 10 minutách vaření přidáme kapří podkovy a vaříme dalších 15 minut. 
  • Kapra servírujeme spolu se zeleninou.
Recept na kapra na modro k Vánocům.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Nakládaný vánoční kapr na grilu

Rychlý recept na vánočního kapra připravíte i pomocí grilu. Pokud máte doma nějaký po ruce, vyzkoušejte. Budete sami překvapeni. 

Ingredience:

  • podkovy z 1 středně velkého kapra

Na marinádu:

  • 50 ml oleje
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • citronová šťáva
  • sůl
  • mletý pepř černý

Postup:

  • Tymián si nasekáme na drobno, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a promícháme s olejem se šťávou z citronu. 
  • Touto směsí potíráme každou podkovu z obou stran. 
  • Necháme marinovat v chladu alespoň 2 hodiny. 
  • Pak pečeme na rozpáleném grilu asi 4 minuty z každé strany
Kapr na vánoční způsob na grilu s tymiánem.
Zdroj: receptnajedlo.sk

Pečený kapr v troubě se slaninou a česnekem

Milujete pečeného kapra i slaninu? Pokud jste tyto dvě ingredience ještě nikdy nezkusili dát dohromady, teď máte příležitost.

Potřebné ingredience:

  • 1 stáhnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
  • 1 lžičku soli
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžičku pikantního koření (co nejraději používáte – gulášové, orientální, grilovací atd.)
  • 0,5 lžičky mletého pepře (kdo nemá rád, nemusí dávat)
  • Kousek másla
  • 1 papriku (červená, bílá, zkrátka co máte doma)
  • Strouhanka

Postup receptu:

  • Připravte si vyšší pekáček, který důkladně vymažte máslem, vysypte strouhankou a dno pokryjte plátky anglické slaniny.
  • Kapra potřete po obou stranách rozetřeným česnekem a posypte pikantním kořením, vložte do pekáčku na slaninu a zakryjte ne slabá kolečka nakrájenou cibulí.
  • Podlijte 0,5 dl oleje nebo vody, záleží, co vám více vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky másla a položte na cibuli.
  • Nakonec kolem kapra položte na tenké proužky nakrájenou papriku. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°- 190°C zhruba 35 minut.
  • Pokud bude třeba, kapra ještě v průběhu pečení trochu podlijte vroucí vodou a občas lehce nadzdvihněte, aby neměl tendenci se připékat.
  • Jako přílohu můžete podávat šťouchané brambory, brambory pečené v troubě s kmínem, klasické vařené brambory atd.
Pečený vánoční kapr s cibulkou a slaninou.

Pokud Vás zajímá jak kapra správně naporcovat, tak si přečtete tento návod.

Štědrovečerní kapr na černo

Co si přestavíme pod pojmem vánoční kapr? Recept na kapra na černo? Ano. Může být!

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml černého piva (kdo nemá rád, může dát červené víno)
  • Sůl podle chuti
  • 60 g nastrouhaného perníku (koupíte běžně v obchodě)
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • Cukr dle chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených švestek
  • 50 – 60 g rozinek
  • 60 – 70 g másla

Postup vaření:

  • Začněte tím, že kapra vypláchnete octem a spolu se zachycenou krví ho nalijete do hrnce, přilijte vodu, přihoďte pokrájenou zeleninu s cibulí a nechte povařit.
  • Vznikne vývar, který přecedíte do jiného hrnce a dáte znovu na plotnu. Přivedete k varu, vložíte kapra, kterého si ještě předtím rozdělíte na porce a osolíte.
  • Nechte na mírném ohni povařit zhruba 15 minut.
  • Po uplynutí této doby kapra opatrně vyjměte, do vývaru nalijte pivo (nebo víno), přisypte nastrouhaný perník, marmeládu, citronovou kůru i šťávu, trochu cukru a sůl.
  • Pokrájejte mandle, švestky i rozinky a vhoďte do vývaru. Nakonec přidejte i máslo, zamíchejte, nechte minutku povařit a vložte zpět odloženého kapra. Ještě chvilku povařte a máte hotovo.
  • Takto připraveného kapra nechte odležet v chladu zhruba jeden až dva dny, teprve poté podávejte v teplé podobě s knedlíkem nebo za studena s domácí vánočkou.
Kapr na černo
Zdroj: Ceskyrozhlas

Vánoční smažený kapr v těstíčku

Klasického kapra v trojobalu připravuje každý z nás a všichni máme svůj nejoblíbenější způsob, jak na to, přesto není na škodu, zkusit smaženého kapra i jinak.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg čerstvého kapra
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • Sůl
  • 200 g ztuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Mouku prosejte do mísy, přidejte vejce, víno, olej i sůl a vše vyšlehejte do středně hustého těstíčka.
  • Kapra rozdělte na jednotlivé porce, omyjte a důkladně osušte.
  • Každou porci trošičku osolte a namočte do připraveného těstíčka.
  • Mezitím v pánvi rozehřejte pokrmový tuk a vložte kapra obaleného těstíčkem. Pomalu smažte po obou stranách do červena.
  • Jako přílohu podávejte bramborový salát nebo šťouchané brambory.
Vynikající smažený kapr v těstíčku s bramborem.

Kapr pečený s jablky a křenem

Potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvého kapra
  • Sůl
  • 100 g křenu
  • 250 g jablek
  • 1 citrón
  • 60 g strouhanky
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Kapra naporcujte, omyjte, osolte a vložte do nádoby, na to poskládejte oloupaná a na plátky nakrájena jablka promíchaná s nastrouhaným křenem.
  • Zakápněte to citronovou šťávou a dejte na 5 hodin odležet do lednice.
  • Na pánvi rozpusťte tuk, jednotlivé porce kapra vyjměte z nádoby, obalte ve strouhance a pečte z obou stran na pánvi.
  • Ke konci přidejte do pánve křen s jablky a šťávou, kde byl předtím naložený kapr a nechte ještě společně dopéct.
  • Podávejte s vařenými brambory. Na kapra na talíři navrstvěte křen s jablky.
Kapr pečený s jablky a křenem.
Zdroj: eatsmarter.com

Jak vlastně poznat čerstvého kapra?

  • Kůže musí být lesklá a neporušená
  • Oči jsou jasné a vypoulené
  • Břicho má hezky pružné a pevné
  • Žábry musí mít jasně červené
  • Kosti jsou neuvolněné
  • Šupiny pevně zasazené tam, kde mají být

Jasným znamením, že ryba není až tak čerstvá a k jejímu zabití už došlo před delší dobou je to, že má zapadlé a zakalené oči, ale zároveň také vybledlé žábry. Od takové ryby utíkejte hodně daleko.

Na štědrovečerním stole by zaručeně neměl chybět ani výborný bramborový salát.

A která z polévek u vás doma zvítězila jako předkrm? Podívejte se naše celé štědrovečerní menu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.