4 recepty na Išelské cukroví, které musíte vyzkoušet!

Že vám išelské vánoční cukroví nic neříká?

Název možná ne, ale křehké dortíčky s marmeládou, máslovým krémem a čokoládovou polevou už vám určitě povědomé budou.

Tohle cukroví nejen krásně vypadá, ale i výborně chutná.

A pokud nechcete mít stejné išelské dortíčky, jako mají ostatní, zkuste některou z našich speciálních variací, které jsou vhodné i pro celiaky či diabetiky.

Zařadíte některý z těchto receptů do vašeho vánočního pečení?

Nejlepší išelské cukroví najdete právě zde.

Išelské dortíčky klasické

Kdo by je nemiloval. Máslový krém, čokoláda, oříšek. Klasika nikdy neuškodí, a proto sem tento recept rozhodně patří. Přípravu receptu zvládne každý. Se zdobením si můžete pohrát podle fantazie.

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • Špetka soli

Náplň:

  • 100 g mletých ořechů
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 5 lžic smetany
  • Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

  • Vyšlehejte máslo společně s cukrem a žloutky. Ve vedlejší misce smíchejte suché ingredience a přidejte ke zbytku těsta. Poté vmíchejte rum a vytvořte těsto. Poté jej dejte odležet do lednice alespoň na 1 hodinu.
  • Mezitím si připravte náplň smícháním mletých ořechů a marmelády.
  • Odleželé těsto vyndejte z ledničky, rozválejte na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka.
  • Troubu předehřejte na 180 °C, kolečka dejte na plech s pečícím papírem a pečte po dobu 7-10 minut.
  • Po upečení vyndejte kolečka z trouby a nechte je vychladnout. Poté si připravte polevu. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a postupně přidávejte smetanu tak, aby byla poleva tak akorát hustá a zároveň tekutá.
  • Vychladlá kolečka po dvou slepujte náplní k sobě a polijte polevou. Navrch dejte oříšek a nechte zatuhnout v lednici. Skladujte v chladu.
Išelské cukroví s čokoládovou polevou a oříšky
Zdroj: top-rezepte.de

Bezlepkové išelské dortíčky

Alergie na lepek je dnes docela častým jevem. Nikdo, kdo jí trpí, by však neměl přijít o tradiční vánoční dobroty. A právě pro tyto případy je zde bezlepková alternativa. Tohle bezlepkové išelské cukroví s kakaovou náplní bude chutnat každému.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, amarantová atd.)
  • 80 g cukru moučka
  • 20 g kakaa
  • 40 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové či směs)
  • 150 g másla

Náplň:

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

  • 120 g moučkového cukru
  • 400 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce kakaa
  • Troška rumu

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

Postup:

  • Smíchejte suché ingredience na těsto a poté přidejte po kouskách změklé máslo. Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v ledničce.
  • Mezitím připravte náplň. Nakrájejte máslo na kousky, nechte jej změknout a přimíchejte do něj cukr, kakao, žloutky a rum. Důkladně vyšlehejte.
  • Polevu připravíte rozehřátím čokolády ve vodní lázni a postupným přidáním tuku.
  • Odstáté těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka.
  • Dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu zhruba 10-12 minut.
  • Po upečení a vychladnutí slepte kolečka po dvou pomocí máslového krému a polijte ještě teplou čokoládovou polevou.
  • Ozdobte ořechy.

TIP: Jako ozdobu můžete použít i nasekanou a s cukrem opraženou směs oříšků.

Bezlepkové išelské dortíčky s čokoládou
Zdroj: salala.de

Zdravé išelské dortíčky

Křehké išelské cukroví má mnoho variant a tato zdravá varianta je jednou z nich. Kromě toho, že obsahuje spoustu ingrediencí vhodných pro naše tělo, neobsahuje klasický cukr a je tak vhodná i pro diabetiky.

Ingredience:

Těsto:

  • 200 g mletých mandlí
  • 80 g kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 60 g březového nebo jiného přírodního cukru
  • 60 g másla ghee
  • Ostrouhaná slupka z 1 pomeranče
  • 1 vanilkový lusk
  • Špetka skořice

Náplň:

  • Meruňková marmeláda bez cukru

Poleva:

  • 1 lžička kokosového oleje
  • 80 g hořké čokolády (minimálně 70 %)

Postup:

  • Z ingrediencí vytvořte těsto a dejte jej vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu. Poté jej vytáhněte, rozválejte (ideálně mezi dvěma pečícími papíry) a vykrájejte kolečka.
  • Kolečka dejte na plech s pečícím papírem a pečte na 180 °C po dobu 15 minut.
  • Mezitím si připravte polevu z horké čokolády a kokosového oleje ve vodní lázni.
  • Upečená a vychladlá kolečka slepte dohromady marmeládou a polijte polevou.
  • Ozdobte nasekanými mandlemi nebo nechte dortíčky jen tak.
Zdravé išelské dortíčky s polevou
Zdroj: glutenfreiesleben.de

Išelské dortíčky s pudinkovým krémem

Tento recept je plný lahodných chutí. Těsto obohacené citrónem, jemný pudinkový krém na išelské cukroví a poleva s pistáciemi a špetkou soli. Nápaditá varianta klasických dortíčků vás rozhodně příjemně překvapí.

Ingredience:

Těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • Nastrouhaná slupka z jednoho citronu

Náplň:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 40 g másla
  • 85 g cukru krystal
  • 10 g vanilkového prášku
  • 1 žloutek

Poleva a zdobení:

  • 50 g meruňkové marmelády
  • 250 g hotové čokoládové polevy
  • Nasekané pistácie
  • Špetka soli

Postup:

  • Smíchejte ingredience na těsto, změklé máslo přidávejte postupně. Hotové těsto nechte chvíli odležet.
  • Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni smíchejte smetanu s máslem a 60 g cukru. Poté odstraňte z horké lázně, dejte do studené a ochlaďte za stálého míchání. Poté dejte směs vychladit do lednice.
  • Vezměte pudinkový prášek, smíchejte jej se 2 lžícemi mléka a žloutkem. Zbývající mléko přiveďte k varu, přimíchejte zbývající cukr (25 g), přidejte směs s pudinkem a za stálého míchání chvíli vařte. Poté nechte rovněž vychladnout v lednici. Pudinkový a smetanový krém smíchejte dohromady a opět nechte vychladit.
  • Mezitím rozválejte těsto a vykrojte kolečka. Dejte péct do trouby na 170 °C a pečte zhruba 12 minut.
  • Upečené cukroví nechte vychladnout a za pomoci krému slepuje k sobě po dvou kolečkách. Vršek namažte marmeládou a připravte hotovou čokoládovou polevu podle návodu. Poté jí přelijte přes marmeládu a posypte nasekanými, lehce posolenými pistáciemi.
Išelské cukroví s pudinkovou náplní a pistáciemi.
Zdroj: gusto.at

Jak je vidět, išelské vánoční cukroví je velice tvárné a nabízí dost prostoru pro fantazii. A to, že lze mlsat i na Vánoce chutně, tradičně a zároveň i zdravě? To je paráda.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.