Dopřejte si to nejlepší vánoční cukroví z čokolády

Také patříte k vášnivým čokoholikům, kteří nedokážou žít bez čokolády?

Už jste někdy ochutnali čokoládové vánoční cukroví?

Neváhejte a vyrobte si jeden z 3 druhů vánočního cukroví z čokolády, které jsme si pro vás dovolili připravit. Jsou to jednoduché recepty, které zvládne i úplný začátečník. Uvidíte, že výsledek bude stát za to!

Čokoládové cukroví vykrajované

Čím více čokolády, tím větší orgie! Dopřejte si něco mimořádného a upečte si toto jednoduché vykrajované cukroví, které vám díky své chuti přímo exploduje v puse.

Na vykrajované cukroví z čokolády potřebujete:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 1/4 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 15 dkg nahrubo nasekané čokolády (hořká, na vaření nebo může být i mléčná)
  • 1/4 lžičky skořice
  • Špetka citronové kůry (čerstvá nebo sušená)

Na dohotovení:

  • pikantní marmeláda
  • čokoládová poleva
  • zdobení podle fantazie

Postup:

  • Mouku, kypřící prášek a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte na hodinku až dvě odpočinout do ledničky.
  • Potom těsto vyválejte na zhruba 0,5 cm silný plát, vykrájejte různé tvary, ale vždy tak, aby vám vyšel sudý počet kvůli slepování.
  • Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.
  • Upečené nechte vychladnout a poté slepujte pikantní marmeládou vždy dva stejné tvary k sobě.
  • Nakonec polijte nebo potřete čokoládovou polevou a ozdobte podle vlastní fantazie. Někdo dává čokoládové lupínky, cukrové zdobení, nasekané oříšky atd.
čokoládová srdíčka spojená marmeládou
Zdroj: cokoli-delate-delejte-s-laskou.webnode.cz

Čokoládové stromečky

Vykrajované cukroví frčí v jakékoliv podobě a to čokoládové obzvlášť. Když ho navíc připravíte v čistě vánočním motivu, kterým stromeček rozhodně je, pak je to dokonalé.

Na stromečky z čokolády potřebujete:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 80 g hořké čokolády
  • mléko podle potřeby
  • moučkový cukr se skořicí na obalení

Postup:

  • Jako již tradičně je dobré nejdříve prosít mouku s moučkovým cukrem do mísy, pak přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu, kakao, vanilkový cukr, vejce a postupně vypracujte hladké těsto přidáváním mléka.
  • Vždy přilijte jen trochu, zapracujte a teprve poté když tak můžete přidat, aby nebylo těsto moc měkké nebo nedej bože řídké.
  • Jakmile je těsto pěkně hladké, dejte ho na vál a vyválejte na 4 milimetry silný plát, ze kterého vykrájejte vánoční stromečky.
  • Samozřejmě, že když takovou formičku na vykrajování nemáte, použijte zkrátka takový tvar, co máte po ruce. Plech vyložte pečícím papírem a naskládejte na něj připravené tvary.
  • Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a nechte péct zhruba 12 minut (záleží, jakou máte troubu) dorůžova.
  • Hned jak cukroví vyjmete z trouby, tak ho ještě horké obalte ve směsi moučkového cukru se skořicí. Nechte vychladnout a pak teprve můžete cukroví uložit.
vykrajované stromečky z čokoládového cukroví
Zdroj: thehoneyroasted.com

Vánoční čokoládové pralinky – nepečené cukroví

Kromě hořké čokolády nebo té na vaření, můžete vykouzlit vynikající cukroví také z té mléčné, která má svou specifickou a velmi lahodnou chuť.

Na pralinky z čokolády budete potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 %)
  • 160 g mléčné čokolády
  • 60 g mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu (někdo dává Amaretto)
  • 100 g kakaa či Granka na obalení

Postup:

  • Do kastrůlku nalijte smetanu a nechte na mírném ohni přejít varem.
  • Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a nechte rozpustit, aby vznikla jednotvárná hmota, která se nechá chvíli vychladnout.
  • Zatímco smetana chladne, smíchejte ořechy (mandle) s cukrem, kakaem i rumem a přidejte do vychladlé čokoládové hmoty. Důkladně promíchejte a uložte do lednice, kde nechte odpočinout do druhého dne.
  • Další den hmotu vyndejte a lžičkou nebo rukou odebírejte kousky, ze kterých budete tvořit kuličky ve stejné velikosti.
  • Každou kuličku obalte v kakau nebo Granku tak, aby se kuličky nelepily.
  • Jestliže je hmota moc řídká, naberte ji lžičkou, rovnou obalte a až pak tvarujte kuličky.
  • Pralinky naskládejte do krabičky a uložte do lednice.
domácí pralinky z čokolády
Zdroj: korenizivota.cz
Poznámka: správně se tato hmota nazývá ganache a je charakteristická tím, že má tzv. ledový efekt.

Jaká kouzla umíte s čokoládou vy? Mrkněte také na cukroví z ovesných vloček, rozhodně stojí za pozornost.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.