Vyzkoušejte tyto skvělé recepty na vánoční cukroví z čokolády

Hledáte recepty na čokoládové vánoční cukroví, kterému nikdo neodolá? 

Pak jste tady správně!

Vyzkoušejte našich 5 nejlepších receptů z voňavé čokolády!

Čokoládové vykrajované cukroví

Dopřejte si mimořádnou chuť čokolády a upečte si lahodné cukroví, při jehož vykrajování si užijete spoustu legrace!

Ingredience

Těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 3 žloutky
  • 15 dkg nahrubo nasekané čokolády (hořká, na vaření nebo mléčná)
  • ¼   lžičky skořice
  • Špetka citronové kůry (čerstvá nebo sušená)

Na dohotovení:

  • marmeláda
  • čokoládová poleva na vánoční cukroví
  • zdobení podle fantazie

Postup

  • Mouku, kypřící prášek a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte na 1–2 hodiny odpočinout do ledničky.
  • Následně těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj různé tvary. Vykrajujte tak, aby vám vyšel sudý počet, a to kvůli slepování.
  • Přendejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě, vyhřáté na 170 °C. Pečte, dokud cukroví nezačne růžovět.
  • Upečené cukroví nechte vychladnout a jednotlivé kousky k sobě slepujte pomocí marmelády.
  • Nakonec vše polijte polevou z čokolády na vánoční cukroví a dále ozdobte dle vlastní fantazie. Můžete zvolit čokoládové lupínky, cukrářské sypání, nasekané oříšky apod.

Čokoládové vykrajované cukroví ve tvaru srdce, zdobené posypkou a slepené krémem.
zdroj: theloopywhisk.com

Zdobení vánočního cukroví čokoládou je krásné. Můžete se ale inspirovat také dalšími polevami na vánoční cukroví.

Čokoládové stromečky

Vánoční stromeček k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravte si jej také jako dobrotu, která bude zdobit váš stůl. 

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 70 g cukru moučka
  • 80 g hořké čokolády
  • mléko podle potřeby
  • moučkový cukr se skořicí na obalení

Postup

  • Kakaové těsto na vánoční cukroví vytvoříte jednoduše tak, že mouku prosejete s moučkovým cukrem do mísy, přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu, kakao, vanilkový cukr, vejce a postupně přidávejte mléko, které vám pomůže vypracovat hladké těsto.  
  • Vždy přilijte jen trochu mléka, aby nebylo těsto moc řídké.
  • Jakmile je těsto pěkně hladké, dejte ho na pomoučený vál a vyválejte plát o síle 4 mm. Z plátu následně vykrojte vánoční stromečky.
  • Plech vyložte pečícím papírem a cukroví dejte péct na 170 °C (trouba musí být předehřátá). Pečte 12 minut, dokud nezačne cukroví růžovět.
  • Ještě horké čokoládové vánoční cukroví obalte ve směsi moučkového cukru a skořice. 
  • Nechte jej vychladnout a podávejte.

Čokoládové vánoční cukroví ve tvaru stromečku, zdobené posypkou z cukru a skořice.
zdroj: thehoneyroasted.com


Vánoční domácí čokoládové pralinky 

Tento recept ocení, mimo jiné, také příznivci raw stravování. Naše čokoládové pralinky se totiž nepečou!

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 %)
  • 160 g mléčné čokolády
  • 60 g mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu (někdo dává Amaretto)
  • 100 g kakaa či Granka na obalení

Postup

  • Do kastrůlku nalijte smetanu a nechte ji, na mírném ohni, přejít varem.
  • Přidejte, na kousky nalámanou, čokoládu a nechte ji rozpustit. Snahou je získat jednotvárnou hmotu, kterou musíte nechat vychladnout.
  • Zatímco smetana s čokoládou chladne, smíchejte ořechy (mandle) s cukrem, kakaem a rumem. Vše přidejte do vychladlé čokoládové hmoty a důkladně promíchejte. Směs uložte do lednice a nechte ji odpočinout do druhého dne.
  • Následující den hmotu vyndejte a, lžičkou nebo rukou, odebírejte kousky, ze kterých budete tvořit kuličky ve stejné velikosti.
  • Každou kuličku obalte v kakau nebo Granku tak, aby se kuličky nelepily.
  • Jestliže je hmota moc řídká, naberte ji lžičkou, posypte a až pak tvarujte kuličky.
  • Pralinky naskládejte do krabičky a uložte do lednice.
  • Jakmile čokoládové pralinky ztuhnou, můžete podávat.

Vánoční domácí čokoládové pralinky, obalené v kakau.
zdroj: unsplash.com

Máte rádi cukroví z čokolády, ale nechcete při jeho tvorbě péct? Pak prozkoumejte jednoduché recepty na nepečené čokoládové cukroví.

Čokoládové vánoční cukroví s kokosem

Kokos a čokoláda jdou jednoduše k sobě. Vyzkoušejte slaďoučké cukroví, které navíc vypadá velice zajímavě!

Ingredience

  • 500 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • Tabulka mléčné čokolády (dle vaší chuti)
  • 2 šálky nastrouhaného slazeného kokosu
  • 1 šálek pekanových ořechů
  • 1 lžička vanilky
  • ⅛ lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Připravte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem.
  • Připravte si také vodní lázeň, ve které rozpusťte čokoládu. Do rozpuštěné čokolády přidejte kondenzované mléko a dobře promíchejte. Míchejte, dokud nebude čokoláda úplně rozpuštěná.
  • Dejte misku z dosahu tepla a vmíchejte do směsi zbývající přísady. 
  • Čokoládové těsto na cukroví nandejte, za pomoci lžičky, na připravený plech, a to s rozestupy asi 3 cm. 
  • Pečte 15 minut. Při pečení čokoládové cukroví stále hlídejte, protože spálená čokoláda nechutná vůbec dobře.

Čokoládové vánoční cukroví, ve tvaru hrudek, s kokosem.
zdroj: 365daysofbakingandmore.com

Kondenzované mléko můžete použít také do cukroví, ve kterém je karamel. Prozkoumejte recepty na karamelové vánoční cukroví!

Vánoční cukroví z bílé čokolády

Čokoládové cukroví nemusí být jen tmavé. Použijte bílou čokoládu, která váš vánoční stůl rozzáří a rozveselí.

Ingredience

  • 1 a ¼ šálku mouky
  • ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • ¾ šálku nasekané bílé čokolády
  • ½ šálku rozdrcených sušenek
  • 1 špetka soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • ½ šálku + ½ lžíce cukru 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky máty peprné

Postup

  • Mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl vyšlehejte.
  • Máslo a cukr vyšlehejte zvlášť, dokud nebude směs nadýchaná.
  • Zatímco mixujete, přidejte vejce a vanilkový extrakt s mátou. 
  • Pomalu přidávejte směs s moukou a kousky bílé čokolády s rozdrcenými sušenkami (nějaké si nechte bokem na závěrečné obalování). Vše pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí. 
  • Jakmile je těsto hotové, rozehřejte si troubu na 180 °C a z těsta začněte tvarovat malé kuličky o velikosti polévkové lžíce. 
  • Kuličky obalujte ve směsi sušenek, které jste si dali na začátku bokem a umisťujte je na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Mezi kuličkami dodržujte rozestupy asi 3 cm, protože se z nich při pečení stanou placičky.
  • Cukroví pečte 6–7 minut. Poté jej nechte vychladnout a podávejte.

Vánoční cukroví z bílé čokolády, zdobené červenobílými vánočními lízátky.
zdroj: preppykitchen.com

Jednotlivá kolečka z bílé čokolády můžete jíst jen tak. Můžete je ale také slepit čokoládovým krémem do vánočního cukroví a získat tak zajímavý druh cukroví navíc.

Čokoládové vánoční cukroví by nemělo, ve sváteční čas, chybět. Čokoláda zahřeje a uklidní. 

Dopřejte si čokoládové potěšení a užijte si pohodové Vánoce!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X