Recepty na cukroví ze špaldové mouky: mlsejte zdravěji!

Věděli jste, že špalda napomáhá dobrému trávení?

Navíc zmírňuje či dokonce zabraňuje tolik nepříjemným migrénám.

Má mnoho blahodárných účinků, proto je obyčejná mouka často nahrazována právě špaldovou.

Pojďte si s námi připravit zdravější verze vánočního cukroví ze špaldové mouky.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Nejdříve začneme základním cukrovím, které o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti.

Vánoční linecké cukroví se špaldovou moukou vám zachutná stejně tak, jako to cukroví, jak jej všichni známe.

Budete potřebovat:

  • 100 g světlé špaldové mouky
  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • citronová kůra

Postup přípravy:

  • Ze všeho nejdříve si z lednice vytáhněte máslo.
  • Jakmile máslo získá pokojovou teplotu, začněte s přípravou.
  • Oba typy mouky spolu s práškem do pečiva prosijte.
  • Přidejte třtinový cukr s mandlemi, které si můžete na jemno namlít nebo už hotové koupit.
  • Celou sypkou směs promíchejte i s citronovou kůrou.
  • Poté přidejte žloutek, celé vejce a máslo.
  • Suroviny smíchejte v tuhé těsto tak, aby se nelepilo a na povrchu bylo hladké.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
  • Těsto si rozdělte na několik kusů, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Každý kus vyválejte na 3-5 milimetrů silný plát, ze kterého vykrajujte požadované tvary.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte po dobu asi 8 minut.
  • Jakmile upečené kousky vychladnou, začněte je slepovat džemem.
linecké cukroví ze špaldové mouky slepené marmeládou na talíři
zdroj foto: https://www.lecker.de

Špaldové cukroví s kokosovým krémem

Taky každý rok hledáte nějaké nové vánoční recepty?

Vyzkoušejte netradiční linecké cukroví ze špaldové mouky, jehož chuť podtrhuje kokosový krém s kakaem.

Budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 80 g rýžového sirupu
  • 20 g kakaa
  • citronovou kůru

Krém:

  • 200 ml kokosového krému
  • 30 g mandlové moučky
  • 15 g kakaa
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup přípravy:

  • Nejdříve prosijte špaldovou mouku spolu s kakaem.
  • Poté přidejte rýžový sirup, lžičku citronové kůry a změklé máslo – nejlépe při pokojové teplotě.
  • Vytvořte tužší těsto – nehnětejte těsto moc dlouho.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Kokosový krém otevřte a vyjměte tuhou část.
  • Přidejte kakao, sirup a utřete. 
  • Posléze vmíchejte mandlovou moučku – na jemno umleté mandle.
  • Hotový krém vložte do lednice.
  • Těsto rozdělte na několik částí a z každé části vyválejte plát silný asi 3 milimetry.
  • Vykrajujte tvary, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Nezapomínejte na horní díl cukroví – vykrojte kolečko, aby vynikl krém (stejně jako u klasického lineckého cukroví s džemem).
  • Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 160 stupňů asi 10 – 15 minut.
  • Upečené linecké cukroví nechte vychladnout a kousky k sobě slepte krémem.
  • Hotové cukroví skladujte v lednici.
linecké kolečka s kokosovým krémem a káva v pozadí na stole
Zdroj foto: https://thespicetrn.com

Mrkvové cukroví ze špaldové mouky

Budete potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g mrkve 
  • 250 g másla
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • citronovou kůru
  • zázvor – asi 2 centimetry

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte mrkev – očistěte ji a nastrouhejte.
  • Mezitím si z lednice vyndejte máslo.
  • Jakmile má pokojovou teplotu, smíchejte ho spolu s nastrouhanou mrkví.
  • Přisypte prosátou mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a najemno nastrouhaný zázvor.
  • Vypracujte tuhé těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Jakmile je těsto odpočaté, nechte ho chvíli vytažené z lednice.
  • Posléze jej vyválejte na plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary sušenek.
  • Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Plech vložte do předem předehřáté trouby a pečte asi 10 minut na 180 stupňů.
mrkvové cukroví ze špaldové mouky
https://amyshealthybaking.coms

Mimochodem – toto mrkvové cukroví patří mezi nejrychlejší recepty na vánoční cukroví.

Zdravé špaldové sušenky

Při tomto cukroví využijete ne jenom mouku špaldovou, ale taky pohankovou bez lepku.

Budete potřebovat:

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 velkou mrkev
  • 1 lžičku směsi koření – badyán, skořice, hřebíček

Postup přípravy:

  • Připravte si mrkev, kterou zbavte nečistot a najemno ji nastrouhejte.
  • Poté umelte koření – pokud jste již nekoupili mletou směs.
  • Oba druhy mouky prosijte a smíchejte s cukrem a kořením.
  • Sypkou směs pořádně promíchejte.
  • Přidejte zbylé ingredience a vypracujte těsto, které vložte na jednu hodinu do lednice.
  • Jakmile je těsto hotové, vytáhněte ho z lednice a nechte ho odstát při pokojové teplotě.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů a plech si vyložte pečícím papírem.
  • Těsto rozdělte na několik kousků a vyválejte plát asi 3 milimetrů silný.
  • Vykrajujte hvězdičky různých velikostí a skládejte je na plech.
  • Pečte při teplotě 170 stupňů asi 15 minut.
  • Skladujte v suchém a chladném místě.
zdravé špaldové sušenky
https://www.theclevercarrot.com

Vánoční perníčky ze špaldové mouky

Kdo by nemiloval vánoční perníčky, proto si je připravte ve zdravější formě, kdy hlavní ingrediencí je špaldová mouka.

Budete potřebovat:

  • 380 g celozrnné špaldové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžičku sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mletého koření – hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek 
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 50 ml mléka

Postup přípravy:

  • Mouku, cukr, sodu a kakao prosijte.
  • Přidejte mleté koření a sypkou směs pořádně promíchejte.
  • Přidejte ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto, které zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a nechte ho alespoň 3 hodiny odpočinout v lednici.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Z uleželého těsta vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů a vykrajujte požadované tvary pomocí vykrajovátek.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte asi 8 minut při teplotě 180 stupňů.
  • Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit podle libosti.
  • Skladujte v tmavém a chladném prostředí.
zdobené perníčky ze špaldové mouky
Zdroj foto: https://countrycupboardcookies.com

Dia rozinkové hvězdičky

Hledáte nějaké opravdu zdravé vánoční cukroví?

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

To se vám jistě budou líbit hvězdičky z rozinek, které se řadí do kategorie Dia vánočního cukroví.

Budete potřebovat:

  • 50 g špaldové mouky
  • 160 g rozinek
  • 140 g vlašských ořechů
  • 100 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 bílek
  • hrst mandlí

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte rozinky, které je potřeba spařit, aby dostaly potřebnou měkkost a poté je pomelte.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 180 ℃.
  • Mouku prosijte a ořechy najemno umelte.
  • Připravené rozinky smíchejte s prosátou moukou, ořechy, medem, citronovou šťávou a vypracujte tuhé těsto, které vložte na půl hodiny do lednice.
  • Těsto rozdělte na několik částí – bude se vám s ním lépe pracovat.
  • Z každé části vyválejte plát silný asi 3-5 milimetrů.
  • Vykrajujte hvězdičky – můžete použít i jiné tvary, například srdíčka nebo kometky.
  • Vykrojené kousky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřete je bílkem a posypte troškou posekaných mandlí.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 10 minut.
  • Skladujte v suchém a tmavém místě.
dia rozinkové perníčky
Zdroj foto: https://www.kingarthurflour.com

Jak se vám líbí vánoční recepty ze špaldové mouky?

Našli jste si své oblíbené?

Nebo dáte přednost těm starým ověřeným, jako jsou například recepty na žloutkové vánoční cukroví?

Proč je špaldová mouka tolik oblíbená?

Každé obilné zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři základní složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena, aby se lépe zpracovávala.

Špaldová mouka obsahuje všechny složky, ovšem zpracování je mnohem složitější – to se často projevuje na ceně mouky. 

Díky tomu, že je pšeničná mouka zbavena několika částí zrna, postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev.

Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem:

  • vlákniny,
  • bílkovin,
  • vitamínů a
  • minerálů.
Špaldová mouka vs. bílá mouka porovnání. obsahu vitamínů.
Zdroj: ekozivot.cz

Špaldové zrno je také lépe rozpustné ve vodě než pšenice, což tělu usnadňuje lepší strávení špaldy. 

Vzhledem k vysokému obsahu minerálů a vitamínů může pomáhat regulovat metabolismus, zvýšit krevní oběh, zlepšit imunitní systém, snížit hladinu cukru v krvi a snížit špatnou hladinu cholesterolu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.