4 vynikající recepty na DIA vánoční cukroví pro Váš mlsný jazýček

Zdravé vánoční cukroví? Zdá se vám to jako neskutečný protiklad?

Vánoční cukroví se stévií nebo s umělými sladidly je už běžnou záležitostí. Stačí jen vědět, jak na to!

Vánoční cukroví i pro diabetiky

Vánoce plné nejrůznějších dobrot. To je skutečná zatěžkávací zkouška pro nejednoho diabetika.

Neznamená to, že by si diabetik nemohl aspoň „uzobnout“ klasického vánočního cukroví. Ovšem opravdu pouze ochutnat.

Že si však Vánoce nedovedete bez talíře plného sladkých dobrot představit?

Potom si připravte speciální DIA vánoční cukroví, které je od toho klasického téměř k nerozeznání! Avšak ani DIA cukroví vás nespasí a zvýšená konzumace různých pochutin během vánočního období si žádá více pohybu.

A rozhodně není na škodu sáhnout po zdravějších variantách cukroví, například cukroví z ovesných vloček, raw cukroví a podobně. Pro začátek však vyzkoušejte osvědčené DIA vánoční recepty!

DIA linecké cukroví

Nepostradatelná a osvědčená klasika

Co budete na linecké cukroví pro diabetiky potřebovat?

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g sojové mouky
  • 150 g másla
  • 100 g sladidla (sorbitu, aspartamu apod.)
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • marmeláda pro diabetiky

Jak linecké cukroví pro diabetiky připravíte?

  1. Hladkou a sójovou mouku smíchejte se změklým máslem, žloutky, rozdrceným sladidlem a citronovou kůrou.
  2. Těsto důkladně vypracujte a nechejte jej odležet v lednici nejméně 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
  3. Odleželé těsto rozdělte na 4 stejně velké díly.
  4. Jeden díl těsta vyválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Postup zopakujte se všemi díly lineckého těsta.
  6. Vykrojené cukroví pečte několik minut v troubě, dokud mírně nezezlátne.
  7. Po vychladnutí namažte cukroví DIA marmeládou a slepte jej.
  8. Linecké cukroví je vhodné nechat odležet minimálně týden.

DIA kuličky Rafaello

Lahodná a elegantní dobrota

Co budete na Rafaello kuličky pro diabetiky potřebovat?

  • 40 g dortových oplatek (neslazených)
  • 40 g másla
  • 20 g sušeného mléka
  • 1 lžička rumu
  • 2 pecičky sladidla nebo jiné sladidlo o stejné sladivosti
  • 20 g strouhaného kokosu

Jak Rafaello kuličky pro diabetiky připravíte?

  1. Sušené mléko a rozdrcené sladidlo vyšlehejte se změklým máslem a lžičkou rumu.
  2. Do vyšlehané směsi opatrně vmíchejte rozdrcené dortové oplatky.
  3. V případě potřeby dejte směs na chvíli vychladit.
  4. Poté tvarujte malé kuličky, které následně obalujte ve strouhaném kokosu.
  5. Kokosové kuličky skladujte v chladu.
  6. Před servírováním je můžete rozmístit na malých papírových košíčků s potiskem.

DIA mandlové rohlíčky

Nenápadný a překvapující pamlsek

Co budete na mandlové rohlíčky pro diabetiky potřebovat?

  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g sojové mouky
  • 60 g strouhaných mandlí
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 5 ks sladidla
  • strouhané mandle nebo kokos na obalení

Jak mandlové rohlíčky pro diabetiky připravíte?

  1. Celozrnnou i sójovou mouku prosejte.
  2. Přidejte strouhané mandle, změklé máslo, vejce i sladidlo.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte ho zhruba hodinou odpočinout v lednici.
  4. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte jej prsty na dlouhý tenký válec, který rozkrájejte na malé, stejně velké kousky.
  5. Z takto připravených kousků tvarujte drobné rohlíčky. Pro usnadnění práce můžete použít speciální plech určený na přípravu rohlíčků.
  6. Rohlíčky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při teplotě 160°C zhruba 10 min.
  7. Ještě horké rohlíčky obalte ve strouhaných mandlích.

DIA mašličky a hvězdičky

Roztomilé a nápadité pochoutky

Co budete na mašličky pro diabetiky potřebovat?

  • 180 g strouhaných mandlí
  • 90 g másla
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička skořice
  • 4 žloutky
  • 5 peciček sladidla
  • DIA marmeláda nebo povidla

Jak hvězdičky pro diabetiky připravíte?

  1. Mouku smíchejte se strouhanými mandlemi a přidejte změklé máslo, žloutky a rozdrcené sladidlo.
  2. Pečlivě vypracujte těsto a nechejte jej chvíli uležet.
  3. Odleželé těsto vyválejte do tenkého plátu a vytvarujte z něj hvězdičky, mašličky nebo například srdíčka.
  4. Vykrájené cukroví pečte při teplotě 160 °C maximálně deset minut.
  5. Po vychladnutí můžete mašličky a hvězdičky slepit pomocí marmelády nebo povidel ve variantě pro diabetiky. Nahoru můžete dát ještě trochu marmelády a do ní usadit celou oloupanou mandli.

Dáváte si na stravování pozor i o Vánocích a připravujete vlastní diabetické cukroví, o jehož složení máte dokonalý přehled?

4 vynikající recepty na DIA vánoční cukroví pro Váš mlsný jazýček
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *