4 nejlepší recepty na trdelníky podomácku: inspirujte se!

Trdlo je sice nadávka, která míří především na lidskou nešikovnost, ale také forma, na kterou se namotává tato úžasná dobrota. 

Trdelník je kynutým sladkým pečivem, které je obaleno v cukru a skořici. 

Jeho vůně je tak výrazná, že vzbudí pozornost každého. 

Nejlepší je ještě teplý, krásně se rozplývá na jazyku. 

Pojďme si upéct domácí trdelník. 

Zvládneme jej i bez speciální formy.

Skalický trdelník s vlašskými ořechy

Domácí výroba trdelníku není složitá. A s ořechy vůbec nezní jako špatná kombinace, že? Ochutnejte!

INGREDIENCE

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ hrnku teplého mléka
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička suchého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej
  • skořice
  • cukr
  • vlašské ořechy 

POSTUP

  • Do mísy si nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, droždí, rozmícháme a necháme 10 minut odstát. 
  • Žloutky si oddělíme od bílků. 
  • Pomocí mixéru si vyšleháme žloutky s máslem, pak přidáme prosátou mouku a vykynuté droždí. 
  • Vypracujeme těsto a necháme vykynout na teplém místě 1 hodinu.
  • Těsto si rozdělíme na 10 částí a z každé si vyválíme dlouhé “hady”. 
  • Váleček si obalíme celý do alobalu (včetně úchytů), potřeme jej olejem a namotáme těsto.
  • Mezi jednotlivými trdelníky necháme mezery. 
  • Potřeme bílkem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí a najemno nasekanými vlašskými ořechy.
  • Váleček dáme do hlubšího plechu tak, aby byl ve vzduchu.
  • Dáme péci do předehřáté trouby na 190 °C na asi 20 minut dozlatova. 
  • Necháme vychladnout, pak opatrně stáhneme z válečku.
Křupavé trdelníky z máslového kynutého těsta s ořechy.
lavenderandmacarons.com

Domácí trdelník na plech s náplní

K tomuto receptu na trdelník opět nepotřebujeme formičky na trdelník. Postačí nám menší zavařovací sklenice nebo plechovky.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 4 lžíce cukru
  • ½ hrnku teplého mléka
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 2 a ¼ lžičky sušeného droždí

Na dokončení:

  • 1-2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička vody
  • ½ hrnku cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • šlehačka 
  • nutella

POSTUP

  • V míse si smícháme ¼ litru teplého mléka, droždí a 1 lžičku cukru. 
  • Necháme kynout asi 10 minut.
  • Mouku, cukr, vejce i droždí s mlékem si smícháme. 
  • Přidáme zbytek mléka a poctivě vyhněteme. 
  • Necháme kynout alespoň půl hodiny do zdvojnásobení objemu.
  • Mezitím si nachystáme menší zavařovací sklenice a všechny zabalíme do alobalu. 
  • Na potření budeme potřebovat vejce smíchané s vodou. 
  • Cukr na posypání si smícháme se skořicí.
  • Když nám těsto nakyne, vyválíme jej do tenké placky a rozdělíme na 8 dlouhých placatých “hadů”. 
  • Každý plát namotáme na sklenku mírně potřenou olejem. 
  • Na plech si nasypeme hotový skořicový cukr, trdelníky potřeme vejcem smíchaným s vodou a vyválíme v plechu se skořicovým cukrem. 
  • Pečeme při 200°C asi 15 minut.
  • Chvilku necháme zchladit, pak je opatrně sundáme ze sklenek.
  • Potřeme máslem, naplníme nutellou a vyšlehanou šlehačkou. 
Úžasné trdelníky naplněné šlehačkou a nutellou.
kirbiecravings.com

Milujete skořici? Zkuste si upéct skořicové vánoční cukroví.

Trdelník podle Ládi Hrušky

Jeho vychytávky stojí za to. Jsou jednoduché a zvládne je každý. Opět si vystačíme s klasickými zavařovačkami.

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 a ¾ hrnku polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru moučky
  • ¾ Hery nebo másla
  • 1 a ½ čerstvého droždí
  • 1 a ½ hrnku teplého mléka
  • skořice
  • cukr

POSTUP

  • Do mléka si rozdrobíme kvásek, přidáme lžičku cukru a necháme jej vzejít. 
  • Mouky smícháme s máslem, žloutky, zbytkem cukru a přidáme mléko s kváskem. 
  • Důkladně vypracujeme těsto a necháme kynou alespoň půl hodiny. 
  • Hotové těsto vyválíme do tenka, nakrájíme na tenké pláty. 
  • Jednotlivé pláty motáme na tukem namazané sklenice. 
  • Potřeme bílkem a obalíme v cukru smíchaném se skořicí. 
  • Pečeme při 180°C asi 10 minut.
Jednoduché trdelníky podomácku pečené v troubě na zavařovacích sklenicích.
flickr.com

Máte před Vánoci frmol? Vyzkoušejte si 6 jednoduchých receptů na cukroví narychlo.


Maxi trdelníky pro velké chlapy

Velcí chlapi více sní. Dopřejte si větší dávku. Recept na trdelník je jako dělaný pro vás. Bonusem je videorecept!

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • olej
  • vanilkový a skořicový cukr

POSTUP

  • Mléko si dáme ohřát do vlažna, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a necháme kynout. 
  • Mouku smícháme s vejci, přidáme zbytek cukru, sůl, rozpuštěné máslo a droždí s mlékem. 
  • Těsto důkladně prohněteme a necháme kynout asi půl hodiny. 
  • Poté jej vyválíme na tenkou placku, nakrájíme na tenké proužky a omotáme jimy váleček zabalený do alobalu. 
  • Váleček položíme do vyššího pekáčku tak, aby byl trdelník ve vzduchu.
  • Nakonec trdelník potřeme olejem, posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a dáme péct na 150 °C asi na 10-15 minut. 
  • Necháme zchladit, a pak opatrně stáhneme z válečku.
Domácí trdelníky pečené na válečku s vanilkou a skořicí.
picuki.com

Videorecept na domácí trdelník naleznete zde:

K Vánocům neodmyslitelně patří i voňavé kořeněné perníčky. Mrkněte, jak na ně!

Kde se vzal trdelník?

Původ trdelníku je přičítán maďarským obyvatelům Transylvánie sídlící v Rumunsku. Poté se tato skvělá receptura šířila dále, jako ostatně všechno, co je moc dobré. Dnes jej známe díky historickému městečku Skalice, odtud též pochází název Skalický trdelník. Kromě nás a našich slovenských sousedů je dobře znám v Polsku, Německu, Rakousku, Švédsku, Litvě a Lucembursku.

Stal se obrovskou oblibou na různých slavnostech, kupříkladu vánočních trzích. Jeho vůně se vždy roznese po celém náměstí. 

Ve videu můžete shlédnout, jak se trdelník vyrábí odborníky.

Trdelník - How Its Made

Tipy na vylepšení trdelníku

Trdelník je tak výborný, že vylepšení nepotřebuje. Pokud ale chcete zazářit, určitě vyzkoušejte různé experimenty. 

Můžete tak potěšit své blízké. 

Jak se tedy ještě dá vylepšit? Uvedli jsme si recept s nutelou, šlehačkou nebo ořechy. Meze se zde nekladou. 

Když se vám trdelník povede udělat do kónického tvaru, můžete jej naplnit dokonce svou oblíbenou zmrzlinou a ovocem. 

Dal by se dokonce obalit v čokoládě a oříšcích. 

Dětem by se určitě líbila varianta s lentilkami. 

Kromě skořice s cukrem se dá obalit i v kokosu, kakau nebo vanilce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X