Fíkové cukroví obsahuje minimum nebo žádný cukr.
Držíte dietu? Chcete žít zdravě? Přesto se nechcete vzdát sladkého?
Pak jsou dobroty z fíků tou nejlepší volbou!
Nepečené fíkové cukroví ve tvaru kuliček
Toto cukroví ocení všichni, ale především ti, kteří uznávají syrovou, nebo-li raw stravu. Připravte si zdravou sladkost bez pečení a hlavně bez cukru!
Ingredience
- 300 g sušených fíků
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
- špetka skořice
- kokos nebo mleté oříšky na obalení
Postup
- Fíky si prohlédněte a odkrojte tvrdá místa, tedy stopky.
- V mixéru je, spolu s ořechy, rozmixujte najemno a přidejte k nim rum a skořici.
- Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu nebo oříšcích.
- Vaše fíkové raw kuličky jsou hotovy.

Objevte podobné tipy
Fíkové sušenky
Fíkové sušenky můžete podávat nejen v době Vánoc, ale také, po celý rok, ke kávě nebo čaji.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Uvidíte, že si jej zamiluje celá rodina.
Ingredience
- cca 8–10 fíků dle velikosti
- 100 g ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí
- kelímek bílého jogurtu
- 1 vejce
- špetka skořice
Postup
- Z fíků vyberte vnitřní měkkou část, se kterou budete dále pracovat.
- V míse ji smíchejte s ostatními ingrediencemi a vytvořte těsto.
- Z něj odeberte, v přiměřeném množství, kousky a vytvarujte z nich placičky, případně, pomocí vykrajovátka, vykrojte jednoduché tvary.
- Připravené kousky dejte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 180 °C, v předem vyhřáté troubě, asi 10–15 minut.
- Sušenky hlídejte. Jakmile začnou zlátnout, vytáhněte je.
- Vaše vánoční cukroví z fíků je hotovo!

Recept na fíkovou pastu
Fíková pasta je skvělou alternativou marmelád nebo různých krémů, které můžete přidat do cukroví.
Pastu můžete použít například k výrobě zdravého lineckého cukroví nebo jako náplň do košíčků.
Ingredience
- 1 balení sušených fíků
- 1 lžíce medu
Postup
- Z fíků odkrojte stopky.
- Opravdu důkladně fíky promixujte v mixéru. Čím déle budete mixovat, tím jemnější pasta bude.
- Nakonec, pro zjemnění konzistence a chuti, přimíchejte med.
- Pastu používejte ke slepování či plnění vybraného druhu cukroví.
- Pastu je možné vytvořit také z čerstvých fíků, ale bude o něco řidší a budete na ni potřebovat větší množství fíků.

Cukroví ze sušených fíků
Další variantou dobrot může být cukroví ze sušených fíků. Recept není složitý a budete ho mít hotový za pár minut!
Ingredience
- 1 šálek celých lískových ořechů bez slupky
- 1 šálek celých mandlí
- ⅔ šálku mouky
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 2 a ¼ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry (pozor, aby na sobě pomeranč neměl žádný postřik)
- 2 lžičky semen fenyklu (lehce rozdrťte)
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- 230 g sušených fíků (asi 1 a ½ šálku)
- ⅔ šálku cukru krystal
- ½ šálku medu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Lískové ořechy a mandle nasekejte nahrubo a dejte je stranou.
- Vymažte pánev máslem a vysypte ji moukou. Rovněž odložte stranou.
- Mouku, kakaový prášek, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, skořici a hřebíček smíchejte ve velké misce. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience pořádně nepropojí.
- Do směsi přidejte ořechy a fíky. Znovu promíchejte.
- V malém hrnci smíchejte cukr a med a umístěte jej na mírný oheň. Zvyšte teplotu na střední výkon a vařte, bez míchání, asi 6 minut.
- Po této době rychle přilijte do hrnce směs s ořechy a rychle míchejte. Vznikne velmi hustá směs.
- Směs z hrnce přeneste na pánev a vložte ji do trouby. Pečte asi 35 minut.
- Po upečení směs vyjměte a nechte ji aspoň 1 hodinu chladit. Následně ji vyjměte z pánve a nakrájejte ji na vodorovné tyčinky o tloušťce 2 cm.
- Za pomoci tohoto receptu byste měli získat asi 36 kusů fíkového cukroví.

Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky
Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!
Ingredience
Těsto:
- ¾ šálku obyčejné mouky
- ¾ šálku celozrnné mouky
- 1 lžička mletého kardamomu
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- ¼ šálku hnědého cukru
- 3 velké žloutky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
Náplň:
- 1 šálek čerstvých fíků
- ¾ šálku pomerančové šťávy
- 6 lžic medu
- ¼ lžičky soli
- 1 velké vejce
- mouka na posyp
Postup
Těsto:
- V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
- K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty.
- Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte.
- Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky.
- Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.
Náplň:
- Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
- Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě.
- Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
- Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem.
- Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm.
- Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
- Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
- Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut.
- Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně.
- Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.

Fíkové cukroví je zábavné, osvěžující a sladké i bez přidaného cukru!
Chcete-li o Vánocích mlsat zdravě, jsou pro vás fíky to pravé.