Nejlepší recepty na vánoční cukroví s fíky. Udělejte si zdravé Vánoce!

Fíkové cukroví obsahuje minimum nebo žádný cukr.

Držíte dietu? Chcete žít zdravě? Přesto se nechcete vzdát sladkého?

Pak jsou dobroty z fíků tou nejlepší volbou!

Nepečené fíkové cukroví ve tvaru kuliček

Toto cukroví ocení všichni, ale především ti, kteří uznávají syrovou, nebo-li raw stravu. Připravte si zdravou sladkost bez pečení a hlavně bez cukru!

Ingredience

  • 300 g sušených fíků
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu
  • špetka skořice
  • kokos nebo mleté oříšky na obalení

Postup

  • Fíky si prohlédněte a odkrojte tvrdá místa, tedy stopky.
  • V mixéru je, spolu s ořechy, rozmixujte najemno a přidejte k nim rum a skořici.
  • Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu nebo oříšcích.
  • Vaše fíkové raw kuličky jsou hotovy.

Nepečené fíkové cukroví ve tvaru kuliček v misce.
zdroj: everylastbite.com

TIP: Nepečené cukroví z fíků nemusí být jedinou raw dobrotou ve vašem vánočním menu. Inspirujte se například recepty na raw datlové vánoční cukroví.

Fíkové sušenky

Fíkové sušenky můžete podávat nejen v době Vánoc, ale také, po celý rok, ke kávě nebo čaji. 

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Uvidíte, že si jej zamiluje celá rodina.

Ingredience

  • cca 8–10 fíků dle velikosti
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g mletých mandlí
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • špetka skořice

Postup

  • Z fíků vyberte vnitřní měkkou část, se kterou budete dále pracovat.
  • V míse ji smíchejte s ostatními ingrediencemi a vytvořte těsto.
  • Z něj odeberte, v přiměřeném množství, kousky a vytvarujte z nich placičky, případně, pomocí vykrajovátka, vykrojte jednoduché tvary.
  • Připravené kousky dejte na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Pečte na 180 °C, v předem vyhřáté troubě, asi 10–15 minut. 
  • Sušenky hlídejte. Jakmile začnou zlátnout, vytáhněte je.
  • Vaše vánoční cukroví z fíků je hotovo!

Fíkové sušenky s ovesnými vločkami naskládané na sobě.
zdroj: wildwildwhisk.com

TIP: Chcete u tohoto receptu použít vykrajovátka, ale nevíte, jaká vybrat? Inspirujte se recenzemi vykrajovátek a vyberte ta pravá!

Recept na fíkovou pastu

Fíková pasta je skvělou alternativou marmelád nebo různých krémů, které můžete přidat do cukroví. 

Pastu můžete použít například k výrobě zdravého lineckého cukroví nebo jako náplň do košíčků.

Ingredience

  • 1 balení sušených fíků
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Z fíků odkrojte stopky.
  • Opravdu důkladně fíky promixujte v mixéru. Čím déle budete mixovat, tím jemnější pasta bude.
  • Nakonec, pro zjemnění konzistence a chuti, přimíchejte med.
  • Pastu používejte ke slepování či plnění vybraného druhu cukroví.
  • Pastu je možné vytvořit také z čerstvých fíků, ale bude o něco řidší a budete na ni potřebovat větší množství fíků.

Fíková pasta v misce s čerstvými fíky.
zdroj: topinspired.com

TIP: Nechcete fíkové cukroví ještě navíc plnit dalšími fíky? Můžete se tedy inspirovat skvělými krémy, které najdete v receptech na plněné vánoční cukroví.

Cukroví ze sušených fíků

Další variantou dobrot může být cukroví ze sušených fíků. Recept není složitý a budete ho mít hotový za pár minut! 

Ingredience

  • 1 šálek celých lískových ořechů bez slupky
  • 1 šálek celých mandlí
  • ⅔ šálku mouky
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 2 a ¼ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry (pozor, aby na sobě pomeranč neměl žádný postřik)
  • 2 lžičky semen fenyklu (lehce rozdrťte)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 230 g sušených fíků (asi 1 a ½ šálku)
  • ⅔ šálku cukru krystal 
  • ½ šálku medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Lískové ořechy a mandle nasekejte nahrubo a dejte je stranou. 
  • Vymažte pánev máslem a vysypte ji moukou. Rovněž odložte stranou. 
  • Mouku, kakaový prášek, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, skořici a hřebíček smíchejte ve velké misce. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience pořádně nepropojí. 
  • Do směsi přidejte ořechy a fíky. Znovu promíchejte. 
  • V malém hrnci smíchejte cukr a med a umístěte jej na mírný oheň. Zvyšte teplotu na střední výkon a vařte, bez míchání, asi 6 minut. 
  • Po této době rychle přilijte do hrnce směs s ořechy a rychle míchejte. Vznikne velmi hustá směs. 
  • Směs z hrnce přeneste na pánev a vložte ji do trouby. Pečte asi 35 minut. 
  • Po upečení směs vyjměte a nechte ji aspoň 1 hodinu chladit. Následně ji vyjměte z pánve a nakrájejte ji na vodorovné tyčinky o tloušťce 2 cm. 
  • Za pomoci tohoto receptu byste měli získat asi 36 kusů fíkového cukroví.

Cukroví ze sušených fíků ve tvaru tyčinek.
zdroj: chowhound.com

Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky

Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!

Ingredience

Těsto:

  • ¾ šálku obyčejné mouky
  • ¾ šálku celozrnné mouky
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 3 velké žloutky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

Náplň: 

  • 1 šálek čerstvých fíků
  • ¾ šálku pomerančové šťávy
  • 6 lžic medu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 velké vejce 
  • mouka na posyp

Postup

Těsto:

  • V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl. 
  • V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
  • K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty. 
  • Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
  • Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte. 
  • Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky. 
  • Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.

Náplň:

  • Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
  • Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě. 
  • Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
  • Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem. 
  • Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm. 
  • Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
  • Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
  • Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut. 
  • Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně. 
  • Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.

Světlé čtverečky s náplní z čerstvých fíků.
zdroj: bonappetit.com

TIP: Chcete-li, aby se čtverečky leskly, nezapomeňte je, před pečením, potřít vaječným žloutkem.

Fíkové cukroví je zábavné, osvěžující a sladké i bez přidaného cukru!

Chcete-li o Vánocích mlsat zdravě, jsou pro vás fíky to pravé.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.