Upečte si to nejlepší vánoční cukroví s karamelem

Také patříte k těm, kdo milují nezaměnitelnou chuť domácího karamelu?

Baví vás stále něco tvořit a chcete zkusit něco nového?

Proč nezkusíte karamelové vánoční cukroví? Inspiraci najdete v našich 3 receptech

Karamelové oválky

Každý recept, jehož součástí je Salko má velmi lahodnou chuť a s každým snědeným kouskem dostanete ještě větší chuť na další. Raději si udělejte několik dávek, uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Na oválky s karamelovou polevou budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžíci kakaa (nejlépe holandského typu)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Na krém:

  • 1 Salko (slazené kondenzované mléko)
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup:

  • Neotevřenou konzervu salka vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte tři hodiny vařit. Odstavte, vyjměte konzervu z vody a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím se pusťte do přípravy oválků. Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, změklé máslo, kakao, žloutky i citronovou kůru a vše zpracujte v hladké těsto, které dejte zhruba na hodinku odpočinout do ledničky.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát o síle 0,4 mm, vykrájejte z něj oválky (pokud nemáte vhodnou formičku, můžou to být hvězdičky, rohlíčky, zkrátka co najdete).
  • Pečte zhruba 10 až 12 minut při 180 °C.
  • Špičatou špejlí zkuste, jestli oválky nelepí. Upečené nechte vychladnout.
  • Mezitím otevřete zkaramelizované salko, přelijte do mísy a vyšlehejte s máslem do hladkého krému. Ten přendejte do cukrářského sáčku a s jeho pomocí nazdobte každý jednotlivý oválek.
  • Ozdobené cukroví vložte do lednice, aby zatuhlo a nakonec jedno po druhém namáčejte do čokoládové polevy (ideálně, když nebude úplně vařící). Výsledek je dokonalý a oválky se rozplývají na jazyku.
oválky se salko polevou
Zdroj: mimibazar.cz
Tip: pokud chcete ušetřit trochu času, kupte si už hotové zkaramelizované Salko, to se nemusí vařit.

Karamelové kokosky

Milujete kokosky, ale rádi byste ochutnali něco nového, neokoukaného, ale přitom s kokosem? Zkuste náš osvědčený recept.

Na kokosky z karamelu budete potřebovat:

  • 1 plechovku Salka Karamel
  • 210 g strouhaného kokosu

Postup:

  • Vzhledem k tomu, že je Salko již zkaramelizované nemusíte ho už vařit, což ušetří 2 až 3 hodiny času při přípravě cukroví.
  • Díky tomu můžete plechovku otevřít, obsah vyklopit do mísy, přidat strouhaný kokos a důkladně promíchat.
  • Na plech dejte pečící papír a lžičkou (můžete použít i nerezovou lžíci či lopatku na zmrzlinu) tvořte malé kopečky (hromádky), které vložte do předem vyhřáté trouby na 130 °C a pomalu je sušte zhruba 45 minut.
  • Podle typu trouby může být pečení o pár minut kratší i delší. Upečené kokosky stačí přesypat z plechu na talíř a můžete se do nich pustit.
upečené karamelizované kokosky
Zdroj: csemiswede.com

Karamelové kostičky s ořechy

Tohle cukroví svou chutí připomíná tradiční Krowky.

Na ořechové kostičky z karamelu potřebujete:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládovou polevu

Postup:

  • Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a nechte 2 až 3 hodiny vařit, nechte vychladnout, pak otevřete, vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte, až vznikne hladké těsto.
  • Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte.
  • Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a normálně to s nimi uplácejte. Není to jednoduché, ale když budou ruce stále mokré, hravě si s tím poradíte.
  • Posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Stačí zhruba na 130° až 140 °C. Pečte tak dlouho, až začnou být okraje těsta zlatavé. Navíc se úžasně rozvoní karamel.
  • Hned jak vyndáte plech z trouby, tak ještě teplé cukroví nakrájejte na malé kostičky či obdélníčky. Rozkrájené nechte na plechu, až dokud nevychladne.
  • Nakonec všechny kousky pocákejte čokoládovou polevou, nechte zaschnout. Potom jen rozlomte jednotlivé kousky od sebe a přendejte do krabice na uložení. Na větší plech je lepší dvojitá dávka.
  • Hotové kousky můžete balit jako bonbóny.
Karamelové bonbóny
Zdroj: allrecipes.com

Co takhle ochutnat nepečené vánoční cukroví ze Salka? Už jste někdy připravovali burizonové hrudky? Pokud ne, zkuste si je vyrobit podle našeho receptu.

Další zajímavé tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.