Upečte si to nejlepší vánoční cukroví s karamelem

Také patříte k těm, kdo milují nezaměnitelnou chuť domácího karamelu?

Baví vás stále něco tvořit a chcete zkusit něco nového?

Proč nezkusíte karamelové vánoční cukroví? Inspiraci najdete v našich 3 receptech

Karamelové oválky

Každý recept, jehož součástí je Salko má velmi lahodnou chuť a s každým snědeným kouskem dostanete ještě větší chuť na další. Raději si udělejte několik dávek, uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Na oválky s karamelovou polevou budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžíci kakaa (nejlépe holandského typu)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Na krém:

  • 1 Salko (slazené kondenzované mléko)
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup:

  • Neotevřenou konzervu salka vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte tři hodiny vařit. Odstavte, vyjměte konzervu z vody a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím se pusťte do přípravy oválků. Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, změklé máslo, kakao, žloutky i citronovou kůru a vše zpracujte v hladké těsto, které dejte zhruba na hodinku odpočinout do ledničky.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát o síle 0,4 mm, vykrájejte z něj oválky (pokud nemáte vhodnou formičku, můžou to být hvězdičky, rohlíčky, zkrátka co najdete).
  • Pečte zhruba 10 až 12 minut při 180 °C.
  • Špičatou špejlí zkuste, jestli oválky nelepí. Upečené nechte vychladnout.
  • Mezitím otevřete zkaramelizované salko, přelijte do mísy a vyšlehejte s máslem do hladkého krému. Ten přendejte do cukrářského sáčku a s jeho pomocí nazdobte každý jednotlivý oválek.
  • Ozdobené cukroví vložte do lednice, aby zatuhlo a nakonec jedno po druhém namáčejte do čokoládové polevy (ideálně, když nebude úplně vařící). Výsledek je dokonalý a oválky se rozplývají na jazyku.
oválky se salko polevou
Zdroj: mimibazar.cz
Tip: pokud chcete ušetřit trochu času, kupte si už hotové zkaramelizované Salko, to se nemusí vařit.

Karamelové kokosky

Milujete kokosky, ale rádi byste ochutnali něco nového, neokoukaného, ale přitom s kokosem? Zkuste náš osvědčený recept.

Na kokosky z karamelu budete potřebovat:

  • 1 plechovku Salka Karamel
  • 210 g strouhaného kokosu

Postup:

  • Vzhledem k tomu, že je Salko již zkaramelizované nemusíte ho už vařit, což ušetří 2 až 3 hodiny času při přípravě cukroví.
  • Díky tomu můžete plechovku otevřít, obsah vyklopit do mísy, přidat strouhaný kokos a důkladně promíchat.
  • Na plech dejte pečící papír a lžičkou (můžete použít i nerezovou lžíci či lopatku na zmrzlinu) tvořte malé kopečky (hromádky), které vložte do předem vyhřáté trouby na 130 °C a pomalu je sušte zhruba 45 minut.
  • Podle typu trouby může být pečení o pár minut kratší i delší. Upečené kokosky stačí přesypat z plechu na talíř a můžete se do nich pustit.
upečené karamelizované kokosky
Zdroj: csemiswede.com

Karamelové kostičky s ořechy

Tohle cukroví svou chutí připomíná tradiční Krowky.

Na ořechové kostičky z karamelu potřebujete:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládovou polevu

Postup:

  • Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a nechte 2 až 3 hodiny vařit, nechte vychladnout, pak otevřete, vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte, až vznikne hladké těsto.
  • Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte.
  • Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a normálně to s nimi uplácejte. Není to jednoduché, ale když budou ruce stále mokré, hravě si s tím poradíte.
  • Posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Stačí zhruba na 130° až 140 °C. Pečte tak dlouho, až začnou být okraje těsta zlatavé. Navíc se úžasně rozvoní karamel.
  • Hned jak vyndáte plech z trouby, tak ještě teplé cukroví nakrájejte na malé kostičky či obdélníčky. Rozkrájené nechte na plechu, až dokud nevychladne.
  • Nakonec všechny kousky pocákejte čokoládovou polevou, nechte zaschnout. Potom jen rozlomte jednotlivé kousky od sebe a přendejte do krabice na uložení. Na větší plech je lepší dvojitá dávka.
  • Hotové kousky můžete balit jako bonbóny.
Karamelové bonbóny
Zdroj: allrecipes.com

Co takhle ochutnat nepečené vánoční cukroví ze Salka? Už jste někdy připravovali burizonové hrudky? Pokud ne, zkuste si je vyrobit podle našeho receptu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.