Upečte si to nejlepší vánoční cukroví s karamelem. Na těchto receptech si pochutnáte!

Karamelové vánoční cukroví sice není nejdietnější, ale můžete se vsadit, že s ním ohromíte své okolí!

Potěšte sebe, svou rodinu a přátele výbornou chutí karamelu!

Karamelové oválky

Karamelové oválky jsou chutným vánočním krémovým cukrovím, a to díky jemnému Salku, kondenzovanému mléku, které chutná snad každému. 

Zkuste náš rychlý a jednoduchý recept a udělejte radost svým chuťovým buňkám

Ingredience

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžíci kakaa (nejlépe holandského typu)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Karamelový krém do cukroví:

  • 1 Salko (slazené kondenzované mléko)
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva na ozdobu

Postup

  • Konzervu Salka neotevírejte a vložte ji do hrnce. Zalijte ji vodou a nechte tři hodiny pomalu vařit. 
  • Po této době hrnec sundejte z plotny, vyjměte konzervu z vody a nechte ji zcela vychladnout. 
  • Zatímco konzerva chladne, připravte si oválky. 
  • Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, změklé máslo, kakao, žloutky i citronovou kůru a vše zpracujte v hladké těsto, které dejte zhruba na 1 hodinu odpočinout do ledničky.
  • Odpočaté těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj oválky (pokud nemáte oválnou formičku, můžete zvolit formu ve tvaru hvězdičky, rohlíčků apod.).
  • Vykrojené oválky umístěte na plech (vymažte jej nebo použijte pečící papír) a pečte cca 10 až 12 minut při teplotě 180 °C.
  • Špičatou špejlí zkuste, jestli se na ni oválky nelepí. Upečené cukroví vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Mezitím otevřete vychladlé zkaramelizované Salko, přelijte jej do mísy a vyšlehejte s máslem do hladkého karamelového krému. 
  • Získaný krém přelijte do cukrářského zdobícího sáčku a s jeho pomocí nazdobte každý jednotlivý oválek.
  • Ozdobené vánoční karamelové cukroví vložte do lednice, aby ztuhlo, a nakonec jedno po druhém namáčejte do čokoládové polevy. Výsledek je dokonalý a oválky se rozplývají na jazyku.

Cukroví s karamelovým krémem ve tvaru oválu.
Zdroj: mimibazar.cz

Karamelové kokosky

Kokosky jsou známým cukrovím, které chutná snad všem. Vy jej teď ale můžete pozvednout na vyšší úroveň tím, že při jejich výrobě použijete Salko Karamel.

Přidejte do kokosek tuto dobrotu a vytvořte cukroví z karamelového Salka, po kterém se bude každý olizovat!

Ingredience

  • 1 plechovka Salka Karamel
  • 210 g strouhaného kokosu

Postup

  • Vzhledem k tomu, že je Tatra Salko Karamel již zkaramelizovaný produkt, nemusíte ho už vařit, což vám ušetří 2 až 3 hodiny času.
  • Plechovku můžete hned otevřít. Obsah vyklopte do mísy a přidejte strouhaný kokos. Vše důkladně promíchejte.
  • Na plech dejte pečící papír a lžičkou (můžete použít i naběračku na zmrzlinu) tvořte malé kopečky, které následně vložte do předem vyhřáté trouby na 130 °C. 
  • Kopečky pomalu sušte, a to po dobu cca 45 minut. Podle typu trouby se může doba pečení lišit.
  • Upečené kokosky jsou hotovy. Stačí je už jen přesypat z plechu na talíř a můžete si začít pochutnávat.

Kulaté vánoční kokosky s karamelem.
Zdroj: csemiswede.com

Karamelové kostičky s ořechy

Také milujete známé bonbony Krówki? Jedná se o tradiční polský druh karamelek, které tyto kostičky s ořechy, svou chutí, velice připomínají. 

Připravte si vlastní domácí vánoční “Krówki” a ohromte své okolí!

Ingredience

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Postup

  • Plechovku Salka nechte zkaramelizovat. Vložte ji do hrnce s vodou a nechte ji na 2 až 3 hodiny vařit. 
  • Poté nechte plechovku vychladnout a až pak ji otevřete. Obsah plechovky vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte do doby, než vznikne hladké těsto.
  • Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte.
  • Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a použijte je. Za pomoci rukou to není jednoduché, ale když je budete udržovat stále mokré, hravě si s tím poradíte.
  • Těsto posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Tu stačí nahřát na 130° až 140 °C. 
  • Těsto pečte do doby, než budou okraje těsta zlatavé. V té době se také krásně rozvoní karamel.  
  • Poté, co vyndáte plech z trouby, nakrájejte teplé těsto na malé kostičky nebo obdélníčky. Tvar je zcela na vás.
  • Nakrájené karamelové kousky nechte na plechu vychladnout. 
  • Nakonec všechny kousky pokryjte čokoládovou polevou, kterou nechte zaschnout.
  • Jednotlivé kousky od sebe oddělte a servírujte nebo je přendejte do krabice na uložení. 
  • Hotové karamelové kostičky můžete podávat nezabalené, nebo je můžete zabalit jako klasický bonbon do ozdobné fólie. 
  • Bonbony můžete podávat také jako ledové cukroví, pokud je hostům nabídnete ihned po vyjmutí z ledničky.

Vánoční karamelové bonbony, připomínající tradiční polské karamelky Krówki.
Zdroj: allrecipes.com

TIP: Karamelové cukroví ze Salka je jednoduše součástí Vánoc. Vyzkoušejte i další dobroty, například recept na cukroví z burizonů.

Karamelové vánoční cukroví trochu jinak

Cukroví může o Vánocích občas nudit, a to zvláště, pokud je ho příliš.

Překvapte své hosty něčím novým! 

Připravte pro ně dezert z karamelového Salka plný krému, který je pro Vánoce jako dělaný.  

Ingredience

Korpus:

  • 1 a ¼ šálku drobků z grahamu
  • ⅓ cukru krystal
  • ⅓ šálku másla (nechte rozpustit)

Výplň:

  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 200 ml marshmallow krému (můžete zakoupit hotový nebo si jej připravit sami doma)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 graham

Postup

Výroba korpusu:

  • Pokud chcete, můžete zakoupit hotový korpus. Můžete si jej ale také připravit sami doma.
  • V malé misce smíchejte rozdrcený graham, cukr a máslo. Tuto směs rovnoměrně naneste na spodní a boční strany talíře nebo, chcete-li, zapékací mísy. 
  • Rozhodněte se, zda chcete korpus upéct nebo jej zchladit. Obě varianty chutnají výborně. V případě chlazení, korpus vložte do lednice na 1 hodinu. Pokud jej chcete upéct, vložte jej do trouby na 180 °C a pečte 7 minut, dokud lehce nezhnědne. Před naplněním nechte korpus vychladnout. 

Výroba výplně:

  • Do studené vody vložte plechovky se Salkem, vodu přiveďte k varu a mléko vařte 2-3 hodiny. Získáte tím karamel. 
  • Poté nechte plechovky vychladnout a otevřete je. ¼ šálku obsahu si odložte bokem na pozdější zdobení a zbytek vylijte do velké mísy společně s marshmallow krémem.
  • Hotovou směs nalijte na korpus a chlaďte v lednici několik hodin nebo celou noc. 
  • Až budete chtít koláč podávat, ozdobte jej šlehačkou a pokapejte zbytkem karamelu, který jste si odložili na začátku bokem.

Kulatý krémový dezert z karamelového Salka s polevou ve tvaru mřížky.
zdroj: smashedpeasandcarrots.com

Slaný karamel

Neobvyklou vánoční dobrotou může být cukroví se slaným karamelem. 

Připravte si slaný karamel, který chutná zajímavě a jeho příprava vám zabere jen chviličku.

Ingredience

  • 1 šálek cukru krystal
  • ½ šálku vody
  • ¼ šálku nesoleného másla
  • ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • ½ nebo 1 lžička soli (záleží na vaší chuti)

Postup

  • Přesto, že se snažíme dosáhnout slaného karamelu, je nutné nejprve vytvořit karamel z cukru. 
  • Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu. Vše vařte na mírném plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potrvá to asi 3-5 minut.
  • Do pánve přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  • Směs zahřejte a nechte vařit, dokud směs zlaté barvy nezmění svou barvu na měděnou. Trvá to asi 10-15 minut. Někdy i trošku déle.
  • Směs nemíchejte, aby nedošlo ke krystalizaci. V případě potřeby můžete pánev občas naklonit ze strany na stranu, aby došlo k rovnoměrnému provaření. 
  • Následně dejte pánev bokem a pomalu do směsi vmíchejte šlehačku. 
  • Přidejte vanilkový extrakt a půl lžičky soli. Abyste dosáhli požadované slanosti, můžete přidat soli dle svého uvážení. 
  • Hotový karamel nechte vychladnout. Ze začátku bude tekutý, ale bude houstnout tím, jak bude chladnout. 
  • Takto připravený karamel můžete v ledničce skladovat až dva týdny. 

Upozornění: Karamel při vaření trochu pobublává a je velice horký, proto s ním pracujte velice opatrně, abyste se nepopálili!

Slaný karamel do dortu nebo do karamelového vánočního cukroví ve sklenici.
zdroj: lifeloveandsugar.com

TIP: Chcete, aby si vánoční cukroví s karamelem zachovalo veškeré živiny? Pak vyzkoušejte náš recept na raw karamelové košíčky.

Karamelové vánoční cukroví chutná snad všem. Udělejte o Vánocích radost dětem i dospělým těmito slaďoučkými dobrotami. 

Veselé Vánoce!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.