Karamelové vánoční cukroví – výběr 3 nejlepších receptů

Také patříte k těm, kdo milují nezaměnitelnou chuť domácího karamelu?

Baví vás stále něco tvořit a chcete zkusit něco nového?

Proč nezkusíte karamel použít do cukroví? Inspiraci najdete v našem článku.

Zdroj: receptnajidlo.cz

Když se řekne karamel, každý si hned vybaví sladké bonbony, které většina z nás ve svém dětském věku cucala. Jenže využití této vynikající potraviny je mnohem širší. V dnešní době se bez něj neobejdeme nejen v bonbonech, ale hlavně u nealkoholických nápojů.

Dokážete si třeba představit Coca-Colu bez karamelu? Katastrofa! Výrobci jej využívají jako potravinářské barvivo, které se skrývá pod kódem E 150 (nám známá éčka). Narazíte na něj v různých hotových omáčkách, sušenkách a dokonce ho obsahují i piškoty.

Pokud už vás nebaví, že se každý rok chystají ty samé druhy vánočního cukroví, pak je karamelové vánoční cukroví přesně pro vás. Ostatně karamel miluje každý, tak proč si na něm nepochutnat i o Vánocích?

Představte si Štědrý večer, bříška zaplněná salátem a smaženým kaprem nebo vepřovým či kuřecím řízkem a jako nášup karamelové cukroví, kterým se napucnete tak, že se ani nehnete a budete rádi, když přepnete televizní kanál. Máme pro vás 3 skvělé recepty, které se zaručeně povedou.

Karamelové oválky

Zdroj: mimibazar.cz

Každý recept, jehož součástí je Salko má velmi lahodnou chuť a s každým snězeným kouskem, dostanete ještě větší chuť na další, takže si udělejte raději několik dávek, uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Co budete na karamelové oválky potřebovat?
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžíci kakaa (nejlépe holandského typu)
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry

Na krém:

  • 1 Salko (slazené kondenzované mléko)
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva na ozdobu
Neotevřenou konzervu salka vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte tři hodiny vařit. Poté odstavte, vyjměte konzervu z vody a nechte zcela vychladnout. Mezitím se pusťte do přípravy oválků.

Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, změklé máslo, kakao, žloutky i citronovou kůru a vše zpracujte v hladké těsto, které dejte zhruba na hodinku odpočinout do ledničky.

Odpočaté těsto vyválejte na plát o síle 0,4 mm, vykrájejte z něj oválky (pokud nemáte vhodnou formičku, můžou to být hvězdičky, rohlíčky, zkrátka co najdete). Pečte zhruba 10 až 12 minut při 180°C (záleží na troubě). Špičatou špejlí zkuste, jestli oválky nelepí. Upečené nechte vychladnout.

Mezitím otevřete zkaramelizované salko, přelijte do mísy a vyšlehejte s máslem do hladkého krému. Ten přendejte do cukrářského sáčku a s jeho pomocí nazdobte každý jednotlivý oválek. Ozdobené cukroví vložte do lednice, aby zatuhlo a nakonec jedno po druhém namáčejte do čokoládové polevy (ideálně, když nebude úplně vařící). Výsledek je dokonalý a oválky se rozplývají na jazyku.

Tip: pokud chcete ušetřit trochu času, kupte si už hotové zkaramelizované Salko, to se nemusí vařit.

Karamelové kokosky

Zdroj: vareni.cz

Milujete kokosky, ale rádi byste ochutnali něco nového, neokoukaného, ale přitom s kokosem? Zkuste tyhle luxusní kokosky.

Co budete na karamelové kokosky potřebovat?
  • 1 plechovku Salka Karamel
  • 210 g strouhaného kokosu
Vzhledem k tomu, že je Salko již zkaramelizované nemusíte ho už vařit, což ušetří 2 až 3 hodiny času při přípravě cukroví. Díky tomu můžete plechovku otevřít, obsah vyklopit do mísy, přidat strouhaný kokos a důkladně promíchat.

Na plech dejte pečící papír a lžičkou (můžete použít i nerezovou lžíci či lopatku na zmrzlinu) tvořte malé kopečky (hromádky), které vložte do předem vyhřáté trouby na 130° a pomalu je sušte zhruba 45 minut. Podle typu trouby může být pečení o pár minut kratší i delší. Upečené kokosky stačí přesypat z plechu na talíř a můžete se do nich pustit.

Karamelové kostičky s ořechy

Zdroj: cokobanka.cz

Tohle cukroví svou chutí připomíná tradiční Krowky.

Co budete na karamelové kostičky s ořechy potřebovat?
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka Salko
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 až 4 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • čokoládovou polevu
Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a nechte 2 až 3 hodiny vařit, nechte vychladnout, pak otevřete, vyklopte do mísy a začněte postupně přidávat polohrubou mouku. Důkladně míchejte, až vznikne hladké těsto.

Vymažte menší plech tukem, vysypte moukou, případně strouhankou a těsto do něj vyklopte. Rozetřete pomocí mokré stěrky a uhlaďte. Pokud vám to stěrkou nepůjde, namočte si ruce a normálně to s nimi uplácejte. Není to jednoduché, ale když budou ruce stále mokré, hravě si s tím poradíte.

Posypte nasekanými vlašskými ořechy tak, aby byla pokrytá celá plocha a vložte do předehřáté trouby. Stačí zhruba na 130° až 140°C. Pečte tak dlouho, až začnou být okraje těsta zlatavé. Navíc se úžasně rozvoní karamel. Hned jak vyndáte plech z trouby, tak ještě teplé cukroví nakrájejte na malé kostičky či obdélníčky.

Rozkrájené nechte na plechu, až dokud nevychladne. Nakonec všechny kousky pocákejte čokoládovou polevou, nechte zaschnout. Potom jen rozlomte jednotlivé kousky od sebe a přendejte do krabice na uložení. Na větší plech je lepší dvojitá dávka.

Co takhle ochutnat nepečené vánoční cukroví ze Salka? Už jste někdy připravovali burizonové hrudky? Pokud ne, zkuste si ho vyrobit podle našeho receptu.

Karamelové vánoční cukroví – výběr 3 nejlepších receptů
5 (100%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *