Voňavé kávové vánoční cukroví

Také milujete to úžasné a nezaměnitelné kávové aroma, které každé ráno provoní celou kuchyň?

Zkoušeli jste už někdy upéct kávové vánoční cukroví nebo stále pečete klasiku?

Není to už nuda, když je rok co rok na sváteční tabuli ten samý výčet druhů cukroví?

Kávu milujeme všichni a mnozí na ní nedají dopustit. Někdo jí pije černou, jiný miluje bílou a další jí pije čistě jen proto, aby se probral po prohýřené noci. Tak či tak je káva nedílnou součástí našich životů a dobře víme, že její chuť i aroma je naprosto nepřekonatelné.

Jestli existují pamlsky, které rozhodně musíte ochutnat, pak je kávové vánoční cukroví tou správnou volbou. Pokud i vy patříte mezi fanoušky kávy, rozhodně si musíte některý druh tohoto výborného vánočního cukroví připravit. Našli jsme pro vás 3 velmi zajímavé recepty, jež stojí za vaší pozornost.

Kávová srdíčka

Zdroj: toprecepty.cz

Tento vynikající recept je přímo nadupaný kávou, neboť se dává nejen do těsta, ale také do krému.

Co budete na kávová srdíčka potřebovat?
  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce instantní nebo mleté kávy
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • mléko dle potřeby

Na krém:

  • 130 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 ml silné uvařené kávy
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky
Mouku s moučkovým cukrem a kypřícím práškem do pečiva prosejte na vál, udělejte uprostřed důlek, přidejte žloutky, na kousky nakrájené máslo, kávu, oříšky a trochu mléka. Vypracujte hladké a pružné těsto, nesmí být příliš tuhé, ale ani moc měkké nebo snad řídké. Mléko přidávejte opravdu po troškách a vždy důkladně zapracujte, než přidáte další.

Jakmile má těsto hladkou a pružnou konzistenci, dejte ho do lednice odpočinout tak na 1 hodinu. Potom ho na vále rozválejte na 0,4 centimetry silný plát a vykrajujte srdíčka.

Připravte si plech, dejte na něj pečící papír (pokud nemáte, tak ho namažte tukem) a naskládejte na něj srdíčka. Pečte v troubě vyhřáté na 170°C dorůžova.

Po upečení nechte vychladnout a poté slepujte vždy 2 srdíčka krémem k sobě. Nakonec můžete ještě ozdobit podle libosti třeba čokoládovou polevou, cukrovým zdobením a podobně. Záleží na vás.

Příprava krému

Uvařenou kávu svařte s moukou, aby vznikla kaše. Odstavte a nechte vychladnout. Mezitím dejte do mísy nakrájené změklé máslo, přisypte cukr a společně utřete do hladké pěny. Přidejte kávovou kaši a důkladně promíchejte, až bude krém hladký.

Vánoční kávová kolečka

Zdroj: vareni.cz

Klasická linecká kolečka zkuste nahradit těmi s kávou, uvidíte, že to bude příjemná změna.

Co budete na vánoční kávová kolečka potřebovat?
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky kávy
  • 2 žloutky
  • pikantní marmeláda na slepování
  • čokoládová poleva na ozdobení
Postup je snadný, protože stačí z mouky, změklého másla, cukru, žloutků a kávy vypracovat hladké těsto, které rovnou můžete vyválet na pomoučeném vále.

Vykrajujte kolečka, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180°C, pečte dorůžova.

Vychladlá kolečka slepujte marmeládou a potřete čokoládovou polevou. Zdobte podle fantazie (zdobení, kokos atd.).

Kávové hvězdičky

Zdroj: sladkosti.net

Cukroví není nikdy dost, stejně jako kávy, proto ještě vyzkoušejte tyhle luxusní hvězdičky.

Co budete na kávové hvězdičky potřebovat?
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 150 g tuku Hera
  • 1 žloutek
  • 1 lžička silnější černé kávy
  • Špetka citronové kůry

Na polevu:

  • 80 g bílé čokolády
  • 50 g ztuženého tuku (Omega)
  • 1 lžička rozpustné kávy (Velvet Creme)
Do mísy prosejete mouku s moučkovým cukrem, přidejte heru, žloutek, kávu, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Vyválejte plát o síle 0,3 až 0,4 cm, vykrájejte hvězdičky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte zhruba 10 minut. Rozdělte si hvězdičky na polovinu. Jednu polovinu namočte do polevy z bílé čokolády a nechte zaschnout, ta budou sloužit jako vršky.

Druhou půlku potřete marmeládou nebo krémem, to záleží na vás a slepujte s hvězdičkami, co mají polevu. Výsledek je perfektní.

Máte vlastního favorita mezi kávovým vánočním cukrovím? Podělte se s námi!

Voňavé kávové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *