Nejlepší recepty na mandlové vánoční cukroví

Věděli jste, že mandlové vánoční cukroví je stejně populární jako tradiční vánočka?

Dokážete si vůbec představit Vánoce bez mandlí?

Co takhle zkusit některý z našich receptů, kde hrají hlavní roli právě mandle?

O mandlích se hovoří jako o královnách kuchyně a toto označení si rozhodně zaslouží. Spousta skvělých moučníků i pokrmů by bez nich nebyly to pravé. V poslední době si velkou popularitu získalo třeba mandlové mléko a uznejte, že bez mandlí by to bylo prostě jen mléko.

Velké oblibě se těší také mandlové vánoční cukroví, které má naprosto dokonalou a nezaměnitelnou chuť. Chcete také ochutnat? Pak se inspirujte v našem článku.

Vanilkové rohlíčky s mandlemi

Dalo by se říct, že na vanilkových rohlíčkách nic není, vždyť je děláme rok co rok, protože je to klasika, ale s mandlemi získají šmrnc a úplně jinou chuť.

Co budete na vanilkové rohlíčky s mandlemi potřebovat?
  • 280 g hladké mouky
  • 220 g Hery
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení.
Mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme nakrájenou Heru, mleté mandle a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme fólií na potraviny a dáme na hodinku odpočinout do chladničky.

Poté těsto vyjeme, odtrháváme kousky a tvarujeme stejně velké rohlíčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme dozlatova zhruba 10 až 12 minut, záleží na typu trouby. Hned jak rohlíčky vyjmeme z trouby tak je ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Bezlepkové mandlové pracny

Vánoce bez cukroví by nebyly tím pravým, ovšem ne všichni si mohou dopřát jakýkoliv druh, který se na sváteční tabuli objeví. Existují lidé, kteří nesnáší lepek, a v jejich případě je nutné připravit tzv. variantu bez lepku. Pokud máte strach, že cukroví bez lepku znamená bez chuti, jste na omylu. Chutná totiž stejně jako to klasické, jen neobsahuje lepek.

Co budete na bezlepkové mandlové pracny potřebovat?
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky čerstvé citronové kůry (nejlépe z biocitronu)
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g másla (případně Hery)
  • 150 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • Tuk na vymazání formiček (u silikonových není nutný)
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Nachystejte si mísu, do které dáte nakrájené změklé máslo nebo Heru, přidáte prosátý moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutek a vše pečlivě vyšleháte. V průběhu šlehání přidávejte po částech bezlepkovou mouku s mletými mandlemi, citronovou kůru a důkladně zpracujte.

Rozdělte těsto na 2 díly, do jednoho dejte kakao a do druhého přisypte 2 lžíce bezlepkové mouky a 1 lžíci mleté skořice. Každý díl těsta znovu propracujte a dejte zhruba na hodinku odpočinout do ledničky.

Mezitím si připravte formičky, které vymažte tukem a začněte je plnit. Vyndejte těsto a z každého vždy utrhněte kousek a natlačte do formičky tak, aby tam bylo světlé i tmavé těsto, takže budou hotové pracny dvoubarevné.

Naskládejte formičky na plech, který vložíte do trouby předehřáté na 180°C a necháte péct asi 10 minut. Upečené pracny nechte vychladnout a až pak je vyklopte z formiček.

Cukroví se může obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo jen posypat, ale pokud nejste fanoušky moc sladkých dobrůtek, nechte ho klidně tak jak je. Maximálně ho můžete namočit do čokoládové polevy, případně ho tou polevou pocákat.

Vánoční mandlová kolečka

Zdroj: idnes.cz

Tenhle recept se tak trochu podobá klasickému lineckému, ale navíc jsou v něm mandle, které dodají tu charakteristickou a ničím nezaměnitelnou chuť.

Co budete na vánoční mandlová kolečka potřebovat?
  • 150 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 210 g másla
  • 210 g nastrouhaných mandlí
  • 2 žloutky
  • 2 utlučené hřebíčky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • na ozdobení sekané mandle a bílek
  • na slepení a dochucení zavařeninu a citronovou šťávu
Do připravené mísy prosejeme hladkou mouku, strouhané mandle, moučkový cukr i skořici, přihodíme hřebíčky a všechny tyto suché suroviny zamícháme. Pak přidejte nakrájené změklé máslo se žloutky a vypracujte těsto. Nemusíte ho ani nechávat odpočinout.

Rovnou ho vyválejte na plát a vykrájejte stejně velká kolečka, která naskládejte na plech s pečícím papírem. Každé kolečko potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a pečte při 160°C dorůžova. Nakonec je slepte pikantní marmeládou. Kdo chce, může ještě vršek pocákat čokoládovou polevou nebo pocukrovat, ale není to nutné, skvěle chutnají tak jak jsou.

Ochutnejte také nepečené vánoční cukroví

Nejlepší recepty na mandlové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *