Vynikající vánoční cukroví z mandlové mouky: recepty & inspirace

Věděli jste, že mandlové vánoční cukroví je stejně populární jako tradiční vánočka?

Dokážete si vůbec představit Vánoce bez mandlí?

Co takhle zkusit některý z našich receptů, kde hrají hlavní roli právě mandle?

Rohlíčky z mandlové mouky

Dalo by se říct, že na vanilkových rohlíčkách nic není, vždyť je děláme rok co rok, protože je to klasika, ale s mandlemi získají šmrnc a úplně jinou chuť.


Co budete na mandlové rohlíčky potřebovat?

  • 280 g hladké mouky
  • 220 g Hery
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mandlové mouky (mletých mandlí)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení.

Postup přípravy:

  • Mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme nakrájenou Heru, mandlovou mouku a vypracujeme hladké těsto.
  • Poté zakryjeme fólií na potraviny a dáme na hodinku odpočinout do chladničky.
  • Poté těsto vyjeme, odtrháváme kousky a tvarujeme stejně velké rohlíčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 160°C a pečeme dozlatova zhruba 10 až 12 minut, záleží na typu trouby.
  • Hned jak rohlíčky vyjmeme z trouby tak je ještě horké obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vánoční cukroví z mandlové mouky.
Zdroj: juliasalbum.com

Bezlepkové mandlové pracny

Vánoce bez cukroví by nebyly tím pravým, ovšem ne všichni si mohou dopřát jakýkoliv druh, který se na sváteční tabuli objeví.

Existují lidé, kteří nesnáší lepek, a v jejich případě je nutné připravit tzv. variantu bez lepku.

Pokud máte strach, že mandlové cukroví bez lepku znamená bez chuti, jste na omylu. Chutná totiž stejně jako to klasické, jen neobsahuje lepek.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!


Co budete na bezlepkové mandlové cukroví potřebovat?

  • 250 g bezlepkové mouky (sojová, kokosová apod.)
  • 100 g mandlové mouky
  • 1/2 lžičky čerstvé citronové kůry
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g másla (případně Hery)
  • 150 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • Tuk na vymazání formiček (u silikonových není nutný)
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  • Nachystejte si mísu, do které dáte nakrájené změklé máslo nebo Heru, přidáte prosátý moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutek a vše pečlivě vyšleháte.
  • V průběhu šlehání přidávejte po částech bezlepkovou mouku s mletými mandlemi, citronovou kůru a důkladně zpracujte.
  • Rozdělte těsto na 2 díly, do jednoho dejte kakao a do druhého přisypte 2 lžíce bezlepkové mouky a 1 lžíci mleté skořice.
  • Každý díl těsta znovu propracujte a dejte zhruba na hodinku odpočinout do ledničky.
  • Mezitím si připravte formičky, které vymažte tukem a začněte je plnit. Vyndejte těsto a z každého vždy utrhněte kousek a natlačte do formičky tak, aby tam bylo světlé i tmavé těsto, takže budou hotové pracny dvoubarevné.
  • Naskládejte formičky na plech, který vložíte do trouby předehřáté na 180°C a necháte péct asi 10 minut. Upečené pracny nechte vychladnout a až pak je vyklopte z formiček.
  • Cukroví se může obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo jen posypat, ale pokud nejste fanoušky moc sladkých dobrůtek, nechte ho klidně tak jak je. Maximálně ho můžete namočit do čokoládové polevy, případně ho tou polevou pocákat.
Cukroví z mandlové mouky na Vánoce.
Zdroj: geniuskitchen.com

Vánoční kolečka z mandlí

Tenhle recept se tak trochu podobá klasickému lineckému, ale navíc jsou v něm mandle, které dodají tu charakteristickou a ničím nezaměnitelnou chuť.

Ingredience na kolečky z mandlí:

  • 150 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • 210 g másla
  • 210 g nastrouhaných mandlí
  • 2 žloutky
  • 2 utlučené hřebíčky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • na ozdobení sekané mandle a bílek
  • na slepení a dochucení zavařeninu nebo čokoládu

Postup:

  • Do připravené mísy prosejeme hladkou mouku, strouhané mandle, moučkový cukr i skořici, přihodíme hřebíčky a všechny tyto suché suroviny zamícháme.
  • Pak přidejte nakrájené změklé máslo se žloutky a vypracujte těsto. Nemusíte ho ani nechávat odpočinout.
  • Rovnou ho vyválejte na plát a utvořte z těsta kuličky, které dávejte rovnou na plech s pečícím papírem.
  • Každé kolečko potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a pečte při 160°C dorůžova.
  • Nakonec je slepte třeba čokoládou nebo marmeládou. Kdo chce, může ještě vršek pocákat čokoládovou polevou nebo pocukrovat, ale není to nutné, skvěle chutnají tak jak jsou.
Vánoční mandlové cukroví s čokoládou.
Zdroj: davidlebovitz.com

Nepečené mandlové cukroví

Výborné mandlové cukroví se dá připravit také bez pečení. Velkou výhodou je také rychlá příprava!

Ingredience na mandlové cukroví bez pečení:

  • 200 g loupaných mandlí
  • 200 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g kakaa
  • trocha skořice

Postup:

  1. Loupané mandle rozmixujeme na drobno.
  2. Přimícháme ostatní suroviny a vytvoříme těsto.
  3. Necháme jej asi půl hodiny vychladnout v lednici.
  4. Z těsta můžeme vykrajovat malá srdíčka či hvězdičky, pokud nemáme dostatečně malá vykrajovátka, můžeme ručně vytvarovat kuličky nebo placičky.
  5. Cukroví můžeme obalit v mletých mandlích nebo kokosu.
Mandlové nepečené kuličky obalené v kokosu
zdroj: geschmacksliebe.de

Mandlový krém

Z mandlí se dá vytvořit také výborný krém, kterým můžete dozdobit různé cukroví, případně jej lze použít jako náplň třeba do vosích hnízd. Záleží jen na vás!

Ingredience na krém z mandlí:

  • 200 g loupaných mandlí
  • 150 g rozměklého másla
  • 150 ml mléka
  • 80 g cukr krystal
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Mandle bez slupky rozmixujeme co nejvíce na jemno.
  2. Do mísy k tomuto nově vytvořenému prášku přidáme ostatní sypké suroviny.
  3. Přidáme měkké máslo a mléko a vyšleháme tuhý krém.
  4. Necháme odpočinout v lednici asi 2 hodiny.
  5. Poté s ním můžeme pracovat dle libosti. Můžeme jej použít jako náplň, případně, pokud se nám povede krém dost tuhý, můžeme jej použít i na slepování.

Vyzkoušejte třeba variantu strojkového cukroví s touto mandlovou náplní!

Strojkové cukroví plněné mandlovým krémem
zdroj: thesoccermomblog.com

Mandlová chuť k Vánocům prostě patří. Stejně tak si neumíme představit zimní svátky bez cukroví s jemnou vůní rumu. Kdo si dá s námi?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.