Poctivé recepty na domácí marcipán jako inspirace na vánoční tvoření

Marcipán je tvarovací hmota, která má široké spektrum využití. 

Může se jím potáhnout dort, vytvarovat ozdoby, figurky, přidat do těsta, ale také vytvořit výborné cukroví.

Máme zde recepty na marcipán pravý i falešný. Navíc se dozvíte, jak si domácí marcipán obarvit.

Domácí marcipán

Jako první máme jednoduchý recept na marcipán. Ke zhotovení si vystačíme i se třemi ingrediencemi.

INGREDIENCE

  • 90 g mandlové mouky
  • 70 g cukru moučky nebo práškového erythritolu
  • 20 ml vody nebo aroma podle preferencí
  • ¼ -½ lžičky mandlového extraktu (není nezbytné, ale je to lepší)

POSTUP

  • Mandlovou mouku a cukr dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme tekutiny a mixujeme, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. 
  • Poté marcipán vytáhneme a hněteme v rukách ještě 30 sekund. 
  • Dáme zchladit do lednice, a pak zužitkujeme podle potřeb. 
  • Vydržet by měl zhruba 10 dnů.
Mandlový marcipán bez bílků.
elavegan.com

Zde je i videorecept na domácí marcipán:

3-Ingredient Homemade MARZIPAN Recipe (Almond Paste)

Vanilkový marcipán

Tento recept na marcipán oceníte především jako potahovací hmotu na dorty nebo jiné moučníky. 

INGREDIENCE

  • 175 g cukru krupice
  • 280 g cukru moučky
  • 450 g mletých mandlí
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 2 vejce
  • ½ lžičky pomerančové nebo citronové šťávy

POSTUP

  • V míse si smícháme všechny suché ingredience a přidáme ingredience tekuté. 
  • Těsto důkladně vyhněteme a dáme zchladit do lednice.
  • Můžeme jej vyválet a potáhnout jím dort nebo jiné moučníky. 
  • Stačí potřít meruňkovým džemem a marcipán se krásně přichytí.
Marcipán s příchutí vanilky.
realfood.tesco.com

Falešný marcipán ze sušeného mléka

Z tohoto falešného marcipánu můžete dětem udělat klidně i jejich oblíbené postavičky. Nebo jej jednoduše využít jako potahovací hmotu. Hodí se, když nemáte po ruce mandle.

INGREDIENCE

  • 300 g sušeného polotučného mléka
  • 300 g cukru moučky
  • 4 lžíce medu
  • mandlový extrakt
  • 6 lžic vody
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

  • Všechny ingredience dáme do mísy a mícháme pomocí vařečky, než se všechno spojí. 
  • Pak vše vyhněteme rukama, zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice. 
Marcipán bez mandlí se sušeným mlékem.
biggrrbolderbaker.com

Fondán z marshmallow

Nejde sice o nic zdravého, ale občas si jej dopřát můžeme. Zde je také známá alternativa falešného marcipánu.

INGREDIENCE

  • 450 g bonbónů marshmallow
  • 900 g cukru moučky
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce ztuženého tuku

POSTUP

  • Bonbóny, vodu a tuk si rozehřejeme nad vodní lázní do měkka. 
  • Pak vše rozmixujeme, přidáme cukr (nejlépe po hrncích) a znovu rozmixujeme. 
  • Vyhněteme a ihned využijeme. 
  • Fondán na rozdíl od marcipánu tvrdne, takže se později tvarovat nedá. 
Fondán jako obměna potahovací hmoty na dort.
bestrecipes.com.au

Pravý marcipán z bílků

Opět stačí tři suroviny ke štěstí i kýženému úspěchu.

INGREDIENCE

  • 100 g cukru moučky
  • 100 g mandlí
  • 1 bílek

POSTUP

  • Mandle si spaříme horkou vodou, oloupeme a rozmixujeme. 
  • Smícháme s cukrem a bílkem. 
  • Důkladně vyhněteme, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice ztuhnout. 
Pravý marcipán s vaječnými bílky.
fromthelarder.co.uk

Jak na barevný marcipán?

K obarvení můžeme docílit velice rychle. Stačí kupované potravinářské barvy. Dají se koupit v prášku, jako gel nebo tekuté. Pokud ale netoužíte po chemii, můžete využít i určitých potravin, které marcipánu dodají krásnou barvu bez toho, aniž by nějak pozměnily jeho chuť.

Barvení potravinářskými barvami

Špetku prachové barvy rozmícháme v pár kapkách vody, pokapeme marcipán a důkladně prohněteme. 

Gelové barvy jsou velmi koncentrované a syté, takže stačí pouhá kapička, která celý marcipán obarví do různých barev i odstínů. 

Tekuté barvy fungují na stejném principu jako barvy gelové, jsou ale méně koncentrované.

Barvení pomocí potravin

Výhodou je, že nemusíte využít žádných chemií. Potravinové barvy nejsou příliš zdravé, navíc jsou opěvovaným rizikem hlavně pro zdraví dětí. Přitom právě je vábí ty nejbarevnější pochutiny, že?

Hnědá

Do těsta přidáme pár lžiček kakaa nebo karobu a klidně ubereme pár lžiček cukru. Kakao hmotu také zahustí. 

Žlutá

Stačí troška kurkumy rozpuštěné ve vodě. Přidat můžeme i citronové aroma. 

Zelená

Postačí řasa spirulina nebo špenát. Obojí si dáme vařit do trošky vody, necháme pustit maximum barvy, přecedíme a můžeme využít. Stačí pár lžiček a je to. Výborně si poradí i matcha čaj. 

Červená nebo růžová

K tomu se skvěle hodí červená řepa. Nejlepší je využít šťávu z řepy, ale skvěle poslouží i prášek z řepy. 

Modrá nebo fialová

Borůvky. Ano, stačí trochu jejich šťávy a podle jejich koncentrace si určujeme odstín. 

Oranžová

Snadno získáme trochou šťávy z čerstvé mrkve.

Úžasný způsob, jak zužitkovat marcipán na Vánoce je samozřejmě cukroví. Mrkněte, jak si doma udělat báječné cukroví z marcipánu. Nejlepší na tom je, že jej nemusíte ani péct. 

Pro inspiraci se můžete podívat i na další tipy na nepečené cukroví.

K zahození nebude ani vánoční štola s marcipánem

A pokud máte rádi alespoň malé kuchyňské experimenty, recepty si pozměňte podle své fantazie. Mandle vyměňte za vlašské ořechy nebo pistácie. Tak bude mít marcipán krásný zelený odstín. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X