Vynikající recepty na vánoční cukroví z medu. Inspirace do vaší kuchyně!

Medové cukroví je nejen lahodné. Díky přidanému medu obsahuje také živiny, které v jiných druzích cukroví nenajdete. 

Inspirujte se našimi 5 recepty a upečte takové cukroví, po kterém se jen zapráší!

Oblíbené a snadné medové kuličky

Tento recept je tak chutný, že je vhodný nejen jako cukroví na Vánoce, ale také jako sladký dezert ke kávě či čaji během celého roku.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200 g cukru moučka
  • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu
  • rozdrcené vlašské ořechy (nejsou nezbytné)

Postup

  1. Nejdříve vypracujte těsto smícháním mouky, cukru a jedlé sody s vejci, medem a máslem.
  2. Vytvořené těsto rozválejte na placky. Placky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. 
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a upečte placky dozlatova. Délka pečení závisí na hrubosti placiček. Pokud placky mají cca 0,5 cm, bude 10 minut pečení stačit.
  4. Po vytažení z trouby nechejte placky důkladně vychladnout.
  5. Zatímco se placky chladí, smíchejte kondenzované mléko a rozpuštěné máslo a vytvořte krém.
  6. Poté vychlazené placky rozdrťte v robotu nebo ručně.
  7. Získanou hmotu rozdělte – větší část, ideálně jemněji nadrcenou, smíchejte s krémem a vypracujte nové těsto. Pokud máte čas, doporučujeme vložit hmotu na nějaký čas do lednice – lépe se pak s těstem pracuje.
  8. Vytvarujte medové koule do libovolné velikosti.
  9. Zbytek těsta s rozdrcenými plackami můžete v misce smíchat s vlašskými ořechy. V této směsi pak vytvořené koule obalte a máte hotové vánoční cukroví. Medové kuličky vám jednoduše učarují. 

Medové kuličky z karamelového kondenzovaného mléka.
Zdroj: mytastytherapy.blogspot.com

Plněné i polomáčené luxusní medové trubičky 

Medové trubičky jsou známou alternativou medových kornoutků. 

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že je lze plnit z obou stran. Můžete si tak hrát s jejich vzhledem. Z každé strany můžete trubičku naplnit krémem s jinou barvou i příchutí. 

Ingredience

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky jedlé sody

Náplň:

  • Medové trubičky jsou výborné v kombinaci s čokoládovým, karamelovým nebo máslovým krémem. Máte tedy na výběr, jakou vánoční náplň do cukroví zvolíte. Jistě nic nezkazíte, pokud se rozhodnete pro více variant.

Postup

  1. Nejdříve promíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. Přidejte vejce a med a vypracujte hladké těsto, které nechte dvě hodiny odpočívat.
  3. Následně těsto vyválejte na tenkou vrstvu a vykrojte z něj kolečka.
  4. Připravte si plech s pečícím papírem, na který budete kolečka pokládat. 
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 160–170 °C. Kolečka velmi brzy zezlátnou, což je chvíle, kdy je třeba je z trouby vytáhnout.
  6. Pomocí kulatého podélného předmětu (ideálně vařečky) vytvarujte kolečka do trubiček.
  7. Ujistěte se, že kolečka ve spoji pořádně drží – nebojte se zde přitlačit. Pracujte rychle, aby vám kolečka nevychladla a nepopraskala.
  8. Medové cukroví na plechu můžete nechat a počkat až vychladne. Poté jej můžete naplnit krémem.

Při tvarování vánočního cukroví, medové trubičky ohýbejte za tepla, aby těsto nepopraskalo. Pečte tedy jednotlivé várky koleček s menším počtem kusů, abyste s upečeným těstem stihli pracovat. Druhou variantou je nechat kolečka v troubě do té doby, než je začnete ohýbat. Vydrží tak déle teplá.

Medové trubičky, plněné světlým a tmavým krémem, posypané cukrem.
Zdroj: eiffeltower.com.au

Linecká medová kolečka pro labužníky

Nejen, že toto cukroví skvěle chutná. Můžete navíc, do jeho výroby, zapojit celou rodinu. 

Nechte své děti vykrajovat a užijte si příjemně strávené chvíle. 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučka
  • 180 g másla
  • 120 g medu
  • 4 vaječné žloutky
  • trocha citronové kůry

Postup

  1. Smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
  3. Po zpracování nechejte přibližně hodinu odpočinout v lednici.
  4. Poté si jej rozdělte na menší části, které rozválejte na pomoučeném válu.
  5. Do těsta vykrajujte vybrané tvary. Nezapomeňte, že cukroví by mělo být vyrkrojeno v sudém počtu, abyste pak kolečka mohli spojovat.
  6. Pečte, v předem vyhřáté troubě, na 170 °C, a to přibližně 7–8 minut. Ideální je medové slepované cukroví hlídat a vytáhnout jej ve chvíli, kdy začne zlátnout.

Linecké medové cukroví s vykrojenými hvězdičkami, plněnými džemem.
Zdroj: tutti-dolci.com

Medové kornoutky trochu jinak

Znáte klasické medové kornoutky, které má na stole téměř každá hospodyňka? 

Odlište se a dodejte originalitu tomuto medovému vánočnímu cukroví! Kornoutky, podle našeho receptu, jsou jednoduché, rychlé a potěší malé i velké. 

Ingredience

  • 1 plát listového těsta nakrájený na proužky (těsto si můžete připravit sami doma, ale můžete jej zakoupit hotové v potravinách)
  • 1 šálek medu (výběr medu je zcela na vás)
  • 2 vaječné bílky
  • špetka soli
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • cukrářské zdobení
  • kovová formička na pečení kornoutků (zakoupíte v obchodě s domácími potřebami nebo na internetu)

Postup

Kornoutky:

  • Než začnete s přípravou kornoutků, dejte rozehřát troubu na 180 °C. 
  • Z listového těsta nakrájejte proužky o šířce 3 cm a délce asi 18 cm. 
  • Každý z proužků namotejte na kovovou formičku. Pokud chcete, aby byly kornoutky sladké, můžete je předem posypat cukrem, který do nich zatlačíte pomocí válečku.
  • Na plech dejte pečící papír a formičky s těstem na něj umístěte. Následně vložte do trouby a pečte po dobu 25 minut, dokud nezačnou kornoutky hnědnout. 
  • Po vyjmutí plechu z trouby nechte kornoutky vychladnout a až pak je z kovových formiček sundávejte. Kornoutky si tak nejen udrží svůj tvar, ale zabráníte také možnému vzniku popálenin. 
  • Kornoutky sundávejte z formiček skutečně opatrně, aby nedošlo k jejich popraskání. 

Náplň:

  • Zatímco se kornoutky pečou a následně chladnou, připravte si náplň. 
  • Misku umístěte na hrnec s vařící vodou. Chcete vytvořit vodní lázeň, aby nedošlo k vaření bílků, ale pouze k jejich zahřívání.
  • V misce smíchejte med s vaječnými bílky a šlehejte, dokud se med neroztopí a dobře se nespojí s bílky. Na dotek by měla být směs mírně teplá.
  • Jakmile došlo ke spojení, dejte misku bokem, aby už nedošlo k zahřívání, přidejte špetku soli a znovu šlehejte na nejvyšší výkon. Díky tomu by měla vzniknout pevnější hmota. 
  • Jakmile je hmota připravena, přidejte citronovou šťávu a znovu mixujte, dokud nebude pěna hladká. 
  • Jakmile jsou kornoutky studené, naplňte je touto vyšlehanou hmotou a na závěr povrch ozdobte cukrářským sypáním. 
  • Vyzkoušejte tento recept na medové kornoutky a podávejte cukroví ještě týž den, aby nedošlo ke ztrátě jejich křupavosti.

Kornoutky můžete naplnit také klasickou šlehačkou nebo polevou na vánoční cukroví.

Medové kornoutky se šlehačkovou náplní, posypané barevným cukrářským sypáním.
zdroj: quericavida.com

Perníkové kuličky se Salkem

Tento recept si oblíbí lidé, kteří dávají přednost raw stravování.

Naše kuličky z perníku se totiž nepečou! 

Ingredience

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
  • 300 g perníkových sušenek
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Sušenky nasypejte na čistou utěrku nebo je vložte do plátěného vaku. Všechny strany uzavřete, aby vám sušenky z utěrky ani vaku nemohly vypadnout. 
  • Nyní vezměte kladívko na maso (pokud jej nemáte, použijte hrnek nebo sklenici) a sušenky rozbijte na malé kousky. 
  • Chcete-li dosáhnout opravdu jemného prášku, vhoďte sušenky do mixéru. 
  • Jakmile jsou sušenky rozdrceny, vsypejte je do mísy a přidejte k nim Salko. Množství mléka, které použijete, je na vás. Přilévejte jej po troškách, abyste dosáhli hutné směsi. Potřebujete se vyhnout tomu, aby vaše těsto bylo příliš tekuté. 
  • Ke směsi přidejte skořici a med. 
  • Pokud by vaše těsto bylo příliš hutné, můžete jej zředit větším množstvím medu či kondenzovaného mléka. 
  • Směs důkladně promíchejte. Můžete použít také mixér. 
  • Že je směs připravena, poznáte podle toho, že vám jde míchání ztuha a mixér vám vypovídá službu. 
  • Když je těsto tak akorát, vložte ho do lednice a nechte ho tuhnout pár hodin. Můžete jej nechat v lednici klidně přes noc. 
  • Na druhý den z něj, v dlaních, vyválejte kuličky. Máte hotovo!

Nepečené medové kuličky nemusí být jen z perníku. Vyzkoušejte také další recepty na raw vánoční cukroví.

Nepečené perníkové kuličky se Salkem na bílém pečícím papíře.
zdroj: saltandhoney.co.uk

Tipy na zdobení

Vyhněte se stereotypu a ozdobte své cukroví z medu originálním způsobem. Nevíte jak? 

Inspirujte se našimi oblíbenými tipy!  

  • Čokoládová poleva – Čokoládou se snad nedá nic zkazit. Je možné s ní pokapat medové koule, případně do ní z části namočit medové trubičky i linecké cukroví. S hloubkou ponoření si můžete vyhrát.
  • Různé barvy náplně – U přípravy trubiček nebo kornoutků můžete vytvořit dvě náplně s odlišnou barvou, jedna může být světlejší, třeba vanilková, druhá čokoládová. Při servírování, společně na jedné míse, to bude vypadat opravdu zajímavě.
  • Zlaté či stříbrné kuličky – Linecká kolečka v sobě mají tradičně vykrojený ozdobný tvar. Do něj ale můžete, místo marmelády, vložit například zlatou nebo stříbrnou jedlou kuličku, která na sebe svými odlesky bude upoutávat pozornost a rozzáří vánoční stůl. 

Zapomeňte o Vánocích na všechen shon a stres a vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na medové cukroví. Provoňte svůj domov a navoďte si tu pravou vánoční atmosféru.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X