Vynikající recepty na vánoční cukroví z medu. Inspirace do vaší kuchyně!

Medové cukroví je nejen lahodné. Díky přidanému medu obsahuje také živiny, které v jiných druzích cukroví nenajdete. 

Inspirujte se našimi 5 recepty a upečte takové cukroví, po kterém se jen zapráší!

Oblíbené a snadné medové kuličky

Tento recept je tak chutný, že je vhodný nejen jako cukroví na Vánoce, ale také jako sladký dezert ke kávě či čaji během celého roku.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 200 g cukru moučka
  • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu
  • rozdrcené vlašské ořechy (nejsou nezbytné)

Postup

  1. Nejdříve vypracujte těsto smícháním mouky, cukru a jedlé sody s vejci, medem a máslem.
  2. Vytvořené těsto rozválejte na placky. Placky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. 
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a upečte placky dozlatova. Délka pečení závisí na hrubosti placiček. Pokud placky mají cca 0,5 cm, bude 10 minut pečení stačit.
  4. Po vytažení z trouby nechejte placky důkladně vychladnout.
  5. Zatímco se placky chladí, smíchejte kondenzované mléko a rozpuštěné máslo a vytvořte krém.
  6. Poté vychlazené placky rozdrťte v robotu nebo ručně.
  7. Získanou hmotu rozdělte – větší část, ideálně jemněji nadrcenou, smíchejte s krémem a vypracujte nové těsto. Pokud máte čas, doporučujeme vložit hmotu na nějaký čas do lednice – lépe se pak s těstem pracuje.
  8. Vytvarujte medové koule do libovolné velikosti.
  9. Zbytek těsta s rozdrcenými plackami můžete v misce smíchat s vlašskými ořechy. V této směsi pak vytvořené koule obalte a máte hotové vánoční cukroví. Medové kuličky vám jednoduše učarují. 

Medové kuličky z karamelového kondenzovaného mléka.
Zdroj: mytastytherapy.blogspot.com

Plněné i polomáčené luxusní medové trubičky 

Medové trubičky jsou známou alternativou medových kornoutků. 

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že je lze plnit z obou stran. Můžete si tak hrát s jejich vzhledem. Z každé strany můžete trubičku naplnit krémem s jinou barvou i příchutí. 

Ingredience

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky jedlé sody

Náplň:

  • Medové trubičky jsou výborné v kombinaci s čokoládovým, karamelovým nebo máslovým krémem. Máte tedy na výběr, jakou vánoční náplň do cukroví zvolíte. Jistě nic nezkazíte, pokud se rozhodnete pro více variant.

Postup

  1. Nejdříve promíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. Přidejte vejce a med a vypracujte hladké těsto, které nechte dvě hodiny odpočívat.
  3. Následně těsto vyválejte na tenkou vrstvu a vykrojte z něj kolečka.
  4. Připravte si plech s pečícím papírem, na který budete kolečka pokládat. 
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 160-170 °C. Kolečka velmi brzy zezlátnou, což je chvíle, kdy je třeba je z trouby vytáhnout.
  6. Pomocí kulatého podélného předmětu (ideálně vařečky) vytvarujte kolečka do trubiček.
  7. Ujistěte se, že kolečka ve spoji pořádně drží – nebojte se zde přitlačit. Pracujte rychle, aby vám kolečka nevychladla a nepopraskala.
  8. Po vychladnutí můžete medové cukroví naplnit zvoleným krémem.

TIP:Při tvarování vánočního cukroví, medové trubičky ohýbejte za tepla, aby těsto nepopraskalo. Pečte tedy jednotlivé várky koleček s menším počtem kusů, abyste s upečeným těstem stihli pracovat. Druhou variantou je nechat kolečka v troubě do té doby, než je začnete ohýbat. Vydrží tak déle teplá.

Medové trubičky, plněné světlým a tmavým krémem, posypané cukrem.
Zdroj: eiffeltower.com.au

Linecké medové cukroví pro labužníky

Nejen, že toto cukroví skvěle chutná. Můžete navíc, do jeho výroby, zapojit celou rodinu. 

Nechte své děti vykrajovat a užijte si příjemně strávené chvíle. 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučka
  • 180 g másla
  • 120 g medu
  • 4 vaječné žloutky
  • trocha citronové kůry

Postup

  1. Smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
  3. Po zpracování nechejte přibližně hodinu odpočinout v lednici.
  4. Poté si jej rozdělte na menší části, které rozválejte na pomoučeném válu.
  5. Do těsta vykrajujte vybrané tvary. Nezapomeňte, že cukroví by mělo být vyrkrojeno v sudém počtu, abyste pak kolečka mohli spojovat.
  6. Pečte, v předem vyhřáté troubě, na 170 °C, a to přibližně 7 – 8 minut. Ideální je cukroví hlídat a vytáhnout jej ve chvíli, kdy začne zlátnout.

Linecké medové cukroví s vykrojenými hvězdičkami, plněnými džemem.
Zdroj: tutti-dolci.com

Medové kornoutky trochu jinak

Znáte klasické medové kornoutky, které má na stole téměř každá hospodyňka? 

Odlište se a dodejte originalitu tomuto medovému vánočnímu cukroví! Kornoutky, podle našeho receptu, jsou jednoduché, rychlé a potěší malé i velké. 

Ingredience

  • 1 plát listového těsta nakrájený na proužky (těsto si můžete připravit sami doma, ale můžete jej zakoupit hotové v potravinách)
  • 1 šálek medu (výběr medu je zcela na vás)
  • 2 vaječné bílky
  • špetka soli
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • cukrářské zdobení
  • kovová formička na pečení kornoutků (zakoupíte v obchodě s domácími potřebami nebo na internetu)

Postup

Kornoutky:

  • Než začnete s přípravou kornoutků, dejte rozehřát troubu na 180 °C. 
  • Z listového těsta nakrájejte proužky o šířce 3 cm a délce asi 18 cm. 
  • Každý z proužků namotejte na kovovou formičku. Pokud chcete, aby byly kornoutky sladké, můžete je předem posypat cukrem, který do nich zatlačíte pomocí válečku.
  • Na plech dejte pečící papír a formičky s těstem na něj umístěte. Následně vložte do trouby a pečte po dobu 25 minut, dokud nezačnou kornoutky hnědnout. 
  • Po vyjmutí plechu z trouby nechte kornoutky vychladnout a až pak je z kovových formiček sundávejte. Kornoutky si tak nejen udrží svůj tvar, ale zabráníte také možnému vzniku popálenin. 
  • Kornoutky sundávejte z formiček skutečně opatrně, aby nedošlo k jejich popraskání. 

Náplň:

  • Zatímco se kornoutky pečou a následně chladnou, připravte si náplň. 
  • Misku umístěte na hrnec s vařící vodou. Chcete vytvořit vodní lázeň, aby nedošlo k vaření bílků, ale pouze k jejich zahřívání.
  • V misce smíchejte med s vaječnými bílky a šlehejte, dokud se med neroztopí a dobře se nespojí s bílky. Na dotek by měla být směs mírně teplá.
  • Jakmile došlo ke spojení, dejte misku bokem, aby už nedošlo k zahřívání, přidejte špetku soli a znovu šlehejte na nejvyšší výkon. Díky tomu by měla vzniknout pevnější hmota. 
  • Jakmile je hmota připravena, přidejte citronovou šťávu a znovu mixujte, dokud nebude pěna hladká. 
  • Jakmile jsou kornoutky studené, naplňte je touto vyšlehanou hmotou a na závěr povrch ozdobte cukrářským sypáním. 
  • Vyzkoušejte tento recept na medové kornoutky a podávejte cukroví ještě týž den, aby nedošlo ke ztrátě jejich křupavosti.

TIP: Kornoutky můžete naplnit také klasickou šlehačkou nebo polevou na vánoční cukroví.

Medové kornoutky se šlehačkovou náplní, posypané barevným cukrářským sypáním.
zdroj: quericavida.com

Perníkové kuličky se Salkem

Tento recept si oblíbí lidé, kteří dávají přednost raw stravování.

Naše kuličky z perníku se totiž nepečou! 

Ingredience

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
  • 300 g perníkových sušenek
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Sušenky nasypejte na čistou utěrku nebo je vložte do plátěného vaku. Všechny strany uzavřete, aby vám sušenky z utěrky ani vaku nemohly vypadnout. 
  • Nyní vezměte kladívko na maso (pokud jej nemáte, použijte hrnek nebo sklenici) a sušenky rozbijte na malé kousky. 
  • Chcete-li dosáhnout opravdu jemného prášku, vhoďte sušenky do mixéru. 
  • Jakmile jsou sušenky rozdrceny, vsypejte je do mísy a přidejte k nim Salko. Množství mléka, které použijete, je na vás. Přilévejte jej po troškách, abyste dosáhli hutné směsi. Potřebujete se vyhnout tomu, aby vaše těsto bylo příliš tekuté. 
  • Ke směsi přidejte skořici a med. 
  • Pokud by vaše těsto bylo příliš hutné, můžete jej zředit větším množstvím medu či kondenzovaného mléka. 
  • Směs důkladně promíchejte. Můžete použít také mixér. 
  • Že je směs připravena, poznáte podle toho, že vám jde míchání ztuha a mixér vám vypovídá službu. 
  • Když je těsto tak akorát, vložte ho do lednice a nechte ho tuhnout pár hodin. Můžete jej nechat v lednici klidně přes noc. 
  • Na druhý den z něj, v dlaních, vyválejte kuličky. Máte hotovo!

TIP: Nepečené medové kuličky nemusí být jen z perníku. Vyzkoušejte také další recepty na raw vánoční cukroví.

Nepečené perníkové kuličky se Salkem na bílém pečícím papíře.
zdroj: saltandhoney.co.uk

Tipy na zdobení

Vyhněte se stereotypu a ozdobte své cukroví z medu originálním způsobem. Nevíte jak? 

Inspirujte se našimi oblíbenými tipy!  

  • Čokoládová poleva – Čokoládou se snad nedá nic zkazit. Je možné s ní pokapat medové koule, případně do ní z části namočit medové trubičky i linecké cukroví. S hloubkou ponoření si můžete vyhrát.
  • Různé barvy náplně – U přípravy trubiček nebo kornoutků můžete vytvořit dvě náplně s odlišnou barvou, jedna může být světlejší, třeba vanilková, druhá čokoládová. Při servírování, společně na jedné míse, to bude vypadat opravdu zajímavě.
  • Zlaté či stříbrné kuličky – Linecká kolečka v sobě mají tradičně vykrojený ozdobný tvar. Do něj ale můžete, místo marmelády, vložit například zlatou nebo stříbrnou jedlou kuličku, která na sebe svými odlesky bude upoutávat pozornost a rozzáří vánoční stůl. 

Zapomeňte o Vánocích na všechen shon a stres a vyzkoušejte tyto jednoduché recepty na medové cukroví. Provoňte svůj domov a navoďte si tu pravou vánoční atmosféru.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.