Upečte to nejlepší cukroví z medu na Vánoce

Bez medového cukroví si Vánoce nedokáže představit nikdo z nás. Ani děti, ani dospělí.

I když si odmyslíme pozitivní vliv medu na naše zdraví, stále nás těší svou chutí, vůní a snadným zpracováním.

Jaké cukroví zvolit, abyste potěšili všechny členy vaší rodiny? Inspirujte se našimi třemi recepty!

Oblíbené a snadné medové koule

Jsou tak výborné, že je nemusíte péct pouze jako vánoční cukroví. Medové koule potěší kdykoli.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g másla (rozpuštěné)
  • 200 g cukr moučka
  • 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu
  • rozdrcené vlašské ořechy (nejsou nezbytné)

POSTUP

  1. Nejdříve vypracujte těsto smícháním mouky, cukru a jedlé sody s vejci, medem a máslem.
  2. Vytvořené těsto rozválejte na placky a rozložte je na pečícím papírem vyložený plech.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a upečte placky dozlatova. Délka pečení závisí na hrubosti placiček, pokud mají cca 0,5 cm, postačí na pečení 10 minut.
  4. Po vytažení z trouby nechejte placky důkladně vychladnout.
  5. Čekání si můžete zkrátit smícháním kondenzovaného mléka a rozpuštěného másla, čímž vytvoříme krém.
  6. Poté vychlazené placky rozdrťte v robotu nebo ručně.
  7. Získanou hmotu rozdělte – větší část, ideálně jemněji nadrcenou, smíchejte s krémem a vypracujte opět těsto. Pokud máte čas, doporučujeme vložit hmotu na nějaký čas do lednice – lépe se s těstem pak pracuje.
  8. Vytvarujte medové koule dle preferované velikosti.
  9. Zbytek rozdrceného těsta můžete v misce smíchat s vlašskými ořechy. V této směsi pak vytvořené koule obalte.
jednoduché kuličky s medem
Zdroj: mytastytherapy.blogspot.com

Plněné i polomáčené trubičky s medem

Vánoční medové trubičky, případně také kornoutky, zná jistě každý z nás z dětství. Tak proč tuto vánoční klasiku nenaservírovat na vlastní stůl?

INGREDIENCE

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 140 g cukr moučka
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • necelou lžičku jedlé sody

Náplň:

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Medové trubičky jsou výborné v kombinaci s čokoládovým, karamelovým i s máslovým krémem. Máte tedy na výběr, jakou vánoční náplň do svého medového cukroví zvolíte. Jistě nic nezkazíte, pokud se rozhodnete pro více variant.

POSTUP

  1. Nejdříve promíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. Přidejte vejce a med a vypracujte hladké těsto. To nechte dvě hodiny odpočívat.
  3. Pečlivě vyválejte velmi tenkou vrstvu. Z té poté vykrajujte kolečka.
  4. Připravte si plech s pečícím papírem, na který budete kolečka pokládat. 
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 160 – 170°C. Velmi brzy zezlátnou, což je chvíle, kdy je třeba kolečka z trouby vytáhnout.
  6. Pomocí kulatého podélného předmětu (ideálně vařečka) vytvarujte kolečka do trubiček.
  7. Ujistěte se, že ve spoji pořádně drží, nebojte se zde přitlačit. Pracujte rychle, aby vám kolečka nevychladla a nepopraskala.
  8. Po vychladnutí můžete naplnit zvoleným krémem.

TIP

TIP: Stačí vám péct menší množství koleček najednou – potřebujete s nimi pracovat ještě v horkém stavu. Další možností je nechat kolečka na plechu stále v troubě a vytahovat je po jednom.
dvojím krémem plněné trubičky z medu
Zdroj: eiffeltower.com.au

Linecké cukroví z medového těsta pro labužníky

Výborné cukroví, u kterého zabavíte své děti vykrajováním!

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukr moučky
  • 180 g másla
  • 120 g medu
  • 4 vaječné žloutky
  • trocha citronové kůry

POSTUP

  1. Smíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto.
  3. Po zpracování nechejte přibližně hodinu odpočinout v lednici.
  4. Poté si jej rozdělte na menší části, které rozválejte na pomoučeném válu.
  5. Vykrajujte do něj vybrané tvary. Nezapomeňte, že by měly být v sudém počtu, abyste je pak mohli spojovat.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 7 – 8 minut. Ideální je cukroví hlídat a ve chvíli, kdy začne zlátnout, jej vytáhněte.
medové linecké slepované marmeládou
Zdroj: tutti-dolci.com

TIPY NA ZDOBENÍ

Nikdo nemá rád stereotyp a obzvláště o Vánocích by mělo být vše nazdobené a příjemné na pohled. Tipů, jak si vybrané medové cukroví nazdobit, je spousta, přinášíme aspoň pár našich oblíbených:

  • Čokoládová poleva – Čokoládou se snad nedá nic zkazit. Je možné s ní pokapat medové koule, případně do ní z části namočit medové trubičky i linecké cukroví. S hloubkou ponoření si můžete vyhrát.
  • Různé barvy náplně – U přípravy trubiček nebo kornoutků můžete vytvořit dvě náplně s odlišnou barvou, jedna může být světlejší, třeba vanilková, druhá čokoládová. Při servírování společně na jedné míse to bude vypadat opravdu hezky.
  • Zlaté či stříbrné kuličky – Kromě vykrojeného malého tvaru do medového lineckého cukroví můžete využít ještě jeden lehký trik, který vašemu cukroví dodá další estetický rozměr. Do marmelády uprostřed otvoru můžete vložit zlatou či stříbrnou kuličku. Při servírování na sebe svými odlesky upoutají pozornost a rozzáří vánoční stůl.

Věřte, že s těmito jednoduchými recepty na medové cukroví provoníte domov lahodnou vůní a navodíte atmosféru, která vás nechá zapomenout na nepříjemný stres a shon!

Vánoční atmosféru umocníte také cukrovím vonícím po mandlích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.