Tradiční vánoční cukroví bez pečení: recepty & inspirace

Také každý rok přemýšlíte, jaké recepty na vánoční nepečené cukroví vyzkoušíte?

Jak se takové cukroví připravuje, jaké suroviny se používají, kdy je ideální toto cukroví připravovat?

Největší výhoda tkví v tom, že nepečené cukroví můžete klidně připravit den předem nebo až v den, kdy se má konzumovat.

Vždy bude chutné a měkoučké, že se rozplyne na jazyku. Navíc všechny suroviny jen smícháte, vytvarujete a je hotovo.

Inspirujte se našimi recepty!

Nepečené cukroví ze Salka

Každý dobře ví, že Salko je jako ingredience naprosto dokonalé. Používá se do krémů, náplní a samozřejmě i do nepečeného cukroví. Zkuste si pár druhů vyrobit a ochutnat.

Ingredience:

  • 1 Salko
  • 150 g másla
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g drcených piškot
  • mandle
  • kokos na obalení

Postup přípravy:

  • Plechovku salka vložte do hrnce s vodou a vařte 2 až 2 1/2 hodiny při mírné teplotě, aby zkaramelizovalo. Nechte vychladnout a potom obsah plechovky přelijte do misky, přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte.
  • Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota.
  • Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškot, případně i kokosu. Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby zatuhla.
  • Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat.
  • Zalijte je vroucí vodou, a jakmile bude voda vlažná, tak je snadno vyloupete tak, že mandle jednu po druhé vezmete mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouznou.
  • Potom vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli.
  • Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny zatuhnout do lednice.
Vynikající nepečené kuličky ze Salka.

TIP: Pokud se nechcete zdržovat s vařením salka, dá se už v obchodě koupit hotové, karamelové, se kterým vám odpadá čekání, než se uvaří a vychladne. Spousta hospodyněk ovšem dává stále přednost tomu klasickému, které pak vaří.

Dietní nepečené datlové cukroví

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 3/4 hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 – 2 lžíce kakaa

Jak datlové cukroví připravit:


  • Datle vhoďte do mixéru, přidejte mandle (samozřejmě vyloupané), vlašské ořechy, chia i lněná semínka a zapněte na nejvyšší stupeň.
  • Nechte mixovat zhruba minutu, vypněte mixér, přihoďte zbývající ingredience a znovu mixujte na střední stupeň tak dlouho, až se začne těsto lepit na nádobu mixéru.
  • Vzniklou hmotu si můžete přendat do misky nebo si nabírat kousky rovnou z mixéru, to záleží na vás.
  • Použijte lžičku a odkrajujte stejně velké kusy hmoty (směsi) a tvarujte z nich kuličky.
  • Dejte je asi na 1 hodinu vychladit do lednice a pak můžete podávat.
Datlové cukroví bez pečení.
Zdroj: thecoconutmama.com

Nepečené tatrankové kuličky

Ingredience:

  • 4 tatranky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg Hery nebo zlaté hany
  • 2 až 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu vanilkového cukru
  • kokos na obalení

Postup přípravy:

  • Tatranky rozdrobte do mísy (pokud vám nechutnají nebo kupujete jiné, můžete použít jakékoliv oblíbené sušenky).
  • Přidejte změklou Heru (případně máslo, pokud ho máte raději), k tomu prosejte moučkový cukr, přilijte rum, zasypte kakaem a vanilkovým cukrem.
  • Vypracujte hladké těsto a z kousků těsta tvarujte kuličky, které obalte v kokosu.
Nepečené tatrankové kuličky obalené v kokosu.
Zdroj: nowembrace.wordpress.com

Nepečené cukroví z piškotů

Suroviny na piškotové cukroví:

  • 16 dkg strouhaných piškot
  • 10 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 6 dkg másla
  • Hrst mletých vlašských ořechů

Jak na to:

  • Nastrouhané piškoty nasypte do mísy, přidejte moučkový cukr, který prosejte.
  • Přidejte změklé máslo, přilijte mléko a nakonec mleté vlašské ořechy.
  • Vypracujte hladkou směs, ze které budete lžičkou nabírat kousky a tvarovat z nich středně velké kuličky.
  • Každou kuličku dejte samostatně do papírového košíčku. Někdo dokonce obaluje i v cukru, ale je to naprosto zbytečné a kuličky by byly strašně sladké.
Nepečené piškotové kuličky.
Zdroj: tastycraze.com

Klasické kokosové kuličky

Ingredience:

  • 8 dkg másla
  • 18 dkg cukru moučka
  • 6 dkg kakaa
  • 10 dkg kokosové moučky
  • trochu mléka

Postup:

  • Příprava je stejná jako u většiny nepečených druhů cukroví.
  • Vše dáte do mísy, smícháte, vytvoříte směs, z té pak tvoříte kuličky.
  • Obalíte je v kokosu a dáte do papírového košíčku nebo jen na tác či do misky a necháte v lednici zatuhnout. Jsou vynikající a hned se po nich zapráší. Vždy je lepší udělat více dávek.
Vánoční nepečené cukroví s kokosem.
Zdroj: sugarfreemom.com

Jak vyrobit zdravé vánoční nepečené cukroví?

Řada lidí si myslí, že když je něco zdravé, tak to není dobré, což ale v případě tohoto vánočního cukroví neplatí.

Zdravé nepečené cukroví je velmi chutné, neboť jeho základem je:

  • sušené ovoce (datle, fíky, rozinky atd.),
  • ořechy (vlašské, mandle, kešu),
  • kakaové máslo,
  • kakao,
  • karobový prášek,
  • různá semena,
  • ovesné vločky,
  • kokos.

Zkrátka je tvořeno bez mouky, lepku a dalších nevhodných surovin.

TIP: Pokud hledáte opravdu něco zdravého, tak vyzkoušejte naše cukroví s ovesnými vločkami, a nebo zdravé linecké cukroví. Určitě se budete olizovat! Inspirujte se.

Máte také nejoblíbenější recepty na vánoční nepečené cukroví?

Komentáře

  1. 500 g cukru to je chybně napsané, to mě ihned zararzilo, pak v popisu je 250 dkg, což je asi správné. Nezkušeným lidem to nepříjde, nedojde, ale budou to cukroví mít zkažené.
    Suchanová

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.