Tipy na oblíbené nepečené vánoční cukroví

Také každý rok přemýšlíte, jaké recepty na vánoční nepečené cukroví vyzkoušíte?

Jak se takové cukroví připravuje, jaké suroviny se používají, kdy je ideální toto cukroví připravovat?

Nejkrásnější svátky z celého roku jsou nejen časem, kdy se snažíte věnovat rodině a přátelům, na které přes rok nemáte čas, ale také je to doba mlsání v podobě cukroví.

Klasické druhy cukroví potřebují určitý čas, aby odležely. Takové čekání odpadá, pokud se rozhodnete vyrobit rychlé nepečené vánoční cukroví, připravované ze surovin, jež většinou konzumujeme jako pamlsky, případně je používáme coby ingredienci do pečeného cukroví. V tomto případě se ovšem nepečou.

Největší výhoda tkví v tom, že nepečené cukroví můžete klidně připravit den předem nebo až v den, kdy se má konzumovat a vždy bude chutné a měkoučké, že se rozplyne na jazyku, navíc všechny suroviny jen smícháte, vytvarujete a je hotovo.

Jak připravit vánoční nepečené cukroví ze salka?

Každý dobře ví, že salko je jako ingredience naprosto dokonalé. Používá se do krémů, náplní a samozřejmě i do nepečeného cukroví. Zkuste si pár druhů vyrobit a ochutnat.

Karamelové kuličky ze Salka

Suroviny:
  • 1 Salko
  • 150 g másla
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g drcených piškot
  • mandle
  • kokos na obalení
Plechovku salka vložte do hrnce s vodou a vařte 2 až 2 1/2 hodiny při mírné teplotě, aby zkaramelizovalo. Nechte vychladnout a potom obsah plechovky přelijte do misky, přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte.

Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota. Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškot, případně i kokosu. Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby zatuhla.

Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat. Zalijte je vroucí vodou, a jakmile bude voda vlažná, tak je snadno vyloupete tak, že mandle jednu po druhé vezmete mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouznou.

Potom vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli. Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny zatuhnout do lednice.

Tip: pokud se nechcete zdržovat s vařením salka, dá se už v obchodě koupit hotové, karamelové, se kterým vám odpadá čekání, než se uvaří a vychladne. Spousta hospodyněk ovšem dává stále přednost tomu klasickému, které pak vaří.
Zdroj: nepecenecukrovi.cz

Jak vyrobit zdravé vánoční nepečené cukroví?

Řada lidí si myslí, že když je něco zdravé, tak to není dobré, což ale v případě tohoto vánočního cukroví neplatí. Zdravé nepečené cukroví je velmi chutné, neboť jeho základem je sušené ovoce (datle, fíky, rozinky atd.), ořechy (vlašské, mandle, kešu), kakaové máslo, kakao, karobový prášek, různá semena, ovesné vločky, kokos, různé koření a podobně. Zkrátka je tvořeno bez mouky, lepku a dalších nevhodných surovin.

Raw datlové kuličky

Ingredience:
  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 3/4 hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 – 2 lžíce kakaa
Datle vhoďte do mixéru, přidejte mandle (samozřejmě vyloupané), vlašské ořechy, chia i lněná semínka a zapněte na nejvyšší stupeň. Nechte mixovat zhruba minutu, vypněte mixér, přihoďte zbývající ingredience a znovu mixujte na střední stupeň tak dlouho, až se začne těsto lepit na nádobu mixéru.

Vzniklou hmotu si můžete přendat do misky nebo si nabírat kousky rovnou z mixéru, to záleží na vás. Použijte lžičku a odkrajujte stejně velké kusy hmoty (směsi) a tvarujte z nich kuličky. Dejte je asi na 1 hodinu vychladit do lednice a pak můžete podávat.

Zdroj: cookingwithsusa.blogspot.cz

Vločkové střapce

Potřebné suroviny:
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1 – 2 lžičky skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst rozinek
  • 1 – 2 lžíce datlové pasty
  • Kůra z 1 bio pomeranče a 1 bio citronu
  • Špetka kardamomu
Tento recept je naprostá hračka. Stačí jen dát všechny suroviny do mísy, důkladně promíchat a z kousků pak tvarovat kuličky, které obalíte v karobu. Výsledný výtvor je střapatý, proto ten název.

Zdroj: nepecenecukrovi.cz

Vyrábíme vánoční cukroví nepečené kuličky

Tento druh cukroví je naprostá klasika, kterou miluje snad každý. Existuje nepřeberné množství receptů, z nichž jsme vybrali ty nejčastěji používané.

Tatrankové kuličky

Suroviny:
  • 4 tatranky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg Hery nebo zlaté hany
  • 2 až 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu vanilkového cukru
  • kokos na obalení
Tatranky rozdrobte do mísy (pokud vám nechutnají nebo kupujete jiné, můžete použít jakékoliv oblíbené sušenky), přidejte změklou Heru (případně máslo, pokud ho máte raději), k tomu prosejte moučkový cukr, přilijte rum, zasypte kakaem a vanilkovým cukrem. Vypracujte hladké těsto a z kousků těsta tvarujte kuličky, které obalte v kokosu.

Tip: kdo nechce kokos, klidně může použít čokoládovou polevu nebo obalovat v kakau.
Zdroj: medium.wgz.cz

Piškotové kuličky

Potřebné ingredience:
  • 16 dkg strouhaných piškot
  • 10 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 6 dkg másla
  • Hrst mletých vlašských ořechů
Nastrouhané piškoty nasypte do mísy, přidejte moučkový cukr, který prosejte, změklé máslo, přilijte mléko a nakonec mleté vlašské ořechy. Vypracujte hladkou směs, ze které budete lžičkou nabírat kousky a tvarovat z nich středně velké kuličky. Každou kuličku dejte samostatně do papírového košíčku. Někdo dokonce obaluje i v cukru, ale je to naprosto zbytečné a kuličky by byly strašně sladké.

Zdroj: medium.wgz.cz

Kokosové kuličky

Suroviny:
  • 8 dkg másla
  • 18 dkg cukru moučka
  • 6 dkg kakaa
  • 10 dkg kokosové moučky
  • Trochu mléka
Příprava je stejná jako u většiny nepečených druhů cukroví. Vše dáte do mísy, smícháte, vytvoříte směs, z té pak tvoříte kuličky. Obalíte je v kokosu a dáte do papírového košíčku nebo jen na tác či do misky a necháte v lednici zatuhnout. Jsou vynikající a hned se po nich zapráší. Vždy je lepší udělat více dávek.

7 Zdroj: mimibazar.cz

Máte také nejoblíbenější recepty na vánoční nepečené cukroví?

Tipy na oblíbené nepečené vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *