Také každý rok přemýšlíte, jaké recepty na vánoční nepečené cukroví vyzkoušíte?
Jak se takové cukroví připravuje, jaké suroviny se používají, kdy je ideální toto cukroví připravovat?
Nejkrásnější svátky z celého roku jsou nejen časem, kdy se snažíte věnovat rodině a přátelům, na které přes rok nemáte čas, ale také je to doba mlsání v podobě cukroví.
Klasické druhy cukroví potřebují určitý čas, aby odležely. Takové čekání odpadá, pokud se rozhodnete vyrobit rychlé nepečené vánoční cukroví, připravované ze surovin, jež většinou konzumujeme jako pamlsky, případně je používáme coby ingredienci do pečeného cukroví. V tomto případě se ovšem nepečou.
Největší výhoda tkví v tom, že nepečené cukroví můžete klidně připravit den předem nebo až v den, kdy se má konzumovat a vždy bude chutné a měkoučké, že se rozplyne na jazyku, navíc všechny suroviny jen smícháte, vytvarujete a je hotovo.
Jak připravit vánoční nepečené cukroví ze salka?
Obsah článku
Každý dobře ví, že salko je jako ingredience naprosto dokonalé. Používá se do krémů, náplní a samozřejmě i do nepečeného cukroví. Zkuste si pár druhů vyrobit a ochutnat.
Karamelové kuličky ze Salka
- 1 Salko
- 150 g másla
- 120 g strouhaného kokosu
- 100 g drcených piškot
- mandle
- kokos na obalení
Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota. Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškot, případně i kokosu. Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby zatuhla.
Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat. Zalijte je vroucí vodou, a jakmile bude voda vlažná, tak je snadno vyloupete tak, že mandle jednu po druhé vezmete mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouznou.
Potom vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli. Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny zatuhnout do lednice.

Jak vyrobit zdravé vánoční nepečené cukroví?
Řada lidí si myslí, že když je něco zdravé, tak to není dobré, což ale v případě tohoto vánočního cukroví neplatí. Zdravé nepečené cukroví je velmi chutné, neboť jeho základem je sušené ovoce (datle, fíky, rozinky atd.), ořechy (vlašské, mandle, kešu), kakaové máslo, kakao, karobový prášek, různá semena, ovesné vločky, kokos, různé koření a podobně. Zkrátka je tvořeno bez mouky, lepku a dalších nevhodných surovin.
Raw datlové kuličky
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 3/4 hrnku mandlí
- 3/4 hrnku vlašských ořechů
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce lněných semínek
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 – 2 lžíce kakaa
Vzniklou hmotu si můžete přendat do misky nebo si nabírat kousky rovnou z mixéru, to záleží na vás. Použijte lžičku a odkrajujte stejně velké kusy hmoty (směsi) a tvarujte z nich kuličky. Dejte je asi na 1 hodinu vychladit do lednice a pak můžete podávat.

Vločkové střapce
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1 – 2 lžičky skořice
- Špetka muškátového oříšku
- 1 hrst rozinek
- 1 – 2 lžíce datlové pasty
- Kůra z 1 bio pomeranče a 1 bio citronu
- Špetka kardamomu

Vyrábíme vánoční cukroví nepečené kuličky
Tento druh cukroví je naprostá klasika, kterou miluje snad každý. Existuje nepřeberné množství receptů, z nichž jsme vybrali ty nejčastěji používané.
Tatrankové kuličky
- 4 tatranky
- 15 dkg moučkového cukru
- 16 dkg Hery nebo zlaté hany
- 2 až 3 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- trochu vanilkového cukru
- kokos na obalení

Piškotové kuličky
- 16 dkg strouhaných piškot
- 10 dkg cukru moučka
- 2 lžíce mléka
- 6 dkg másla
- Hrst mletých vlašských ořechů

Kokosové kuličky
- 8 dkg másla
- 18 dkg cukru moučka
- 6 dkg kakaa
- 10 dkg kokosové moučky
- Trochu mléka

Máte také nejoblíbenější recepty na vánoční nepečené cukroví?
500 g cukru to je chybně napsané, to mě ihned zararzilo, pak v popisu je 250 dkg, což je asi správné. Nezkušeným lidem to nepříjde, nedojde, ale budou to cukroví mít zkažené.
Suchanová
Děkujeme za upozornění. Máte pravdu. Opraveno! 🙂 Hezké Vánoce.