Tradiční vánoční cukroví bez pečení: recepty & inspirace

Také každý rok přemýšlíte, jaké recepty na vánoční nepečené cukroví vyzkoušíte?

Jak se takové cukroví připravuje, jaké suroviny se používají, kdy je ideální toto cukroví připravovat?

Největší výhoda tkví v tom, že nepečené cukroví můžete klidně připravit den předem nebo až v den, kdy se má konzumovat.

Vždy bude chutné a měkoučké, že se rozplyne na jazyku. Navíc všechny suroviny jen smícháte, vytvarujete a je hotovo.

Inspirujte se našimi recepty!

Nepečené cukroví ze Salka

Každý dobře ví, že Salko je jako ingredience naprosto dokonalé. Používá se do krémů, náplní a samozřejmě i do nepečeného cukroví. Zkuste si pár druhů vyrobit a ochutnat.

Ingredience:

  • 1 Salko
  • 150 g másla
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g drcených piškot
  • mandle
  • kokos na obalení

Postup přípravy:

  • Plechovku salka vložte do hrnce s vodou a vařte 2 až 2 1/2 hodiny při mírné teplotě, aby zkaramelizovalo. Nechte vychladnout a potom obsah plechovky přelijte do misky, přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte.
  • Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota.
  • Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškot, případně i kokosu. Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby zatuhla.
  • Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat.
  • Zalijte je vroucí vodou, a jakmile bude voda vlažná, tak je snadno vyloupete tak, že mandle jednu po druhé vezmete mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouznou.
  • Potom vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli.
  • Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny zatuhnout do lednice.

TIP: Pokud se nechcete zdržovat s vařením salka, dá se už v obchodě koupit hotové, karamelové, se kterým vám odpadá čekání, než se uvaří a vychladne. Spousta hospodyněk ovšem dává stále přednost tomu klasickému, které pak vaří.
Nepečené cukroví ze salka naservírované na míse
zdroj: kwestiasmaku.com

Dietní nepečené datlové cukroví

Měkké, dobré a zdravé! To prostě musíte vyzkoušet…

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 3/4 hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 – 2 lžíce kakaa

Jak datlové cukroví připravit:


  • Datle vhoďte do mixéru, přidejte mandle (samozřejmě vyloupané), vlašské ořechy, chia i lněná semínka a zapněte na nejvyšší stupeň.
  • Nechte mixovat zhruba minutu, vypněte mixér, přihoďte zbývající ingredience a znovu mixujte na střední stupeň tak dlouho, až se začne těsto lepit na nádobu mixéru.
  • Vzniklou hmotu si můžete přendat do misky nebo si nabírat kousky rovnou z mixéru, to záleží na vás.
  • Použijte lžičku a odkrajujte stejně velké kusy hmoty (směsi) a tvarujte z nich kuličky.
  • Dejte je asi na 1 hodinu vychladit do lednice a pak můžete podávat.
Datlové cukroví bez pečení.
Zdroj: thecoconutmama.com

Nepečené tatrankové kuličky

Neexistuje dítě, které byste na toto cukroví z tatranek nenalákali!

Ingredience:

  • 4 tatranky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg Hery nebo zlaté hany
  • 2 až 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu vanilkového cukru
  • kokos na obalení

Postup přípravy:

  • Tatranky rozdrobte do mísy (pokud vám nechutnají nebo kupujete jiné, můžete použít jakékoliv oblíbené sušenky).
  • Přidejte změklou Heru (případně máslo, pokud ho máte raději), k tomu prosejte moučkový cukr, přilijte rum, zasypte kakaem a vanilkovým cukrem.
  • Vypracujte hladké těsto a z kousků těsta tvarujte kuličky, které obalte v kokosu.
Nepečené tatrankové kuličky obalené v kokosu.
Zdroj: nowembrace.wordpress.com

Ořechové kuličky bez pečení

Pokud máte dost ořechů, pojďte se vrhnout na nepečené ořechové cukroví!

INGREDIENCE

  • 300 g vlašských ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g kokosu
  • 5 lžic hnědého rumu
  • trocha citrónové šťávy

POSTUP

  1. Vlašské ořechy pomeleme na drobno.
  2. Do mísy k nim přidáme ostatní suroviny a vypracujeme jednolitou hmotu.
  3. Z té pak po odpočinutí v lednici tvarujeme kuličky. K odměřování velikosti můžeme použít třeba lžičku a tou hmotu na jednotlivé kuličky odebírat.
  4. Ořechové cukroví můžeme obalit v drcených oříšcích nebo kokosu.
Nepečené ořechové kuličky na bílém talířku
zdroj: choosingchia.com

Nepečené cukroví z piškotů

Piškoty má doma každý, tak proč je nevyužít zrovna na Vánoce?

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Suroviny na piškotové cukroví:

  • 16 dkg strouhaných piškot
  • 10 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 6 dkg másla
  • Hrst mletých vlašských ořechů

Jak na to:

  • Nastrouhané piškoty nasypte do mísy, přidejte moučkový cukr, který prosejte.
  • Přidejte změklé máslo, přilijte mléko a nakonec mleté vlašské ořechy.
  • Vypracujte hladkou směs, ze které budete lžičkou nabírat kousky a tvarovat z nich středně velké kuličky.
  • Každou kuličku dejte samostatně do papírového košíčku. Někdo dokonce obaluje i v cukru, ale je to naprosto zbytečné a kuličky by byly strašně sladké.
Nepečené piškotové kuličky.
Zdroj: tastycraze.com

Klasické kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky jsou patří mezi favority na vánočním stolu. Nesmí chybět ani u vás!

Ingredience:

  • 8 dkg másla
  • 18 dkg cukru moučka
  • 6 dkg kakaa
  • 10 dkg kokosové moučky
  • trochu mléka

Postup:

  • Příprava je stejná jako u většiny nepečených druhů cukroví.
  • Vše dáte do mísy, smícháte, vytvoříte směs, z té pak tvoříte kuličky.
  • Obalíte je v kokosu a dáte do papírového košíčku nebo jen na tác či do misky a necháte v lednici zatuhnout. Jsou vynikající a hned se po nich zapráší. Vždy je lepší udělat více dávek.

Kokos nemusíte používat jen do cukroví bez pečení, připravit můžete i jiné kokosové dobroty!

Vánoční nepečené cukroví s kokosem.
Zdroj: sugarfreemom.com

Nepečení sněhulácči

Ze samých kuliček už jde člověku hlava kolem. Chce své cukroví zpestřit? Pak můžete místo klasických kuliček vytvarovat sněhuláčky bez pečení!

INGREDIENCE

Zde můžete buď použít recept, který se vám nejvíce osvědčil, nebo se můžete inspirovat variantou nepečeného kokosového cukroví:

  • 200 g kokosu
  • 100 g změklého másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů (případně lze použít bílá čokoláda, záleží na chuti)
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • párátka
  • marcipán, případně kuličky nebo malé kulaté sušenky na dozdobení

POSTUP

  1. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme jednolitou hmotu. Pokud nebude držet tvar, dodáme více kokosu, pokud se nám bude naopak sypat, přidáme více rozměklého másla.
  2. Necháme odpočinout v lednici.
  3. Připravíme si párátka.
  4. Z těsta tvarujeme kuličky dvou nebo tří velikostí.
  5. Napichujeme je na párátko v pořadí od největší po nejmenší.
  6. Pokud nám část párátka trčí ven, ulomíme ho.
  7. Doděláme sněhulákům obličej, případně si se zdobením vyhrajeme podle času a nálady.

Tuto variantu jistě ocení především malé děti, které bude takové cukroví nejen lákat ke snědení, ale zároveň vám jistě ochotně pomohou s jeho přípravou!

Kokosoví sněhuláci bez pečení dozdobení marcipánem a čokoládou
zdroj: blog.giallozafferano.it

Jak vyrobit zdravé vánoční nepečené cukroví?

Řada lidí si myslí, že když je něco zdravé, tak to není dobré, což ale v případě tohoto vánočního cukroví neplatí.

Zdravé nepečené cukroví je velmi chutné, a není až tak složité, stačí zaměnit některé klasické ingredience a místo nich použít třeba:

  • sušené ovoce (datle, fíky, rozinky atd.),
  • ořechy (vlašské, mandle, kešu),
  • kakaové máslo,
  • kakao,
  • karobový prášek,
  • různá semena,
  • ovesné vločky,
  • kokos.

Zkrátka je tvořeno bez mouky, lepku a dalších nevhodných surovin.

TIP: Pokud hledáte opravdu něco zdravého, tak vyzkoušejte naše cukroví s ovesnými vločkami, a nebo zdravé linecké cukroví. Určitě se budete olizovat! Inspirujte se.

Máte také nejoblíbenější recepty na vánoční nepečené cukroví?

Komentáře

  1. 500 g cukru to je chybně napsané, to mě ihned zararzilo, pak v popisu je 250 dkg, což je asi správné. Nezkušeným lidem to nepříjde, nedojde, ale budou to cukroví mít zkažené.
    Suchanová

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.