Inspirujte se těmto recepty na vánoční cukroví s pistáciemi. Zdravé mlsání!

Pistáciové cukroví láká svou vůní, vzhledem a hlavně chutí!

Inspirujte se těmi nejlepšími pistáciovými recepty a pochutnejte si s celou svou rodinou a přáteli!

Zdravé nepečené vánoční cukroví s pistáciemi

Zdravé cukroví s pistáciemi je vhodné zejména pro ty, kteří si chtějí udržet figuru i přes Vánoce.

Ingredience

  • 150 g pistácií
  • 100 g mandlí
  • 50 g kokosu
  • 20 g másla nebo kokosového oleje

Postup

  • Pistácie a fíky rozmixujte najemno pomocí mixéru.
  • Vše smíchejte s kokosem a máslem a vytvořte jednolitou hmotu.
  • Nechte odpočinout v lednici a poté vytvořte kuličky, které následně obalte v mletých mandlích, kokosu či pistáciích.

Zdravé nepečené vánoční kuličky s pistáciemi ve tvaru kuliček.
zdroj: notenoughcinnamon.com

TIP: Máte rádi cukroví ve tvaru kuliček? Pak se podívejte na další zajímavý recept s pistáciovými kuličkami.

Cukroví s pistáciovou pastou

Hvězdičky k Vánocům jednoduše patří. Proč si je tedy nedopřát v rámci vánočního pohoštění? 

Upečte si zelené vánoční cukroví z pistácií a nechte si chutnat! 

Ingredience

Cukroví:

  •  200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 130 g másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení pistáciového pudinku
  • 1 vejce

Krém:

  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • pistáciová pasta
  • 20 g pistácií

Postup

  • Smíchejte sypké suroviny, tedy mouku, cukr a pudink. Poté dodejte zbytek ingrediencí a vytvořte jednolité těsto.
  • Těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj oblíbené tvary. Tvary budete slepovat, proto je nutné, vykrajovat je v páru. 
  • Tvary položte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, ve vyhřáté troubě, na 180 °C. Cukroví stále sledujte. Jakmile začne tmavnout, ihned ho vyndejte.
  • Během pečení si připravte krém. 
  • Rozemelte pistácie, klidně nahrubo. Zvlášť vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte k němu pistáciovou pastu a pomleté pistácie.
  • Po vychladnutí cukroví slepujeme pistáciovým krémem.

Zelené hvězdičky z pistáciové pasty.
zdroj: salu-salo.com

TIP: Máte-li chuť na jinou výplň, než je pistáciový krém, inspirujte se recepty na plněné vánoční cukroví, které nabízí další zajímavé druhy krémů.

Pudinkové vánoční pistáciové cukroví 

Pistáciové vánoční cukroví s pudinkem je nadýchané a velmi chutné. 

Vyzkoušejte jednoduchý recept, který je hotový za pár minut!

Ingredience

  • 1 šálek másla (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek bílého cukru
  • pistáciový pudink (cca 100 g)
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 šálky mouky
  • 1 šálek nasekané bílé čokolády
  • ½ šálku drcených pistácií

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Máslo, cukr a pudink smíchejte dohromady.
  • Přidejte vejce, smetanu a znovu promíchejte. 
  • Ve vedlejší misce smíchejte mouku se sodou a tuto směs následně pomalu přidejte do máslové směsi. 
  • Jakmile je vše pořádně promícháno, vsypte do směsi kousky čokolády. 
  • Pomocí lžíce, nebo dávkovače na zmrzlinu, vytvořte kuličky a umisťujte je na plech, vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami by měl být rozestup asi 3 cm. 
  • Cukroví pečte 9–12 minut, dokud lehce nezhnědne.
  • Před sundáním z plechu nechte sušenky chvilku vychladnout, aby se vám nerozpadly.
  • Vaše pistáciové cukroví je hotovo!

Pudinkové pistáciové sušenky, posypané nasekanými pistáciemi.
zdroj: thekitchenmagpie.com

TIP: Chutná vám pudink? Pak se inspirujte dalšími recepty na pudinkové vánoční cukroví.

Pistáciové rohlíčky trochu jinak

Máte rádi klasické vanilkové rohlíčky, ale rádi byste letos připravili něco neobvyklého? 

Vyzkoušejte recept na rohlíčky, které svým tvarem připomínají drobné roztomilé válečky, zajímavě zdobené pistáciemi.

Ingredience

  • ½ šálku rozdrobeného sýra Cottage
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička mléka
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných pistácií + 2 lžíce pistácií na závěrečné dozdobení
  • 2–3 kapky mandlového extraktu
  • ½ prášku kardamomu (elaichi) 

Postup

  • Umístěte sýr Cottage na talíř a rozdrťte jej. Dobře sýr promíchejte s cukrem, mlékem, pistáciemi a s mandlovým extraktem. 
  • Přidejte kardamomový prášek a opět promíchejte. 
  • Směs rozdělte na 5 stejných částí a každou porci vytvarujte do válečku o délce 5 cm. 
  • Hotový váleček obalte, ze všech stran, v pistáciích, které jste si nechali bokem. 
  • Hotové pistáciové cukroví vložte do ledničky aspoň na 41 hodin. Podávejte chlazené.

Pistáciové rohlíčky obalené v nasekaných kouscích pistáciových oříšků.
zdroj: tarladalal.com

Cukroví z pistáciové mouky

Toto cukroví je neobvyklé a chcete-li zaujmout své okolí, určitě s ním nešlápnete vedle.

Nebojte se něčeho nového a upečte si originální cukroví z pistácií!

Ingredience

  • 100 g mandlové mouky (nemáte-li mandlovou mouku, postačí, když namelete z mandlí prášek – nezapomeňte jej ale prosít)
  • 100 g pistáciové mouky (mohou být rovněž namleté pistácie)
  • 200 g cukru krystal
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vaječné bílky 
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky extraktu z pistácií
  • moučkový cukr na ozdobení

Postup

  • Předehřejte troubu na 76 °C. 
  • Ne plechy rozprostřete oba druhy mouky a nechte je v troubě sušit 30–45 minut. Odstraníte tak přebytečnou vlhkost, která by v mouce mohla být. Sušenky pak lépe drží tvar.
  • Mouky vyndejte a nechte úplně vychladnout. Mezi tím rozpalte troubu na 180 °C. 
  • Oba druhy mouky smíchejte a přidejte do nich cukr a sůl. Pořádně rozmíchejte.
  • Pomocí stojatého mixéru vyšlehejte bílky a citronovou šťávu. Bílek by měl být vyšlehán tak, aby z misky nevytékal.
  • Rozšlehaný bílek a pistáciový extrakt přidejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevytvoříte lepkavé těsto. Doporučujeme hníst rukama.
  • Poprašte si ruce moučkovým cukrem a začněte z hotového těsta tvořit malé kuličky o průměru asi 2,5 cm. 
  • Kuličky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, v rozestupech asi 3 cm. Pečte 30–35 minut, dokud vrcholy cukroví nezačnou praskat. Pokud začne cukroví hnědnout a praskat dříve, vyndejte jej, aby se nespálilo.
  • Pokud máte rádi křupavější cukroví, prodlužte dobu pečení o 5 minut.
  • Po upečení vyndejte pistáciové cukroví z trouby a nechte vychladnout. Můžete podávat.
  • Ve vzduchotěsné nádobě vydrží tato dobrota až 5 dní.

Cukroví z pistáciové mouky s popraskanými vrcholy, sypané cukrem.
zdroj: oveandoliveoil.com

Pistáciové mlsky jsou zvláštním druhem cukroví, které se na stolech neobjevuje příliš často.

Buďte proto originální a zahrňte do svého pečení výborné, zelené a hlavně zdravé pistácie!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.