Aromatické cukroví s rumem třikrát jinak

Která kuchařka by neměla zkušenosti s rumem jako přísadou do cukroví? Je skvělou ingrediencí, která dodá správnou chuť a aroma.

Rumové cukroví rozhodně svou chutí patří na vánoční stůl a dopřát si ho mohou i děti. Jaké varianty jsou však ty nejchutnější? 

Vybíráme tři, které milujeme!

Klasické nepečené rumové kuličky

Rychlé a nepečené cukroví, které mizí kouzelně rychle ze stolu!

INGREDIENCE

KULIČKY

  • 1 balení klasických piškotů
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g kakaa
  • 300 ml rumu

NA OBALENÍ

  • kokos
  • kakao

POSTUP

  1. Piškoty rozdrťte na malé kousky a smíchejte je s kakaem a cukrem.
  2. Přimíchejte máslo a rum.
  3. Vzniklou hmotu nechejte chvíli uležet.
  4. Poté tvarujte kuličky ve zvolené velikosti.
  5. Obalujte je dle chuti do kokosu nebo do kakaa. Dobře vypadá i kombinace obojího.
TIP: Jestli se vám bude těsto zdát sypké, můžete přidat lžíci medu.

Pokud pak nemáte čas na vytváření kuliček, zpracujte těsto do podlouhlých oválků, obalte je kokosem nebo kakaem a nakrájejte je na kolečka.

kuličky z rumu dvojích barev naskládané na zlaté míse
Zdroj: tidymom.net

Měsíčky s rumovou polevou

Rumové měsíčky jsou snadnou a velmi lahodnou variantou vánočního cukroví.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

INGREDIENCE

TĚSTO

  • 140 g polohrubé mouky
  • 140 g cukr moučky
  • 140 g másla
  • 40 g kakaa
  • 4 vejce
  • možno přidat 120 g mletých ořechů

POLEVA

  • 200 g cukr moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce oleje
  • dle chuti citronová šťáva

POSTUP

  1. Šlehejte máslo s cukrem a kakaem asi 20 minut, dokud nevytvoříte pěnu.
  2. Za stálého míchání přidejte vajíčka a mouku. Snažte se, ať těsto působí jako pěna.
  3. Rozetřete hmotu na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pro rovnoměrné rozprostření použijte stěrku.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 minut.
  5. Mezitím smíchejte ingredience na polevu a vytvořte hladkou hmotu. Tou potřete vlažné hotové těsto a dejte vychladnout.
  6. Po vychladnutí vykrajujte měsíčky, ideálně vedle sebe, ať využijete co nejvíce těsta.

Pokud máte rádi více variant, u toto rumového cukroví můžete vytvořit jeho obměny pomocí dalších polev. Rumovou příchuť nebo aroma tam můžete dodat i tak!

měsíčky s bílou rumovou polevou
Zdroj: domowysmakjedzenia.pl

Nejen rumové kostky

Podívejte se, zda vám ve spíži nezůstal kokos nebo ořechy navíc a využijte je!

INGREDIENCE

KOSTKY

  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 170 g polohrubé mouky
  • 140 g lískových oříšků (volitelné)
  • 140 g čokolády
  • 6 ks vejce
  • polovina balení prášku do pečiva
  • 2 cl mléka
  • 2 cl rumu

TIP NA OBALENÍ

  • čokoláda
  • kokos

POSTUP

  1. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a soli vyšlehejte sníh a nechejte.
  2. Dále utřete máslo se solí a cukrem. Poté do hmoty přidejte oddělené žloutky.
  3. Přidejte nasekanou čokoládu a ořechy, mléko, rum, mouku a prášek do pečiva.
  4. Nakonec jemně vmíchejte sníh.
  5. Vytvořené těsto dejte na vyšší plech s pečícím papírem.
  6. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 175 °C.
  7. Po vychladnutí rozkrájejte na rovnoměrné kostky. Dále je možné kostky mírně smočit v rumu, záleží, jak moc rumovou chuť chce.
  8. Namočte kostky do rozpuštěné čokolády a obalte kokosem. Pokud nechcete kokos, můžete ozdobit rumové kostky lískovými oříšky na povrchu.
rumové kostičky plněné a sypané ořechy
Zdroj:momsdinner.net

Rumové cukroví je možno nazdobit různými způsoby, záleží jen na vaší volbě. Jedním si ale můžete být jistí – těmito recepty nic nezkazíte!

Komentáře

  1. Dobrý den, mám v plánu udělat Nejen rumové kostky, které vypadají úžasně. Děkuji za inspiraci. Jen se chci zeptat, kolik soli dáváte do sněhu a do těsta?
    Děkuji, Veronika

    1. Dobrý den,

      jsem rád, že se vám článek líbí. Stačí opravdu malá špetka. Nepřehánět to. Přeji ať se vše povede! 🙂

      Milan

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.