Ochutnejte skořicové vánoční cukroví

Také milujete úžasnou vůni skořice, která provoní celou domácnost?

Věděli jste, že některé kultury považují skořici za tradiční léčitelský zázrak již po tisíciletí?

Dokážete si představit Vánoce bez skořice?

O tom, že je skořice neodmyslitelně spjata s vánočními svátky, není vůbec pochyb. Skořicové aroma je nezaměnitelné a spousta pokrmů či nápojů, by bez přítomnosti skořice nikdy nezískaly to pravé aroma, chuť i kouzlo.

Ostatně skořice je součástí jablečných závinů, perníčků, sušenek, zavařenin, ale také masitých pokrmů, gurmánských omáček a marinád, ale také likérů či pálenek.

V neposlední řadě je nepostradatelnou ingrediencí skořicového vánočního cukroví. Připravili jsme pro vás 3 zajímavé recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Skořicové hvězdičky s karamelovým krémem

Zdroj: zena-in.cz

Karamel je zárukou báječné chuti, ať ho přidáte do jakéhokoliv cukroví a v kombinaci se skořicí, je to téměř neřízená střela, která si to namíří přímo do vaší pusy, kde způsobí chuťovou explozi.

Co budete na skořicové hvězdičky potřebovat?
  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice (nemusí být příliš vrchovaté)
  • 180 g změklé Hery
  • 3 žloutky

Na krém:

  • 75 ml šlehačky
  • 90 g Toffo bonbonů
  • 100 g změklého másla
Mouku s moučkovým cukrem a skořicí prosejte do mísy, přidejte změklou Heru, žloutky a vypracujte jemné těsto. Udělejte z něj váleček, zabalte do potravinové fólie a dejte na pár hodin odpočinout do lednice. Klidně si ho můžete jeden den připravit a zpracovávat až druhý den.

Odpočaté těsto rozválejte na plát o síle 0,3 – 0,5 centimetrů.

Vykrájejte z něj hvězdičky, přeskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte dozlatova a ještě horká kolečka rozložte na rovnou plochu (např. podložku), kde je nechte vychladnout.

Příprava krému

  • Do malého kastrůlku nasypte Toffo bonbony, zalijte je šlehačkou, postavte na mírný oheň a pomalu zahřívejte.
  • Nezapomeňte celou dobu míchat, až dokud se bonbony zcela nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Poté směs odstavte a počkejte, až trochu vychladne.
  • Nesmíte ovšem čekat dlouho, aby úplně nezatuhla a přidat změklé máslo, které se směsí důkladně rozmícháte.
  • Vzniklým krémem slepujte vždy dvě hvězdičky k sobě, opatrně naskládejte na větší místu nebo tác a dejte zatuhnout do lednice.
Tip: Kolečka můžete potřít čokoládovou polevou a ozdobit kouskem vlašského ořechu či posypat skořicí. Kdo má rád, může je jen posypat trochou moučkového nebo skořicového cukru, případně nahoru máznout krém a přilepit marcipánovou ozdobu. Do krému můžete místo Toffo bonbonu přidat 1/2 plechovky zkaramelizovaného Salka.

Skořicové cukroví vykrajované

Zdroj: blesk.cz

Cukroví provoněné skořicí nemá chybu, a když k tomu ještě přidáte citronovou kůru s hřebíčkem, je chuť zcela nepřekonatelná.

Co budete na skořicové cukroví potřebovat?
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
Nejdříve do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přisypte skořici, citronovou kůru, mletý hřebíček a všechny suché suroviny promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto, udělejte z něj kouli a tu pak zabalte to potravinové fólie. Dejte přes noc odležet do lednice.

Druhý den těsto rozválejte na plát o síle zhruba 0,4 cm a vykrájejte různé tvary. Naskládejte na plech, který předtím vyložíte pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 150°C asi na 15 až 20 minut (záleží na troubě).

Tip: Po upečení můžete nechat cukroví jak je, bude i tak vynikající. Někdo ho pocáká čokoládou, pocukruje nebo slepí stejné či podobné tvary pikantní marmeládou.

Skořicová kolečka

Zdroj: dama.cz

Oříšky k Vánocům patří a se skořicí je to super spojení.

Co budete na skořicová kolečka potřebovat?
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání
Tenhle recept je jednoduchý jako facka. Všechny ingredience dejte do mísy a ručním šlehačem zpracujte v hladkou směs. Tu přendejte na vál a rukama ještě vypracujte v hladké těsto. Dejte ho do sáčku a nechte v lednici aspoň 2 hodiny.

Než budete těsto chtít zpracovávat, musíte ho předtím půl hodiny vyndat, aby trochu změklo. Vyválejte z těsta plát, vykrájejte kolečka (když zvolíte menší vykrajovací formičku, bude jich více) a rozložte je na plech vymazaný tukem.

Potřete každé kolečko rozšlehaným vejcem, posypte směsí krystalového cukru a mletých vlašských ořechů (můžou být i posekané). Pečte v troubě předehřáté na 160°C zhruba 10 minut (někdy i méně, záleží na troubě).

Také se nemůžete nabažit skořicového aroma? Existuje nějaké fakt cool skořicové vánoční cukroví, na které nedáte dopustit?

Ochutnejte skořicové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *