Ochutnejte na Vánoce výtečné cukroví ze skořice

Také milujete úžasnou vůni skořice, která provoní celou domácnost?

Věděli jste, že některé kultury považují skořici za tradiční léčitelský zázrak již po tisíciletí?

Dokážete si představit Vánoce bez skořice? My ne a také z toho důvodu jsme pro vás připravili 3 skvělé recepty na skořicové vánoční cukroví.

Skořicové hvězdičky s karamelovým krémem

Karamel je zárukou báječné chuti, ať ho přidáte do jakéhokoliv cukroví a v kombinaci se skořicí, je to téměř neřízená střela, která si to namíří přímo do vaší pusy, kde způsobí chuťovou explozi.

Na hvězdičky s karamelem budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice (nemusí být příliš vrchovaté)
  • 180 g změklé Hery
  • 3 žloutky

Na krém:

  • 75 ml šlehačky
  • 90 g Toffo bonbonů
  • 100 g změklého másla

Postup:

  • Mouku s moučkovým cukrem a skořicí prosejte do mísy, přidejte změklou Heru, žloutky a vypracujte jemné těsto.
  • Udělejte z něj váleček, zabalte do potravinové fólie a dejte na pár hodin odpočinout do lednice.
  • Klidně si ho můžete jeden den připravit a zpracovávat až druhý den. Odpočaté těsto rozválejte na plát o síle 0,3 – 0,5 centimetrů.
  • Vykrájejte z něj hvězdičky, přeskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C.
  • Pečte dozlatova a ještě horká kolečka rozložte na rovnou plochu (např. podložku), kde je nechte vychladnout.

Příprava krému

  • Do malého kastrůlku nasypte Toffo bonbony, zalijte je šlehačkou, postavte na mírný oheň a pomalu zahřívejte.
  • Nezapomeňte celou dobu míchat, až dokud se bonbony zcela nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Poté směs odstavte a počkejte, až trochu vychladne.
  • Nesmíte ovšem čekat dlouho, aby úplně nezatuhla a přidat změklé máslo, které se směsí důkladně rozmícháte.
  • Vzniklým krémem slepujte vždy dvě hvězdičky k sobě, opatrně naskládejte na větší místu nebo tác a dejte zatuhnout do lednice.
karamelovo-čokoládové hvězdičky
Zdroj: oetker.cz
Tip: Kolečka můžete potřít čokoládovou polevou a ozdobit kouskem vlašského ořechu či posypat skořicí. Do krému můžete místo Toffo bonbonu přidat 1/2 plechovky zkaramelizovaného Salka.

Skořicové cukroví vykrajované

Cukroví provoněné skořicí nemá chybu, a když k tomu ještě přidáte citronovou kůru s hřebíčkem, je chuť zcela nepřekonatelná.

Na cukroví se skořicí budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  • Nejdříve do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přisypte skořici, citronovou kůru, mletý hřebíček a všechny suché suroviny promíchejte.
  • Přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto, udělejte z něj kouli a tu pak zabalte to potravinové fólie. Dejte přes noc odležet do lednice.
  • Druhý den těsto rozválejte na plát o síle zhruba 0,4 cm a vykrájejte různé tvary.
  • Naskládejte na plech, který předtím vyložíte pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C asi na 15 až 20 minut (záleží na troubě).
vánoční vykrajované skořicové cukroví
Zdroj: blesk.cz
Tip: Po upečení můžete nechat cukroví jak je, bude i tak vynikající. Někdo ho pocáká čokoládou, pocukruje nebo slepí stejné či podobné tvary pikantní marmeládou.

Skořicová kolečka

Oříšky k Vánocům patří a se skořicí je to super spojení.

Na kolečka se skořicí budete potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání

Postup:

  • Tenhle recept je jednoduchý jako facka. Všechny ingredience dejte do mísy a ručním šlehačem zpracujte v hladkou směs.
  • Tu přendejte na vál a rukama ještě vypracujte v hladké těsto. Dejte ho do sáčku a nechte v lednici aspoň 2 hodiny.
  • Než budete těsto chtít zpracovávat, musíte ho předtím půl hodiny vyndat, aby trochu změklo.
  • Vyválejte z těsta plát, vykrájejte kolečka a rozložte je na plech vymazaný tukem.
  • Potřete každé kolečko rozšlehaným vejcem, posypte směsí krystalového cukru a mletých vlašských ořechů (můžou být i posekané).
  • Pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 10 minut (někdy i méně, záleží na troubě).
  • Po vychladnutí můžete kolečka zdobit krémy podle vaší fantazie.
Vykrajovaná kolečka ze skořice
Zdroj: tasteofhome.com

Také se nemůžete nabažit skořicového aroma? Existuje nějaké fakt cool skořicové vánoční cukroví, na které nedáte dopustit?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.