Výtečné recepty na vánoční cukroví ze skořice na jednom místě. Inspiruj te!

Skořicové vánoční cukroví má nejen neodolatelnou chuť, ale také vůni. 

Navíc do jeho pečení můžete zapojit celou rodinu! 

Užijte si společné chvíle a vytvořte skořicové dobroty, po kterých se jen zapráší!

Skořicové hvězdičky s karamelovým krémem

Slaďoučký karamel zaručuje skvělou výslednou chuť každého cukroví. Co víc, v kombinaci se skořicí získáte jedinečný pokrm, na kterém si vy i vaši hosté zaručeně pochutnáte!

Ingredience

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice (nemusí být příliš vrchovaté)
  • 180 g změklého tuku na pečení (Hera)
  • 3 žloutky

Skořicový krém do cukroví:

  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 90 g bonbonů značky Toffo
  • 100 g změklého másla

Postup

Těsto:

  • Mouku s moučkovým cukrem a skořicí prosejte do mísy, přidejte změklou Heru, žloutky a vypracujte jemné těsto.
  • Z těsta udělejte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na pár hodin odpočinout do lednice.
  • Těsto si můžete jeden den připravit a zpracovávat jej až druhý den. Odpočaté těsto rozválejte na plát o síle 0,3 – 0,5 cm.
  • Z plátu vykrojte hvězdičky, přeskládejte je na plech, vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, předehřáté na 160 °C.
  • Pečte dozlatova a ještě horké kousky rozložte na rovnou plochu (např. na drátěnou podložku na cukroví) a nechte je vychladnout.

Krém:

  • Do malého kastrůlku nasypte Toffo bonbony a zalijte je šlehačkou. Kastrůlek postavte na mírný oheň a pomalu zahřívejte.
  • Nezapomeňte směs celou dobu míchat, dokud se bonbony zcela nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Poté směs odstavte a počkejte, až trochu vychladne.
  • Nesmíte ovšem čekat dlouho, aby směs úplně neztuhla. Následně přidejte změklé máslo, které ve směsi důkladně rozmíchejte.
  • Vzniklým krémem slepujte vždy dvě hvězdičky k sobě. 
  • Opatrně je, po namazání, naskládejte na větší místu nebo tác a dejte ztuhnout do lednice.

Váleček s vyváleným skořicovým těstem a vykrojenými hvězdičkami.
zdroj: savingdessert.com

TIP: Další inspiraci pro výrobu skvělých krémů najdete v našich receptech s plněným vánočním cukrovím.

Vykrajované skořicové vánoční cukroví 

Cukroví, provoněné skořicí, je o to zajímavější, že obsahuje osvěžující chuť a vůni citronové kůry a hřebíčku.  Nebojte se experimentovat!

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku

Postup

  • Nejdříve do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přisypte skořici, citronovou kůru, mletý hřebíček a všechny suroviny promíchejte.
  • Přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto, udělejte z něj kouli a tu pak zabalte do potravinové fólie. Dejte přes noc odležet do lednice.
  • Druhý den těsto rozválejte na plát o síle asi 0,4 cm a vykrojte z něj různé tvary.
  • Naskládejte je na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě, předehřáté na 150 °C, a to asi 15-20 minut.

Vykrajované skořicové vánoční cukroví ve tvaru sněhuláků a stromečků.
zdroj: saga.co.uk

TIP: Chcete, aby mělo vaše cukroví zajímavý tvar? Prozkoumejte naše tipy na vánoční vykrajovátka.

Skořicová kolečka

Co by byly Vánoce bez koleček provoněných skořicí? 

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si se svou rodinou nebo přáteli spoustu zábavy při jejich zdobení!

Ingredience

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Zdobení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání

Postup

  • Všechny ingredience dejte do mísy a ručním šlehačem vypracujte hladkou směs.
  • Směs přendejte na vál a rukama vypracujte hladké těsto. Hotové těsto vložte do sáčku a nechte ho v lednici aspoň 2 hodiny odležet.
  • Před tím, než budete chtít s těstem dále pracovat, je nutné ho, aspoň půl hodiny předem, vyndat z lednice, aby změklo.
  • Vyválejte z těsta plát, vykrájejte kolečka a rozložte je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem.
  • Potřete každé kolečko rozšlehaným vejcem a posypte ho směsí krystalového cukru a mletých vlašských ořechů (ořechy můžete také posekat).
  • Kolečka pečte v troubě, předehřáté na 160 °C, a to zhruba 10 minut.
  • Po vychladnutí můžete skořicové vánoční cukroví ozdobit dle vlastní fantazie. 
  • A máte hotovo!

Skořicová kolečka, zdobená červenými a zelenými ornamenty, připomínajícími vánoční stromeček.
zdroj: tasteofhome.com

Skořicové slepované cukroví

Toto cukroví je plné lásky a skvělé chuti skořice. Upečte si linecká kolečka tak trochu jinak. 

Ingredience

  • 1 a ¼ šálku mouky
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžička skořicového prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • špetka soli
  • džem pro lepení
  • trochu mléka nebo vody (pro případ, že byste potřebovali těsto naředit)

Postup

  • V hluboké misce smíchejte mouku, sůl, skořici, cukr a prášek do pečiva.
  • Přidejte vejce a rozpuštěné máslo. 
  • Pokud se těsto dostatečně nespojilo a máte pocit, že je suché, přidejte lžičku mléka nebo vody. 
  • Nechte těsto chvilku odležet a rozehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Vezměte dva plechy a vyložte je pečícím papírem. 
  • Těsto vyválejte na pomoučené ploše do výšky 3-4 mm a pomyslně jej rozdělte na dvě poloviny. 
  • Z jedné poloviny vykrojte, pomocí formičky, tvary bez výřezu. Z druhé poloviny vykrojte, ve stejném počtu, tvary s výřezem. 
  • Cukroví vložte do trouby a pečte jej asi 10-13 minut, dokud nezačnou jednotlivé kousky zlátnout. 
  • Jakmile je vše dopečeno, nechte cukroví vychladnout a následně, pomocí džemu nebo krému, slepte kousíčky k sobě. 
  • Teď už vám zbývá jen pochutnat si na skvělém slepovaném vánočním cukroví.

Skořicové vánoční cukroví slepované ve tvaru srdce.
zdroj: amiraspantry.com

TIP: Místo skořicového prášku je možné použít také skořicový cukr. Ten je například neodmyslitelnou součástí receptů na tradiční domácí trdelníky.

Skořicové cukroví z lisu na česnek

Říkáte si, že lis na česnek nemůže posloužit při výrobě cukroví? Právě naopak!

Díky lisu vytvoříte jeden z nejzajímavějších druhů cukroví.  

Ingredience

  • 1 šálek teplého mléka
  • ½ šálku + 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce suchého droždí
  • 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 šálky mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  • Přihřívejte mléko asi minutu, aby bylo teplé, ale ne horké. 
  • Mléko vlijte do mísy a za stálého míchání přidejte lžíci cukru a lžíci droždí. Míchání vám usnadní použití mixéru. 
  • Míchejte po dobu 5 minut, dokud směs nezačne pěnit. 
  • Do směsi, za stálého míchání, přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Aby se vám těsto míchalo pohodlněji, použijte háček, který by měl být součástí sady metlic k mixéru.
  • Do směsi přidejte mouku, sůl a skořici a míchejte. Nejprve míchejte pomalu a postupně zvyšujte rychlost mixéru. 
  • Míchejte do doby, dokud se z těsta nestane velká koule. Těsto by mělo být hladké a pouze lehce lepkavé. 
  • Pokud je těsto příliš lepkavé a nepodařilo se vám vytvořit kouli, přidejte více mouky (aspoň lžíci). 
  • Pomoučte vál a těsto na něj umístěte. Začněte jej hníst rukama, a to po dobu 3-5 minut, dokud nezačne být elastické. 
  • Následně těsto vložte do mísy a přikryjte jej velkým teplým ručníkem nebo utěrkou. Misku umístěte do tepla, aby mohlo těsto vykynout. Nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost neznásobí. 
  • Jakmile je těsto připraveno, připravte si plech a položte na něj pečící papír. 
  • Z těsta vždy vezměte malou hrudku, dejte ji do lisu na česnek a prolisujte ji přímo na plech. Vzniknou vám nudlové hrudky. 
  • Takto připravené hrudky pečte, v předehřáté troubě, na 165 °C, a to po dobu 8 minut, dokud těsto nezačne hnědnout. 
  • Hotové vánoční cukroví se skořicí můžete na závěr posypat moučkovým cukrem s příměsí vanilky. 
  • Před podáváním nechte cukroví odležet několik dní. 

Skořicové cukroví z lisu na česnek polité karamelem.
zdroj: savorytooth.com

Skořicového vánočního cukroví se opravdu nebojte. Chutná snad každému a vůně skořice umí navodit opravdu úžasnou vánoční atmosféru. 

TIP: Máte rádi skořici, ale uznáváte syrovou stravu? Pak se inspirujte našimi recepty na nepečené skořicové vánoční cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.