To nejlepší slané i sladké cukroví ze škvarků

Jak je známo, naše babičky jednoduše věděly, co je dobré a i z mála ingrediencí byly schopné vykouzlit hotové gastronomické poklady. Třeba i škvarkové vánoční cukroví.

Možná o něm slyšíte poprvé, možná jste jej už někdy sami zkoušeli. Ať tak i tak, cukroví ze škvarků má rozhodně něco do sebe a patří vůbec mezi jedny z tradičních vánočních receptů!

Inspirujte se naším výběrem a dost možná se některý z receptů stane pravidelnou součástí vašich Vánoc.

Škvarky se skořicí a marmeládou

Škvarky v tomto cukroví byste možná ani nepoznali. Těstu však dodají vláčnost a příjemný slaný akcent, který se skvěle pojí ke skořici i sladké marmeládě.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g mletých škvarků
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g tuku na pečení (100%)
  • 1 vejce
  • Šťáva a kůra z jednoho citronu
  • ½ lžičky skořice
  • Marmeláda dle chuti

Postup:

  1. Nejprve smíchejte mouku s cukrem a skořicí.
  2. Přidejte škvarky společně s tukem a vejcem.
  3. Nakonec zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte kůru z pečlivě omytého citronu.
  4. Vypracuje těsto a nechte alespoň hodinu odležet.
  5. Těsto poté můžete vyválet a vykrájet ála linecké cukroví nebo vytvořit malé kuličky a dovnitř udělat důlek na marmeládu.
  6. Takto připravené těsto dejte do trouby na 200 °C a pečte dozlatova.
  7. Na závěr slepte marmeládou (nebo dejte marmeládu do připravených důlků) a posypte moučkovým cukrem, případně smíchaným s vanilkovým či skořicovým cukrem.
Sladké škvarkové cukroví
Zdroj: i.pinimg.com
Tip: Vzhledem k přidané skořici bude trefou do černého například marmeláda jablečná.

Hotové cukroví můžete ještě dozdobit oříšky či mandlemi, které se k němu budou skvěle hodit. Věřte, že tento recept určitě nepoužijete jen jednou a třeba si ho zařadíte do svých vánočních zvyků a tradic.

Škvarkové pracny

Jestliže se řekne tradiční vánoční cukroví, mnoho z vás si jistě vzpomene na pracny. Snad v každé domácí kuchařce je nějaký recept na tohle výtečné cukroví, které se dědí z generace na generaci.

Někdo peče pracny světlé, někdo tmavé a my se nyní podíváme na recept na škvarkové cukroví, který byl kdysi vcelku běžný, ale postupem času vymizel. Proč jej tedy neoživit? Škvarky opět v hlavní roli.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 250 g mletých škvarků
  • 2 žloutky
  • Nové koření, skořice, hřebíček (dohromady 1 čajová lžička)
  • Cukr na obalení

Postup:

  1. Mouku smíchejte s cukrem a škvarky.
  2. Přidejte žloutky.
  3. Nové koření, skořici a hřebíček namelte najemno a vsypte do těsta (vrchovatou čajovou lžičku).
  4. Těsto propracujte, nechte chvíli odležet a naplňte vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formičky.
  5. Pečte na 200 °C zhruba 5-7 minut.
  6. Pracny nechte vychladnout a až poté vyklápějte.
  7. Na závěr je obalte v cukru, můžete použít cukr moučku společně s vanilkovým cukrem.
Křehké pracny ze škvarků
Zdroj: ketkes.com

Výhodou těchto pracen je to, že nejsou díky škvarkům suché a navíc jsou hned měkké. Pokud tedy chcete upéct nějaké cukroví na poslední chvíli, můžete se spolehnout právě na škvarkové pracny a jejich rychlou přípravu.

Slané škvarkové cukroví

Vánoční cukroví nemusí být za každou cenu sladké a proto přicházíme s následujícím receptem na slanou verzi škvarkového cukroví.

Může to být velice příjemná změna v záplavě tolika sladkostí. Recept je jednoduchý a určitě jej můžete využít i během roku. Slané škvarkové cukroví se skvěle hodí například k pivu.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g mletých škvarků
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 30 g strouhané nivy
  • Sůl
  • Sezamová semínka na posypání nebo hrubozrnná sůl

Postup:

  1. Hladkou mouchu smíchejte s práškem do pečiva a přidejte nastrouhané škvarky.
  2. Poté přidejte žloutek spolu s nivou a přisypte sůl (zhruba polovinu čajové lžičky).
  3. Vypracujte těsto a nechte jej alespoň hodinu odpočinout.
  4. Z těsta můžete vykrajovat například kolečka nebo udělat tyčinky a posypat sezamovým semínkem.
  5. Dejte péct do předehřáté trouby na 180-200 °C dozlatova.
Škvarkové cukroví na slano
Zdroj: sacr3-files.s3

Toto slané škvarkové cukroví je hezky nadýchané a jemně křupavé zároveň. Buďte si jisti, že se po něm jen zapráší!

BONUS:

Pokud vás recept na slané škvarkové cukroví zaujal, mohl by se vám líbit i následující videorecept na kynuté škvarkové pagáčiky, které se mezi vánočním cukrovím určitě rovněž neztratí – ani v této oblasti se vánoční inspiraci meze nekladou!

Jak se vám naše recepty líbí, dáte letos škvarkům šanci? Ale pozor, toto cukroví je vysoce návykové a dost možná zmizí ještě před Štědrým dnem! Dobrou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.