Úžasné recepty na cukroví ze strojku: okouzlí nejen oko, ale i každý mlsný jazyk

Milujete cukroví s chutí a vůní másla? 

Toto lahodné strojkové cukroví, zvané též „spritz sušenky“, je navíc extrémně jednoduché a velice dobře vypadá. 

Pokud jste majitelem strojku na cukroví, pusťte se směle do pečení. 

Že žádný nemáte? Můžete jej nahradit cukrářským sáčkem. 

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které jsme pro vás vybrali. 

Nezapomněli jsme ani na úžasné náplně, polevy a tipy na zdobení. 

Pudinkové strojkové cukroví

Máte rádi jednoduchost? Tak tento recept vás určitě zaujme. Cukroví stačí spojit oblíbenou marmeládou, polovinu namočit v čokoládě a luxus je na světě. 

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ lžička vanilkový cukr
  • ½ hrnku práškového cukru
  • 6 lžic pudinkového prášku vanilka
  • špetka soli
  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • ¾ hrnku hladké mouky

Postup:

  • Utřete máslo, vanilkový cukr a cukr do hladké pěny.
  • Přisypte pudink, mouku, sůl a promíchejte.
  • Těsto napěchujte do strojku a tvarujte dle vlastních představ.
  • Pečte na 180 °C po dobu 9-11 minut.
cukroví z pudinku vytvořené strojkem
Zdroj: pixabay.com
Tip: Chcete-li si recept na pudinkové cukroví ze strojku ještě vylepšit a máte rádi cukroví skořicové, sypněte si do těsta ½ lžíce skořice. Tuto variantu nemusíte už nijak lepit, či zdobit. Vždyť je to chutné samo o sobě.

Vynikající cukroví ze strojku včetně videoreceptu

Lehké a nadýchané… Není zapotřebí spousty slov. Kdo ochutnal, tak už ví, že toto vynikající strojkové cukroví by na slavnostním stole chybět opravdu nemělo.

Ingredience: 

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku cukru krupice nebo krystalu
  • 2 velké žloutky
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ¼ lžičky soli

Postup:

  • V robotu (nebo ručním šlehačem) si vymíchejte máslo s cukrem do nadýchané pěny (cca 2-3 minuty).
  • Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a šlehejte dokud se vše nespojí.
  • Přidejte sůl a mouku a důkladně promíchejte.
  • Těsto dejte do strojku a dle libosti tvarujte a skládejte na máslem vymazaný plech.
  • Pečte na 180 °C po dobu 11-14 minut.
strojkové cukroví s kandovanou třešničkou
Zdroj: pixabay.com
Tip: Chcete si cukroví ozdobit a vylepšit? Dejte do centra kandovanou třešničku nebo višeň. Spodní část cukroví třeba namočte v čokoládové polevě (recept najdete níže) a je to.

Videorecept zde:

Kokosové vánoční cukroví

Kokosoví labužníci, našli jste to pravé ořechové. Teda, v tomto případě kokosové. Toto exotické ovoce se těší velké oblibě i v podobě vánočního cukroví ze strojku, tak neváhejte vyzkoušet.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Ingredience:

  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ změklého másla
  • 1 hrnek cukru krystal nebo krupice
  • 1 vejce
  • ¾ hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky

Postup:

  • Ve velké míse se vymíchejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  • Přidejte vejce, kokos a vanilku.
  • Smíchejte si mouky, kypřící prášek a postupně přidejte k těstu.
  • Hotové těsto napěchujte do strojku a tvarujte.
  • Tvary ukládejte na vymazaný plech.
  • Pečte na 195 °C asi 10-12.
vánoční srdíčka z kokosu
Zdroj: pixabay.com
Tip: Toto cukroví můžete ozdobit čokoládovou polevou mléčnou i bílou. Klidně ji pak posypte nasekanými mandlemi nebo cukroví spojte mandlovou náplní.

Jednoduché kakaové cukroví 

Velkou výhodou strojového vánočního cukroví je, že se těsto nemusí válet a vykrajovat. Nic se nedeformuje, nic se nemusí chladit v ledničce. Toto je jednoduchá podoba kakaového pokušení. 

Ingredience:

  • 1 hrnek změklého máslo
  • 2/3 hrnku cukru krystal nebo krupice
  • 1 vejce
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a ¼ hrnku polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku kakaa
  • ¼ lžičky soli

Postup: 

  • Utřete máslo s cukrem ve velké míse, šlehejte dokud není hmota nadýchaná. 
  • Přidejte vejce, vanilku, mouku, kakao, sůl a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Strojek naplňte těstem a tvary dle libosti vytlačte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Pečte na 180°C asi 5-7 minut.
snadné cukroví s kakaem
Zdroj: pixabay.com
Tip: Chcete extra kakaové složení? Hotové cukroví polejte čokoládovou polevou. A kdo má ještě větší odvahu, spojte je kakaovou náplní (viz níže).

Sušenky ze strojku s kakaovou náplní

Tyto sušenky jsou skvělé pro všechny estéty. Recept se dokonale hodí pro vytvarování růže nebo jiné květiny. Nejen, že úžasně vypadají, ale mají i skvělou chuť. S nimi zabodujete na 100 %.

Ingredience:

  • 1 hrnek másla (změklého)
  • ½ hrnku cukru krupice nebo krystalu
  • 1 vejce
  • ½ lžičky jahodového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového aroma
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • růžové potravinářské barvivo

Postup:

  • Utřete máslo s cukrem do hladké pěny.
  • Přidejte vejce, extrakty a barvivo a šlehejte na střední stupeň.
  • Přisypte sůl a mouku, teď už šlehejte na nízké otáčky, dokud se vše nespojí.
  • Těsto napěchujte do strojku s nástavcem ve tvaru růže (nebo vytvarujte pomocí sáčku).
  • Hotové tvary vyskládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Pečte na 200 °C asi 5-8 minut, dokud trochu nezezlátnou.
  • Vychladlé sušenky naplňte kakaovou náplní (viz níže).
i takové barevné cukroví můžete vykouzlit s pomocí strojku
Zdroj: flickr.com

Výborné recepty na náplně do strojového cukroví

Ingredience na kakaovou náplň:

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku cukru moučka
  • ½ hrnku kakaa
  • 3 lžíce mléka nebo smetany
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Vyšlehejte si máslo do nadýchané pěny (trvá to asi 2 minuty).
  • Přidejte cukr, kakao, mléko, sůl a vanilku, šlehejte na nízké otáčky asi 30 sekund.
  • Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte další minutu.
  • Pokud by náplň byla málo tuhá, přisypte více cukru a kakaa.
  • A můžete se pustit do spojování. Doporučujeme použít cukrářský sáček.

Ingredience na citronovou náplň:

Doporučujeme zkombinovat i s jiným citronovým cukrovím (třeba s makronky nebo citronovými kolečky).

  • 250 g změklého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • citronová kůra z 5 citronů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • trocha mléka

Postup:

  • Vyšlehejte máslo do nadýchané pěny.
  • Přisypte cukr a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nakonec přidejte citronovou kůru a šťávu (po lžičkách), zamíchejte a je hotovo.

Ingredience na mandlovou náplň:

  • 4 hrnky cukru moučka
  • ½ hrnku rostlinného ztuženého tuku
  • ½ hrnku másla
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička mandlového extraktu

Postup:

  • Máslo a tuk vyšlehejte do pěny (asi 2 minuty).
  • Přidejte mandlový extrakt, prošlehejte.
  • Po hrncích přidávejte prosatý cukr a šlehejte na nízké otáčky.
  • U poslední dávky cukru přilejte mléko a šlehejte, dokud není krém řádně prošlehaný.

Videonávod na mandlovou náplň:

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Která náplň do cukroví vás zaujala? 

Recept na čokoládové polevy

Ingredience na mléčnou čokoládovou polevu:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 hrnek cukru moučky

Postup:

  • Všechny ingredience míchejte v míse, dokud se nevytvoří jemná hmota. Dle potřeby rozřeďte dodatečnou lžící (či dvěma) vody.

Ingredience na bílou čokoládovou polevu:

  • 125 g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 65 g sušeného mléka
  • 125 g 100% ztuženého tuku
  • vanilkový cukr

Postup:

  • Nad parou necháme rozpustit tuk, přisypeme všechny sypké ingredience a mícháme do hladka.
na různé druhy cukroví fungují různé druhy polev
Zdroj: needpix.com

Máte nápad na další čokoládové polevy? Jaké jsou vaše oblíbené polevy na cukroví?

Pokud si rádi krátíte chvíle zdobením vánočního cukroví, jsme si jisti, že se tentokrát vyřádíte dosyta.

Ať se vám vše vydaří!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.