Poctivé recepty na pravý vánoční svařák v pěti obměnách: inspirujte se!

Jakmile se venku objeví první plískanice, je víc než skvělé mít po ruce výborné svařené víno. 

Nejen, že opravdu zahřeje, ale provoní celý domov a navodí tu správnou zimní atmosféru. 

Pojďte si udělat svařené víno dříve, než si koštnete na vánočních trzích. 

Svařené červené víno s rumem

Recept na svařené víno s rumem má říz a krásně hřeje. Hodí se jako slavnostní pohoštění pro návštěvu o vánočních svátcích. 

INGREDIENCE

  • 200 g cukru
  • 1 pomeranč
  • kůra z limetky
  • kůra z citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 hřebíčků
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 muškátový oříšek
  • 6 hvězdiček anýzu
  • 2 láhve červeného vína
  • 100 ml rumu

POSTUP

  • Do hrnce si dáme cukr, přidáme, kousek kůry z pomeranče, zkroutíme ji a následně přidáme i šťávu z pomeranče. 
  • Pak přidáme kousek zkroucené kůry z limetky i citronu, vyloupnutou vanilku včetně lusku, hřebíčky, nalámanou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, anýz a půl láhve vína. 
  • Vše svaříme do hustoty sirupu, poté přilijeme zbytek vína a necháme 5 minut probublávat. 
  • Nakonec odstavíme a přidáme ještě 100 ml rumu. 
Recept na svařák s rumem.
cookidoo.com

Na podrobný postup se můžete podívat zde:

How To Make Mulled Wine

Náš tip: Ke svařáku se skvěle hodí i skořicové vánoční cukroví.

Jednoduché svařené víno 

Tento recept na svařené víno si můžete udělat i v pomalém hrnci. Stačí protáhnout dobu varu na hodinu až dvě hodiny.

INGREDIENCE

  • ½ láhve červeného vína
  • 1 kus celé skořice
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 2 hřebíčky
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 50 g třtinového cukru

POSTUP

  • Víno, nalámanou skořici, hřebíčky, anýz, na plátky nakrájený pomeranč, citron a cukr dáme do hrnce.
  • Vaříme při mírném varu a necháme probublávat asi 6-8 minut. 
Udělat si výborné svařené víno není nic náročného.
vibrantplate.com

Poctivý domácí svařák

Kořeněný svařák udělá radost zejména mužskému pokolení. Doplnění o brandy jej ještě zlepší.

INGREDIENCE

  • 1 láhev suchého červeného vína
  • 1 pomeranč
  • 8 hřebíčků
  • 2 kusy celé skořice
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 2-4 lžíce cukru, medu nebo javorového sirupu
  • ¼ hrnku brandy (nemusí být)

POSTUP

  • Všechny ingredience si dáme do hrnce. 
  • Pomeranč oloupeme, pokud chceme, aby bylo víno méně hořké. 
  • Vše vaříme při mírném varu minimálně 15 minut.
Svařené víno s pomerančem a brandy.
telegraph.co.uk

Chcete si během Vánoc dopřát zdravá jídla? Nemusíte se omezit ani v cukroví. Zkuste recepty na zdravější cukroví.

Tradiční vánoční svařák 

Jednoduchý a dobrý. Tentokrát s portským vínem.

INGREDIENCE

  • 1 citron
  • 2 pomeranče
  • 8 hřebíčků
  • 2 kusy celé skořice
  • 4cm kousek čerstvého zázvoru
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 ml portského vína
  • 1 láhev červeného vína
  • 700 ml vody

POSTUP

  • Citron a jeden pomeranč si oloupeme pomocí škrabky na brambory. 
  • Z pomeranče vymačkáme šťávu, druhý pomeranč propícháme hřebíčky. 
  • Kůry z citronu, pomeranče, šťávu z pomeranče i pomeranč s hřebíčky dáme do hrnce, přidáme kousek zázvoru, nalámanou skořici, víno, portské víno a vodu. 
  • Vaříme asi 20 minut. 
  • Podáváme ozdobené plátkem citronu. 
S domácím svařeným vínem se hezky zahřejete.
lovefood.com

Svařené bílé víno

I bílé víno v teplé podobě chutná skvěle. Přesvědčte se. 

INGREDIENCE

  • 1 láhev bílého vína
  • 1 hrnek vody
  • šťáva z pomeranče
  • ½ hrnku bílého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 10 hřebíčků
  • 4-6 hvězdiček anýzu
  • 4-6 ks celé skořice

POSTUP

  • Citron i pomeranč si nakrájíme na plátky a dáme do hrnce. 
  • Přidáme i zbytek všech ingrediencí. 
  • Vaříme 20 minut.
Svařené víno z bílého vína.
sainsburysmagazine.co.uk

Který z receptů na svařená vína vás oslovil nejvíce? S přípravou se ostýchat nemusíte. Není na tom téměř nic, co by se dalo zkazit. Zvládne to i kuchař s počátečními znalostmi o vaření. 

Kromě ovoce a koření, které jsme si v jednotlivých receptech uvedli, existuje široká škála vylepšení. 

Báječne se páruje s jablky, hruškami nebo třeba rybízem. A co se k němu nejvíce hodí? Třeba křupavý jablečný štrůdl. Na slavnostním stole však nesmí chybět ani různé druhy vánočního cukroví. 

A jestli sladkému příliš neholdujete, můžete se inspirovat recepty na slané cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.