Vynikající recepty na vánoční cukroví z tvarohu, které se rozplývá na jazyku. Inspirujte se!

Také se nikdy nemůžete nabažit této všestranné potraviny, která se dá použít v podstatě na cokoliv?

Měli jste někdy možnost ochutnat tvarohové vánoční cukroví, které se vám rozplyne na jazýčku?

Ne? Tak se inspirujte našimi recepty!

Vykrajované cukroví z tvarohu

Jemné, nafouklé, lahodné, zkrátka bombastické, přesně takové je toto vánoční cukroví s tavarohem. Ochutnejte také!


Co budete na tvarohové cukroví potřebovat?

  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mleté skořice (kdo nemá rád skořici, může dát citronovou kůru)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  • Mouku dejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, žloutek a tvaroh (ne ve vaničce, ale v kostce), osolte, přisypte vanilkový cukr se skořicí (citronovou kůrou) a vypracujte hladké těsto.
  • Zakryjte ho fólií a dejte zhruba na 2 až 3 hodinky odpočinout do ledničky.
  • Těsto pak vyválejte na pomoučeném vále na plát vysoký 3 až 4 mm.
  • Vykrájejte různé tvary a naskládejte na plech (klidně je můžete naskládat blízko u sebe, protože v průběhu pečení se sice zmenší, ale vyskočí do výšky).
  • Pečte v troubě vyhřáté na 160°C kolem 8 minut.
  • Upečené cukroví ještě horké obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru, podobně jako vanilkové rohlíčky nebo pracny.
Vánoční kolečka s tvarohem.
Zdroj: bakefromscratch.com

Víte, že si potrpíme na hledání různých receptur, nedávno jsme vám třeba doporučovali cukroví z ovesných vloček.


Tvarohové kokosky

Tradiční kokosky prostě zbožňujeme, zvlášť když se na ně mrskne trochu marmelády na spodní stranu a přilepí se na základnu z lineckého kolečka. To je klasika.

Tato varianta je chuťově jiná, ale věřím, že si je zamilujete.

Co budete potřebovat?

  • 210 g strouhaného kokosu
  • 70 g měkkého tvarohu v kostce (ne vaničku)
  • 4 vaječné bílky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 110 g cukru krupice

Postup:

  • Bílky se špetkou soli dejte do mísy a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
  • Správná konzistence je taková, že když otočíte mísu dnem vzhůru, sníh v ní drží.
  • Do jiné mísy dejte tvaroh, krupicový i vanilkový cukr, kokos a důkladně promíchejte.
  • Postupně začněte po jednotlivých lžících přidávat do tvarohové směsi tuhý sníh a jen zlehka promíchávejte, co nejopatrněji.
  • Připravte si plech s pečícím papírem a lžičkou dávejte na plech malé hromádky, které tvarujeme jako kokosky.
  • Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte dorůžova. Po upečení nechte kokosky vychladnout.

Ideální je, když je vychladíte v ledničce a potom podáváte ke kávičce nebo jen tak na zakousnutí třeba po štědrovečerní večeři.

Vánoční cukroví s tvarohem ve tvaru kuliček.
Zdroj: thekitchn.com

Fitness tvarohové cukroví

Přestože spousta lidí zdravější varianty cukroví a ostatních pamlsků zatracuje, tato receptura je velmi povedená.

Ve finální verzi je stejně chutná jako klasické cukroví z bílé mouky. Ostatně posuďte sami!

Ingredience:

  • 330 g celozrnné žitné mouky
  • 1 žloutek
  • 250 g másla
  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu v kostce
  • špetka soli
  • meruňková marmeláda na slepování
  • pistácie na ozdobu

Postup:

  • Celozrnnou žitnou mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, nakrájené máslo, tvaroh, žloutek a vše zpracujte v hladké nelepivé těsto (pokud bude lepit, přidejte trochu mouky).
  • Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte tak 2 až 3 hodinky odpočívat v ledničce.
  • Kdo chce, může si ho klidně jeden den zadělat a zpracovávat až následující den.
  • Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na plát o síle 3 až 4 milimetry. Vykrájejte motivy podle libosti, hvězdičky, stromečky a podobně, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Předehřejte si troubu na 170°C a cukroví pečte zhruba 15 až 20 minut, záleží na troubě.
  • Mělo by být dorůžova, ale pokud nemáte jistotu kvůli použití jiné mouky, můžete zkusit do jedné kytičky zapíchnout špejli.
  • Po upečení nechte cukroví vystydnout a potom k sobě pomocí meruňkové marmelády slepte vždy jednu plnou kytičku s druhou co má otvor.
  • Jakmile máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavně musí být nesolené).
  • Kdo má rád, může ještě potřít kytičky čokoládovou polevou a teprve potom posypat pistáciemi.
Tvarohové cukroví s pistáciemi ze špaldové mouky.
Zdroj: zena-in.cz

Tvaroh je klasickou a velmi populární ingrediencí, která má širokou škálu využití. Je vynikající tak jak je za studena, ale perfektně chutná i po tepelné úpravě.

Můžete ho konzumovat klasicky s cukrem, citronem a čerstvým ovocem nebo s ovesnými vločkami či kompotem, ale hodí se i na přípravu spousty pomazánek, do pečených moučníků, ať už jako součást těsta nebo jako náplň.

Díky univerzálnímu použití je tvaroh jednou z nejoblíbenějších surovin vůbec, proto není divu, že si našel cestu i do vánočního cukroví, které dokáže přeměnit na božskou manu. Ochutnejte sami a uvidíte, že je to tak.

Také vás tvarohové vánoční cukroví doslova nadchlo, tak jako nás? Určitě ho vyzkoušejte!

Komentáře
  1. zkusila jsem kokosové pusinky, z kokosu a tvarohu, jsou odporné, navíc sníh máte přidat do 1/4kg kokosu s 70g tvarohu,takže vlastně do sypké směsi drobenky pro slepice,která i se sněhem je drobivá a sype se. Tvaroh z kostky je kyselý díky všem stabilizátorům, normálně jíme a kupuji jen ve vaničce, tady ale nebyl doporučen. Musela jsem zvýšit tvaroh na 3násobek,tedy celou kostku,aby bylo těsto kompaktnější. Pusinky se tvarem povedly,ale chutově kyselé a odporné

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X