Tvarohové vánoční cukroví, které se rozplývá na jazyku

Také se nikdy nemůžete nabažit této všestranné potraviny, která se dá použít v podstatě na cokoliv?

Měli jste někdy možnost ochutnat tvarohové vánoční cukroví, které se vám rozplyne na jazýčku?

Patříte ke skutečným gurmánům, kteří rádi vyzkouší něco netradičního a inovativního?

Zdroj: blesk.cz

Tvaroh je klasickou a velmi populární ingrediencí, která má širokou škálu využití. Je vynikající tak jak je za studena, ale perfektně chutná i po tepelné úpravě.

Můžete ho konzumovat klasicky s cukrem, citronem a čerstvým ovocem nebo s ovesnými vločkami či kompotem, ale hodí se i na přípravu spousty pomazánek, do pečených moučníků, ať už jako součást těsta nebo jako náplň.

Díky univerzálnímu použití je tvaroh jednou z nejoblíbenějších surovin vůbec, proto není divu, že si našel cestu i do vánočního cukroví, které dokáže přeměnit na božskou manu. Ochutnejte sami a uvidíte, že je to tak.

Tvarohové cukroví vykrajované

Zdroj: toprecepty.cz

Jemné, nafouklé, lahodné, zkrátka bombastické, přesně takové je toto vánoční cukroví vyrobené z tvarohu. Ochutnejte také!

Co budete na tvarohové cukroví vykrajované potřebovat?
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • Špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mleté skořice (kdo nemá rád skořici, může dát citronovou kůru)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku dejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, žloutek a tvaroh (ne ve vaničce, ale v kostce), osolte, přisypte vanilkový cukr se skořicí (citronovou kůrou) a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho fólií a dejte zhruba na 2 až 3 hodinky odpočinout do ledničky.

Těsto pak vyválejte na pomoučeném vále na plát vysoký 3 až 4 mm, vykrájejte různé tvary a naskládejte na plech (klidně je můžete naskládat blízko u sebe, protože v průběhu pečení se sice zmenší, ale vyskočí do výšky). Pečte v troubě vyhřáté na 160°C kolem 8 minut. Upečené cukroví ještě horké obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru, podobně jako vanilkové rohlíčky nebo pracny.

Tvarohové kokosky

Zdroj: mimibazar.cz

Tradiční kokosky prostě zbožňujeme, zvlášť když se na ně mrskne trochu marmelády na spodní stranu a přilepí se na základnu z lineckého kolečka a celý ten spodek se pak ještě namočí do čokoládové polevy, prostě orgasmus. Tvarohové kokosky jsou chuťově jiné, ale věřím, že si je zamilujete.

Co budete na tvarohové kokosky potřebovat?
  • 210 g strouhaného kokosu
  • 70 g měkkého tvarohu v kostce (ne vaničku)
  • 4 vaječné bílky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 110 g cukru krupice
Bílky se špetkou soli dejte do mísy a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Správná konzistence je taková, že když otočíte mísu dnem vzhůru, sníh v ní drží. Do jiné mísy dejte tvaroh, krupicový i vanilkový cukr, kokos a důkladně promíchejte.

Postupně začněte po jednotlivých lžících přidávat do tvarohové směsi tuhý sníh a jen zlehka promíchávejte, co nejopatrněji. Připravte si plech s pečícím papírem a lžičkou dávejte na plech malé hromádky, které tvarujeme jako kokosky.

Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte dorůžova. Po upečení nechte kokosky vychladnout. Ideální je, když je vychladíte v ledničce a potom podáváte ke kávičce nebo jen tak na zakousnutí třeba po štědrovečerní večeři.

Tvarohové vánoční cukroví z žitné mouky

Zdroj: vareni.cz

Přestože spousta lidí zdravější varianty cukroví a ostatních pamlsků zatracuje, tato receptura je velmi povedená a ve finální verzi je stejně chutná jako klasické cukroví z bílé mouky. Ostatně posuďte sami!

Co budete na tvarohové cukroví z žitné mouky potřebovat?
  • 330 g celozrnné žitné mouky
  • 1 žloutek
  • 250 g másla
  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu v kostce
  • špetka soli
  • meruňková marmeláda na slepování
  • pistácie na ozdobu
Celozrnnou žitnou mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, nakrájené máslo, tvaroh, žloutek a vše zpracujte v hladké nelepivé těsto (pokud bude lepit, přidejte trochu mouky). Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte tak 2 až 3 hodinky odpočívat v ledničce. Kdo chce, může si ho klidně jeden den zadělat a zpracovávat až následující den.

Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na plát o síle 3 až 4 milimetry. Vykrájejte motivy podle libosti, hvězdičky, stromečky a podobně, dejte na plech vyložený pečícím papírem. Osobně jsem zvolila kytičky a vždy polovinu z nich na plechu ještě malou kulatou formičkou vykrojila uprostřed, aby se v nich utvořil otvor.

Předehřejte si troubu na 170°C a cukroví pečte zhruba 15 až 20 minut, záleží na troubě. Mělo by být dorůžova, ale pokud nemáte jistotu kvůli použití jiné mouky, můžete zkusit do jedné kytičky zapíchnout špejli.

Po upečení nechte cukroví vystydnout a potom k sobě pomocí meruňkové marmelády slepte vždy jednu plnou kytičku s druhou co má otvor. Jakmile máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavně musí být nesolené). Kdo má rád, může ještě potřít kytičky čokoládovou polevou a teprve potom posypat pistáciemi.

Také vás tvarohové vánoční cukroví doslova nadchlo, tak jako nás? Určitě ho vyzkoušejte!

Tvarohové vánoční cukroví, které se rozplývá na jazyku
Líbil se Vám článek?

Jeden komentář

  1. zkusila jsem kokosové pusinky, z kokosu a tvarohu, jsou odporné, navíc sníh máte přidat do 1/4kg kokosu s 70g tvarohu,takže vlastně do sypké směsi drobenky pro slepice,která i se sněhem je drobivá a sype se. Tvaroh z kostky je kyselý díky všem stabilizátorům, normálně jíme a kupuji jen ve vaničce, tady ale nebyl doporučen. Musela jsem zvýšit tvaroh na 3násobek,tedy celou kostku,aby bylo těsto kompaktnější. Pusinky se tvarem povedly,ale chutově kyselé a odporné

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *