Recepty s vánočním kaprem ve 4 variantách

Také si nedovedete představit Vánoce bez kapra s bramborovým salátem?

Proč občas nezkusit i něco jiného než jen kapra smaženého v trojobalu?

Proč ale nezkusit něco netradičního, ať nejíte celé vánoční svátky dokola to samé?

V našem článku najdete 4 zajímavé recepty na vánočního kapra, které si zaslouží vaši pozornost.

Inspirujte se!

Pečený kapr v troubě se slaninou a česnekem

Milujete pečeného kapra i slaninu? Pokud jste tyto dvě ingredience ještě nikdy nezkusili dát dohromady, teď máte příležitost.

Potřebné ingredience:

  • 1 stáhnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
  • 1 lžičku soli
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžičku pikantního koření (co nejraději používáte – gulášové, orientální, grilovací atd.)
  • 0,5 lžičky mletého pepře (kdo nemá rád, nemusí dávat)
  • Kousek másla
  • 1 papriku (červená, bílá, zkrátka co máte doma)
  • Strouhanka

Postup receptu:

  • Připravte si vyšší pekáček, který důkladně vymažte máslem, vysypte strouhankou a dno pokryjte plátky anglické slaniny.
  • Kapra potřete po obou stranách rozetřeným česnekem a posypte pikantním kořením, vložte do pekáčku na slaninu a zakryjte ne slabá kolečka nakrájenou cibulí.
  • Podlijte 0,5 dl oleje nebo vody, záleží, co vám více vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky másla a položte na cibuli.
  • Nakonec kolem kapra položte na tenké proužky nakrájenou papriku. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°- 190°C zhruba 35 minut.
  • Pokud bude třeba, kapra ještě v průběhu pečení trochu podlijte vroucí vodou a občas lehce nadzdvihněte, aby neměl tendenci se připékat.
  • Jako přílohu můžete podávat šťouchané brambory, brambory pečené v troubě s kmínem, klasické vařené brambory atd.
Pečený vánoční kapr s cibulkou a slaninou.

Pokud Vás zajímá jak kapra správně naporcovat, tak si přečtete tento návod.

Štědrovečerní kapr na černo

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml černého piva (kdo nemá rád, může dát červené víno)
  • Sůl podle chuti
  • 60 g nastrouhaného perníku (koupíte běžně v obchodě)
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • Cukr dle chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených švestek
  • 50 – 60 g rozinek
  • 60 – 70 g másla

Postup vaření:

  • Začněte tím, že kapra vypláchnete octem a spolu se zachycenou krví ho nalijete do hrnce, přilijte vodu, přihoďte pokrájenou zeleninu s cibulí a nechte povařit.
  • Vznikne vývar, který přecedíte do jiného hrnce a dáte znovu na plotnu. Přivedete k varu, vložíte kapra, kterého si ještě předtím rozdělíte na porce a osolíte.
  • Nechte na mírném ohni povařit zhruba 15 minut.
  • Po uplynutí této doby kapra opatrně vyjměte, do vývaru nalijte pivo (nebo víno), přisypte nastrouhaný perník, marmeládu, citronovou kůru i šťávu, trochu cukru a sůl.
  • Pokrájejte mandle, švestky i rozinky a vhoďte do vývaru. Nakonec přidejte i máslo, zamíchejte, nechte minutku povařit a vložte zpět odloženého kapra. Ještě chvilku povařte a máte hotovo.
  • Takto připraveného kapra nechte odležet v chladu zhruba jeden až dva dny, teprve poté podávejte v teplé podobě s knedlíkem nebo za studena s domácí vánočkou.
Kapr na černo
Zdroj: Ceskyrozhlas

Vánoční smažený kapr v těstíčku

Klasického kapra v trojobalu připravuje každý z nás a všichni máme svůj nejoblíbenější způsob, jak na to, přesto není na škodu, zkusit smaženého kapra i jinak.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg čerstvého kapra
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • Sůl
  • 200 g ztuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Mouku prosejte do mísy, přidejte vejce, víno, olej i sůl a vše vyšlehejte do středně hustého těstíčka.
  • Kapra rozdělte na jednotlivé porce, omyjte a důkladně osušte.
  • Každou porci trošičku osolte a namočte do připraveného těstíčka.
  • Mezitím v pánvi rozehřejte pokrmový tuk a vložte kapra obaleného těstíčkem. Pomalu smažte po obou stranách do červena.
  • Jako přílohu podávejte bramborový salát nebo šťouchané brambory.
Vynikající smažený kapr v těstíčku s bramborem.

Kapr pečený s jablky a křenem

Potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvého kapra
  • Sůl
  • 100 g křenu
  • 250 g jablek
  • 1 citrón
  • 60 g strouhanky
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku

Postup:

  • Kapra naporcujte, omyjte, osolte a vložte do nádoby, na to poskládejte oloupaná a na plátky nakrájena jablka promíchaná s nastrouhaným křenem.
  • Zakápněte to citronovou šťávou a dejte na 5 hodin odležet do lednice.
  • Na pánvi rozpusťte tuk, jednotlivé porce kapra vyjměte z nádoby, obalte ve strouhance a pečte z obou stran na pánvi.
  • Ke konci přidejte do pánve křen s jablky a šťávou, kde byl předtím naložený kapr a nechte ještě společně dopéct.
  • Podávejte s vařenými brambory. Na kapra na talíři navrstvěte křen s jablky.
Kapr pečený s jablky a křenem.
Zdroj: eatsmarter.com

Jak vlastně poznat čerstvého kapra?

  • Kůže musí být lesklá a neporušená
  • Oči jsou jasné a vypoulené
  • Břicho má hezky pružné a pevné
  • Žábry musí mít jasně červené
  • Kosti jsou neuvolněné
  • Šupiny pevně zasazené tam, kde mají být

Jasným znamením, že ryba není až tak čerstvá a k jejímu zabití už došlo před delší dobou je to, že má zapadlé a zakalené oči, ale zároveň také vybledlé žábry. Od takové ryby utíkejte hodně daleko.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.