Vánoční kapr – připravte si oblíbenou pochoutku na 4 způsoby

Také si nedovedete představit Vánoce bez kapra s bramborovým salátem?

Proč občas nezkusit i něco jiného než jen kapra smaženého v trojobalu?

Zařazujete kapří masíčko na jídelníček i o prvním a druhém svátku? Pak vyzkoušejte některý z našich receptů.

Každý rok se na Štědrý den pouštíme do přípravy kapra, kterého pak smažíme a spolu se salátem podáváme k večeři. Proč ale nezkusit něco netradičního, ať nejíte kapra v trojobalu celé vánoční svátky. V našem článku najdete 4 zajímavé recepty, které si zaslouží vaši pozornost.

Než se však do takové práce pustíte, musíte nejdříve koupit pořádného kapříka, jinak by byla veškerá snaha o ničem. Dejte si pozor na několik důležitých maličkostí, které není dobré podceňovat.

Jak vlastně poznat čerstvou rybu?

  • Kůže musí být lesklá a neporušená
  • Oči jsou jasné a vypoulené
  • Břicho má hezky pružné a pevné
  • Žábry musí mít jasně červené
  • Kosti jsou neuvolněné
  • Šupiny pevně zasazené tam, kde mají být

Jasným znamením, že ryba není až tak čerstvá a k jejímu zabití už došlo před delší dobou je to, že má zapadlé a zakalené oči, ale zároveň také vybledlé žábry. Od takové ryby utíkejte hodně daleko.

Neobvyklé 4 recepty z kapra na Vánoce

Pečený kapr v troubě se slaninou a česnekem

Zdroj: labuznik.cz

Milujete pečeného kapra i slaninu? Pokud jste tyto dvě ingredience ještě nikdy nezkusili dát dohromady, teď máte příležitost.

Potřebné ingredience:

  • 1 stáhnutého kapra (zhruba 1,5 kg)
  • 1 lžičku soli
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g kvalitní anglické slaniny
  • 1 lžičku pikantního koření (co nejraději používáte – gulášové, orientální, grilovací atd.)
  • 0,5 lžičky mletého pepře (kdo nemá rád, nemusí dávat)
  • Kousek másla
  • 1 papriku (červená, bílá, zkrátka co máte doma)
  • Strouhanka

Pokud Vás zajímá jak kapra správně naporcovat, tak si přečtete tento návod.

Připravte si vyšší pekáček, který důkladně vymažte máslem, vysypte strouhankou a dno pokryjte plátky anglické slaniny. Kapra potřete po obou stranách rozetřeným česnekem a posypte pikantním kořením, vložte do pekáčku na slaninu a zakryjte ne slabá kolečka nakrájenou cibulí. Podlijte 0,5 dl oleje nebo vody, záleží, co vám více vyhovuje. Ukrojte 4 tenké plátky másla a položte na cibuli.

Nakonec kolem kapra položte na tenké proužky nakrájenou papriku. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°- 190°C zhruba 35 minut. Pokud bude třeba, kapra ještě v průběhu pečení trochu podlijte vroucí vodou a občas lehce nadzdvihněte, aby neměl tendenci se připékat. Jako přílohu můžete podávat šťouchané brambory, brambory pečené v troubě s kmínem, klasické vařené brambory atd.

Štědrovečerní kapr na černo (převzato z Vánoční kuchařky)

Zdroj: apetitonline.cz

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml černého piva (kdo nemá rád, může dát červené víno)
  • Sůl podle chuti
  • 60 g nastrouhaného perníku (koupíte běžně v obchodě)
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • Cukr dle chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených švestek
  • 50 – 60 g rozinek
  • 60 – 70 g másla

Začněte tím, že kapra vypláchnete octem a spolu se zachycenou krví ho nalijete do hrnce, přilijte vodu, přihoďte pokrájenou zeleninu s cibulí a nechte povařit. Vznikne vývar, který přecedíte do jiného hrnce a dáte znovu na plotnu. Přivedete k varu, vložíte kapra, kterého si ještě předtím rozdělíte na porce a osolíte. Nechte na mírném ohni povařit zhruba 15 minut.

Po uplynutí této doby kapra opatrně vyjměte, do vývaru nalijte pivo (nebo víno), přisypte nastrouhaný perník, marmeládu, citronovou kůru i šťávu, trochu cukru a sůl. Pokrájejte mandle, švestky i rozinky a vhoďte do vývaru. Nakonec přidejte i máslo, zamíchejte, nechte minutku povařit a vložte zpět odloženého kapra. Ještě chvilku povařte a máte hotovo.

Takto připraveného kapra nechte odležet v chladu zhruba jeden až dva dny, teprve poté podávejte v teplé podobě s knedlíkem nebo za studena s domácí vánočkou.

Vánoční smažený kapr v těstíčku (převzato z Vánoční kuchařky)

Zdroj: tescorecepty.cz

Klasického kapra v trojobalu připravuje každý z nás a všichni máme svůj nejoblíbenější způsob, jak na to, přesto není na škodu, zkusit smaženého kapra i jinak.

Co budete potřebovat?

  • 1 kg čerstvého kapra
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1 lžíci oleje
  • Sůl
  • 200 g ztuženého pokrmového tuku

Mouku prosejte do mísy, přidejte vejce, víno, olej i sůl a vše vyšlehejte do středně hustého těstíčka. Kapra rozdělte na jednotlivé porce, omyjte a důkladně osušte. Každou porci trošičku osolte a namočte do připraveného těstíčka.

Mezitím v pánvi rozehřejte pokrmový tuk a vložte kapra obaleného těstíčkem. Pomalu smažte po obou stranách do červena. Jako přílohu podávejte bramborový salát nebo šťouchané brambory.

Kapr pečený s jablky a křenem (převzato z Vánoční kuchařky)

Potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvého kapra
  • Sůl
  • 100 g křenu
  • 250 g jablek
  • 1 citrón
  • 60 g strouhanky
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku

Kapra naporcujte, omyjte, osolte a vložte do nádoby, na to poskládejte oloupaná a na plátky nakrájena jablka promíchaná s nastrouhaným křenem. Zakápněte to citronovou šťávou a dejte na 5 hodin odležet do lednice.

Na pánvi rozpusťte tuk, jednotlivé porce kapra vyjměte z nádoby, obalte ve strouhance a pečte z obou stran na pánvi. Ke konci přidejte do pánve křen s jablky a šťávou, kde byl předtím naložený kapr a nechte ještě společně dopéct. Podávejte s vařenými brambory. Na kapra na talíři navrstvěte křen s jablky.

Vánoční kapr – připravte si oblíbenou pochoutku na 4 způsoby
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *