Jste fanoušky máku, ale nudle či škubánky si na vánoční tabuli nedovedete představit?
Proč nezkusit něco chutného, netradičního a přitom naprosto jednoduchého?
Upečte si makové vánoční cukroví a uvidíte, že nebudete litovat!
Náš článek je plný inspirace.
Makové rohlíčky
Jsou nevšední, lahodné a přímo se vám rozplynou na jazyku.
Co budete na staročeské rohlíčky potřebovat?
- 250 g hladká mouka
- 100 g mák mletý
- 80 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- 200 g másla
- 1 žloutek
- Na obalení: cukr moučka + vanilkový cukr
Postup:
- Moučkový cukr s hladkou moukou prosejte do mísy, přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto
- . Zabalte ho do folie a dejte na hodinku odpočinout do lednice.
- Poté odtrhávejte kousky těsta a tvarujte z nich stejně velké rohlíčky, které naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte zhruba 12 – 13 minut (záleží na troubě). Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Objevte podobné tipy
Makové cukroví s povidly
Každý pokrm by měl lahodit oku, a proto si dejte záležet a s jednotlivými druhy cukroví si trochu vyhrajte.
Proč dělat obyčejná maková kolečka, když to může být hvězdička, že?
Ingredience na povidlové makové cukroví:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla (kdo chce, může zaměnit za margarín)
- 70 g cukru
- 2 vaječné žloutky
- 2 – 3 lžíce mletého máku
- Na náplň: 100 g povidel
- Na polevu: 100 g cukru moučka, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce vroucí vody.
Příprava základu:
- Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mletý mák, žloutky, změklé máslo a vařečkou trochu propracujte.
- Potom vařečku odložte a rukama vypracujte hladké těsto, které vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinout do lednice (těsto si můžete zadělat i den předem).
- Když je těsto dostatečně odpočaté, rozválejte ho na pomoučeném vále (pokud máte silikonový vál i váleček, tak mouku nepotřebujete) na 0,5 cm silný plát.
- Pomocí formičky z něj vykrájejte hvězdičky, polovinu nechte plnou a druhou polovinu vždy uprostřed ještě vykrojte malým kolečkem, aby byla hvězdička dírkovaná.
- Připravené hvězdičky přendejte na plech, který si ještě předtím vyložte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
- Délka pečení je individuální podle trouby, stačí, když si pohlídáte, aby byly hvězdičky upečené dorůžova. Hotové hvězdičky přendejte ještě horké na podložku nebo tác a nechte je vychladnout.
Příprava náplně:
- Do menšího kastrůlku dejte povidla, zalijte griotkou a krátce společně povařte.
- Hned pak přelijte do misky a nechte náplň vychladnout.
Příprava citrónové polevy:
- Prosejte moučkový cukr do malé misky, přidejte čerstvou citronovou šťávu, vroucí vodu a lžící, vidličkou nebo malou vařečkou (nesmí být mastná) michejte, dokud nevznikne bílá poleva, která má velmi jemnou a hladkou konzistenci.
- Nakonec vždy na plnou hvězdičku natřete marmeládu, zakryjte vykrojenou hvězdičkou a lehce přimáčkněte (dejte pozor, ať cukroví nepraskne).
- Slepené hvězdy potřete citronovou polevou a nechte důkladně zaschnout. Poté je uložte do chladu a nechte je odležet.

Zdravé cukroví s mletým mákem
Dáváte přednost celozrnným výrobkům?
Pokud ano, tak zkuste tato maková očka, která jsou z celozrnné špaldové mouky.
Přestože jsou bez cukru, vůbec to není poznat a chutnají božsky.
Ingredience na toto cukroví s mletým mákem
- 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 85 g mletého máku
- 130 g másla
- 2 vejce
- 4 vrchovaté polévkové lžíce medu
- špetka soli
- sušené ovoce na ozdobu (ideální jsou třešně, ale záleží na tom, co máte rádi)
Postup:
- Do mísy dejte mletý mák, špaldovou mouku, med, špetku soli, vejce a změklé či rozpuštěné máslo.
- Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout, aby naleželo.
- Potom odebírejte stejně velké kousky těsta a tvarujte z nich kuličky, přendejte je na plech s pečícím papírem, udělejte v nich pomocí vařečky důlek jako oko nebo je nožem rozříznete křížem.
- Otvor, který vznikne, zaplňte sušeným ovocem (někdo také dává mandle nebo třeba kompotované jahody).
- Naplněný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minut, podle toho, jak jsou očka velká a dle typu trouby.

Mák je oblíbenou ingrediencí mnoha hospodyněk, a to nejen díky své vynikající a velmi charakteristické chuti, ale také pro obsah zdraví prospěšných látek, které prospívají našemu tělu (vápník, draslík, vlákninu, hořčík, železo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny atd.).
Naprosto bezkonkurenční je jako náplň do buchet a závinů. Pokud ovšem rádi experimentujete, můžete mák využít jako ingredienci do vánočního cukroví. Snadno tak třeba z obyčejných lineckých hvězdiček uděláte makové apod.
Víte, že si potrpíme na hledání různých receptur, nedávno jsme vám třeba doporučovali cukroví z ovesných vloček.
Máte nějaký oblíbený recept, o který byste se s námi rádi podělili? Neváhejte a pošlete nám jej, my ho rádi vyzkoušíme.