Nejlepší recepty na vánoční makové cukroví

Jste fanoušky máku, ale nudle či škubánky si na vánoční tabuli nedovedete představit?

Proč nezkusit něco chutného, netradičního a přitom naprosto jednoduchého?

Upečte si makové vánoční cukroví a uvidíte, že nebudete litovat!

Mák je oblíbenou ingrediencí mnoha hospodyněk, a to nejen díky své vynikající a velmi charakteristické chuti, ale také pro obsah zdraví prospěšných látek, které prospívají našemu tělu (vápník, draslík, vlákninu, hořčík, železo, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny atd.).

Naprosto bezkonkurenční je jako náplň do buchet a závinů. Pokud ovšem rádi experimentujete, můžete mák využít jako ingredienci do vánočního cukroví. Snadno tak třeba z obyčejných lineckých hvězdiček uděláte makové apod.

Víte, že si potrpíme na hledání různých receptur, nedávno jsme vám třeba doporučovali cukroví z ovesných vloček. Vybrali jsme pro vás 3 nejzajímavější recepty na vánoční makové cukroví, které stojí za to vyzkoušet.

Makové rohlíčky

Zdroj: tradicnirecepty.cz

Jsou nevšední, lahodné a přímo se vám rozplynou na jazyku.

Co budete na makové rohlíčky potřebovat?
  • 250 g hladká mouka
  • 100 g mák mletý
  • 80 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 200 g másla
  • 1 žloutek

Na obalení: cukr moučka + vanilkový cukr

Moučkový cukr s hladkou moukou prosejte do mísy, přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a dejte na hodinku odpočinout do lednice.

Poté odtrhávejte kousky těsta a tvarujte z nich stejně velké rohlíčky, které naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte zhruba 12 – 13 minut (záleží na troubě). Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Makové hvězdičky s citronovou polevou

Zdroj: toprecepty.cz

Každý pokrm by měl lahodit oku, a proto si dejte záležet a s jednotlivými druhy cukroví si trochu vyhrajte. Proč dělat obyčejná kolečka, když to může být hvězdička že? Stačí jen ta správná formička na vykrajování.

Co budete na makové hvězdičky potřebovat?
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla (kdo chce, může zaměnit za margarín)
  • 70 g cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 – 3 lžíce mletého máku

Na náplň: 100 g višňové marmelády a 1 lžíci Griotky

Na polevu: 100 g cukru moučka, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce vroucí vody.

Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte mletý mák, žloutky, změklé máslo a vařečkou trochu propracujte. Potom vařečku odložte a rukama vypracujte hladké těsto, které vytvarujte do válečku, zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na 1 až 2 hodiny odpočinout do lednice (těsto si můžete zadělat i den předem).

Když je těsto dostatečně odpočaté, rozválejte ho na pomoučeném vále (pokud máte silikonový vál i váleček, tak mouku nepotřebujete) na 0,5 cm silný plát. Pomocí formičky z něj vykrájejte hvězdičky, polovinu nechte plnou a druhou polovinu vždy uprostřed ještě vykrojte malým kolečkem, aby byla hvězdička dírkovaná.

Připravené hvězdičky přendejte na plech, který si ještě předtím vyložte pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150°C. Délka pečení je individuální podle trouby, stačí, když si pohlídáte, aby byly hvězdičky upečené dorůžova. Hotové hvězdičky přendejte ještě horké na podložku nebo tác a nechte je vychladnout.

Příprava náplně

Do menšího kastrůlku dejte višňovou marmeládu, zalijte griotkou a krátce společně povařte. Hned pak přelijte do misky a nechte náplň vychladnout.

Citronová poleva

Prosejte moučkový cukr do malé misky, přidejte čerstvou citronovou šťávu, vroucí vodu a lžící, vidličkou nebo malou vařečkou (nesmí být mastná) michejte, dokud nevznikne bílá poleva, která má velmi jemnou a hladkou konzistenci.

Nakonec vždy na plnou hvězdičku natřete marmeládu, zakryjte vykrojenou hvězdičkou a lehce přimáčkněte (dejte pozor, ať cukroví nepraskne). Slepené hvězdy potřete citronovou polevou a nechte důkladně zaschnout. Poté je uložte do chladu a nechte je odležet.

Tip: místo višňové marmelády s Griotkou, zkuste lineckou či nějakou pikantní marmeládu, je to velmi dobré a Griotku nahraďte obyčejným rumem (Tuzemákem). Místo citronové polevy je skvělá také čokoládová (ale stačí jen pocákat) nebo žloutková.

Maková očka

Zdroj: receptydetem.cz

Dáváte přednost celozrnným výrobkům? Pokud ano, tak zkuste tyto očka, která jsou z celozrnné špaldové mouky. Přestože jsou bez cukru, vůbec to není poznat, chutnají božsky.

Co budete na maková očka potřebovat?
  • 200 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 85 g mletého máku
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce medu
  • špetka soli
  • sušené ovoce na ozdobu (ideální jsou třešně, ale záleží na tom, co máte rádi)
Do mísy dejte mletý mák, špaldovou mouku, med, špetku soli, vejce a změklé či rozpuštěné máslo. Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout, aby naleželo.

Potom odebírejte stejně velké kousky těsta a tvarujte z nich kuličky, přendejte je na plech s pečícím papírem, udělejte v nich pomocí vařečky důlek jako oko nebo je nožem rozříznete křížem.

Otvor, který vznikne, zaplňte sušeným ovocem (někdo také dává mandle nebo třeba kompotované jahody). Naplněný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 12 až 15 minut, podle toho, jak jsou očka velká a dle typu trouby.

Máte nějaký oblíbený recept, o který byste se s námi rádi podělili? Neváhejte a pošlete nám jej, my ho rádi vyzkoušíme.

Nejlepší recepty na vánoční makové cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *