Recepty na nejlepší vánoční perníčky: ihned měkké!

Věděli jste, že jejich historie sahá až do starého Egypta?

Již tehdy se začaly připravovat placky ochucené medem a kořením.

Od té doby se těsto na perníky neustále zdokonalovalo.

Nechte se inspirovat našimi výběrovými recepty na vánoční perníčky!

Měkké vánoční perníčky

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g másla – pokojové teploty
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžíc medu
  • 1 lžička sody
  • ¼ kypřícího prášku do perníku
  • perníkové koření

Postup přípravy:

  • Mouku s cukrem, sodou, práškem do perníku a kakaem prosyjte.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto.
  • Těsto vložte přes noc do lednice odpočinout.
  • Další den těsto z lednice vyndejte alespoň hodinu před tím, než začnete s pečením.
  • Dále připravené těsto vyválejte na 3-4 milimetry silný plát a vykrajujte vámi oblíbené tvary.
  • Vykrojené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů.
  • Jakmile začnou při krajích hnědnout, jsou hotové.
měkké vánoční perníčky se zdobením na plechu
Zdroj: countryliving.com

Zdravé vánoční perníčky

Budete potřebovat:

  • 400 g špaldové mouky
  • 200 g medu 
  • 60 g kvalitního másla
  • 2 vejce 
  • ½ lžičky sody
  • 1 velká polévková lžíce perníkového koření

Postup přípravy:

  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů a vyložte si plech pečícím papírem.
  • Potom mouku prosyjte přes síto.
  • Přidejte změklé máslo, med, vejce, sodu a koření.
  • Vymíchejte tuhé těsto, které vložte na 12 hodin do lednice – těsto si musí odpočinout.
  • Jakmile je těsto připraveno, vytáhněte jej z lednice a nechte ho v pokojové teplotě alespoň jednu hodinu.
  • Těsto vyválejte na asi 3-4 milimetry silný plát a vykrajujte tvary podle libost.
  • Tvary skládejte na plech – pečte na 180 stupňů do doby, dokud se perníčky krásně nerozvoní.
  • Skladujte nejlépe v papírové krabici v chladném místě.
zdravé vánoční perníčky
Zdroj: countryliving.com

Medové perníčky

Budete potřebovat:

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g medu – kvalitní od českých výrobců
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje – kvalitní rostlinný 
  • 1 velkou lžíci perníkového koření

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Nachystejte si plechy na pečení – vyložte je pečícím papírem.
  • Mouku žitnou i špaldovou prosejte.
  • Ke směsi mouk přidejte ořechy, med, vejce, olej a perníkového koření.
  • Celou směs zpracujte v hladké těsto – nesmí se lepit.
  • Těsto vložte na 12 hodin do lednice uležet.
  • Další den těsto vyválejte a začněte vykrajovat tvary.
  • Než perníčky vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem nebo hořkou kvalitní čokoládou.
  • Pečte na 180 stupňů asi 5-6 minut.
perníčky na pečicím papíře
Zdroj: countryliving.com

Hrnkové vánoční perníčky

Tento vánoční recept je ideální pro ty, kteří mají naspěch a rádi pečou pomocí hrníčkové míry.

Budete potřebovat:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinný tuku nebo oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Postup přípravy:

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Tuk a med rozehřejte – pokud použijete olej, nerozehřívejte ho.
  • Do směsi tuku a medu přimíchejte cukr a vejce.
  • Dále přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a perníkové koření.
  • Vypracujte tužší těsto – nesmí se lepit.
  • Nechte ho alespoň 6 hodin odpočinout v lednici.
  • Vyválejte silný plát o velikosti asi 4 milimetrů a vykrajujte perníčkové tvary.
  • Než je vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem.
  • Pečte na 180 stupňů asi 5-6 minut.
hrnkové perníčky ve tvaru hvězdiček na plechu
Zdroj: countryliving.com

Naladili jsme u vás doma atmosféru Vánoc?

Věřte, že jakmile upečete první plech vánočních perníčků, atmosféra se sama po domě rozvine.

Začít můžete i něčím slaným, inspirujte se recepty na jednoduché slané vánoční cukroví  – určitě vám přijde taky vhod.

Poleva na perníčky

Budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek
  • 140 – 160 g moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy – podle potřeby

Postup přípravy:

  • Nejdříve moučkový cukr prosyjte a bílek přeceďte přes sítko.
  • Všechny ingredience smíchejte.
  • Míchejte tak dlouho, dokud poleva nebude úplně hladká.
  • Její hustotu ovlivníte přimícháním moučkového cukru nebo citronové šťávy.
perníčky s polevou

A jaké jsou nejoblíbenější polevy na vánoční cukroví u vás doma?

Tipy na zdobení vánočních perníčků

Zdobené vánoční perníky neodmyslitelně k Vánocům patří.

Jak ale vytvořit polevu, se kterou se bude krásně pracovat?

Jakou techniku při zdobení použít?

Pravidla při zdobení perníčků

  • Na přípravu polevy nepoužívejte ani mixér ani šlehač – vše dělejte ručně.
  • Ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
  • Poleva musí být dokonale vymíchána do hladka.
  • Pro obarvení polevy používejte gelové barvy.
  • Jako zdobítko můžete použít zdobící sáček, trubičku nebo si vyrobit zdobící papírový kornout.
  • Vždy špičku sáčku nebo kornoutu ustřihněte, co nejméně a postupně přidávejte na tloušťce.
  • Pro větší plochy zdobení si polevu trošku nařeďte vodou.
  • Perníčky začněte zdobit až pár dnů po jejich upečení.
  • Hustota polevy je správná tehdy, pokud se malované čárky nerozpíjí a drží svůj tvar.

Zdobení s polevou

Zdobit vánoční perníčky polevou je nejklasičtější způsob. Poleva je velmi jednoduchá, často se skládá z vaječných bílků, citronové šťávy (vody) a moučkového cukru – někdo do polevy přimíchává navíc škrob. Základem polevy je její hladkost a správná hustota. Poleva je i skvělým jedlým lepidlem pro zdobení perníkových chaloupek.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

perníková chaloupka s polevou
Zdroj: recipesjust4u.com

Zdobení pomocí barevného cukru

Ozdobit perníky můžete i pomocí různých obarvených krystalků cukrů nebo cukrového kuličkového zdobení.

Po vytažení z trouby stačí perníčky potřít žloutkem a posypat připraveným zdobením.

Nebo můžete vyzkoušet i variantu, kdy ještě do syrového těsta zdobení přitisknete a posléze upečete.

barevný cukr
Zdroj: etsy.com

Zdobení pomocí bonbonů

Do zdobení perníčků bonbony můžete zapojit hlavně své děti. Postačí vám klasické Lentilky nebo M & M bonbony.

Základem je poleva, která slouží jako lepidlo a vaše fantazie.

bonbony
Zdroj: wikimedia.org

Zdobení pomocí razítek

Máte doma razítka na cukroví a dorty? Využijte je na zdobení vánočních perníčků.

Jakmile vykrojíte požadovaný tvar perníku, vtlačte razítko do těsta a poté upečte.

Jak jednoduché, že?

razítka
Zdroj: globalsources.com

Zdobení tématickými cukrovinkami

Perníčky vypadají skvostně, když je ozdobíte například malými cukrovými vločkami, kuličkami apod.

Například takový perníček ve tvaru stromečku můžete ozdobit tak, jako by jste stromeček zdobili vánočními ozdobami.

cukrovinky
Zdroj: dreamstime.com

Skladování vánočních perníčků

Někdo má rád perníčky tvrdé, někdo zase měkké.

Víte, jak je skladovat, aby se nezkazily?

  • v papírové krabici vyložené utěrkou v chladné místnosti
  • v uzavíratelné dóze společně s kouskem jablka nebo citrusové kůry
  • v uzavíratelné dóze v chladném a tmavém místě

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.