Nejlepší recepty na perníčky, které o Vánocích nesmí chybět. Inspirujte se u nás!

Vánoční perníčky jsou tradicí, která k Vánocům jednoduše patří. 

Nejen, že skvěle chutnají, můžete si při jejich pečení užít také spoustu zábavy. 

Zapojte svou rodinu a přátele a upečte si to nejvoňavější cukroví roku! 

Hned měkké vánoční perníčky

Nechcete čekat, až vaše perníčky změknou? Pak vyzkoušejte náš rychlý a jednoduchý recept! 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 100 g másla (v pokojové teplotě)
  • 2 lžíce kakaa
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička sody
  • ¼ kypřícího prášku do perníku
  • perníkové koření

Postup 

  • Mouku s cukrem, sodou, práškem do perníku a kakaem prosejte.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto.
  • Těsto vložte přes noc do lednice a nechte jej odpočinout.
  • Další den těsto z lednice vyndejte, a to alespoň 1 hodinu před tím, než začnete s pečením.
  • Připravené těsto vyválejte na 3–4 milimetry silný plát a vykrojte vámi oblíbené tvary.
  • Vykrojené tvary skládejte na plech, vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 °C.
  • Jakmile začnou perníčky po okrajích hnědnout, vyndejte je. 
  • Vaše měkké vánoční perníčky jsou hotovy!

měkké vánoční perníčky se zdobením na plechu
zdroj: countryliving.com

Zdravé perníčky

Pochutnejte si na výborných vánočních perníčcích, které neobsahují rafinovaný cukr!

Ingredience

  • 400 g špaldové mouky
  • 200 g medu 
  • 60 g kvalitního másla
  • 2 vejce 
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte si plech pečícím papírem.
  • Mouku prosejte přes síto a přidejte změklé máslo, med, vejce, sodu a koření.
  • Vyšlehejte tuhé těsto a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Jakmile je těsto připraveno, vytáhněte jej z lednice a nechte ho odstát, v pokojové teplotě, alespoň 1 hodinu.
  • Těsto vyválejte na, asi 3–4 milimetry, silný plát a vykrojte tvary podle libosti.
  • Cukroví vložte na plech a pečte na 180 °C do doby, kdy se perníčky krásně rozvoní.
  • Skladujte, nejlépe v papírové krabici, v chladném místě.

malé a velké perníčky ve tvaru postav
zdroj: countryliving.com

Vánoční medové perníčky

Tento recept je nejen výborný, ale také zdravý, protože neobsahuje rafinovaný cukr, ale pouze přírodní cukr, který se nachází v medu.

Ingredience

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 70 g medu – kvalitní od českých výrobců
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje – kvalitní rostlinný 
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup 

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Nachystejte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Mouku žitnou i špaldovou prosejte.
  • Ke směsi z mouky přidejte ořechy, med, vejce, olej a perníkové koření.
  • Celou směs zpracujte v hladké těsto tak, aby se nelepilo a vložte jej na 12 hodin do lednice.
  • Další den těsto na vánoční perníčky vyválejte a začněte vykrajovat.
  • Než perníčky vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem nebo roztopenou kvalitní hořkou čokoládou.
  • Pečte na 180 °C asi 5–6 minut.

perníčky ve tvaru stromečku, vloček a postav na pečícím papíře
zdroj: countryliving.com

TIP: Chcete-li upéct perníčky bez medu, můžete med nahradit například sladkými datlemi. Inspirujte se recepty na datlové vánoční cukroví.

Hrnkové perníčky

Tento vánoční recept je ideální pro ty, kteří mají naspěch a rádi pečou pomocí hrníčkové míry.

Ingredience

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného tuku nebo oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Připravte si plechy na pečení a vyložte je pečícím papírem.
  • Tuk a med rozehřejte – pokud použijete olej, nerozehřívejte ho.
  • Do směsi tuku a medu přimíchejte cukr a vejce.
  • Dále přisypte mouku s práškem do pečiva a přidejte perníkové koření.
  • Vypracujte tužší těsto – nesmí se lepit.
  • Nechte ho alespoň 6 hodin odpočinout v lednici.
  • Vyválejte silný plát o velikosti 4 mm a vykrajujte tvary.
  • Než vložíte cukroví do trouby, potřete je rozšlehaným žloutkem.
  • Pečte asi 5–6 minut a před zdobením nechte vychladnout.

zdobené hrnkové perníčky ve tvaru vloček na plechu
zdroj: countryliving.com

TIP: Rádi cukr nahrazujete medem? Pak vám přijdou vhod další recepty na medové cukroví.

Bílková poleva na perníčky

Připravte si klasickou a jednoduchou polevu na cukroví z bílků!

Ingredience

  • 1 vaječný bílek
  • 140–160 g moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy – podle potřeby

Postup 

  • Moučkový cukr a bílek smíchejte a následně přidejte zbytek ingrediencí.
  • Míchejte tak dlouho, dokud poleva nebude úplně hladká.
  • Její hustotu ovlivníte přimícháním moučkového cukru nebo citronové šťávy.

Vánoční věnec z perníku, zdobený hvězdami a bílkovou polevou na perníky.
zdroj: supergoldenbakes.com

Cukrová poleva na perníčky

Konzistence cukrové polevy na perníčky je velmi jemná, proto se hodí na drobné zdobení, jako je lemování cukroví nebo malování tváří či detailů na perníkových chaloupkách.

Ingredience

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 4–5 lžiček vody
  • 4 lžičky kukuřičného sirupu 
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  • V míse smíchejte cukr s vodou. 
  • Přidejte kukuřičný sirup a míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Následně vmíchejte citronovou šťávu. 
  • Cukrovou polevu na perníčky můžete použít tak, jak je, nebo ji můžete rozdělit do několika misek, z nichž každou obarvíte jiným potravinářským barvivem.
  • Polevu je vhodné použít hned. Potřebujete-li ji ale uchovat na později, přikryjte ji potravinářskou folií tak, aby se těsně dotýkala polevy. Následně přikrytou polevu vložte do vzduchotěsné nádoby. Takto můžete polevu skladovat až po dobu 3 dnů.

Cukrová poleva na vánoční perníčky ve tvaru hvězdiček a koleček.
zdroj: mommyshomecooking.com

Zdobené vánoční perníčky s čokoládou

Udělejte si sladké perníčky tak trochu jinak. 

Vyměňte klasické těsto za těsto plné čokolády!

Ingredience

  • 2 a ¼ šálku hladké mouky (na poprášení)
  • ½ šálku neslazeného kakaového prášku
  • ½ lžičky jemné soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 a ½ (asi 12 lžící) nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 1 a ¼ šálku cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 tabulka čokolády (dle vlastního výběru)

Postup

  • Mouku, kakaový prášek, sůl, a sodu smíchejte v misce a odložte stranou.
  • Máslo vložte do druhé mísy a rozšlehejte ho, při střední rychlosti, do hladka.
  • Přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lehký a načechraný krém. 
  • Přidejte vejce a vanilku a znovu šlehejte. 
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji do směsi. Pořádně zamíchejte. 
  • Snižte rychlost mixéru a přidejte směs s moukou z první mísy. Vše promíchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vytvořte ovál a zabalte jej do potravinářské folie. 
  • Připravené těsto nechte odpočinout v chladu po dobu minimálně 1 hodiny. 
  • Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte si troubu na 175 °C. 
  • Z těsta vyválejte pláty o tloušťce asi 0,5 cm a vykrojte z něj, pomocí vykrajovátek, nejrůznější tvary dle vlastní volby. 
  • Připravené perníčky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, s rozestupy 2,5 cm. 
  • Cukroví pečte 10–12 minut a poté jej nechte vychladnout. Následně ozdobte dle vlastní fantazie. 

Zdobené čokoládové perníčky ve tvaru hvězdiček a stromečku.
zdroj: foodnetwork.co.uk

TIP: Perníčky můžete ozdobit některou z polev, které najdete v tomto článku nebo se můžete inspirovat dalšími polevami na vánoční cukroví.

Bezlepkové perníčky

Tento skvělý recept je určen nejen lidem s citlivostí na lepek, ale všem, kteří si rádi pochutnají na sladkém a zároveň zdravém cukroví!

Ingredience

  • 2 a ¼ šálku (347 g) bezlepkové mouky
  • 1 šálek (96 g) mandlové mouky
  • ½ čajové lžičky xanthanové gumy
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • 6 lžic (85 g) másla (v pokojové teplotě)
  • ½ šálku (106 g) hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ šálku (170 g) melasy
  • 1 lžička vanilky

Postup

  • Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a odložte stranou. 
  • Ve druhé misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem.
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku. Mixujte, při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Vysoké rychlosti se vyhněte, aby nedošlo k přidání vzduchu do těsta.
  • Do směsi přisypte suché přísady a promíchejte.
  • Těsto rozdělte na poloviny, z nichž každou zabalte do potravinové folie. Těsto ve folii poklepejte, abyste vytvořili tvar tlustých disků a nechte v lednici odpočinout 1–2 hodiny. Máte-li čas, nechte těsto odpočívat přes noc.
  • Předehřejte troubu na 175 °C a z těsta vypracujte pláty o tloušťce 0,5 cm. 
  • Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • První várku pečte asi 15 minut. Další várky by měly být hotovy už za 8–12 minut. 
  • Cukroví bude po okrajích pevnější, ale ve svém středu si zachová měkkou strukturu. 
  • Před tím, než začnete cukroví zdobit, jej nechte vychladnout.

Hnědé perníčky ve tvaru postav z bezlepkové mouky.
zdroj:kingarthurbaking.com

TIP: Nevíte, jaký tvar cukroví zvolit? Podívejte se na 10 nejmodernějších vánočních vykrajovátek.

Tradiční vánoční perníčky

Dodržujete tradice? Pak by na vašem stole neměly chybět tradiční voňavé perníčky ve tvaru stromečků a andílků!

Ingredience

  • 150 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
  • ½ šálku (125 ml) zlatého sirupu
  • ½ šálku (110 g) hnědého cukru
  • 1 lžička sody
  • 3 šálky (450 g) hladké mouky
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce (lehce rozšlehané)
  • cukrářské zdobení 

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dva plechy, vyložené pečícím papírem. 
  • Máslo, zlatý sirup a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na střední výkon. 
  • Přiveďte k varu a, za stálého míchání, vařte 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Odstraňte směs z tepla a přidejte sodu. Promíchejte a odložte stranou.
  • Mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a prášek do pečiva přidejte do máslové směsi. 
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Směs přeneste na lehce pomoučený povrch a vytvořte hladké těsto. 
  • Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte z nich dva disky a každou polovinu zvlášť zabalte do potravinové folie. Následně chlaďte 45 minut v lednici, dokud nebude těsto pevné.
  • Obě poloviny těsta následně vyválejte na asi 0,5cm pláty a vykrojte požadované tvary. 
  • Cukroví umístěte na plechy s rozestupy 3 cm a pečte po dobu 8 minut.
  • Následně nechte vychladnout a ozdobte pomocí cukrářského posypu nebo polevy dle vlastní fantazie.

Tradiční vánoční perníčky ve tvaru postaviček a stromečků, zdobené barevnou polevou.
zdroj: taste.com.au

TIP: Obohaťte svou fantazii o naše tipy na zdobení vánočního cukroví.

Tipy na zdobení perníčků

Seznamte se s několika radami, které vám usnadní vánoční zdobení.

Pravidla zdobení:

  • Při přípravě polevy se snažte vyhnout mixéru. Ruční míchání je, pro vytvoření jemné polevy, vhodnější.
  • Ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
  • Pozor na hrudky. Poleva na vánoční perníčky musí být vymíchána do hladka.
  • Pro obarvení polevy používejte gelové barvy.
  • Jako pomůcku ke zdobení můžete použít zdobící sáček, trubičku nebo si vyrobit zdobící papírový kornout.
  • Špičku sáčku nebo kornoutu ustřihněte vždy co nejdrobněji. Na tloušťce průřezu můžete přidat vždy.
  • Zdobíte-li nějakou větší plochu, nařeďte si polevu vodou. Bude se vám s ní lépe pracovat.
  • Perníčky začněte zdobit až pár dnů po jejich upečení.
  • Hustota polevy je správná tehdy, pokud se malované čárky nerozpíjí a drží svůj tvar.

Zdobení s polevou

Zdobit vánoční perníčky polevou je nejklasičtější způsob. Poleva je velmi jednoduchá a často se skládá z vaječných bílků, citronové šťávy (vody) a moučkového cukru. Někdo do polevy přimíchává také škrob. 

Správná poleva by měla být hladká, a tak akorát hustá. Poleva je i skvělým jedlým lepidlem pro zdobení perníkových chaloupek.

perníková chaloupka s polevou
zdroj: recipesjust4u.com


Zdobení pomocí barevného cukru

Ozdobit perníky můžete i pomocí různých obarvených krystalků cukru nebo cukrového kuličkového zdobení.

Po vytažení z trouby stačí perníčky potřít žloutkem a posypat připraveným zdobením. Můžete také vyzkoušet variantu, kdy přitisknete cukr do syrového těsta a až poté jej upečete.

barevný cukr
zdroj: etsy.com


Zdobení pomocí bonbonů

Do zdobení perníčků bonbony můžete zapojit hlavně své děti. Postačí vám klasické Lentilky nebo M&M bonbony.

Bonbony můžete k cukroví přilepit pomocí polevy. 

barevné bonbony ve tvaru kytiček
Zdroj: wikimedia.org


Zdobení pomocí razítek

Máte doma razítka na cukroví a dorty? Využijte je na zdobení vánočních perníčků.

Jakmile vykrojíte požadovaný tvar perníku, vtlačte do něj razítko a poté jej upečte.

Barevná kulatá razítka s vánočními motivy.
zdroj: globalsources.com


Zdobení tematickými cukrovinkami

Perníčky vypadají skvostně, když je ozdobíte například malými cukrovými vločkami, kuličkami apod.

Například takový perníček ve tvaru stromečku můžete ozdobit tak, jako byste zdobili klasický stromeček vánočními ozdobami.

Barevné kulaté bonbony.
zdroj: dreamstime.com


Skladování vánočních perníčků

Jak skladovat perníčky, tak, aby vám co nejdéle vydržely?

Skladujte je:

  • v papírové krabici, vyložené utěrkou, v chladné místnosti
  • v uzavíratelné dóze společně s kouskem jablka nebo citrusové kůry
  • v uzavíratelné dóze na chladném a tmavém místě


Receptů na vánoční perníčky je spousta. My jsme pro vás vybrali ty nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně nejoblíbenější. 

Upečte si perníčky společně se svými blízkými. Provoňte svůj domov a zažijte tu pravou vánoční atmosféru!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.