Upečte si vynikající vosí hnízda (včelí úly): tradiční i nové recepty

Umíte si Vánoce představit bez tradičních vosích hnízd?

Často jsou také nazývány jako včelí úlky.

Tohle nepečené vánoční cukroví je připraveno během chvíle a miluje ho úplně každý.

Inspirujte se našimi recepty na nejlepší toto oblíbené cukroví!

Ořechová vosí hnízda

Budete potřebovat:

  • 100 g mletých ořechů 
  • 60 g másla
  • 160 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka 
  • 20 piškotů

Krém:

  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • rum – dle potřeby

Postup přípravy:

  • Nejdříve si umelte ořechy, které promíchejte s cukrem a kakaem.
  • Přidejte rum, mléko, máslo, které nechte před zpracováním změknout při pokojové teplotě.
  • Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto, které vložte na pár hodin ztuhnout do lednice.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Žloutky utřete s moučkovým cukrem a postupně přimíchejte máslo a trochu rumu.
  • Krém by měl být krásně hladký.
  • Jakmile máte všechno připraveno, začněte z těsta tvořit kuličky, které obalujte v cukru.
  • Kuličky vtlačte do formičky, udělejte do středu důlek a ten naplňte připraveným krémem.
  • Vosí hnízdo zakryjte piškotem a podle typu formičky jej opatrně z ní vyklepněte.
  • Hotová vosí hnízda skladujte v lednici.
Ořechová vosí hnízda
Zdroj foto: https://www.needpix.com

Kokosová vosí hnízda

Vosí hnízda patří mezi recepty na nejrychlejší vánoční cukroví a společně s kokosem tvoří ideální kombinaci.

Budete potřebovat:

  • 200 g mletého kokosu
  • 200 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 200 gramů piškotů
  • 210 g změklého másla
  • celé piškoty

Krém:

  • 3 lžíce studené kávy
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 125 g másla

Postup přípravy:

  • Kokos, cukr, vejce, mleté piškoty a máslo smíchejte dohromady a vytvořte těsto.
  • Připravené těsto vložte na 30 minut do lednice, aby ztuhlo.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Kávu, cukr, žloutek a vejce rozmíchejte ve vodní lázni a míchejte do doby, dokud směs nezhustne.
  • Směs nechte vychladnout.
  • Posléze hmotu zašlehejte do změklého másla.
  • Připravte si formičky na vosí hnízda a vysypte je moučkovým cukrem.
  • Z těsta tvořte kuličky, které vtlačte do formičky.
  • Pomocí konce vařečky vytvořte důlek, který naplnte krémem.
  • Vosí hnízda uzavřete celým piškotem.
  • Skladujte v lednici nebo na velmi chladném místě.
kokosová vosí hnízda
Zdroj foto: pinterest.com

Bílé včelí úlky

Budete potřebovat:

  • 180 g cukru moučka
  • 400 g strouhaného kokosu
  • 140 g plnotučné sušené mléko
  • 50 ml polotučného mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • piškoty

Krém:

  • máslo 
  • cukr moučka 
  • rozpustnou kávu 

Postup přípravy:

  • Smíchejte cukr s nastrouhaným kokosem a sušeným mlékem.
  • Přidejte mléko i mléko kondenzované a začněte vypracovávat těsto – nejlépe ručně.
  • Těsto vložte nejméně na 30 minut do ledničky a nechte ztuhnout.
  • Připravte si krém – utřete stejné množství másla s cukrem a podle konzistence přidejte uvařenou rozpustnou kávu.
  • Jakmile máte všechno připraveno, tvořte z těsta kuličky, které vložte do formiček.
  • Vytvořte uprostřed důlek a ten naplňte připravenou náplní.
  • Úlek uzavřete piškotem a opatrně ho z formičky sundejte.
  • Skladujte v lednici.
bílé včelí úlky
Zdroj foto: pinterest.com

Kakaové včelí úly

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g lískových a vlašských ořechů – mleté
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce hnědého rumu
  • nakládané višně
  • 65 g másla

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience kromě dětských piškotů a višní zpracujte v těsto.
  • Poté jej vložte na 30 minut do lednice ztuhnout.
  • Pokud je těsto málo vláčné, přidejte více rumu.
  • Jakmile je těsto připraveno, tvořte kuličky, které napěchujte do formičky na vosí hnízda.
  • Uprostřed vytvořte důlek, který naplňte vaječným koňakem.
  • Pro dětskou verzi tohoto receptu použijte například vanilkový krém a rum nahraďte rumovou esencí a mlékem.
  • Překrojte višně na polovinu a vložte do hnízda.
  • Uzavřete piškotem a opatrně z formičky vyklopte.
  • Skladujte v chladničce.
kakaové včelí úly
Zdroj foto: cityspy.network

Vosí hnízda s vaječným koňakem

Máte rádi vánoční cukroví s vaječným koňakem?

Vosími hnízdy připravené dle tohoto receptu jistě nepohrdnete.

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů
  • 50 g cukru moučka
  • 60 g mletých ořechů
  • 40 g změklého másla
  • 60 g strouhané hořké čokolády
  • 2 lžíce rumu
  • 1 bílek
  • vaječný koňak
  • sušené mléko
  • dětské piškoty vcelku

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte piškoty – umelte nebo nadrťte.
  • Dále je smíchejte s cukrem, ořechy, čokoládou, máslem, rumem a bílkem.
  • Celou směs vypracujte v těsto.
  • Vzniklé těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.
  • Mezitím si připravte náplň – do misky nalijte vaječný likér, který podle potřeby zahustěte sušeným mlékem.
  • Z těsta tvořte kuličky, které vkládejte do formiček.
  • Uprostřed těsta vytvořte pomocí vařečky důlek, který naplňte připravenou náplní z vaječného likéru.
  • Nakonec vosí hnízda uzavřete dětskými piškoty vcelku.
  • Skladujte v lednici.
čtyři vosí hnízda s vaječným koňakem
Zdroj foto: pinterest.com

Vosí hnízda z Margotky

Věděli jste, že si vosí hnízda můžete připravit i z Margotky?

Budete potřebovat:

  • 2 tabulky čokolády Margot
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 čajové lžičky rumu
  • 20 rozdrcených dětských piškotů
  • 20 dětských piškotů celých
  • 250 ml mléka
  • ½ balíčku vanilkového pudinku
  • 25 g změklého másla

Postup přípravy:

  • Čokolády Margot vložte na půl hodiny do mrazáku – lépe se budou strouhat.
  • Mezitím si připravte pudink z mléka a nechte vychladnout.
  • Zmrzlé čokolády nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Přidejte 50 gramů másla, cukr, rozdrcené piškoty a kakao. 
  • Z celé směsi zpracujte hladké těsto, které na 15 minut vložte do lednice.
  • Jakmile je pudink studený, zašlehejte do něj zbytek másla.
  • Poté těstem plňte formičky určené na vosí hnízda a uprostřed vytvořte důlek.
  • Důlek naplňte krémem z pudinku.
  • Přiklopte piškotem a můžete vosí hnízda ozdobit čokoládou nebo cukrem.
vosí hnízda z margotky
Zdroj foto: pinterest.com

Bezlepková vosí hnízda

Na tomto cukroví si můžou bezstarostně smlsnout i ti, kterým lepek nevyhovuje nebo trpí celilakií.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Bezlepková vosí hnízda jsou stejně chutná, jako ty klasická. Nevěříte?

Budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 2-4 lžíce rumu
  • 20 g holandského kakaa
  • 160 g bezlepkových piškotů
  • trochu mléka
  • bezlepkové piškoty vcelku

Krém:

  • 50 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • kapka vanilkového aroma

Postup přípravy:

  • Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
  • Přidejte rum a kakao a pořádně směs vymíchejte.
  • Rozmixujte piškoty a vmíchejte je do připravené směsi.
  • Pokud je směs moc sypká, požijte trochu rumu nebo mléka navíc.
  • Hotové těsto vložte na půl hodiny do lednice ztuhnout.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Změklé máslo ušlehtejte s cukrem, rumem a vanilkovým aromatem.
  • Ze ztuhlého těsta tvořte kuličky, které vložte do formičky na vosí hnízda.
  • Uprostřed těsta vytvořte důlek, který naplňte hotovým krémem.
  • Přiklopte celým piškotem a opatrně formičku sundejte.
  • Skladujte v lednici.
bezlepková vosí hnízda
http://www.giovannastrifles.com

Jak se vám líbí recepty na vosí hnízda? Dáte přednost vosím hnízdům z Margotky nebo vosím hnízdům s vaječným koňakem? Nebo jste zastáncem nejlepších receptů na slané vánoční cukroví?

Nejlepší náplň do vosích hnízd

Existuje nepřeberné množství krémů a náplní, kterými se vosí hnízda dají plnit.

Ovšem i u nich záleží na správné hustotě a přípravě.

Klasický vanilkový krém

Budete potřebovat:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2,5 dl mléka
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla

Postup přípravy:

  • Prášek vanilkového pudinku rozmíchejte v mléce.
  • Poté vlijte směs do hrnce, přidejte cukr s vanilkovým cukrem a pomalým zahříváním přiveďte k varu – vařte do zhoustnutí.
  • Odstavte hotový pudink z vařiče a nechte jej vychladnout.
  • Jakmile je pudink studený, začněte do něj po malých kouscích zašlehávat máslo.
klasický vanilkový krém
Zdroj foto: youtube.com

Žloutkový krém

Budete potřebovat:

  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 80 g cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte vodní lázeň, ve které ušlehejte bílek s cukrem.
  • V další míse utřete žloutek s máslem.
  • Jakmile je vyšlehaný bílek studený, obě směsi spojte dohromady a vymíchejte hladký žloutkový krém.
šlehání žloutkového krému metličkou
Zdroj foto: https://sweets.seriouseats.com

Náplň se Salkem

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 plechovka salka
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si dejte vařit salko – vařte celou plechovku 1,5 – 2 hodiny.
  • Moučkový cukr smíchejte s rumem a zpracujte v jakousi hutnou hmotu.
  • K ní přidejte změklé máslo a spolu s ním směs vyšlehejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Do vyšlehané směsi si po lžičkách zašlehávejte zkaramelizované salko.
  • Jakmile s krémem naplníte vosí hnízda, ihned je vložte do lednice.
krém se slakem
Zdroj foto: https://wickedgoodkitchen.com

Ovocný krém

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 lžíce ovocné šťávy – například z kompotu, džus apod.

Postup přípravy:

  • V míse utřete cukr se změklým máslem.
  • Poté přidejte po lžičkách ovocnou šťávu a vymíchejte do hladkého krému.
ovocný krém v míse s jahodami okolo
Zdroj foto: http://www.pakirecipes.com

Formičky na vosí hnízda

Plastové otevírací

S tímto typem formiček na vosí hnízda se pracuje velmi snadno. Těsto dovnitř natlačíte, uděláte důlek, naplníte náplní a uzavřete piškotem. Nakonec formičku sundáte po jejím otevření.

Vyklepávací

Vyklepávací formičky mají své příznivce, ale i odpůrce. Fungují na stejném principu jako ty otevírací, ale hůře se s nimi pracuje při vyklepnutí hotového vosího hnízda.

Každou formičku vždy před naplněním těstem vysypte moučkovým cukrem, mletým kokosem nebo kakaem.

Dnešní trh nabízí i formičky, které se svým vzhledem vosí hnízda nepřipomínají, ale plní stejný účel – například formičky sněhuláka, vánočního stromečku, medvídků apod.

Pravidla při práci s formičkami

  • Těsto musí mít správnou konzistenci, nesmí se lepit a nesmí být ani moc tuhé – rozpadlo by se.
  • Před natlačením těsta do formičky jej obalte v moučkovém cukru – snáze se od formičky odlepí.
  • Jestliže chcete, aby vosí hnízda byla bez cukru na povrchu, nejdříve do formičky vložte potravinářskou fólii a poté těsto. Při vyndávání budete tahat za fólii, což vám zaručí skvělý výsledek.
  • Pokud je těsto moc řídké a lepivé, přidejte rozdrcené piškoty.
  • Pokud je těsto naopak moc sypké a chybí mu tekutina, přidejte trochu mléka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.