Nejlepší recepty na vosí hnízda (včelí úly) na jednom místě. Inspirujte se!

Umíte si Vánoce představit bez nich?

Často jsou také nazývány jako včelí úlky.

Tohle nepečené vánoční cukroví je připraveno během chvíle a miluje ho úplně každý.

Inspirujte se našimi recepty na vosí hnízda!

Ořechová vosí hnízda

Budete potřebovat:

  • 100 g mletých ořechů 
  • 60 g másla
  • 160 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka 
  • 20 piškotů

Krém:

  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • rum – dle potřeby

Postup přípravy:

  • Nejdříve si umelte ořechy, které promíchejte s cukrem a kakaem.
  • Přidejte rum, mléko, máslo, které nechte před zpracováním změknout při pokojové teplotě.
  • Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto, které vložte na pár hodin ztuhnout do lednice.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Žloutky utřete s moučkovým cukrem a postupně přimíchejte máslo a trochu rumu.
  • Krém by měl být krásně hladký.
  • Jakmile máte všechno připraveno, začněte z těsta tvořit kuličky, které obalujte v cukru.
  • Kuličky vtlačte do formičky, udělejte do středu důlek a ten naplňte připraveným krémem.
  • Vosí hnízdo zakryjte piškotem a podle typu formičky jej opatrně z ní vyklepněte.
  • Hotová vosí hnízda skladujte v lednici.
Ořechová vosí hnízda
Zdroj foto: https://www.needpix.com

Kokosová vosí hnízda

Vosí hnízda patří mezi recepty na nejrychlejší vánoční cukroví a společně s kokosem tvoří ideální kombinaci.

Budete potřebovat:

  • 200 g mletého kokosu
  • 200 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 200 gramů piškotů
  • 210 g změklého másla
  • celé piškoty

Krém:

  • 3 lžíce studené kávy
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 125 g másla

Postup přípravy:

  • Kokos, cukr, vejce, mleté piškoty a máslo smíchejte dohromady a vytvořte těsto.
  • Připravené těsto vložte na 30 minut do lednice, aby ztuhlo.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Kávu, cukr, žloutek a vejce rozmíchejte ve vodní lázni a míchejte do doby, dokud směs nezhustne.
  • Směs nechte vychladnout.
  • Posléze hmotu zašlehejte do změklého másla.
  • Připravte si formičky na vosí hnízda a vysypte je moučkovým cukrem.
  • Z těsta tvořte kuličky, které vtlačte do formičky.
  • Pomocí konce vařečky vytvořte důlek, který naplnte krémem.
  • Vosí hnízda uzavřete celým piškotem.
  • Skladujte v lednici nebo na velmi chladném místě.
kokosová vosí hnízda
Zdroj foto: pinterest.com

Bílé včelí úlky

Budete potřebovat:

  • 180 g cukru moučka
  • 400 g strouhaného kokosu
  • 140 g plnotučné sušené mléko
  • 50 ml polotučného mléka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • piškoty

Krém:

  • máslo 
  • cukr moučka 
  • rozpustnou kávu 

Postup přípravy:

  • Smíchejte cukr s nastrouhaným kokosem a sušeným mlékem.
  • Přidejte mléko i mléko kondenzované a začněte vypracovávat těsto – nejlépe ručně.
  • Těsto vložte nejméně na 30 minut do ledničky a nechte ztuhnout.
  • Připravte si krém – utřete stejné množství másla s cukrem a podle konzistence přidejte uvařenou rozpustnou kávu.
  • Jakmile máte všechno připraveno, tvořte z těsta kuličky, které vložte do formiček.
  • Vytvořte uprostřed důlek a ten naplňte připravenou náplní.
  • Úlek uzavřete piškotem a opatrně ho z formičky sundejte.
  • Skladujte v lednici.
bílé včelí úlky
Zdroj foto: pinterest.com

Kakaové včelí úly

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g lískových a vlašských ořechů – mleté
  • 100 g cukru moučka
  • 2 lžíce hnědého rumu
  • nakládané višně
  • 65 g másla

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience kromě dětských piškotů a višní zpracujte v těsto.
  • Poté jej vložte na 30 minut do lednice ztuhnout.
  • Pokud je těsto málo vláčné, přidejte více rumu.
  • Jakmile je těsto připraveno, tvořte kuličky, které napěchujte do formičky na vosí hnízda.
  • Uprostřed vytvořte důlek, který naplňte vaječným koňakem.
  • Pro dětskou verzi tohoto receptu použijte například vanilkový krém a rum nahraďte rumovou esencí a mlékem.
  • Překrojte višně na polovinu a vložte do hnízda.
  • Uzavřete piškotem a opatrně z formičky vyklopte.
  • Skladujte v chladničce.
Vosí hnízda z kakaa
Zdroj foto: cityspy.network

Vosí hnízda s vaječným koňakem

Máte rádi vánoční cukroví s vaječným koňakem?

Vosími hnízdy připravené dle tohoto receptu jistě nepohrdnete.

Budete potřebovat:

  • 160 g dětských piškotů
  • 50 g cukru moučka
  • 60 g mletých ořechů
  • 40 g změklého másla
  • 60 g strouhané hořké čokolády
  • 2 lžíce rumu
  • 1 bílek
  • vaječný koňak
  • sušené mléko
  • dětské piškoty vcelku

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte piškoty – umelte nebo nadrťte.
  • Dále je smíchejte s cukrem, ořechy, čokoládou, máslem, rumem a bílkem.
  • Celou směs vypracujte v těsto.
  • Vzniklé těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.
  • Mezitím si připravte náplň – do misky nalijte vaječný likér, který podle potřeby zahustěte sušeným mlékem.
  • Z těsta tvořte kuličky, které vkládejte do formiček.
  • Uprostřed těsta vytvořte pomocí vařečky důlek, který naplňte připravenou náplní z vaječného likéru.
  • Nakonec vosí hnízda uzavřete dětskými piškoty vcelku.
  • Skladujte v lednici.
čtyři vosí hnízda s vaječným koňakem
Zdroj foto: pinterest.com

Vosí hnízda z Margotky

Věděli jste, že si vosí hnízda můžete připravit i z Margotky?

Budete potřebovat:

  • 2 tabulky čokolády Margot
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 čajové lžičky rumu
  • 20 rozdrcených dětských piškotů
  • 20 dětských piškotů celých
  • 250 ml mléka
  • ½ balíčku vanilkového pudinku
  • 25 g změklého másla

Postup přípravy:

  • Čokolády Margot vložte na půl hodiny do mrazáku – lépe se budou strouhat.
  • Mezitím si připravte pudink z mléka a nechte vychladnout.
  • Zmrzlé čokolády nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Přidejte 50 gramů másla, cukr, rozdrcené piškoty a kakao. 
  • Z celé směsi zpracujte hladké těsto, které na 15 minut vložte do lednice.
  • Jakmile je pudink studený, zašlehejte do něj zbytek másla.
  • Poté těstem plňte formičky určené na vosí hnízda a uprostřed vytvořte důlek.
  • Důlek naplňte krémem z pudinku.
  • Přiklopte piškotem a můžete vosí hnízda ozdobit čokoládou nebo cukrem.
Vosí hnízda ze sušenky Margot
Zdroj foto: pinterest.com

Bezlepková vosí hnízda

Na tomto cukroví si můžou bezstarostně smlsnout i ti, kterým lepek nevyhovuje nebo trpí celilakií.

Bezlepková vosí hnízda jsou stejně chutná, jako ty klasická. Nevěříte?

Budete potřebovat:

  • 50 g změklého másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 2-4 lžíce rumu
  • 20 g holandského kakaa
  • 160 g bezlepkových piškotů
  • trochu mléka
  • bezlepkové piškoty vcelku

Krém:

  • 50 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • kapka vanilkového aroma

Postup přípravy:

  • Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
  • Přidejte rum a kakao a pořádně směs vymíchejte.
  • Rozmixujte piškoty a vmíchejte je do připravené směsi.
  • Pokud je směs moc sypká, požijte trochu rumu nebo mléka navíc.
  • Hotové těsto vložte na půl hodiny do lednice ztuhnout.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Změklé máslo ušlehtejte s cukrem, rumem a vanilkovým aromatem.
  • Ze ztuhlého těsta tvořte kuličky, které vložte do formičky na vosí hnízda.
  • Uprostřed těsta vytvořte důlek, který naplňte hotovým krémem.
  • Přiklopte celým piškotem a opatrně formičku sundejte.
  • Skladujte v lednici.
Vosí úly bez lepku
http://www.giovannastrifles.com

Jak se vám líbí recepty na vosí hnízda? Dáte přednost vosím hnízdům z Margotky nebo vosím hnízdům s vaječným koňakem? Nebo jste zastáncem nejlepších receptů na slané vánoční cukroví?

Nejlepší náplň do vosích hnízd

Existuje nepřeberné množství krémů a náplní, kterými se vosí hnízda dají plnit.

Ovšem i u nich záleží na správné hustotě a přípravě.

Klasický vanilkový krém

Budete potřebovat:

  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 2,5 dl mléka
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla

Postup přípravy:

  • Prášek vanilkového pudinku rozmíchejte v mléce.
  • Poté vlijte směs do hrnce, přidejte cukr s vanilkovým cukrem a pomalým zahříváním přiveďte k varu – vařte do zhoustnutí.
  • Odstavte hotový pudink z vařiče a nechte jej vychladnout.
  • Jakmile je pudink studený, začněte do něj po malých kouscích zašlehávat máslo.
klasický vanilkový krém
Zdroj foto: youtube.com

Žloutkový krém

Budete potřebovat:

  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 80 g cukru
  • 100 g másla

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte vodní lázeň, ve které ušlehejte bílek s cukrem.
  • V další míse utřete žloutek s máslem.
  • Jakmile je vyšlehaný bílek studený, obě směsi spojte dohromady a vymíchejte hladký žloutkový krém.
šlehání žloutkového krému metličkou
Zdroj foto: https://sweets.seriouseats.com

Náplň se Salkem

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 plechovka salka
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si dejte vařit salko – vařte celou plechovku 1,5 – 2 hodiny.
  • Moučkový cukr smíchejte s rumem a zpracujte v jakousi hutnou hmotu.
  • K ní přidejte změklé máslo a spolu s ním směs vyšlehejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Do vyšlehané směsi si po lžičkách zašlehávejte zkaramelizované salko.
  • Jakmile s krémem naplníte vosí hnízda, ihned je vložte do lednice.
krém se slakem
Zdroj foto: https://wickedgoodkitchen.com

Ovocný krém

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 lžíce ovocné šťávy – například z kompotu, džus apod.

Postup přípravy:

  • V míse utřete cukr se změklým máslem.
  • Poté přidejte po lžičkách ovocnou šťávu a vymíchejte do hladkého krému.
ovocný krém v míse s jahodami okolo
Zdroj foto: http://www.pakirecipes.com

Formičky na vosí hnízda

Plastové otevírací

S tímto typem formiček na vosí hnízda se pracuje velmi snadno. Těsto dovnitř natlačíte, uděláte důlek, naplníte náplní a uzavřete piškotem. Nakonec formičku sundáte po jejím otevření.

Vyklepávací

Vyklepávací formičky mají své příznivce, ale i odpůrce. Fungují na stejném principu jako ty otevírací, ale hůře se s nimi pracuje při vyklepnutí hotového vosího hnízda.

Každou formičku vždy před naplněním těstem vysypte moučkovým cukrem, mletým kokosem nebo kakaem.

Dnešní trh nabízí i formičky, které se svým vzhledem vosí hnízda nepřipomínají, ale plní stejný účel – například formičky sněhuláka, vánočního stromečku, medvídků apod.

Pravidla při práci s formičkami

  • Těsto musí mít správnou konzistenci, nesmí se lepit a nesmí být ani moc tuhé – rozpadlo by se.
  • Před natlačením těsta do formičky jej obalte v moučkovém cukru – snáze se od formičky odlepí.
  • Jestliže chcete, aby vosí hnízda byla bez cukru na povrchu, nejdříve do formičky vložte potravinářskou fólii a poté těsto. Při vyndávání budete tahat za fólii, což vám zaručí skvělý výsledek.
  • Pokud je těsto moc řídké a lepivé, přidejte rozdrcené piškoty.
  • Pokud je těsto naopak moc sypké a chybí mu tekutina, přidejte trochu mléka.

Další zajímavé tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.