Skvělé recepty na fitness cukroví z lineckého: zdravé mlsání povoleno!

Existuje něco jako fitness linecké cukroví? Samozřejmě!

Linecké ze špaldové mouky a další zdravé recepty vás nenechají na pochybách!

Inspirujte se našimi recepty na zdravé linecké cukroví!

Linecké ze žitné mouky

I přesto, že použijete jinou mouku, můžete s tímto receptem vytvořit cukroví jako od babičky!

Co budete na linecké cukroví potřebovat?

  • 200 g žitné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g rostlinného tuku
  • 1 žloutek
  • kůra z poloviny citronu
  • džem podle chuti na slepení

Jak cukroví ze žitné mouky připravit?

  1. Cukr, rostlinný tuk nebo máslo a kůru z citronu důkladně utřete.
  2. Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto.
  3. Odleželé těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  4. Linecké cukroví pečte na 180 °C přibližně 10 minut.
  5. Vychladlé cukroví slepujte džemem. Pro obměnu můžete zkusit například citronový.
zdravé linecké ze žitné mouky s barevným posypem
zdroj: piccolafesta.com

Špaldové linecké cukroví

Cukroví se špaldovou moukou si hned oblíbíte. Proč? No protože jej připravíte stejně snadno, jako to klasické!

Co budete na linecké cukroví potřebovat?

  • 400 g špaldové mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • půl lžičky skořice
  • marmeláda na slepení

Jak špaldové cukroví připravíte?

  1. Smícháme sypké suroviny, poté dodáme zbytek.
  2. Vypracujeme hladkou hmotu, kterou pak necháme odpočinout – čím déle, tím lépe, třeba i do druhého dne.
  3. Z těsta vyválíme plát a vykrojíme oblíbené tvary.
  4. Pokládáme na pečicím papírem vyložený plech pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, vytahujeme ve chvíli, kdy cukroví začíná zlátnout.
  5. Počkáme až vychladne a poté spojíme vybranou marmeládou.
Linecké cukroví se špaldovou moukou naservírované na dřevěném prkýnku
zdroj: piesandtacos.com

Linecké cukroví z ovesných vloček

Ovesné vločky se nehodí pouze na snídaňovou kaši. I během vánočního období by se měly dostat ke slovu, jestliže nechcete zahodit své celoroční úsilí o pěknou postavu.

Co budete na linecké cukroví potřebovat?

  • 125 g ovesných vloček
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 85 g rostlinného tuku
  • 85 g třtinového cukru
  • voda podle potřeby

Jak cukroví z ovesných vloček připravíte?

  1. Ovesné vločky umelte v mixéru na mouku a smíchejte ji s moukou celozrnnou. Přidejte změklý rostlinný tuk.
  2. V rendlíku přiveďte k varu trochu vody s třtinovým cukrem a svařte.
  3. Vzniklý rozvar nalijte k mouce s tukem.
  4. Těsto důkladně zpracujte. Bude docela řídké, proto jej dejte do lednice ztuhnout.
  5. Ztuhlé těsto vyválejte, na pomoučení použijte celozrnnou mouku.
  6. Z lineckého těsta můžete vykrajovat klasické tvary, ale použít můžete i netypická vykrajovátka.
  7. Pečte v předehřáté troubě 170 °C přibližně 7 minut.
Linecké cukroví s ovesnými vločkami s jednoduchým tvarem
zdroj: janessweets.blogspot.com

Linecké cukroví z pohankové mouky

Další variantou, kterou můžete vyzkoušet, je cukroví s pohankovou moukou. Chcete si vyzkoušet, jak takové pohankové linecké chutná? Pojďte to zkusit!

Co budete na linecké cukroví potřebovat?

  • 200 g pohankové mouky
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 250 g másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • strouhaná kůra z jednoho citronu
  • domácí marmeláda podle chuti na spojení

Jak cukroví s pohankovou moukou připravíte?

  1. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte třtinový cukr na jemný prášek.
  2. Máslo utřete se žloutky a třtinovým i vanilkovým cukrem. Přidejte citronovou kůru a mouku.
  3. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinářské fólie. Těsto nechejte odležet v lednici do druhého dne.
  4. Těsto vyválejte za použití potravinářské fólie, aby nebylo nutné používat další mouku k pomoučení.
  5. K vykrajování můžete použít klasická vykrajovátka, ale stejně tak speciální formu.
  6. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 150 °C dorůžova.
  7. Celozrnné linecké cukroví ještě více vynikne v kombinaci s netradiční šípkovou marmeládou.
TIP: Cukroví z pohankové mouky je krásně křehké už po upečení, takže není třeba nechat jej uležet.
Linecké cukroví z pohankové mouky s vykrojenými srdíčky a marmeládou
zdroj: piesandtacos.com

Dia linecké cukroví

Lahodnou chuť lineckého cukroví si mohou vychutnat také diabetici!

Co budete na linecké cukroví pro diabetiky potřebovat?

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g umělého sladidla vhodného na pečení, pokud požíváte sladidlo v tabletách, tak použijte 6 – 8 tablet
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • dia marmeláda

Jak linecké připravíte?

  1. I zde je postup stejný, jako u kterékoli jiného lineckého.
  2. U umělého sladidla se řídíme dle vlastních zkušeností, pokud se nám zda hodně sladké, tak použijeme spíše menší množství. Pokud používáme tablety, rozpustíme je nejdříve s trochou vody.
  3. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladkou hmotu.
  4. Necháme v chladu odležet.
  5. Poté těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme oblíbené tvary.
  6. Na plech s pečicím papírem pokládáme linecké cukroví.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, vytahujeme ve chvíli, kdy nám začíná růžovět.
  8. Po vychladnutí spojujeme cukroví marmeládou vhodnou pro diabetiky.
Dia linecké cukroví se zdravou marmeládou
zdroj: itsrainingflour.com

Bezlepkové linecké cukroví

Cukrovím bez lepku potěšíte každého celiaka!

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Co budete na linecké bezlepkové cukroví potřebovat?

Můžeme využít kterýkoli z výše uvedených receptů, důležitým faktorem zde je hlavně výběr mouky.

Pracujeme s hladkou bezlepkovou moukou a použijeme ji v takovém poměru, v jakém je uvedeno ve vybraném receptu.

Můžeme si také zvolit, zda budeme chtít udělat zdravější variantu s třtinovým cukrem, nebo si chceme raději vyzkoušet klasiku s cukrem moučkovým.

Jak linecké cukroví bez lepku připravíte?

Jakmile si zvolíte poměr ingrediencí z některého receptu, řiďte se i předepsaným postupem. Bezlepková mouka si nevyžaduje zvláštní péči.

Linecké cukroví pro celiaky ve tvaru srdíček na pečicím papíře
zdroj: cookingclassy.com

Linecké těsto na cukroví netradičně a nápaditě

Chcete-li své linecké ozvláštnit, před pečením jej potřete bílkem a posypete například mletými vlašskými ořechy.

Aby však bylo linecké cukroví opravdu zdravé, používejte výhradně domácí marmelády, o jejichž složení máte dokonalý přehled. Jen si představte kombinaci netradičního celozrnného cukroví s citrusovou marmeládou apod.

Pokud jste milovník lineckého, určitě také vyzkoušejte netradiční, ale skvělé plněné linecké košíčky. S vhodným krémem je to opravdová lahoda.

Jak dopadly vaše první pokusy o zdravé cukroví? Pochlubte se nám v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.