Jaké budou letos adventní trhy v Barceloně? Program a důležité informace na jednom místě 

Máte rádi adventní trhy, ale odrazuje vás mrznutí ve frontách? 

Ve Španělsku bývá v prosinci tepleji než u nás. 

Vánoční trhy v Barceloně budou pro vás to pravé. 

V článku se dozvíte, co všechno se ve městě letos chystá. 

Adventní trhy Barcelona

Sníte o popíjení svařeného vína, ochutnávání tradičních katalánských pochoutek nebo vybírání dokonalých řemeslně vyrobených dárků v obklopení blikajících svátečních světel? V předvánoční Barceloně se tento sen může stát skutečností.

Tři nejznámější vánoční trhy v Barceloně jsou Fira de Santa Llúcia, který se koná od roku 1786 vedle barcelonské katedrály, vánoční trh Sagrada Família, který se, jak již název napovídá, koná vedle velkolepé stavby Antoni Gaudího, konkrétně na náměstí Plaça de La Sagrada Familia, a královský trh na Gran Via neboli Fira de Reis de la Gran Via, který se rozkládá na několika úsecích ulice Gran Via de las Corts Catalanes.

Vánoční jarmark Santa Lucia

24.11.2023 – 23.12.2023

10.00 – 21.00

Na co se můžete těšit?

  • bohatou výzdobu
  • řemeslmé výrobky
  • tradiční pochutiny

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Jakmile spatříte malebně vyzdobené stánky a ucítíte vůni jehličí z vánočních stromků, budete vědět, že jste se ocitli na La Fira de Santa Llúcia, nejstarším vánočním trhu v Barceloně. Tento jarmark, jehož historie sahá až do 18. století, je opravdu jedinečným místem, které stojí za návštěvu. Stánky najdete na náměstí před ohromující barcelonskou katedrálou.

V době svého vzniku se jednalo o jarmark pořádaný na oslavu svátku Santa Lucia 13. prosince, ale nyní se z něj stal vánoční trh, který trvá tři týdny. V závislosti na roce a na tom, jak připadají data, začíná na konci listopadu nebo na začátku prosince, letos 24.listopadu, a končí vždy 23. prosince.

Najdete tu asi 300 stánků, které se volně dělí na stánky s vánočními předměty, jako jsou ozdoby, stromečky či betlémy, a stánky s nejrůznějšími dárky, z nichž většina je ručně vyráběná. Jak to na trhu vypadá, můžete vidět na následujícím videu,

Most Enchanting Christmas Market in Barcelona 🎄 Fira de Santa Llúcia | 4K HDR Walking Tour
zdroj: youtube.com

Vánoční královský trh

16.12.2023 – 6.1.2023

10.00 – 21.00

Na co se můžete těšit?

  • hračky
  • sladkosti a další pochutiny
  • ručně vyráběné předměty
  • šperky

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Název Fira de Reis de la Gran Vía je odvozen od toho, že se koná na různých úsecích známé Gran Via. Poprvé se konal v roce 1877 a v osmnácti stáncích, které tvořily tento první veletrh, se prodávaly pouze hračky a sladkosti.

Nyní se situace samozřejmě velmi změnila, ale stále je to ideální místo, kde mohou děti doplnit svůj seznam vánočních dárků a kde můžete najít některé dárky, které jsou v nákupních centrech již vyprodané.

Mnoho z přibližně 200 stánků, které tu najdete, se stále specializují na prodej hraček a sladkostí, ale v posledních letech začaly přibývat i stánky s řemeslnými výrobky a dárky.

Typické jsou též stánky s Churrerías, smaženým sladkým pečivem, které se podobá koblihám. Nádherná vůně, která se v jejich blízkosti line, je opravdovým pokušením pro malé i velké a je téměř nemožné odolat.

Barcelonské vánoční trhy.
zdroj: elioreproperties.com

Stánky se šperky jsou ideálním místem na nákup vánočního dárku pro ženy. Něžné pohlaví ale ocení i jiné věci. Načerpejte inspiraci v článku tipy na vánoční dárky pro dámy

Vánoční trh Sagrada Família

24.11.2023 – 23.12.2023

10.00 – 21.00

Na co se můžete těšit?

  • vánoční dekorace a další zboží
  • občerstvení
  • řemeslné výrobky

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Vánoční trh Sagrada Família, který se poprvé konal v roce 1962, je nejmladším ze tří jmenovaných adventních jarmarků v Barceloně. Více se podobá vánočnímu trhu Santa Lucia, a to jak termínem konání, tak i druhem prodávaných výrobků.

Stánky lze rozdělit do čtyř různých typů, stánky s vánočními stromky a rostlinami, stánky s betlémy a ozdobnými vánočními dekoracemi, stánky s dárky a ručně vyráběnými předměty a nakonec stánky, kde si můžete koupit tradiční pochoutky.

Hledáte adventní trhy, které by se daly pohodlně absolvovat během jednodenního výletu? Vyrazte do Mozartova města. Vše důležité vám prozradíme v článku o vánočních trzích v Salzburgu.

Co vidět v Barceloně? 

Spousta lidí si při slově Barcelona představí známý fotbalový klub, ale sport není ani zdaleka jediné, co čím je hlavní město Katalánska zajímavé. Máme pro vás tipy na několik míst, která stojí za návštěvu. 

La Sagrada Família

Chrám Sagrada Família jsme zmiňovali hned v začátku článku, neboť se u něj koná velký vánoční trh. Až se pokocháte nabídkou stánků a napijete se punče, vydejte se na prohlídku samotného chrámu. Vrcholné dílo architekta Gaudího by mělo být dokončeno v roce 2026, po 144 letech od zahájení. 

Stavba chrámu Sagrada Familia v Barceloně
zdroj: unsplash.com

Čtvrť Barri Gotik 

Ponořte se do historie a gotické architektury. K nejvýznamnějším stavbám ve čtvrti Barri Gotik patří Katedrála svatého Kříže a svaté Eulálie, Palác katalánské Generalitat či Bazilika Santa Maria del Pi. 

Ulice La Rambla 

Ulice se táhne od přístavu Port Vell. Pohybují se zde různí pouliční umělci, muzikanti, malíři, nechybí živé sochy ani prodejci drobných předmětů. V prosinci to na ulici nežije tolik jako v létě, o zážitek ovšem určitě nebudete ochuzeni. 

Akvárium v přístavu Port Vell 

V akváriu je k vidění přes 8 000 druhů vodních rostlin a živočichů. Otevřeno denně od 10 do 19 hodin, o vánočních prázdninách se otevírací doba prodlouží až do 20:00. Vstupenky lze pořídit na místě nebo přes internet.  

Zábavní park Tibidabo 

V zábavním parku najdou vyžití malí i velcí. Bavit se můžete na horských dráhách, houpačkách, vyhlídkovém kole a na dalších lákavých atrakcích. Provozovatelé parku vědí, že před Vánocemi jezdí do Barcelony turisté z celé Evropy, a přizpůsobují tomu otevírací hodiny. 

Hledáte další vánoční trhy s nezaměnitelnou atmosférou? Navštivte věčné město. Vše důležité vám prozradíme v článku o adventních trzích v Římě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X