Inspirace na výborné vánoční cukroví na slano

Připadáte si o Vánocích přeslazení z toho neustálého konzumování sladkého?

Co kdybyste zkusili trochu jinou variantu, kde se cukr nevyskytuje a přitom je to stále cukroví?

V takových případech přichází ke slovu slané vánoční cukroví, jinak taky z legrace řečeno sůloví. Už jste někdy takové slané cukroví pekli? Inspirujte se u nás.

Škvarková kolečka se sádlem

Odborníci sice sádlo zatracují, že je nezdravé, ale chuťově je báječné a v cukroví naprosto nepřekonatelné, v kombinaci se škvarky je to dokonalost sama. Zkuste tato kolečka upéct a uvidíte sami.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Na sádlová kolečka budete potřebovat:

  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g hladké mouky (můžete nahradit špaldovou)
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g škvarků
  • 110 g vepřového sádla ve vaničce

Postup:

  • Do mísy rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a třeme, dokud není vše důkladně promícháno.
  • Přilijeme 50 ml teplého mléka, 1 lžíci mouky, zamícháme a dáme 20 minut odpočívat na teplé místo.
  • Do kvásku přidáme vejce, zbývající mléko, oba druhy mouky, sůl, sádlo a nakonec i nasekané škvarky.
  • Všechny suroviny zpracujeme velmi důkladně, aby vzniklo jemné hladké těsto s kousky škvarků. Dáme ho na teplé místo a nechte 2 hodiny odpočívat, aby vykynulo.
  • Jakmile je těsto nakynuté, přendáme si ho na pomoučený vál, vyválíme 0,5 centimetru silný plát a vykrájíme kolečka.
  • Můžeme k tomu použít buď klasickou formičku, nebo menší skleničku, pokud nenajdeme mezi formičkami ten správný tvar.
  • Přendáme kolečka na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme dozlatova. Výhodou tohoto cukroví je fakt, že se může klidně konzumovat i teplé.
slaná škvarková kolečka
Zdroj: vikendovepeceni.cz

Sádlové vykrajované cukroví

Zvláštností tohoto těsta je jeho kynutí pod vodou. Po upečení je cukroví velmi jemné, měkoučké a naprosto mňamózní. Klidně ho můžete udělat na poslední chvíli, protože se dá jíst hned.

Na cukroví ze sádla budete potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 30 dkg změklého sádla ve vaničce (můžete dát samozřejmě i domácí)
  • 1 zarovnaná lžíce škrobu (Solamyl)
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky cukru
  • 5 až 6 lžic strouhaného sýra
  • 1/2 lžičky pálivé papriky

Postup:

  • Začneme tím, že si přihřejeme mléko s cukrem, ale jen trochu aby bylo lehce vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a rozmícháme s mlékem.
  • Odložíme na teplé místo, aby mohlo droždí pracovat. Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme se solí, přisypeme lžíci škrobu, změklé sádlo, kvásek, papriku, sýr a důkladně vypracujeme těsto, ze kterého uděláme kouli.
  • Připravíme si jinou mísu, nalijeme do ní studenou vodu, ponoříme do ní kouli těsta a necháme kynout do druhého dne.
  • Pokud se nám nechce čekat, je možné nechat kynout jen 2 až 4 hodiny.
  • Vykynuté těsto vyjmeme z vody, necháme trochu okapat a dáme na vál. Někdo těsto podsypává, jiný ne, záleží na vás, jak vám to půjde válet.
  • Vyválíme zhruba 3 milimetry silný plát a vykrájíme různé tvary.
  • Přeskládáme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme posypat sýrem, kmínem nebo sezamovým semínkem.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova (asi 12 až 15 minut podle typu trouby). Když si nejsme jisti, jestli je cukroví hotové, můžeme do něj zapíchnout špejli pro jistotu.
vykrajované vánoční cukroví ze sádla
Zdroj: megvkuchyni.cz
Tip: K cukroví je skvělé bílé víno nebo dobře vychlazené pivo.

Slané linecké cukroví

Klasické linecké cukroví je tradice, ovšem my jsme zvyklí na sladkou verzi, kterou po upečení a vychladnutí slepujeme lineckou, případně nějakou pikantní marmeládou. Jenže slaná verze zase tak známá není, přitom je naprosto vynikající.

Na linecké cukroví na slano budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce studené vody
  • 125 g másla

Postup:

  • Mouku prosejeme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo, vodu, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto, ze kterého utvoříme malý bochánek.
  • Dáme odpočinout do lednice minimálně na hodinu, ideálně ovšem do druhého dne.
  • Potom vyválíme, vykrájíme kolečka, hvězdičky nebo zkrátka to co máme aktuálně po ruce, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C až 200 °C.
  • Hotové cukroví poznáte tak, že jsou okraje lehounce nahnědlé. Po upečení nechte vychladnout a slepujte libovolnou slanou náplní.
  • Skvělá je třeba česneková či sýrová pomazánka, šunková pěna a podobně. Použijte slanou náplň podle svého uvážení.
slané linecké cukroví
Zdroj: thekitchn.com

Tyto druhy slaného vánočního cukroví můžete připravit nejen na sváteční dny, ale také na Silvestra. A co vy? Jaké slané cukroví pečete o svátcích vy? Napište nám do komentářů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.