Připadáte si o Vánocích přeslazení z toho neustálého konzumování sladkého vánočního cukroví?
Co kdybyste zkusili trochu jinou variantu, kde se cukr nevyskytuje a přitom je to stále cukroví?
Už jste někdy pekli slané vánoční cukroví? Inspirujte se v našem článku.

Vánoce jsou svátky, které se nesou ve znamení jídla, ať už je to vánoční cukroví, bramborový salát, smažený kapr, řízky atd. Určitě mi dáte za pravdu, že už 26. prosince je člověk tak přecpaný a přeslazený, že se kolikrát nemůže na jídlo ani podívat, natož pak na sladkosti.
Samozřejmě se to netýká jen nás samotných, ale také návštěv, které často probíhají u šálku kávy či čaje, ale nejvíce u pořádně orosené sklenky pivka nebo dobrého vína. No a uznejte, že takové kávové či skořicové vánoční cukroví asi s pivem nebude to pravé?
V takových případech přichází ke slovu slané cukroví (někteří mu dokonce říkají z legrace sůloví), na kterém si u vychlazeného piva či vína úžasně smlsneme. Takové škvarkové nebo sádlové, bože jen na to člověk pomyslí, tak se mu sbíhají sliny. Už jste někdy ochutnali linecké cukroví ve slané verzi? Naprostá bomba.
Dali jsme si tu práci a sesbírali pro vás pár zajímavých receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet, protože zažijete opravdovou extázi!
Škvarková kolečka se sádlem

Odborníci sice sádlo zatracují, že je nezdravé, ale chuťově je báječné a v cukroví naprosto nepřekonatelné, v kombinaci se škvarky je to dokonalost sama. Zkuste tato kolečka upéct a uvidíte sami.
- 250 g hrubé mouky
- 250 g hladké mouky (můžete nahradit špaldovou)
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 1 lžička krystalového cukru
- 250 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 200 g škvarků
- 110 g vepřového sádla ve vaničce
Potom do kvásku přidáme vejce, zbývající mléko, oba druhy mouky, sůl, sádlo a nakonec i nasekané škvarky. Všechny suroviny zpracujeme velmi důkladně, aby vzniklo jemné hladké těsto s kousky škvarků. Dáme ho na teplé místo a nechte 2 hodiny odpočívat, aby vykynulo.
Jakmile je těsto nakynuté, přendáme si ho na pomoučený vál, vyválíme 0,5 centimetru silný plát a vykrájíme kolečka. Můžeme k tomu použít buď klasickou formičku, nebo menší skleničku, pokud nenajdeme mezi formičkami ten správný tvar.
Přendáme kolečka na plech a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme dozlatova. Výhodou tohoto cukroví je fakt, že se může klidně konzumovat i teplé.
Sádlové vykrajované cukroví

Zvláštností tohoto těsta je jeho kynutí pod vodou. Po upečení je cukroví velmi jemné, měkoučké a naprosto mňamózní. Klidně ho můžete udělat na poslední chvíli, protože se dá jíst hned.
- 40 dkg hladké mouky
- 30 dkg změklého sádla ve vaničce (můžete dát samozřejmě i domácí)
- 1 zarovnaná lžíce škrobu (Solamyl)
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- 1/4 lžičky cukru
- 5 až 6 lžic strouhaného sýra
- 1/2 lžičky pálivé papriky
Připravíme si jinou mísu, nalijeme do ní studenou vodu, ponoříme do ní kouli těsta a necháme kynout do druhého dne. Pokud se nám nechce čekat, je možné nechat kynout jen 2 až 4 hodiny.
Vykynuté těsto vyjmeme z vody, necháme trochu okapat a dáme na vál. Někdo těsto podsypává, jiný ne, záleží na vás, jak vám to půjde válet. Vyválíme zhruba 3 milimetry silný plát a vykrájíme různé tvary.
Přeskládáme na plech vyložený pečícím papírem a můžeme posypat sýrem, kmínem nebo sezamovým semínkem. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C dozlatova (asi 12 až 15 minut podle typu trouby). Když si nejsme jisti, jestli je cukroví hotové, můžeme do něj zapíchnout špejli pro jistotu.
Slané linecké cukroví

Klasické linecké cukroví je tradice, ovšem my jsme zvyklí na sladkou verzi, kterou po upečení a vychladnutí slepujeme lineckou, případně nějakou pikantní marmeládou. Jenže slaná verze zase tak známá není, přitom je naprosto vynikající.
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
- 125 g másla
Potom vyválíme, vykrájíme kolečka, hvězdičky nebo zkrátka to co máme aktuálně po ruce, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (můžeme ještě posypat třeba sýrem, ale není nutné) a vložíme do trouby předehřáté na 180°až 200°C.
Hotové cukroví poznáte tak, že jsou okraje lehounce nahnědlé. Po upečení nechte vychladnout a slepujte libovolnou slanou náplní. Skvělá je třeba česneková či sýrová pomazánka, šunková pěna a podobně. Použijte slanou náplň podle svého uvážení.
Tyto druhy slaného vánočního cukroví můžete připravit nejen na sváteční dny, ale také na Silvestra.