TOP 4 recepty na vánoční cukroví z bílků

Nevíte jak využít přebytečné bílky? Zkuste z nich upéct cukroví!

Vánoční cukroví z bílků je velice oblíbené pro svou mnohdy nenáročnou přípravu i skvělou chuť a navíc díky němu můžete použít bílky, které vám zbyly z předešlého pečení či vaření.

Na Vánoce, kdy bývá trouba celé dny v zápřahu a vy se snažíte upéct co nejvíce druhů cukroví, vznikne i spousta odpadu. Někdy to jsou bílky, jindy naopak žloutky nebo další zbytky, kterých by byla škoda.

Proto jsme tu my, abychom vám poradili, jak s tím vším naložit – přinášíme vám další ze zajímavých vánočních receptů. Tentokrát se zaměříme právě na nadýchané bílkové cukroví a ty nejlepší nápady, jimiž potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu a návštěvy.

Navíc pro vás máme několik cenných rad, díky nimž vždy vyšleháte bezchybný sníh. Není to totiž taková věda, jak se to může na první pohled zdát.

Máte své osvědčené recepty na bílkové cukroví, nebo je to pro vás novinka? Podívejte se na náš článek a získejte nový recept nebo alespoň sladkou inspiraci.

1. Sněhové pusinky

Když se řekne cukroví z bílků, tak vás asi jako první napadnou právě pusinky. Nadýchané sladké kopečky ze sněhové hmoty, které jsou skvělé jak samostatně, tak i jako dekorace na dorty a další moučníky.

V našem seznamu těch nejlepších receptů rozhodně nesmí chybět. Jak na ně?

Sněhové pusinky

Foto: https://cdn.pixabay.com

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 cukru moučky
  • Čokoláda na ozdobu
  • Potravinářské barvivo (v případě, že nechcete čistě bílé pusinky)

Postup:

  1. Smíchejte bílky s krupicovým cukrem a vyšlehejte do hustého sněhu tak, aby sníh držel tvar.
  2. Do sněhu vmíchejte moučkový cukr a pokud chcete mít pusinky mít barevné, tak i trošku potravinářského barviva.
  3. Připravte si plech s pečícím papírem a hmotu dejte do cukrářského pytlíku ideálně se zdobítkem.
  4. Za pomoci pytlíku tvořte malé kopečky.
  5. Předehřejte troubu na 120°C (ne více!) a pusinky v ní nechte usušit zhruba 60 minut.
  6. Hotové pusinky můžete polít čokoládou.

Sněhové pusinky jsou oblíbeným vánočním cukrovím z bílků a dost možná i tipem k vašemu novému vánočnímu zvyku či tradici, které nejen, že dobře chutná, ale i dobře vypadá. Máte i vy svůj osvědčený recept, nebo je budete zkoušet poprvé?

2. Vánoční mini makronky

Makronky jsou v lecčems podobné klasickým pusinkám, jejich příprava je ale už o něco složitější.

Tato pochoutka původem z Francie si u nás získala mnoho fanoušků a tak není divu, že se dostala i na sváteční stůl a patří mezi stálici vánočních trendů.

Podívejte se na recept na vánoční makronky s čokoládou a pistáciemi.

Ingredience:

  • 140 g pistácií
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 100 g nízkotučného krémového sýru typu Philadelphia
  • 25 g 70% čokolády

Postup:

  1. Rozemelte pistácie najemno a smíchejte je s 200 gramy moučkového cukru.
  2. Bílky vyšlehejte dotuha a přimíchejte zbytek cukru (50 g).
  3. Smíchejte sníh s pistáciovou směsí a důkladně promíchejte.
  4. Směs naplňte do zdobících pytlíčků s obyčejným kulatým zdobítkem zhruba o průměru 1 cm.
  5. Tvořte malá kolečka na plech s pečícím papírem, můžete je rovnat navlhčeným prstem.
  6. Nechte zhruba 30 minut zaschnout, poté pečte 12-15 minut na 160°C.
  7. Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a smíchejte s krémovým sýrem. Nechte vychladnout v ledničce.
  8. Hotové makronky rovněž nechte vychladnout a kolečka poté slepte připraveným krémem.

Takto připravené makronky je ideální konzumovat ihned, protože kvůli krému příliš dlouho nevydrží.

3. Vánoční Pavlova

Dezert zvaný Pavlova je opravdový pojem a možná i trochu strašák. Ale když se budete držet přesných pokynů, určitě budete mít s touto sněhovou královnou úspěch.

V tomto případě se jedná o slavnostní vánoční verzi, která může skvěle posloužit jako luxusní vánoční cukroví. Jak na něj?

Vánoční Pavlova

Foto:https://ichef.bbci.co.uk

Ingredience:

  • 6 bílků
  • 320 g krupicového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 600 ml smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Jahody, maliny, borůvky – může být mražené

Postup:

  1. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, dokud se po vytažení šlehače nebudou tvořit pevné vrcholky.
  2. Postupně přidávejte krupicový cukr, dokud nebude hmota lesklá.
  3. V hrníčku smíchejte vinný ocet s kukuřičnou moukou a směs postupně přimíchejte do bílé hmoty.
  4. Připravte si pečící papír na plech a hmotu na něj nandejte dokulata tak, aby vznikl kruh. Do kruhu pak udělejte lžící mírnou drážku, do níž se pak dá krém a ovoce.
  5. Vložte plech do předehřáté trouby na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokud nebude vršek zvenčí tvrdý, pečte ještě zhruba 15 minut.
  6. Troubu vypněte a Pavlovu nechte v troubě doschnout a zchladit.
  7. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu a přidejte do ní moučkový a vanilkový cukr tak, aby byl krém dostatečně hustý.
  8. Krém dejte do drážky v bílkovém korpusu a dozdobte ovocem. Nakonec posypte moučkovým cukrem a můžete doladit lístkem máty.

Tento dezert vypadá i chutná úžasně a na slavnostní příležitosti je jako dělaný. Aneb vánoční cukroví trochu jinak.

4. Kokosky

Kokosky jsou v českých domácnostech vánočními stálicemi podobně jako pracny nebo vanilkové rohlíčky. Každý má svůj osvědčený recept, ale někdy není od věci zkusit to třeba trochu jinak.

I toto cukroví je velice vděčné díky tomu, že lze využít přebytečné bílky a navíc se jedná o snadnou a rychlou záležitost.

Na recept na kokosky z bílků se můžete podívat v následujícím videu.

Tip na závěr: Jak zacházet s bílky, abyste vždy vyšlehali bezchybný sníh?

  • Dbejte na to, aby se do bílků nedostal ani malý kousek žloutku. Pokud se tak stane, sníh nikdy nevyšleháte správně.
  • Nešlehejte sníh z bílků zrovna vyndaných z lednice. Měly by mít totiž pokojovou teplotu.
  • Dobře ušlehaný sníh by vám po překlopení misky vzhůru nohama neměl vypadnout ani stéct. Pokud se tak stane, ještě není hotový, nebo je naopak přešlehaný.
  • Pokud do sněhu vmícháváte cukr, vždy ho několikrát prosejte, aby v něm nebyly hrudky.
  • Používejte pokud možno čerstvá vajíčka z domácího chovu.
A jaké zkušenosti s bílkovým cukrovím máte vy? Zápasíte se šleháním sněhu nebo ho máte v malíčku? Doufáme, že vám naše tipy na rychlé vánoční cukroví přišly vhod.

Zkuste některý z našich receptů na vánoční cukroví z bílků a přesvědčte se o tom, že to rozhodně není žádná věda.

 

TOP 4 recepty na vánoční cukroví z bílků
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *