Vánoční veganské cukroví aneb i vegani si přijdou o svátcích na své

Víte, že i veganské vánoční cukroví může být stejně dobré, jako to klasické?

Jeho tradice sahá až do dob pohanských!

Stačí recept trošku upravit nebo vyměnit suroviny!

Inspirujte se našimi recepty.

Linecké cukroví pro vegany

Jakmile ochutnáte tento recept, toto veganské linecké cukroví si zamilujete.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • ½ hrnku mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ½ hrnku oleje – kokosový, sezamový či slunečnicový
  • ½ hrnku agávového nektaru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • malinový džem

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Do mísy dejte mouku, skořici, hřebíček, ořechy, sůl a prášek do pečiva – vše smíchejte.
  • Do sypké směsi přidejte olej, agávový nektar a vanilkový extrakt.
  • Všechny suroviny poctivě smíchejte tak, aby se dokonale propojily.
  • Jakmile je těsto hotové – nelepí se a je z něj kus hmoty, vložte ho alespoň na 15 minut do lednice.
  • Poté si připravte plech na pečení s pečícím papírem.
  • Těsto vyválejte asi na 4 milimetrové pláty a vykrajujte tvary dle libosti.
  • Nakonec dejte plech do trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 7 minut.
  • Po upečení nechte linecké cukroví vychladnout.
  • Posléze spojte vždy dva kusy k sobě pomocí malinového džemu.
  • Uchovávejte v chladném místě.
veganské linecké cukrové slepované červenou marmeládou
Zdroj foto: https://www.platingsandpairings.com

Veganské vánoční perníčky

Perníčky jsou základem vánočního sladkého tácku. I ty veganské perníčky jsou chuťově úžasné.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek vegan margarínu
  • 1 hrnek cukru
  • náhražka vejce – například Ener-G Egg nebo 1 lžíce hrašky
  • 1 hrnek melasy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 5 hrnků hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ lžičky jedlé soli
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 ½ lžičky skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy:

  • Nejdříve smíchejte margarín s cukrem.
  • Poté přidejte vaječnou náhražku, melasu, jablečný ocet a dobře promíchejte.
  • V další míse smíchejte všechny sypké ingredience a promíchejte.
  • Obě směsi spojte dohromady a vytvořte tuhé těsto.
  • Hotové těsto vložte přes noc do lednice – nezapomeňte ho zabalit do potravinářské fólie.
  • Další den těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3-4 milimetrů a vykrajujte požadované vánoční tvary.
  • Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 6-8 minut.
  • Nakonec vánoční perníčky nechte vychladnout. 
  • Můžete si je ozdobit dle libosti.
  • Skladujte v chladném a tmavém místě.
dva veganské vánoční perníčky
Zdroj foto: https://www.foodnavigator.com

Nepečené ovesné hrudky

Nepečené vánoční cukroví je oblibou každé domácnosti, ovšem nepečené veganské cukroví si oblíbíte snad ještě víc.

Budete potřebovat:

  • 3 ½  lžíce kokosového oleje
  • ½  hrnku přírodního mandlového másla
  • ½ hrnku javorového sirupu
  • ¼ čajové lžičky soli 
  • 1 ½  lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 ½  hrnku ovesných vloček
  • ¾  hrnku rozinek nebo mini čokoládových lupinek – veganských 

Postup přípravy:

  • V hrnci promíchejte kokosový olej, mandlové máslo, javorový sirup a sůl.
  • Teplotu snižte na nízkou a občas promíchejte – dokud se kokosový olej nerozpustí.
  • Jakmile se olej rozpustil, za stálého míchání přiveďte směr k varu.
  • Vařte po dobu 2 minut za stálého míchání a podle potřeby upravte teplotu – směs by měla být lesklá.
  • Hrnec oddělejte ze sporáku a přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek a vše dobře zamíchejte.
  • Nakonec přidejte ovesné vločky spolu s rozinkami nebo čokoládou – míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Připravte si pečící papír, na který pokládejte kuličky vytvarované z připravené směsi.
  • Nechte kuličky zcela vychladnout a poté je uložte do nepropustné misky a skladujte v lednici.
nepečené ovesné hrudky
Zdroj foto: https://detoxinista.com

Recepty na vánoční cukroví z ovesných vloček jsou u lidí stále více oblíbené – trefili jsme se vám do chuti?

Banánové překvapení

Tento recept se taktéž řadí mezi nepečené vánoční cukroví a je velmi jednoduchý.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek čokoládových veganských čoček nebo veganské čokolády
  • 4 lžíce přírodního arašídového másla
  • 1 středně zralý banán
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1/4 lžičky soli

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte formičky ve tvaru košíčků – vymažte je arašídovým máslem.
  • Poté si rozpusťte čokoládu – ideálně nad parou.
  • Tekutou čokoládu nalijte do ⅓ formiček a nechte ztuhnout.
  • Máslo, banán, cukr a sůl rozmixujte do hladka.
  • Formičky se ztuhlou čokoládou naplňte banánovou směsí a přelijte je druhou vrstvou čokolády.
  • Opět nechte ztuhnout – nejlépe v lednici.
banánové překvapení v modrých košíčcích
Zdroj foto: http://www.shecanteatwhat.com

Čokoládové placky

Hledáte recept bez lepku a navíc pro vegany?

Tento recept na veganské bezlepkové cukroví svou chutí a snadnou přípravou trumfne i cukroví klasické.

Budete potřebovat:

  • 90 g datlí
  • špetku soli
  • 3 lžíce mandlového másla
  • 60 g mletých mandlí
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g tmavé čokolády – vybírejte veganskou bez lepku

Postu přípravy:

  • Začněte tím, že si na noc namočíte datle do vody.
  • Další den si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vodu z datlí slejte a datle vložte do mixéru.
  • Jakmile jsou datle hladké, přidejte mandlové máslo, mleté ​​mandle a kakaový prášek – celou směs dobře promíchejte.
  • Opatrně vmíchejte čokoládové lupínky nebo kousky čokolády.
  • Vyložte si plech pečícím papírem a na něj pokládejte placky, které si ručně vytvoříte.
  • Pečte na 180 stupňů po dobu asi 12 minut.
  • Hotové placky nechte vychladnout a poté je uskladněte v uzavíratelné dóze a skladujte v tmavém a chladném místě.
čokoládové veganské placky na talíři
Zdroj foto: http://www.kitchme.com

Nadchlo vás pečení vánočního veganského cukroví?

Pokud ano, tak určitě oceníte i další recepty! Inspirujte se například v tomto videu:

Čím nahrazovat živočišné suroviny?

Jak nahradit vejce?

  • Klasickou vaječnou náhražkou je ovoce – velmi využívaný je banán.
  • Máslo z různých druhů ořechů je taktéž skvělou volbou náhrady za vejce, můžete použít máslo arašídové, mandlové apod.
  • Hraška je vhodná i pro lidi s bezlepkovou dietou. Jedno vejce nahradí jedna lžíce hrašky.

Náš tip:

Zde máte několik tipů, jak nahradit jedno vejce.

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
  • 3 lžíce jablečného protlaku + 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce horké vody
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce měkkého tofu +1 lžička prášku na pečení
  • 1 rozmačkaný banán

Čím nahradit kravské mléko?

U mléka si nemusíte těžce lámat hlavu, stačí to živočišné nahradit rostlinným, například mléko mandlové,kokosové či sójové je skvělou alternativou mléka kravského.

Jak udělat veganskou šlehačku?

Někdy recepty obsahují i šlehačku, kterou vegani nekonzumují. Můžete si ji snadno s předstihem vyrobit doma.

Budete potřebovat:

  • strouhaný kokos
  • vodu

Postup přípravy:

  • Do misky nasypte nastrouhaný kokos, který zalijte vodou.
  • Po chvilce směs sceďte a získané mléko dejte na noc odstát do lednice.
  • Během noci se na povrchu vytvoří vrstva – smetana z kokosu.
  • Pak už podle receptu ji můžete vyšlehat.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.