Také zbožňujete spousty druhy vánočního cukroví, které se díky zdobení vyjímá na štědrovečerní tabuli?
Chybí vám inspirace na zdobení vánočního cukroví?
V našem článku najdete pár rád a triků jak na to!
Pečení vánočního cukroví patří každý rok k jedné z nejoblíbenějších činností, kterou si rádi užijí dospělí i děti.
Nezáleží na tom, jaké druhy vánočního cukroví pečete, ať už je to:
A mnoho dalšího!
Zásadní je, aby bylo cukroví úžasně nazdobené a potěšilo každého.
Zdobení cukroví dělá každý po svém, ale víte jaké suroviny používat, jak si se zdobením vyhrát a co je vhodné?
Mějte na paměti, že předtím, než použijete nějaké zdobení, potřebujete nejdříve polevu, aby vám na cukroví ty ozdoby vůbec držely.
Mrkneme se na to společně.
Hotové zdobení z obchodu
Regály obchodů jsou přímo nadupané vším možným zdobením, které je určeno k přímé spotřebě.
Hodí se, pokud nemáme moc času s výrobou vlastního zdobení. Ovšem není to zase moc praktické z finančního hlediska, protože často spotřebujeme jen část z balení a zbytek vyhazujeme.
Co můžete koupit?
- hotové polevy
- barvy v tubě
- lentilky
- čokoládové či jogurtové kuličky
- cukrová srdíčka, perličky a kytičky
- marcipánové ozdoby
- čokoládové figurky
- tyčinkové barevné sypání
- barevný kokos a mnoho dalších
Inspirace:
![Vánoční stromečky zdobené jedlými barvami v tubě.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/zdobeni-vanocnich-pernicku-1024x698.jpg)
![Vánoční cukroví zdobené lentilkami.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vanocni-susenky-s-lentilkami.jpg)
![Vánoční cukrové ozdobené barevnými kuličkami.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/ozdobene-vanocni-cukrovi-barevne-inspirace.jpg)
![Inspirace na ozdobení vánočního cukroví.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vice-druhu-ozdobeneho-vanocniho-cukrovi.jpg)
Zdobíme pomocí ořechových jader
Mezi nejčastěji používané ořechy jsou vlašská jádra, lískové oříšky, ale také pekanové a para ořechy.
Někdo upřednostňuje dokonce arašídy. Používají se také oloupané pistácie a mandle.
Všechny druhy je potřeba nejdříve zbavit slupek, i když lískové ořechy se dávají třeba na linecká kolečka, politá čokoládovou polevou klidně i se slupkou.
Pokud jde o mandle, dá se s nimi experimentovat různě. Zkuste je nasekat, rozpůlit, nakrájen na hoblinky, tyčinky nebo plátky.
Skvělé je, když je namáčíte v čokoládě, necháte zatuhnout a pak teprve položíte na čerstvou polevu.
![Vánoční cukroví zdobené ořechy a karamelem.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vanocni-cukrovi-zodobene-orechy.jpg)
![Cukroví zdobené mandlemi.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/cukrovi-zdobene-mandlemi-1024x512.jpg)
Ořechy a mandle jsou při vánočním pečení častou ingrediencí. Načerpejte nápady z našich receptů na mandlové cukroví.
Proslazené ovoce na vánoční cukroví
Sušené či kandované ovoce (tedy proslazené), se naseká na malé kousky, spíše ovocnou drť a jednotlivé cukroví ozdobíme podle libosti.
Hodí se pomerančová kůra, hrušky, brusinky, třešně, fíky, datle a mnoho dalších.
U proslazených druhů jako pomerančová kůra či dýně, můžete dokonce zkusit vykrájet srdíčka, kolečka atd.
![Cukroví zdobené kandovaným ovocem.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vanocni-cukrovi-s-kandovanym-ovocem-1024x1024.jpg)
![Zdobení vánočního cukroví krémem a jahodami.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/cukrovi-zdobene-kremem-a-jahodami.jpg)
Objevte další recepty
Zdobíme vánoční cukroví polevou
Použití cukrové polevy patří ke klasickým způsobům zdobení.
Stačí vzít:
- 1 bílek,
- 100 g cukru moučka,
- 1 lžíci citronové šťávy a společně třít tak dlouho, dokud není poleva hustá a lesklá.
Pak se přendá do zdobícího sáčku a může se zdobit. Nejčastěji se zdobí perníčky, ale dá se použít na cokoliv.
![Ozdobené vánoční kuličky čokoládou.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vanocni-kulicky-s-polevou.jpg)
![Vánoční donuty ozdobené polevou.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/vanocni-donuty-s-polevou.jpg)
Jednoduché zdobení moučkovým cukrem nebo kakaem
Je to rychlé, jednoduché a velmi efektivní. Dejte do sítka a před podáváním cukroví poprašte.
Vždy jen pár kousků, aby vám cukroví zbytečně nezvlhlo.
Použijte moučkový cukr i kakao samostatně nebo je můžete smíchat dohromady, záleží jen na vás.
Inspirujte se i v tomto videu:
Máte rádi pracny nebo žabí huby? Inspirujte se i dalšími recepty na ořechové cukroví.
Tradiční zdobení pomocí čokolády
Linecká srdíčka, kolečka, hvězdičky, křehké rohlíčky a mnoho dalšího cukroví, se může snadno ozdobit i namočením do rozpuštěné čokolády či čokoládové polevy.
Stačí namáčet do poloviny nebo jen kousek, případně čokoládou pocákat.
Čokoládové hoblinky
Máte tušení, že se dá škrabka použít i jinak, než jen na škrábání brambor a zeleniny?
Zkuste s její pomocí vyrobit hoblinky.
- Čokoládu vezměte do ruky a škrábejte jí z boku stejně, jako když škrábete brambory.
- Budou se vám z čokolády tvořit malé hoblinky, které jsou ideální na zdobení jakéhokoliv cukroví a to nejen toho vánočního.
Pro větší hoblinky je dobré čokoládu rozpustit, pak dát na plech pečící papír a tekutou čokoládu na něj nalít a nechat zatuhnout.
Pomocí škrabky pak směrem od shora dolů seškrabujte kousky čokolády, čímž se vytvoří velká hoblina.
![Čokoládové hoblinky jako skvělé vánoční zdobení.](https://www.vanocnisen.cz/wp-content/uploads/2019/07/jak-udelat-cokoladove-hoblinky-1024x576.jpg)
Který způsob zdobení upřednostňujete vy?