Efektivní zdobení vánočního cukroví: inspirujte se!

Také zbožňujete spousty druhy vánočního cukroví, které se díky zdobení vyjímá na štědrovečerní tabuli?

Chybí vám inspirace na zdobení vánočního cukroví?

V našem článku najdete pár rád a triků jak na to!

Pečení vánočního cukroví patří každý rok k jedné z nejoblíbenějších činností, kterou si rádi užijí dospělí i děti.

Nezáleží na tom, jaké druhy vánočního cukroví pečete, ať už je to:

zásadní je, aby bylo cukroví úžasně nazdobené a potěšilo každého.

Zdobení cukroví dělá každý po svém, ale víte jaké suroviny používat, jak si se zdobením vyhrát a co je vhodné?

Mějte na paměti, že předtím, než použijete nějaké zdobení, potřebujete nejdříve polevu, aby vám na cukroví ty ozdoby vůbec držely. Mrkneme se na to společně.

Hotové zdobení z obchodu

Regály obchodů jsou přímo nadupané vším možným zdobením, které je určeno k přímé spotřebě.

Hodí se, pokud nemáme moc času s výrobou vlastního zdobení. Ovšem není to zase moc praktické z finančního hlediska, protože často spotřebujeme jen část z balení a zbytek vyhazujeme.

Co můžete koupit?

  • hotové polevy
  • barvy v tubě
  • lentilky
  • čokoládové či jogurtové kuličky
  • cukrová srdíčka, perličky a kytičky
  • marcipánové ozdoby
  • čokoládové figurky
  • tyčinkové barevné sypání
  • barevný kokos a mnoho dalších

Inspirace:

Vánoční stromečky zdobené jedlými barvami v tubě.
Vánoční cukroví zdobené lentilkami.
Vánoční cukrové ozdobené barevnými kuličkami.
Inspirace na ozdobení vánočního cukroví.

Zdobíme pomocí ořechových jader

Mezi nejčastěji používané ořechy jsou vlašská jádra, lískové oříšky, ale také pekanové a para ořechy.

Někdo upřednostňuje dokonce arašídy. Používají se také oloupané pistácie a mandle.

Všechny druhy je potřeba nejdříve zbavit slupek, i když lískové ořechy se dávají třeba na linecká kolečka, politá čokoládovou polevou klidně i se slupkou.

Pokud jde o mandle, dá se s nimi experimentovat různě. Zkuste je nasekat, rozpůlit, nakrájen na hoblinky, tyčinky nebo plátky.

Skvělé je, když je namáčíte v čokoládě, necháte zatuhnout a pak teprve položíte na čerstvou polevu.

Vánoční cukroví zdobené ořechy a karamelem.
Cukroví zdobené mandlemi.

Proslazené ovoce na vánoční cukroví

Sušené či kandované ovoce (tedy proslazené), se naseká na malé kousky, spíše ovocnou drť a jednotlivé cukroví ozdobíme podle libosti.

Hodí se pomerančová kůra, hrušky, brusinky, třešně, fíky, datle a mnoho dalších.

U proslazených druhů jako pomerančová kůra či dýně, můžete dokonce zkusit vykrájet srdíčka, kolečka atd.

Cukroví zdobené kandovaným ovocem.
Zdroj: tasteofhome.com
Zdobení vánočního cukroví krémem a jahodami.
Zdroj: southdundas.com

Zdobíme vánoční cukroví polevou

Použití cukrové polevy patří ke klasickým způsobům zdobení.

Stačí vzít:

  • 1 bílek,
  • 100 g cukru moučka,
  • 1 lžíci citronové šťávy a společně třít tak dlouho, dokud není poleva hustá a lesklá.

Pak se přendá do zdobícího sáčku a může se zdobit. Nejčastěji se zdobí perníčky, ale dá se použít na cokoliv.

Ozdobené vánoční kuličky čokoládou.
Zdroj: barbarabakes.com
Vánoční donuty ozdobené polevou.
Zdroj: thecookiewriter.com/

Moučkový cukr nebo kakao

Je to rychlé, jednoduché a velmi efektivní. Dejte do sítka a před podáváním cukroví poprašte.

Vždy jen pár kousků, aby vám cukroví zbytečně nezvlhlo.

Použijte moučkový cukr i kakao samostatně nebo je můžete smíchat dohromady, záleží jen na vás.

Inspirujte se i v tomto videu:

Zdobení pomocí čokolády

Linecká srdíčka, kolečka, hvězdičky, křehké rohlíčky a mnoho dalšího cukroví, se může snadno ozdobit i namočením do rozpuštěné čokolády či čokoládové polevy.

Stačí namáčet do poloviny nebo jen kousek, případně čokoládou pocákat.

Čokoládové hoblinky

Máte tušení, že se dá škrabka použít i jinak, než jen na škrábání brambor a zeleniny?

Zkuste s její pomocí vyrobit hoblinky.

  • Čokoládu vezměte do ruky a škrábejte jí z boku stejně, jako když škrábete brambory.
  • Budou se vám z čokolády tvořit malé hoblinky, které jsou ideální na zdobení jakéhokoliv cukroví a to nejen toho vánočního.

Pro větší hoblinky je dobré čokoládu rozpustit, pak dát na plech pečící papír a tekutou čokoládu na něj nalít a nechat zatuhnout.

Pomocí škrabky pak směrem od shora dolů seškrabujte kousky čokolády, čímž se vytvoří velká hoblina.

Čokoládové hoblinky jako skvělé vánoční zdobení.
Zdroj: thecookiewriter.com/

Který způsob zdobení upřednostňujete vy?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.