Úžasné citronové vánoční cukroví

Přemýšlíte, jak vylepšit recept na klasické linecké cukroví?

Už jste někdy zkoušeli citronové vánoční cukroví, které chutná přímo úchvatně?

Nemáte žádného favorita mezi recepty? Inspiraci hledejte v našem článku.

Vyzkoušejte některý z našich receptů a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima. O citronu je známo, že dokáže zázraky a to nejen co se týká našeho zdraví. Z obyčejného pokrmu udělá přímo božskou manu.

Citrónové vánoční cukroví má naprosto fenomenální chuť a nezaměnitelné dokonalé aroma. Jemně se rozplývá na jazyku a zároveň příjemně pošimrá chuťové pohárky.

Zkuste si připravit některý z našich jednoduchých a přitom skvělých receptů, kde hraje hlavní roli právě citron a jeho báječná vůně.

Citronové hvězdičky vykrajované

Zdroj: mimibazar.cz

Citronové cukroví se sice v základu podobá lineckému, ale jinak nemají nic společného. Protože přidáním citronu vytvoříte něco neskutečného a chuťově dokonalého. Zkuste jednoduchý recept na vykrajované cukroví.

Co budete na citronové hvězdičky potřebovat?
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání

Do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu, máslo rozkrájené na kousky a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do potravinové fólie a necháte odpočinout zhruba 1 až 2 hodiny v chladničce.

Potom těsto rozválejte na vále, který jemně poprášíte moukou (pokud máte silikonový vál, mouka není třeba) na plát o síle 0,5 cm. Vykrájejte z něj hvězdičky (můžete samozřejmě zvolit i jiný tvar), přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C. Pečte zhruba 9 minut

Ještě horké citronové cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout. Potom uložte do krabice na cukroví a nechte odležet tak 1 až 2 týdny. Cukroví změkne a citron se uvnitř báječně rozleží, takže chuť bude nezapomenutelná.

Tip: zkoušela jsem místo obalování v cukru slepit marmeládou z červeného rybízu a také čokoládovým máslovým krémem, oboje bylo vynikající.

Citronové cukroví s ořechovým posypem

Zdroj: pidak.cz

Citron sám o sobě dodá perfektní chuť, ale v kombinaci s ořechy je to ještě o 50 % lepší.

Co budete na citronové cukroví potřebovat?
  • 280 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička citrónové kůry (může být i sušená)
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 vejce na potření
  • Mleté vlašské ořechy na posyp
Prosátou mouku a moučkový cukr dejte do mísy, přidejte nakrájené změklé máslo, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše zpracujte v hladké těsto. Mísu zakryjte potravinovou fólií a těsto vložte do ledničky, kde ho necháte zhruba 2 hodiny odpočinout.

Rozválejte těsto na vále, vykrájejte různé tvary podle toho, jaké formičky máte, potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a rozložte na plech vyložený pečícím papír 160°C dorůžova.

Tip: zkoušela jsem místo ořechů posypat kokosem a bylo to super. Vyzkoušejte také po upečení slepit pikantní marmeládou a pocákat trochou čokoládové polevy, je to naprosto vynikající.

Citronová kolečka

Zdroj: mimibazar.cz

Linecká či kakaová kolečka připravujeme běžně, ale ta s citronem většinou přehlížíme, protože se bojíme, že by mohlo být cukroví kyselé, což ovšem není pravda. Kyselost se promění v něco famózního a chuťově senzačního.

Co budete na citronová kolečka potřebovat?
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • Šťáva i kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Citronový máslový krém:

  • 250 g másla
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 1 vejce
  • Šťáva z 1/2 citronu

Citronová poleva:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce horké vody
Moukou s cukrem prosejete do mísy, přidáte pokrájené máslo, žloutky, šťávu a kůru z citronu, vypracujete hladké těsto a dáte ho přes noc odležet do ledničky. Následující den položte na vál, dejte přes něj potravinovou fólii a přes tu těsto vyválejte.

Vykrájejte kolečka, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7 až 8 minut při 180°C. Upečená kolečka nechte vychladnout a pak slepujte citronovým krémem. Nakonec slepená kolečka polijte citronovou polevou.

Příprava citronového krému:

  • Na plotnu dejte vařit kastrůlek s vodou, položte na něj nerezovou misku, rozklepněte do ní vejce, přidejte cukr a šlehejte v horké lázni, až dokud není směs hustá.
  • Odstavte a vezměte jinou mísu, vyšlehejte v ní do pěny změklé máslo, do kterého budete po částech zašlehávat hotovou vaječnou směs.
  • Vyšlehejte dohladka, přidejte ještě šťávu z půlky citronu, znovu prošlehejte a vzniklým krémem slepujte vychladlá kolečka.

Příprava citronové polevy:

Cukr dejte do misky, přidejte vodu s citronovou šťávou a velmi důkladně promíchávejte, až dokud nevznikne poleva, která bude mít hladkou konzistenci.

Které citronové vánoční cukroví chutná vám?

Úžasné citronové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *