Upečte si na Vánoce úžasné cukroví vyrobené z citrónu

Přemýšlíte, jak vylepšit recept na klasické linecké cukroví?

Zkuste jej transformovat na citronové vánoční cukroví! Chutná přímo úchvatně a má nezaměnitelné dokonalé aroma.

Nemáte žádného favorita mezi recepty? Inspiraci hledejte v našem článku.

Citronové hvězdičky vykrajované

Citronové cukroví se sice v základu podobá lineckému, ale jinak nemají nic společného.

Protože přidáním citronu vytvoříte něco neskutečného a chuťově dokonalého. Vyzkoušejte náš základní recept na vykrajované cukroví.

Připravte si tyto suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání

Postup:

  • Do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu, máslo rozkrájené na kousky a vypracujte hladké těsto, které zabalíte do potravinové fólie a necháte odpočinout zhruba 1 až 2 hodiny v chladničce.
  • Potom těsto rozválejte na vále, který jemně poprášíte moukou (pokud máte silikonový vál, mouka není třeba) na plát o síle 0,5 cm.
  • Z těsta vykrájejte hvězdičky (můžete samozřejmě zvolit i jiný tvar), přendejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.
  • Pečte zhruba 9 minut. Ještě horké citronové cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout.
  • Potom uložte do krabice na cukroví a nechte odležet tak 1 až 2 týdny. Cukroví změkne a citron se uvnitř báječně rozleží, takže chuť bude nezapomenutelná.
hvězdičkové cukroví s příchutí citrónu
Zdroj: mimibazar.cz
Tip: zkuste místo obalování v cukru slepit marmeládou z červeného rybízu a také čokoládovým máslovým krémem, oboje je vynikající.

Citronové cukroví s ořechovým posypem

Citron sám o sobě dodá perfektní chuť, ale v kombinaci s ořechy je to ještě o 50 % lepší.

Připravte si tyto suroviny:

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička citrónové kůry (může být i sušená)
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 vejce na potření
  • Mleté vlašské ořechy na posyp

Postup:

  • Prosátou mouku a moučkový cukr dejte do mísy, přidejte nakrájené změklé máslo, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše zpracujte v hladké těsto.
  • Mísu zakryjte potravinovou fólií a těsto vložte do ledničky, kde ho necháte zhruba 2 hodiny odpočinout.
  • Rozválejte těsto na vále, vykrájejte různé tvary podle toho, jaké formičky máte, potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a rozložte na plech vyložený pečícím papír 160 °C dorůžova.
cukroví z citronu posypané ořechy
Zdroj: ricettariotipico.it
Tip: zkoušela jsem místo ořechů posypat kokosem a bylo to super. Vyzkoušejte také po upečení slepit pikantní marmeládou a pocákat trochou čokoládové polevy, je to naprosto vynikající.

Citronová kolečka

Linecká či kakaová kolečka připravujeme běžně, ale ta s citronem většinou přehlížíme, protože se bojíme, že by mohlo být cukroví kyselé, což ovšem není pravda. Kyselost se promění v něco famózního a chuťově senzačního.

Připravte si tyto suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • Šťáva i kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Citronový máslový krém:

  • 250 g másla
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 1 vejce
  • Šťáva z 1/2 citronu

Citronová poleva:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce horké vody

Postup:

  • Moukou s cukrem prosejete do mísy, přidáte pokrájené máslo, žloutky, šťávu a kůru z citronu, vypracujete hladké těsto a dáte ho přes noc odležet do ledničky.
  • Následující den položte na vál, dejte přes něj potravinovou fólii a přes tu těsto vyválejte.
  • Vykrájejte kolečka, naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 7 až 8 minut při 180 °C.
  • Upečená kolečka nechte vychladnout a pak slepujte citronovým krémem. Nakonec slepená kolečka polijte citronovou polevou.

Příprava citronového krému:

  • Na plotnu dejte vařit kastrůlek s vodou, položte na něj nerezovou misku, rozklepněte do ní vejce, přidejte cukr a šlehejte v horké lázni, až dokud není směs hustá.
  • Odstavte a vezměte jinou mísu, vyšlehejte v ní do pěny změklé máslo, do kterého budete po částech zašlehávat hotovou vaječnou směs.
  • Vyšlehejte dohladka, přidejte ještě šťávu z půlky citronu, znovu prošlehejte a vzniklým krémem slepujte vychladlá kolečka.

Příprava citronové polevy:

  • Cukr dejte do misky, přidejte vodu s citronovou šťávou a velmi důkladně promíchávejte, až dokud nevznikne poleva, která bude mít hladkou konzistenci.
vánoční kolečka z citronu s citronovou polevou
Zdroj: foto.dama.cz
Tip: Všechny ingredience na citronová kolečka seženete v akčním letáku Penny.

Které citronové vánoční cukroví chutná vám?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.