Luxusní recepty na florentýnky plné chuti ořechů a kandovaného ovoce přímo k nakousnutí

Florentýnky jsou vánočním cukrovím inspirovaným italskými sušenkami z Florencie. 

Přesto se u nás usídlily a zdomácněly. 

Na Vánoce si je dopřává mnoho z nás. 

Pokud jste se letos rozhodli, že si je upečete, máme pro vás recepty na marokánky v sedmi provedeních.

Šlehačkové marokánky s mandlemi a vlašskými ořechy

Díky obsažené šlehačce jsou tyto florentýnky nejen chutné, ale i vláčné.

Ingredience:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 80 gramů cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 g hladké mouky
  • 40 g nasekaných mandlí
  • 40 g nasekaných vlašských ořechů
  • 80 g kandované pomerančové kůry
  • čokoládová poleva

Postup:

  • Do hrnce si dáme smetanu, cukr, vanilkový cukr a mouku.
  • Vaříme za stálého míchání, dokud se nevytvoří konzistence pudinku. 
  • Pak přidejte kandovanou kůru a ořechy a ihned odstavte. 
  • Těsto nechte vychladnout. 
  • Pak z těsta vytvarujeme menší hrudky. 
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. 
  • Po vychlazení máčíme spodní část marokánků v čokoládě.
Hotový recept na florentýnky se smetanou.
Zdroj: tasteofhome.com

Měkké florentýnky se Salkem

Už jste měli marokánky ze Salka? Je to sladká dobrota a oblíbená alternativní receptura.

Ingredience:

  • 25 g másla
  • 25 g hnědého cukru
  • 100 g Salka
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 150 g směsi sušeného a kandovaného ovoce a ořechů, jako jsou meruňky, brusinky, pražené mandlové vločky, sušený kokos atd.
  • 85 g hořké čokolády

Postup:

  • Máslo si spolu s cukrem rozehřejeme a necháme rozpustit. 
  • Přidáme kondenzované mléko a mouku a chvíli mícháme, než směs zhoustne.
    Pak přidáme směs ořechů a sušeného ovoce. 
  • Z vychladlého těsta děláme hrudky, které pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut. 
  • Po vychlazení máčíme v rozpuštěné čokoládě.
Florentýnky se Salkem a kandovaným ovocem.
Zdroj: czechinkitchen.com

Vláčné florentýnky se smetanou a brusinkami

Jak vidíte, receptů na marokánky je hned několik. Tento patří měkkému a vláčnému zpracování.

Ingredience:

  • ⅔ hrnku moučkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • ¼ hrnku nasekaných mandlí
  • ¼ hrnku nasekaných nesolených arašíd
  • hrst najemno nasekaných vlašských ořechů
  • ¼ hrnku kandované pomerančové kůry
  • ¼ hrnku sušených brusinek
  • 2 lžičky másla
  • 1 lžička medu
  • 85 g tmavé čokolády
  • 1 lžička ztuženého tuku

Postup:

  • Do rendlíku si dáme smetanu smíchanou s cukrem a moukou. 
  • Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme do hustoty kaše. 
  • Přidáme nasekané ořechy, kandovanou kůru, med, brusinky, máslo a odstavíme.
  • Necháme vychladnout. 
  • Pak na pečicím papíře tvoříme hrudky. 
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. 
  • Po vychladnutí máčíme v čokoládové polevě. 
  • Polevu si uděláme na vodní lázní, kde rozpustíme nalámanou čokoládu s tukem.
Brusinkové florentýnky s arašídy.
Zdroj: bbc.co.uk

Bezlepkové marokánky s rýžovou moukou

Pro ty, kdo mají alergii na gluten, nebo si jej z nějakého jiného důvodu nemohou dovolit.

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 75 g sušených brusinek
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 150 g mandlových plátků
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • trochu strouhaného zázvoru
  • 50 g rýžové mouky
  • 200 g nasekané čokolády
  • špetka soli

Postup:

  • Smetanu, máslo, cukr a med svaříme, přidáme kokos, mouku a všechny ostatní suroviny kromě čokolády.
  • Po vychladnutí přidáme čokoládu. 
  • Z těsta uděláme hrudky, které pečeme při 180 °C asi 10 minut.
Florentýnky bez lepku s čokoládovými kousky.
Zdroj: abakingjourney.com

Zdravé marokánky z plechu

Tento recept na marokánky je odlehčený a zdravější. Navíc nic nemusíte svařovat a těsto se peče na plechu jako koláč.

Ingredience:

  • 80 g lískových oříšků
  • 80 g para ořechů
  • 200 g kandovaného ovoce
  • 80 g mandlí
  • 35 g hladké mouky
  • 80 g medu
  • 25 g kokosového cukru
  • 1 lžička rostlinného oleje

Na polevu:

  • 120 g víceprocentní čokolády
  • lžička kokosového oleje

Postup:

  • Ořechy si nasekáme na větší kousky, přidáme k nim kandovanou kůru, mouku, med a cukr vypracujeme v těsto. 
  • Na menší plech nebo pekáček si dáme papír na pečení, který potřeme olejem. 
  • Těsto rozprostřeme a pěkně na plechu uhladíme. 
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut. 
  • Poté placku necháme vychladnout. 
  • Z nalámané čokolády a kokosového oleje si uděláme nad horkou lázní polevu, do které pak marokánky namočíme.
Smetanové florentýnky z plechu.
Zdroj: honeybung.co.uk

Rádi byste si udělali Vánoce ve zdravém stylu? Podívejte se na zdravé recepty z fíků.

Nejlepší recept na marokánky podle Kluků v akci

Jsou jednoduché a dobré. Není jim zkrátka co dodat.

Ingredience:

  • 15 g hladké mouky
  •  lžíce másla
  • ½ hrnku mléka
  • 40 g cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek nebo sušených brusinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • čokoláda na polevu

Postup:

  • Mouku si rozmícháme v mléce spolu s cukrem. 
  • Tyto ingredience svaříme do hustoty kaše. 
  • Následně přidáme ořechy, sušené ovoce a kůru.
  • Hmotu necháme vychladnout. 
  • Pak tvoříme hrudky, které pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut. 
  • Po vychlazení máčíme v čokoládě.
Florentýnky s brusinkami podle Kluků v akci.
Zdroj: lizis.co.uk

Nestíháte letos napéct? Zkuste třeba rychlé nepečené cukroví.

Křupavé florentýnky s čerstvou pomerančovou kůrou

V tomto receptu na marokánky nám odpadá finální máčení v čokoládě. Tentokrát ji přidáme přímo do těsta. 

Ingredience:

  • 140 g nasekaných mandlových plátků
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 75 g cukru
  • 120 g másla
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • 230 g čokolády nasekané na kousky

Postup:

  • Smetanu, máslo, mouku, med a cukr si svaříme. 
  • Přidáme mandle, pomerančovou kůru a čokoládu, odstavíme.
  • Těsto necháme vychladnout, pak děláme hrudky. 
  • Pečeme při 180°C asi 10 minut. 
Hotový recept na florentýnky s čerstvou kůrou z pomeranče.
Zdroj: thegreatbritishbakeoff.co.uk

Vánoční cukroví marokánky, nebo také jinak zvané florentýnky, není úplně česká záležitost. Tato sladká dobrota s oříšky a kandovaným ovocem je převzata z italských sušenek zvaných Biscotti Fiorentini. 

K oblíbeným recepturám se řadí ty se smetanou ke šlehání, ale existují i experimenty v podobě přidání Salka. 

Kromě mandlí a vlašských oříšků můžete přidávat i další ořechy, kupříkladu para ořechy, arašídy, kešu nebo pistácie. 

Se sušeným ovocem si také klidně pohrajte, nabízí se přidání kandované pomerančové kůry, ale také kandované citronové kůry, rozinek, brusinek a fíků, meruněk a dalších oblíbených.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X