Recepty na říškové brabantské dortoletky v pěti chutných podáních – sladká tečka na Vánoce

Ořechové vánoční cukroví spojované krémem patří k hojně vyhledávaným. 

Tato kombinace voní v mnoha českých domácnostech. 

Už jste slyšeli o této variantě?

Podívejte se na ty nejlepší recepty na dortoletky na vánoční stůl.

Brabantské dortoletky s krémem

Tento recept na dortoletky v sobě ukrývá výborně rumový střed s vanilkovým krémem a ořechy.

Ingredience:

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g změklého másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky

Na krém:

  • 2 žloutky
  • 75 g másla
  • 75 g cukru krupice
  • hnědý rum podle chuti
  • vanilkový cukr
  • převařená voda
  • cukr na rumovou koupel
  • čokoládová poleva
  • mleté ořechy na obalení

Postup:

  • Ze surovin si vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout alespoň hodinu. 
  • Pak jej vyválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka. 
  • Ty následně upečeme v troubě předehřáté na 190 °C. 
  • Pečeme do růžova. 
  • Druhý den si připravíme krém. 
  • Žloutky s cukrem utřeme nad horkou lázní do hustého krému, který následně zchladíme. 
  • Poté do základu krému přidáme změklé máslo a vanilkový cukr.
  • Vezmeme si dvě upečená kolečka, obě je potřeme krémem a mezi ně vložíme jedno kolečko z rumové koupele.
  • Rumovou koupel si připravíme z cukru, převařené vody a rumu. 
  • Kolečka máčíme jen chvilku. 
  • Nakonec dortoletky poléváme rozpuštěnou čokoládou a po stranách obalujeme v oříšcích.
Vánoční dortíky s vlašskými ořechy.
Zdroj: receptyodbabky.sk

Mandlové dortoletky 

A zde máme opět obměnu v podobě dortěnek s mandlemi.

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g změklého másla

Na krém:

  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g změklého másla

K dokončení:

  • 150 g mandlových půlek
  • 100 ml rumu
  • čokoláda a tuk polevu

Postup:

  • Ze surovin si zpracujeme těsto, které necháme alespoň 30 minut v lednici odležet. 
  • Pak si z těsta vyválíme cca 4 mm tlustou placku a vykrajujeme kolečka. 
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. 
  • V mezičase si nachystáme krém. 
  • Vejce si s cukrem nad vodní lázní vyšleháme do husté pěny. 
  • Po vychlazení je vmícháme do vyšlehaného másla s rumem. 
  • Kolečka slepujeme krémem a máčíme v čokoládě. 
  • Navrch dáváme půlky mandlí. 
Brabantské dortíčky s čokoládou a mandlemi.
Zdroj: web.billa.sk

Babiččiny dortoletky s máslovým krémem

Cukroví od našich babiček prostě chutná nejlépe. Zkuste tento recept na dortoletky, které se vyjímají lahodným krémem z másla.

Ingredience:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 175 g másla nebo ztuženého tuku
  • 50 g vlašských nebo lískových ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru

Krém:

  • 50 g másla
  • 75 g mletých ořechů
  • 75 g mletých piškotů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • moučkový cukr
  • rum
  • převařená voda 

Na dokončení:

  • čokoláda na vaření
  • mleté ořechy na obalení

Postup:

  • Ze surovin si vypracujeme těsto.
  • Dáme jej zchladit alespoň na hodinu do lednice.
  • Pak si z něj vyválíme tenkou placku a vykrajujeme kolečka. 
  • Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 8 minut. 
  • Necháme důkladně vychladit.
  • Mezitím si nachystáme krém. 
  • Máslo utřeme s vanilkovým cukrem, piškoty a ořechy. 
  • Připravíme si rumovou lázeň na prostřední kolečko. 
  • Rum smícháme s převařenou vodou cukrem. 
  • Dvě kolečka potřeme krémem.
  • Prostřední kolečko krátce namočíme do rumové lázně a všechny vrstvy slepíme. 
  • Nakonec poléváme vršky čokoládou a okraje obalujeme v mletých oříšcích.

Vyzkoušejte také další recepty na oříškové cukroví.

Dortěnky z bílků s čokoládou

Bílkový recept na dortoletky se přímo nabízí, když máte nevyužíté bílky. Aby nezůstaly na ocet, můžete je dovést do této chutné podoby.

Ingredience:

  • 5 bílků 
  • 35 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla
  • 100 ml silné kávy (cca 5 lžiček)
  • mleté vlašské ořechy
  • čokoláda na obalení

Postup:

  • Bílky si vyšleháme do tuha.
  • Pak po lžících zašleháváme cukr. 
  • Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme malá kolečka. 
  • Pečeme (sušíme) při 100 °C asi hodinu. 
  • Máslo si s cukrem utřeme do pěny a postupně přiléváme vychladlou kávu. 
  • Pokud se krém srazí, šleháme chvíli nad parou, a následně zchladíme. 
  • Upečená kolečka mažeme krémem až po okraje. 
  • Ořechy smícháme s nastrouhanou čokoládou a použijeme na obalení okrajů.
Bílkové dortěnky s ořechy a čokoládou.
Zdroj: sk.pinterest.com

Zásobu oříšků zase můžete zužitkovat třeba i do nepečených rumových koulí. Inspirujte se u nás!

Dortoletky s lískovými oříšky

Trochu jiný šmrnc můžeme tomuto vánočnímu cukroví dodat i obměnou ořechového základu. Tentokrát sáhneme po lískových oříšcích.

Ingredience:

Na těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 150 g mletých lískových oříšků
  • 1 vanilkových cukr
  • 375 g změklého másla
  • 2 lžičky mleté skořice

Na krém:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 375 g změklého másla

Postup:

  • Ingredience na těsto si smícháme. 
  • Těsto si zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do chladu. 
  • Poté jej rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. 
  • Vejce si s cukrem nad vodní lázní vyšleháme do husté konzistence. 
  • Po vychlazení na pokojovou teplotu přimícháme změklé máslo. 
  • Prostřední kolečka máčíme v rumu, který můžeme zjemnit převařenou vodou a cukrem. 
  • Na dvě krajní kolečka mažeme krém, doprostřed klademe namočené kolečko. 
  • Po ztuhnutí poléváme čokoládou a okraje obalujeme v oříšcích. 
  • Vrchy můžeme ozdobit libovolnými ořechy.

Ořechové dortíčky s lískovými ořechy.
Zdroj: sladky-zivot.sk

Dortolenky, dortěnky nebo také brabantské dortoletky či dotíčky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. 

Tradičně sestávají z máslové sušenky, která je spojena buďto další sušenkou namočenou v rumu nebo krémem. 

Toto cukroví se dále zdobí čokoládou a okraje se obalují v mletých oříšcích. 

Nejhojněji se využívá ořechů vlašských, ale chybu neuděláte ani ořechy lískovými nebo mandlemi.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X