Ořechové vánoční cukroví pro mlsné jazýčky

Dokážete si představit, že byste na Vánoce nepekli ořechové vánoční cukroví?

Milujete vůni ořechů a jejich charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť?

Vánoce a svým způsobem už i období adventu jsou časem, který si žádá to nejlepší a nejlahodnější domácí cukroví. Mezi tradiční druhy, jež každý rok peče zhruba 80 % domácností, patří vanilkové rohlíčky, plněné ořechy, linecká kolečka, pracny, medové perníčky a mnoho dalších.

Zdroj: idnes.cz

Rozhodně však nesmí chybět ořechové vánoční cukroví, které patří mezi velmi oblíbené druhy, zejména díky úžasnému aroma a báječné chuti, jež dodají právě ořechy. V průměru se dá říci, že jedna domácnost peče ročně asi 8 druhů vánočního cukroví, ale máte i takové hospodyňky, které napečou klidně 40 druhů cukroví, vše závisí na schopnostech i finančních možnostech.

Recepty na vánoční cukroví ořechové najdete na různých gurmánských webech, sociálních sítích, v časopisech nebo v knihách se recepty. V některých rodinách se takové receptury dokonce dědí z generace na generaci a bývají rodinným tajemstvím, které si každý střeží jako oko v hlavě. My jsme pro vás posbírali 5 nejzajímavějších receptů ořechové cukroví.

Vánoční cukroví slepované ořechy

Zdroj: cukrar.cz

Pokud o vánočních svátcích nepečete slepované či chcete-li plněné ořechy, pak to nejsou ty pravé Vánoce. Slepované ořechy jsou přímo božskou manou, a jakmile je jednou ochutnáte, nikdy nebudete mít dost. Doporučujeme upéct hned několik dávek, abyste pak měli vůbec co servírovat na Štědrý den.

Co budeme na slepované ořechy potřebovat?
  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 230 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka mleté skořice
Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme mleté vlašské ořechy, mletou skořici, na kostičky nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 3 až 4 hodiny odpočinout.

Mezitím si připravíme formičky, do kterých budeme. Odpočaté těsto vyndáme a do každé formičky vtlačíme kousek těsta. Stačí jen malý, protože těsto musíme do formičky namačkat tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň se utvořil důlek, který pak budeme po upečení plnit náplní.

Vzhledem k tomu, že máslové těsto jde snadno vyklopit, není nutno formičky vymazávat. Ovšem pokud máte nově zakoupené a nemáte jistotu s vyklápěním, můžete je klidně zlehka máznout.

Jakmile máme formičky naplněné, naskládáme je na plech a vložíme do trouby předehřáté na 165°C. Pečeme zhruba 10 minut, záleží samozřejmě na typu trouby. Ořechy ihned po upečení velmi opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Jedna dávka by měla vystačit zhruba na 74 až 80 půlek ořechů.

Zdroj: hobbys

Ořechová náplň do cukroví

Když už jsou to plněné ořechy, potřebují samozřejmě pořádnou náplň a neexistuje lepší a vhodnější, než je právě ta ořechová. Je jednoduchá, rychlá a chuťově bombastická.

Co budete na ořechovou náplň potřebovat?
  • 125 g čerstvého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 50g dětských piškot
  • 1 lžička rumu
Dejte do mísy na kostičky nakrájené změklé máslo, přidejte moučkový cukr, žloutek a společně utřete do pěny.

Potom přisypte mleté vlašské ořechy, přidejte piškoty, které si ještě předtím rozmixujte na drobečky a zakápněte rumem (kdo má rád výraznější chuť, může dát i více než jen 1 lžičku).

Důkladně promíchejte a máte hotovo. Pak už jen stačí spojovat touto náplní vždy dvě ořechové půlky k sobě, naskládat na mísu a nechat v chladu odležet.

Ořechové pusinky – cukroví z bílků a ořechů

Zdroj: dama.cz

Jak už to tak bývá, pečeme spoustu druhů vánočního cukroví, kam se ve většině případů dávají pouze žloutky, takže se nám bílky v lednici postupně hromadí. Nenechávejte jen tak ležet ladem a hned, jakmile dopečete druh se žloutkem, zpracujte bílky na další druh cukroví.

Co budete na ořechové pusinky potřebovat?
  • 6 – 8 bílků
  • 110 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • špetka soli
Na tomhle receptu se nemůže nic zkazit. Vezmeme čistou a hlavně suchou misku, dáme do ní příslušný počet bílků, přidáme špetku soli a pomocí elektrických metliček ušleháme dokonale pevný tuhý sníh. V mixéru si rozmixujte ořechy na jemný prášek, smíchejte s moučkovým cukrem a po částech vmíchejte do tuhého sněhu.

Potom pomocí lžičky, případně cukrářským sáčkem tvořte na plech vyložený pečícím papírem malé pusinky, které pečte v troubě vyhřáté na 120°C zhruba po dobu 15 až 20 minut. Upečené pusinky jsou velmi křehké a mají luxusní chuť.

Tip: spodky pusinek můžete namočit do čokoládové polevy, chutnají pak ještě lépe.

Ořechové cukroví slepované

Zdroj: vareni.cz

Cukroví není nikdy dost a o tom slepovaném to platí dvojnásob. Klasické linecké děláme pravidelně, stejně jako různé další druhy, které se slepují, ale to ořechové je bezkonkurenční, ostatně jako všechno, kde jsou ořechy.

Co budeme na ořechové cukroví slepované potřebovat?
  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g cukru moučka
  • 1 žloutek (pokud jsou malé, tak raději 2)
  • moučkový cukr na ozdobu
Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme mleté vlašské ořechy, změklé máslo a žloutek. Na vále nebo v míse vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které uložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočívat v chladničce do druhého dne.

Následující den necháme těsto lehce povolit, dáme na pomoučený vál a vyválíme na plát o tloušťce zhruba 3 milimetry. Pomocí formiček vykrájíme tvary podle libosti, ovšem vždy tak, aby k sobě pasoval stejný pár, kvůli slepování. Ideální jsou třeba kytičky, hvězdičky nebo zoubkovaná kolečka, ale to už záleží na fantazii každé hospodyňky.

Jednotlivé kousky rozložíme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou. Upečené cukroví necháme vychladnout a teprve potom slepujeme.

Ořechový krém na cukroví z marmelády
  • 1 sklenička marmelády (linecká, šípková)
  • 2 polévkové lžíce ořechového likéru
  • 2 až 3 lžíce mletých vlašských ořechů
Marmeládu vyklopíme do misky a položíme na kastrůlek s vodou, abychom jí mohli zahřát ve vodní lázni. Jakmile marmeláda povolí a zahřeje se, vmícháme ořechový likér i mleté ořechy, které krém zahustí. Směs necháme vychladnout a pak slepujeme vždy dva kousky ořechového cukroví k sobě.

Tip: kdo má rád, může ještě cukroví pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou.

 

Ořechové vánoční cukroví se skořicí

Zdroj: poklicka.cz

Ořechy v kombinaci se skořicí chutnají přímo božsky. Když ještě přidáte i čokoládu, je výsledek perfektní.

Co budeme na ořechové vánoční cukroví se skořicí potřebovat?
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g čokolády (hořká, na vaření)
  • 140 g másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • citronová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
Příprava je snadná, všechny suroviny dáme do mísy, vypracujeme z nich jemné hladké těsto a dáme odpočinout aspoň na hodinku do ledničky.

Na pomoučeném vále pak vyválíme plát silný asi 3 až 4 mm, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C dorůžova.

Hotové cukroví můžeme pocukrovat, pocákat čokoládovou polevou nebo nechat jak je. Klidně se dá i slepit nějakou pikantní marmeládou nebo ořechovým krémem.

Ořechové cukroví – tmavé pracny

Zdroj: medium.wgz.cz

Mezi recepty na vánoční cukroví ořechové nesmí rozhodně chybět také pracny, které jsou jednoduché, rychlé a přesto naprosto dokonalé.

Co budete na tmavé pracny potřebovat?
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla nebo Hery
  • 20 dkg cukru moučka
  • 15 dkg strouhaných vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce skořice
  • 5 dkg kakaa
  • 2 hřebíčky (rozdrtit nebo utlouci)
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení
Vše zpracujeme v těsto. Necháme tak hodinku odpočinout v lednici. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Ještě teplé vyklepneme z formiček a obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Které ořechové cukroví je vašim favoritem?

Ořechové vánoční cukroví pro mlsné jazýčky
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *