6 receptů na rybí polévku na Vánoce, která nesmí chybět na žádném stole

Patříte mezi zastánce tradiční štědrovečerní večeře?

Pak by na stole kromě smaženého kapra a výtečného salátu neměla chybět ani tato specialita. 

Jak si ji ale připravit opravdu poctivě?

Podívejte se na tyto inspirativní recepty na vánoční rybí polévku, po které zbyde pouze prázdný talíř.

Krémová vánoční rybí polévka

Jemná smetanová konzistence rybí polévky je prostě k nakousnutí. Tento předkrm si na štědrovečerní večeři prostě nemůžete nechat ujít. 

Ingredience:

  • kapří hlava a skelet
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 ks mrkve
  • ¼ celeru
  • 2 menší petržele
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření 
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • citronová šťáva na dochucení 
  • petrželka na ozdobu

Postup:

  • Nejprve si připravíme vývar. 
  • Do hrnce si dáme omyté zbytky kapra nebo jiné oblíbené ryby, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel a cibuli se slupkou. 
  • Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi hodinu. 
  • Poté vývar scedíme. 
  • Na másle si osmažíme zbytek zeleniny nakrájené na malé kostičky (nebo nastrouhané). 
  • Zasypeme moukou, chvilku restujeme, podlijeme vývarem. 
  • Vaříme do změknutí zeleniny. 
  • Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme trochou citronové šťávy, muškátovým oříškem a petrželkou.
Jemná rybí polévka na Vánoce se smetanou.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Tradiční vánoční rybí polévka

Jaké tradice patří k těm vašim? Tato poctivá česká vánoční polévka patří na každý stůl. Má jediné místo v roce, a tak si zaslouží korunu slávy.

Ingredience:

vývar

  • 500 g kapří hlavy a skeletu
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 3 kuličky celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 2 litry vody

polévka

  • 300 g kořenové zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  •  rybí vývar
  • mlíčí
  • 1 svazek petrželky
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

Postup:

  • Rybí hlavy umyjeme a zbavíme očí.
  • Dáme je do hrnce spolu s očištěnou zeleninou, podlijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl a přivedeme k varu. 
  • Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme asi dvě hodiny na mírném plameni. 
  • Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky, chceme-li nastrouháme. 
  • Vývar scedíme. 
  • Do hrnce si dáme máslo a na másle orestujeme zeleninu, poté ji zasypeme moukou. 
  • Následně podlijeme vývarem a uvedeme k varu. 
  • Mlíčí si očistíme od blanek a tuku a přidáme do polévky. 
  • Vaříme dalších zhruba 10 minut do změknutí. 
  • Nakonec dozdobíme nasekanou petrželkou a ochutíme špetkou muškátového ořišku.
Rybí polévka jako tradice na Vánoce.
Zdroj: webrecepty.sk

Jednoduchá kapří polévka

Polévka z kapra na Vánoce provoní celé obydlí. Kdo tuto vůni miluje? K tomu musí zaručeně přijít i máslová vůně opečené housky. A kouzlo je na stole.

Ingredience:

  • 2 kapří hlavy (skelet, zbytky)
  • 5 bobkových listů
  • ½ lžíce celého černého pepře
  • ½ lžíce nového koření
  • ocet
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • 2 litry vody

Postup:

  • Omyté zbytky kapra dáme do hrnce spolu s kořením, solí, octem, vodou a přivedeme k varu. 
  • Mezitím si kořenovou zeleninu nastrouháme na struhadle. 
  • Po 25 minutách vývar scedíme. 
  • Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou pak podlijeme vývarem. 
  • Do vývaru přidáme nastrouhanou zeleninu a vaříme ještě 25 minut. 
  • Nakonec do polévky přidáme kousky ryby (pokud nějaké máme). 
  • Podáváme s opečeným rohlíkem.
Rychlá polévka z kapra na vánoční stůl.
Zdroj: maceoniancuisine.com

Rádi byste uvítali změnu a dopřáli si kapra v jiné podobě? Máme pár nápadů!

Rybí polévka z filé

Pakliže byste si rádi dopřáli vánoční rybí polévku, ale nemáte příležitost mít kapra, můžete zkusit polévku z filé. Je jednoduchá a po chuťové stránce uspokojí. 

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule
  • petržel
  • 2 ks mrkve
  • kousek celeru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky muškátového květu
  • ¼ lžičky mletého pepře 
  • 400 g rybího filé
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • sůl

Postup:

  • Cibuli, mrkev, celer, petržel nakrájíme na kostičky. 
  • Na másle orestujeme cibuli, přidáme mrkev, petržel, celer a restujeme asi 5 minut. 
  • Poté zaprášíme moukou, chvíli restujeme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. 
  • Když je zelenina měkká, přidáme na kousky nakrájené filé. 
  • Vaříme asi 10 minut do změknutí, nakonec dochutíme muškátovým květem.
Rybí polévka z mraženého filé.
Zdroj: kulinarnapokusa.pl

Mimo těchto receptů na vánoční rybí polévku si můžete dopřát i inspiraci v podobě celého štědrovečerního menu. Mrkněte se!

Maďarská rybí polévka

Trochu pikantní a řízná, ale kdo to má rád, musí ochutnat. Intenzivní vývar z ryb s velkými kusy masa se snoubí s paprikovým nádechem. 

Ingredience:

  • 70 dkg okouna a sumce (nebo jiné ryby)
  • 70 dkg kapřích ocasů
  • 50 dkg cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l vody
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 50 dkg rybího masa (mohou být i filé)

Postup:

  • Do hrnce dáme na kousky nakrájené rybí maso, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisované česneky, vodu, sůl a pepř. 
  • Přivedeme k varu, pak přidáme obě papriky a vaříme 25 minut. 
  • Polévku přecedíme a propasírujeme.
  • Rybí maso nebo filé nakrájíme na kousky, osolíme a přidáme do polévky. 
  • Vaříme ještě asi 15 minut do měkka. 

Jak na tuto jemně pikantní vánoční rybí polévku? Podívejte se na videorecept:

Karácsonyi tuti siker halászlé recept | Nosalty

Falešná rybí polévka bez ryby s vaječnými noky

Nemáte-li rádi rybí polévku, ať už kvůli její vůni nebo chuti po rybách, máme pro vás takovou odlehčenou variantu. Zajisté si to oblíbí i ti, kdo by si tuto dobrotu dali, ale z nějakého důvodu si rybu nemohou dopřát. 

Ingredience:

  • 90 g másla
  • 120 g krupice
  • 1 petržel
  • ½ většího celeru
  • 3 mrkve
  • 1 l vývaru (zeleninový, masový)
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať na ozdobu

Na knedlíčky:

  • 2 vejce
  • 1 menší cibule
  • máslo
  • 1 lžička hladké mouky
  • strouhanka
  • ½ lžíce majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Zeleninu si nastrouháme na hrubém struhadle. 
  • Na másle si osmažíme krupici a přidáme zeleninu, ochutíme. 
  • Podlijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. 
  • Ke konci přidáme smetanu a zjemníme vaječným žloutkem. 
  • Necháme projít varem a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Příprava knedlíčků:

  • Noky připravíme tak, že si na kostičky nakrájíme cibuli a polovinu osmažíme na másle, přidáme 1 vejce jako bychom dělali míchaná vajíčka. 
  • Směs necháme mírně zchladit, pak přimícháme druhé vejce, najemno nakrájený zbytek cibule, prolisovaný česnek, mouku, sůl, pepř a strouhanku tak, abychom z této konzistence vytvarovali knedlíčky. 
  • Knedlíčky vaříme ve vroucí osolené vodě do vyplavání.
  • Chceme-li, podáváme polévku s osmaženým rohlíkem.
Vánoční polévka bez ryby s vaječnými knedlíčky.
Zdroj: praguehere.com

Pokud budete tuto polévku letos vařit poprvé, vůbec se toho nebojte. 

Není to až tak náročné a při dodržení postupu se dočkáte kýženého výsledku. 

Tato delikatesa obecně nepotřebuje žádné vylepšení, závěrem ale potěší osmažená houska nebo rohlík na másle, které polévce dodají ten správný šmrnc. 

Jestli máte celého kapra ke zpracování, určitě využijte i jeho vnitřností, tj. jiker a mlíčí. 

Jde totiž o úžasnou delikatesu, kterou můžete přidat do polévky k zahuštění, ale také si mlíčí usmažit třeba ve vinném těstíčku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X