Jak nachystat dokonalou večeři na Štědrý večer: návody, tipy & recepty

Každému se vybaví jeho tradiční štědrovečerní menu. 

Jde o půvabný čas, kdy záleží na každém detailu. 

Ke stolu, možná vyjímečně, zasedne celá rodina a nikdo se ani nehne. 

Všichni jsou nastrojeni, dětem září očka a těší se na dárky. 

Jaká jídla si dopřáváte? Jak vypadá vaše štědrovečerní večeře? Jaké máte zvyky?

Pojďte se inspirovat i jinými domácnostmi. 

Příprava slavnostního vánočního stolu

Velice důležitou součástí slavnostního stolu je bezesporu pěkný ubrus, který je možná vytažen jen jednou v roce k tého zvláštní příležitosti. Může být zdobený vánočními motivy, ale na kvalitě nijak neklesá, i pokud je jednobarevný a jednoduchý. V tomto případě máte navrch, neboť můžete barvy ubrusu krásně kombinovat s dekorací a doplňky na slavnostním stole. 

Pro tento den možná máte vymezenou i speciální sadu talířů a příborů. Je krásné, jak se to všechno třpytí čistotou a novotou. Kromě jídelního servisu a příborů si zvolme i ty nejpěknější sklenice, které máme. Mohou to být klidně ty vínové. Vypadají hezky a přidávají slavnostnosti na důraze. Kromě sklenic na pití bychom neměli zapomenout ani na sklenice na přípitek. 

Ve vánočním shonu bychom rozhodně neměli opomenout ukořistit ani ty nejpěknější ubrousky, které budou souznít s naší celkovou vánoční výzdobou. Moderní jsou i ty látkové, které vypadají přímo královsky. Z nich si stůl nadekorujeme podle libosti. Vypadají pěkně, když do nich schováme příbory, i když z nich poskládáme nějaký vánoční motiv. 

Kapsa na příbory z ubrousku zdobená jehličím.
craftboxgirtls.com

Hodit se vám mohou i tipy na skládání ubrousků:

10 Wow worthy Napkin folds that belong on the table

Na stole by zajisté neměla chybět ani vánoční dekorace. Nemusí to být nijak přehnané, stačí i přírodní materiály. Hezky vypadají větvičky z jehličnanu, jmelí, sušený pomeranč, šišky aj. 

Uprostřed stolu bychom si měli nechat místo na všechny pokrmy, které budeme na Štědrý večer konzumovat. Polévku obvykle servírujeme ve zdobené terině, druhý chod třeba v porcelánových nádobách. Pokud je u vás zvykem, že se od stolu neodchází, platí to dvojnásobně. Musí se vše nachystat předem a nic neopomenout. 

A na závěr ke slavnostní tabuli uvádíme pár fotografií pro inspiraci.

Přírodní typ dekorace v tlumených tónech.
loveproperty.com
Šedá a bílá jako decentní vánoční výzdoba.
thewhitecompany.com
Červená a hřejivá tabule pro klasiky.
idealhome.co.uk
Zlatá a honosná jako Vánoce.
pinterest.com

Jak si udělat domácí dekoraci na slavnostní stůl? Mrkněte se!

Co patří na tradiční vánoční menu

Pro někoho je luxusem tradiční štědrovečerní večeře, kterou je převážně kapr. Tato ryba se v předvánočním čase koupe ve vaně většiny českých domácností. Smažený kapr je vůbec nejznámější úpravou, hned po ní následuje kapr načerno. Ke smaženému kapru se jednoznačně hodí bramborový salát. Ten se ale také potýká s mnoha obměnami. Dokonce lze říci, že každá rodina má svůj osobitý recept. 

Někteří ale kapra neradi. Ať už proto, že má v sobě spousta kostí, a jídlo je ve výsledku spíše unavuje, nebo někomu prostě nevodní. Další takovou náhradou za kapra pak bývají celkem oblíbené rybí filé, kde přehnaná kontrola kostí a strach, že skončíme na Štědrý večer na pohotovosti, odpadá. 

Jinde se ale vůbec ryby neuživí ani na Vánoce. Holt, všichni ryby nejedí, a tak se na scénu staví oblíbené řízky, které nikdy nezradí žádný slavnostní chod. Na výběr máme stále celkem slušné spektrum masa. Někdo dělá kuřecí, jiný vepřové, krůtí nebo telecí. K nim se ale opět hodí oblíbená příloha, kterou prozatím nic u nás v Česku netrumflo, bramborový salát. 

Dalším tradičním hlavním chodem je i vinná klobása, která je zároveň symbolem oslavy slunovratu. Obvykle se podává smažená na špejli s bramborovou kaší.

Nyní se přesuneme k předkrmům, kterým vládne polévka. Jaká polévka převažuje u vás doma? Rybí nebo vývar? Nebo snad hrachová či čočková? 

Dáváte si ještě před polévkou nějaký malý předkrm na zahřátí? Zejména, pokud celý den hladovíte, protože chcete vidět zlaté prasátko, je to na místě. Žaludek se vám začne pomalu, ale jistě roztahovat. K nejtradičnějším předkrmům patří zaručeně houbový kuba, šunkové rolky plněné křenem nebo plněná vejce. Kromě toho si můžete pochutnat i na více moderních předkmech.

Tradiční štědrovečerní menu se skládá až z devíti chodů, ale tuto tradici dodržuje již málokdo. Dnes si většinou vystačíme s oplatkou, předkrmem, polévkou a samotným hlavním chodem. Někteří z vás možná na závěr večeři zakončí i drobným dezertem, ale v tomto případě se už blížíme k bezedným studnám.

Recepty na štědrovečerní večeři

Jako drobnou inspiraci si uvedeme 3 oblíbené recepty, které by na vánočním stole chybět neměly.

Houbový kuba 

Na povrchu křupavý, uvnitř vláčný. Tradiční a vhodný i pro vegetariány.

Ingredience:

  • 300 g ječných krup (velkých)
  • 110 g sušených hub
  • 300 ml vývaru podle chuti (nebo vody z namočených hub)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce majoránky
  • drcený kmín
  • sůl

Postup:

  • Kroupy si uvaříme v osolené vodě tak, aby byly téměř měkké (asi 25 minut). 
  • Mezitím si necháme houby louhovat 15 minut v horké vodě.
  • Poté je scedíme (vodu si necháme, chceme-li) a vymačkáme. 
  • Nakrájíme je nadrobno, taktéž nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. 
  • Na sádle si osmažíme cibuli dozlatova, přidáme houby, osolíme, okmínujeme a restujeme 5 minut. 
  • Pak podlijeme vývarem nebo vodou z hub a dusíme 15 minut. 
  • Následně přidáme uvařené kroupy, česnek a majoránku. 
  • Vaříme ještě 5 minut, pak zjemníme máslem, přemístíme do pekáčku a dáme krátce zapéct na 220 °C do trouby. 
Kroupový kuba s houbami a česnekem.
196flavors.com

Rybí polévka

Pokud si děláte k večeři rybu, je škoda nevyužít i její hlavy a vnitřností. Polévku můžete podávat se smaženou houskou.

Ingredience:

  • rybí hlava
  • cibule 
  • mrkev 
  • petržel 
  • celer 
  • máslo
  • dětská krupice
  • sůl
  • pepř bílý mletý
  • špetka zázvoru
  • nasekaná petrželka
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • jikry nebo mlíčí

Postup:

  • Vývar si uděláme z hlavy bez žaber, mrkve, petržele, celeru (část zeleniny si necháme na strouhání) a celé cibule.
  • Pak vývar procedíme a uděláme si základ. 
  • Další část zeleniny si nastrouháme nahrubo a orestujeme na másle. 
  • Poté zalijeme vývarem a necháme vařit. 
  • Na troše másla si osmažíme krupičku dorůžova a přidáme do polévky. 
  • Jikry a mlíčí propereme a dáme vařit do polévky, polévka je díky tomu hustší. 
  • Ochutíme kořením, osolíme a přidáme nasekanou petrželku.
Tradiční rybí polévka z rybí hlavy s kořenovou zeleninou.
praguehere.com

Vinná klobása

Na dvě křupavé porce budete potřebovat velmi málo. 

Ingredience:

  • 500 g vinné klobásy
  • 1 lžíce sádla

Postup:

  • Vinnou klobásu si rozdělíme na poloviny tak, že ji prvně ve střívku, kde ji chceme oddělit, zakroutíme. Náplň tak nevyteče.
  • Každý kousek zatočíme do tvaru šneka a propícháme ostrými špejlemi (cca 15 cm dlouhými) do kříže (ideální jsou špízové špejle se špičkou). 
  • Dáme je vařit do horké vody na půl minuty, klobásy se zatím hezky zatáhnou. 
  • Pak klobásy vyskládáme na plech a z obou stran je potřeme rozpuštěným sádlem. 
  • Pečeme na 150 °C 15 minut, pak je otočíme a pečeme dalších 10 minut. 
  • Během pečení je podléváme výpekem. 
  • Hotové jsou upečené dozlatova. 
Vinné klobásy jsou tradičním vánočním pokrmem.
tillsonbulgarian.blogspot.com

Zvyky při štědrovečerní večeři

Kromě postu, který by měl zaslíbit, že uvidíme zlaté prasátko, se dodržují různé zvyky a pověry. Lanem svázané nohy židlí, žádná večeře, dokud se na obloze neobjeví první hvězda a večeře bez jakéhokoliv alkoholu. Připomíná vám něco z toho jednu z pověr, která se zabydlela u vás doma? Pod talířem možná na vás čeká šupinka z ryby, kterou si dáte pro štěstí do peněženky, abyste měli hodně peněz. Nebo z tohoto důvodu jíte čočkovou polévku?

Lidové tradice a pověry se sice tolik v moderních domácnostech nedrží, ale pokud máte doma někoho z generace starší, určitě jste o takových věcech slyšeli. Kdyby třeba moje tchýně věděla, jak od stolu stále odcházíme, nejspíš by se jí postavily všechny vlasy na hlavě. Přináší to prý smůlu!

Další smůlu také přináší, když někdo sedí zády ke dveřím, nebo je prostřeno pro lichý počet strávníků. Stejně je lepší nějaký ten talíř navíc prostřít. Nikdy nevíme, který poutník nás přijde v tuto slavnostní chvíli navštívit.

A co krájení jablka nebo pouštění lodiček z ořechových skořápek? Hvězda uprostřed krásného jablka bez chybičky nám má ukázat, že budeme celý rok šťastní. Lodička, která odpluje mimo většinu, symbolizuje, že nás daný člen rodiny opustí. Dosud svobodné holky tlačené ke vdavkám jsou možná nuceny házet botou. Když se jim povede hodit botu za hlavu tak, že její špička bude směřovat ke dveřím, může se těšit, že se do roka a do dne vdá.

K tradicím také neodmyslitelně patří i modlitba, kterou vyřkne hlava rodiny a poděkuje za to, že jsou všichni zdraví. Na stole se také každoročně drží i vánoční oplatky, ořechy a med. My dané osobě svůj opatek nabídneme, popřejeme mu a on si na oplátku ještě ulomí kus oplatky. Takto oplatky a přání kolují dál a dál. 

Populární je také muzika, většinou koledy, které hrají v pozadí a navozují tu správnou atmosféru Vánoc. Jaké jsou ty nejlepší vánoční songy? Inspirujte se!

Lodičky z ořechových skořápek.
tresbohemes.com

V kolik hodin se pustit do štědrovečerní večeře

Z osobní zkušenosti mohu říci, že u rodin, které mají děti, to čekání na večeři není až tak dlouhé. Děti velice netrpělivě očekávají, co se jim objeví pod vánočním stromečkem. V každé rodině je tak čas večeře velice individuální. Někdo večeří již kolem čtvrté hodiny, jiný si nechává večeři na čas, kdy vyjde první hvězda. Takový dobrý průměr, který často slýchávám, a který je i u nás, je kolem šesté hodiny večerní. Myslím, že je to tak akorát, aby se příjemně povečeřelo, a pak přešlo k rozbalování dárečků. 

A jak to máte vy? 

Podělte se s námi v komentářích!

Lámete si hlavu s nákupem vánočních dárků? Máme pár tipů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.