Nejlepší recepty na vánoční cukroví ze sádla. Vyzkoušejte tyto netradiční recepty!

Používáte sádlo při pečení nebo jste se mu doposud vyhýbali?

Sádlo se v těchto receptech používá jako tuk, například namísto klasického rostlinného tuku nebo másla. Cukroví má díky sádlu vláčnou konzistenci, výraznou chuť a není suché.

Jestliže chcete nahlédnout pod pokličku vánočnímu cukroví ze sádla, pak se inspirujte následujícím článkem.

Vánoční koláčky se sádlem

Tento recept na sádlové cukroví nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a koláčky jsou navíc ihned vláčné.

Ingredience:

  • 150 g sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa
  • Čokoláda na vaření
  • Oříšky nebo kandované ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve smíchejte sypké suroviny – tedy mouku, cukr a kakao.
  2. Do směsi přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu.
  3. Zpracujte jemné těsto  a poté z něj tvořte kuličky zhruba o průměru 3 cm.
  4. Na plech si připravte pečící papír a položte na něj sádlové kuličky.
  5. Do každé z nich udělejte prstem důlek a dejte péct do předehřáté trouby na 120°C na zhruba 15 minut (koláčky se spíše suší než pečou).
  6. Upečené sádlové koláčky naplňte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a dozdobte mandlemi, vlašskými nebo lískovými oříšky či kandovaným ovocem.

Dozdobit je můžete dle libosti marmeládou, čokoládou či oříšky nebo je nechat jen tak. Jsou totiž vynikající samy o sobě!

Sádlové koláčky na Vánoce
Zdroj: renatastastybites.com

Perníčky ze sádla

Sádlové perníčky s sebou přinášejí nejen typickou vůni, ale i ducha českých tradic. Receptů na ně existuje mnoho a každý má nějakou vlastní vychytávku.

V tomto případě se jedná o recept využívající sádlo, díky němuž jsou perníčky ihned měkké a nemusíte je péct s předstihem.

Ingredience:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 120 g sádla
  • 2 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka jedlé sody (na špičku lžičky)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 5 vajec

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • lžička citronové šťávy
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup:

  1. Smíchejte nejprve všechny sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, koření, jedlou sodu, kakao).
  2. Přidejte med, 4 celá vajíčka a sádlo (změklé na pokojovou teplotu).
  3. Vypracujte těsto a nechte chvíli odstát.
  4. Poté z něj vyválejte placku silnou zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
  5. Položte na plech vyložený pečícím papírem. vajíčkem.
  6. Pečte na 180 °C zhruba 7 minut a ještě teplé perníčky potřete zbylým rozmíchaným vejcem.
  7. Polevu připravte vyšleháním daných ingrediencí, ideálně elektrickým šlehačem. Ideální hustotu můžete upravit množstvím citrónové šťávy.
Vánoční perníčky se sádlem
Zdroj: c.pxhere.com

Toto vánoční sádlové cukroví můžete ihned ozdobit a stejně tak i konzumovat, protože nejsou po upečení tvrdé, ale krásně měkoučké a křehké.


Sádlové půlměsíčky s citrónovou polevou

Se sádlem rozhodně ještě nekončíme. Skvělou chuť a vláčnost dodává i dalšímu oblíbenému druhu vánočního cukroví – půlměsíčkům.

V případě tohoto receptu se můžete rozhodnout, jestli uděláte světlou verzi těsta, tmavou verzi s kakaem nebo kousek od obojího. Citrónová poleva navrch dodá to pravé svěží zakončení.

Ingredience:

  • 250 g změklého sádla
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 4 bílky
  • prášek do pečiva
  • 4 lžíce kakaa (v případě tmavé verze)

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce teplé vody

Postup:

  1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté smíchejte se zbylými ingrediencemi.
  2. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a dejte péct na 180°C zhruba na 20 – 25 minut.
  3. Mezitím si připravte citrónovou polevu smícháním dobře prosátého moučkového cukru s citrónovou šťávou a teplou vodou (ne horkou).
  4. Upečené těsto nechte zchladnout  a poté potřete polevou.
  5. Polevu nechte zatuhnout na chladném místě a pak za pomoci kolečka vykrajujte půlměsíčky jeden za druhým.
Půlměsíčky ze sádla s citronovou polevou
Zdroj: maggianos.com

S tímto sádlovým vánočním cukrovím rozhodně neuděláte chybu, zaručeně zmizí velice rychle a klidně se stane i součástí vašich vánočních zvyků.

Ořechové placičky se sádlem

Tento staročeský recept určitě stojí za to vyzkoušet. Kakaové těsto s oříšky určitě potěší milovníky sladkého a placičky se stanou plnohodnotnou součástí vánočních dobrot.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g sádla
  • 120 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • ½ lžičky skořice

Postup:

  1. Mouku smíchejte spolu s cukrem, kakaem a skořicí.
  2. Přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu, vejce a vypracujte těsto.
  3. Nechte jej chvíli odležet a poté z něj válejte kuličky a obalujte je v nasekaných oříšcích.
  4. Vytvořte placičky a dejte je péct na 180°C zhruba 15-20 minut.
Sádlové placičky s ořechy
Zdroj: us.123rf.com

Namísto oříšků lze použít i kokos.

Sádlové rohlíčky

Rozhodně je můžete využít jako součást vánočního cukroví, uplatnění však pro ně najdete i přes rok.

Recept na vánoční sádlové rohlíčky spolu s návodem na postup najdete v následujícím videu:

Chybí vám mezi tím vším sladkým něco slaného. Pak vyzkoušejte recepty na slané vánoční cukroví.

Ať už sladké či slané sádlové cukroví, určitě si u vás najde své příznivce.

Není nad to překvapit své blízké něčím novým, tak proč ne zrovna některým z našich lákavých receptů?

Dejte sádlu zelenou a vychutnejte si originální vánoční dobroty, které rády pekly už naše babičky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X