Nejlepší vánoční cukroví ze sádla: recepty & inspirace

Používáte sádlo při pečení nebo jste se mu doposud vyhýbali?

Sádlo se v těchto receptech používá jako tuk, například namísto klasického rostlinného tuku nebo másla. Cukroví má díky sádlu vláčnou konzistenci, výraznou chuť a není suché.

Jestliže chcete nahlédnout pod pokličku vánočnímu cukroví ze sádla, pak se inspirujte následujícím článkem.

Vánoční koláčky se sádlem

Tento recept se sádlem nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a sádlové koláčky jsou navíc ihned vláčné.

Ingredience:

  • 150 g sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 4 lžíce kakaa
  • Čokoláda na vaření
  • Oříšky nebo kandované ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve smíchejte sypké suroviny – tedy mouku, cukr a kakao.
  2. Do směsi přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu.
  3. Zpracujte jemné těsto  a poté z něj tvořte kuličky zhruba o průměru 3 cm.
  4. Na plech si připravte pečící papír a položte na něj sádlové kuličky.
  5. Do každé z nich udělejte prstem důlek a dejte péct do předehřáté trouby na 120°C na zhruba 15 minut (koláčky se spíše suší než pečou).
  6. Upečené sádlové koláčky naplňte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a dozdobte mandlemi, vlašskými nebo lískovými oříšky či kandovaným ovocem.
TIP: Dozdobit je můžete dle libosti marmeládou, čokoládou či oříšky nebo je nechat jen tak. Jsou totiž vynikající samy o sobě!
Sádlové koláčky na Vánoce
Zdroj: renatastastybites.com

Perníčky ze sádla

Sádlové perníčky s sebou přinášejí nejen typickou vůni, ale i ducha českých tradic. Receptů na ně existuje mnoho a každý má nějakou vlastní vychytávku.

V tomto případě se jedná o recept využívající sádlo, díky němuž jsou perníčky ihned měkké a nemusíte je péct s předstihem.

Ingredience:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 120 g sádla
  • 2 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka jedlé sody (na špičku lžičky)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 5 vajec

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • lžička citronové šťávy
  • 1 lžička bramborového škrobu

Postup:

  1. Smíchejte nejprve všechny sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, koření, jedlou sodu, kakao).
  2. Přidejte med, 4 celá vajíčka a sádlo (změklé na pokojovou teplotu).
  3. Vypracujte těsto a nechte chvíli odstát.
  4. Poté z něj vyválejte placku silnou zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
  5. Položte na plech vyložený pečícím papírem. vajíčkem.
  6. Pečte na 180 °C zhruba 7 minut a ještě teplé perníčky potřete zbylým rozmíchaným vejcem.
  7. Polevu připravte vyšleháním daných ingrediencí, ideálně elektrickým šlehačem. Ideální hustotu můžete upravit množstvím citrónové šťávy.
Vánoční perníčky se sádlem
Zdroj: c.pxhere.com

Toto sádlové cukroví můžete ihned ozdobit a stejně tak i konzumovat, protože nejsou po upečení tvrdé, ale krásně měkoučké a křehké.

Sádlové půlměsíčky s citrónovou polevou

Se sádlem rozhodně ještě nekončíme. Skvělou chuť a vláčnost dodává i dalšímu oblíbenému druhu vánočního cukroví – půlměsíčkům.

V případě tohoto receptu se můžete rozhodnout, jestli uděláte světlou verzi těsta, tmavou verzi s kakaem nebo kousek od obojího. Citrónová poleva navrch dodá to pravé svěží zakončení.

Ingredience:

  • 250 g změklého sádla
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 4 bílky
  • prášek do pečiva
  • 4 lžíce kakaa (v případě tmavé verze)

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce teplé vody

Postup:

  1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté smíchejte se zbylými ingrediencemi.
  2. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a dejte péct na 180°C zhruba na 20 – 25 minut.
  3. Mezitím si připravte citrónovou polevu smícháním dobře prosátého moučkového cukru s citrónovou šťávou a teplou vodou (ne horkou).
  4. Upečené těsto nechte zchladnout  a poté potřete polevou.
  5. Polevu nechte zatuhnout na chladném místě a pak za pomoci kolečka vykrajujte půlměsíčky jeden za druhým.
Půlměsíčky ze sádla s citronovou polevou
Zdroj: maggianos.com

S tímto sádlovým vánočním cukrovím rozhodně neuděláte chybu, zaručeně zmizí velice rychle a klidně se stane i součástí vašich vánočních zvyků.

Ořechové placičky se sádlem

Tento staročeský recept určitě stojí za to vyzkoušet. Kakaové těsto s oříšky určitě potěší milovníky sladkého a placičky se stanou plnohodnotnou součástí vánočních dobrot.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g sádla
  • 120 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • ½ lžičky skořice

Postup:

  1. Mouku smíchejte spolu s cukrem, kakaem a skořicí.
  2. Přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu, vejce a vypracujte těsto.
  3. Nechte jej chvíli odležet a poté z něj válejte kuličky a obalujte je v nasekaných oříšcích.
  4. Vytvořte placičky a dejte je péct na 180°C zhruba 15-20 minut.
Sádlové placičky s ořechy
Zdroj: us.123rf.com
Namísto oříšků lze použít i kokos.

Sádlové rohlíčky

Chybí vám mezi tím vším sladkým slané vánoční cukroví? Pak zkuste následující recept na slané sádlové rohlíčky.

Rozhodně je můžete využít jako součást vánočního cukroví, uplatnění však pro ně najdete i přes rok.

Recept na vánoční sádlové rohlíčky spolu s návodem na postup najdete v následujícím videu:

Ať už sladké či slané sádlové cukroví, určitě si u vás najde své příznivce.

Není nad to překvapit své blízké něčím novým, tak proč ne zrovna některým z našich lákavých receptů?

Dejte sádlu zelenou a vychutnejte si originální vánoční dobroty, které rády pekly už naše babičky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.