Nejlepší vánoční cukroví ze šlehačky: recepty & inspirace

Už jste někdy na Vánoce zkoušeli šlehačkové cukroví?

Víte o tom, že je křehké, velmi lahodné a na jazýčku se rozplývá jedna báseň?

Rychlé, nadýchané a chutné, přesně takové je šlehačkové cukroví, které rozhodně musíte zkusit!

Šlehačkové cukroví z Omegy

Omega je klasický 100 % tuk (jinak také ztužený), který ve většině případů používáme na přípravu polevy, ovšem jako ingredience do moučníků či cukroví rozhodně dokáže divy.

Co na tohle cukroví potřebujete?

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g Omegy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku k poprášení válu

Na obalení:

  • moučkový a vanilkový cukr

Postup:

  • Nachystejte si mísu, nasypte do ní polohrubou mouku a nastrouhejte ztužený tuk, k tomu přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte 30 až 60 minut odležet v lednici.
  • Mezitím si nachystejte vál, který pomoučíte a vybalte vychlazené těsto. Položte ho na vál a rozválejte zhruba na 1 cm silný plát.
  • Malými formičkami různých tvarů vykrojte jednotlivé kousky cukroví, rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C.
  • Pečte zhruba 10 až 12 minut, záleží na typu trouby a tloušťce těsta. Správně upečené šlehačkové cukroví má mít světle žlutou barvu.
  • Plech vyndejte, ještě teplé cukroví opatrně shrňte do mísy, ve které si předtím smícháte vanilkový cukr s moučkovým a obalte každý kousek ve směsi cukru.
  • Nechte vychladnout a potom včas ukliďte, aby se po cukroví nezaprášilo ještě před Vánocemi.
vánoční cukroví ze šlehačky
Zdroj: sladkavanilka.cz

Šlehačkové vánoční rohlíčky s kokosem

Vanilkové rohlíčky jsou klasika, ale proč to nezkusit jinak a nevyrobit rohlíčky ze šlehačky, navíc s přídavkem kokosu, který z každého obyčejného receptu udělá úžasnou mňamku.

Co na tohle cukroví potřebujete?

  • 450 g polohrubé mouky
  • 120 g kokosu
  • 250 g másla (můžete nahradit Herou)
  • 1 žloutek
  • 230 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup:

  • Postup není nijak složitý, mouku nasypte do mísy, přidejte kokos, vanilkový cukr, kypřící prášek a promíchejte suché suroviny samostatně.
  • Potom přihoďte změklé máslo či Heru, přilijte žloutek, smetanu ke šlehání a vypracuje jemné hladké těsto.
  • Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 2 až 2 1/2 hodiny odležet do lednice.
  • Těsto pak vyndejte a odtrhávejte kousky těsta, které můžete napěchovat do silikonové formy na rohlíčky nebo do běžných pečících formiček jako na pracny (pokud je potřeba, můžete je vymazat sádlem).
  • Kdo nemá formičky ani formu, klidně může rohlíčky vytvarovat ručně.
  • Naskládejte cukroví na plech s pečícím papírem a vložte do trouby, kterou si předehřejete na 160 °C.
  • Šlehačkové rohlíčky se musí upéct dozlatova. Po upečení je zlehka pocukrujte a kraje namáčejte v čokoládové polevě.
rohlíčky ze šlehačky
Zdroj: cucinaserena.it
Tip: Skvěle chutnají, když do polevy kápnete trochu rumu nebo rumové tresti, rohlíčky pak získají šmrnc.

Křehké šlehačkové cukroví

Toto těsto je velmi jednoduché a moc dobře se s ním pracuje.

Co na tohle cukroví potřebujete?

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g Hery (pokud vám její chuť nevyhovuje, použijte klidně máslo)
  • 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  • Do mísy prosejete hladkou mouku, přidáte na kostičky nakrájenou Heru (máslo) a přelijete smetanou ke šlehání.
  • Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do fólie a dáte zhruba na 1 až 2 hodiny odpočinout do chladničky.
  • Odleželé těsto přendejte na pomoučený vál (ideální by byl silikonový, aby nebyla potřeba mouka) a vyválejte zhruba 0,5 až 1 cm silný plát.
  • Vykrajujte různé tvary, rozložte na plech (vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem) a pečte při 150 °C.
  • Správné šlehačkové cukroví musí zůstat světle žluté. Pokud máte rádi opravdu hodně sladké, obalte cukroví ještě horké ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
  • Pokud dáváte přednost méně sladké verzi, pak nechte cukroví nějakou chvíli vychladnout, až bude lehce vlažné a teprve potom obalte v cukru.
křehké cukroví ze šlehačky
Zdroj: rebarboraskitchen.com

Jaké šlehačkové vánoční cukroví nejraději připravujete vy? Podělte se s námi v komentářích. 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.