Nejlepší šlehačkové vánoční cukroví

Už jste někdy na Vánoce zkoušeli šlehačkové cukroví?

Víte o tom, že je křehké, velmi lahodné a na jazýčku se rozplývá jedna báseň?

Rychlé, nadýchané a chutné, přesně takové je šlehačkové cukroví, které rozhodně musíte zkusit!

Šlehačka se nejčastěji používá do cukrářských a pekařských výrobků ve formě šlehačkové náplně, ale její použití je všestranné. Dokážete si třeba představit něco lepšího než vcelku obyčejné jahody se šlehačkou? Já tedy rozhodně ne. Když se ještě posypou třeba kousky čokolády nebo cukrového zdobení, zažijete ten pravý šlehačkový orgasmus.

Samozřejmě, že když mluvíme o šlehačce, myslíme výsledný krém, který se pomocí metly nebo šlehače ušlehá z výchozí suroviny, kterou je smetana ke šlehání. Pokud má mít tu správnou konzistenci, musí se použít smetana s minimálním obsahem tuku 30 %.

Jak už jsem psala, dá se využít mnoha způsoby a jedním z nich je i vánoční cukroví. My jsme si pro vás nachystali 3 vynikající recepty, kde je hlavní hrdinkou právě smetana ke šlehání (šlehačka) a rozhodně si na nich pochutnáte.

Šlehačkové cukroví z Omegy

Zdroj: toprecepty.cz

Omega je klasický 100 % tuk (jinak také ztužený), který ve většině případů používáme na přípravu polevy, ovšem jako ingredience co moučníků či cukroví rozhodně dokáže divy.

Co budete na šlehačkové cukroví z Omegy potřebovat?
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g Omegy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku k poprášení válu

Na obalení: moučkový a vanilkový cukr

Jak šlehačkové cukroví z Omegy připravíte?

Nachystejte si mísu, nasypte do ní polohrubou mouku a nastrouhejte ztužený tuk (je to z toho důvodu, aby se dobře zapracoval do těsta), k tomu přilijte smetanu ke šlehání a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte 30 až 60 minut odležet v lednici.

Mezitím si nachystejte vál, který pomoučíte a vybalte vychlazené těsto. Položte ho na vál a rozválejte zhruba na 1 cm silný plát. Malými formičkami různých tvarů vykrojte jednotlivé kousky cukroví, rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 190°C. Pečte zhruba 10 až 12 minut, záleží na typu trouby a tloušťce těsta. Správně upečené šlehačkové cukroví má mít světle žlutou barvu.

Poté plech vyndejte, ještě teplé cukroví opatrně shrňte do mísy, ve které si předtím smícháte vanilkový cukr s moučkovým a obalte každý kousek ve směsi cukru. Nechte vychladnout a potom včas ukliďte, aby se po cukroví nezaprášilo ještě před Vánoci.

Šlehačkové vánoční rohlíčky s kokosem

Zdroj: nejrecept.cz

Vanilkové rohlíčky jsou klasika, ale proč to nezkusit jinak a nevyrobit rohlíčky ze šlehačky, navíc s přídavkem kokosu, který z každého obyčejného receptu udělá úžasnou mňamku.

Co budete na šlehačkové vánoční rohlíčky s kokosem potřebovat?
  • 450 g polohrubé mouky
  • 120 g kokosu
  • 250 g másla (můžete nahradit Herou)
  • 1 žloutek
  • 230 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru

Jak šlehačkové vánoční rohlíčky vyrobit?

Postup není nijak složitý, mouku nasypte do mísy (přestože je polohrubá, můžete jí klidně i prosít), přidejte kokos, vanilkový cukr, kypřící prášek a promíchejte suché suroviny samostatně. Potom přihoďte změklé máslo či Heru, přilijte žloutek, smetanu ke šlehání a vypracuje jemné hladké těsto. Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 2 až 2 1/2 hodiny odležet do lednice.

Těsto pak vyndejte a odtrhávejte kousky těsta, které můžete napěchovat do silikonové formy na rohlíčky (koupíte běžně v domácích potřebách) nebo do běžných pečících formiček jako na pracny (pokud je potřeba, můžete je vymazat sádlem).

Kdo nemá formičky ani formu, klidně může rohlíčky vytvarovat ručně. Naskládejte cukroví na plech s pečícím papírem a vložte do trouby, kterou si předehřejete na 160°C. Šlehačkové rohlíčky se musí upéct dozlatova. Po upečení je zlehka pocukrujte a kraje namáčejte v čokoládové polevě.

Tip: Skvěle chutnají, když do polevy kápnete trochu rumu nebo rumové tresti, rohlíčky pak získají šmrnc.

Křehké šlehačkové cukroví

Zdroj: toprecepty.cz

Toto těsto je velmi jednoduché a moc dobře se s ním pracuje.

Co budete na křehké šlehačkové cukroví potřebovat?
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g Hery (pokud vám její chuť nevyhovuje, použijte klidně máslo)
  • 200 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Do mísy prosejete hladkou mouku, přidáte na kostičky nakrájenou Heru (máslo) a přelijete smetanou ke šlehání. Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do fólie a dáte zhruba na 1 až 2 hodiny odpočinout do chladničky.

Odleželé těsto přendejte na pomoučený vál (ideální by byl silikonový, aby nebyla potřeba mouka) a vyválejte zhruba 0,5 až 1 cm silný plát. Vykrajujte různé tvary, rozložte na plech (vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem) a pečte při 150°C.

Správné šlehačkové cukroví musí zůstat světle žluté. Pokud máte rádi opravdu hodně sladké, obalte cukroví ještě horké ve směsi vanilkového a moučkového cukru, jestli dáváte přednost méně sladké verzi, pak nechte cukroví nějakou chvíli vychladnout, až bude lehce vlažné a teprve potom obalte v cukru.

Jaké šlehačkové vánoční cukroví nejraději připravujete vy?

Nejlepší šlehačkové vánoční cukroví
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *