Recepty na vánoční cukroví bez vážení aneb pečeme s hrníčky

Lámete si hlavu, jak odměřit 250 g mouky a 125 g cukru? Sypete všechno od oka, a pak to není ono? 

Nerezignujte. Recepty na hrníčkové vánoční cukroví zvládne každý, i úplný začátečník. 

Stačí mít 250 ml hrnek nebo sklenku, do ní se budou sypat a nalévat všechny suroviny.

Na menší množství nám postačí lžíce či lžička. Nezní to opravdu jednoduše?

Pojďme se pustit do těchto voňavých receptů, určitě si najdete minimálně jednoho favorita, který se stane součástí vaší vánoční tradice

Jako bonus jsou připraveny videorecepty a návody na lahodné polevy. Co vy na to? Už cítíte, jak to voní?

Hrníčkové linecké cukroví s mandlemi + videorecept

Linecké cukroví je naše klasika. Pekly to už naše babičky a budeme v tom pokračovat i my. Tento hrníčkový recept je obohacen o mandle. Takže, jestli milujete vánoční cukroví s ořechy, tento je pro vás skvělou volbou. Ty dodají těstu úžasnou křehkost a dokonalou chuť. 

Ingredience:

  • 1 hrnek celých mandlí
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1 hrnek změklého másla (cca 226 g)
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 velké žloutky

Na ozdobení:

  • ½ moučkového cukru
  • ½ hrnku marmelády

Postup:

  • Rozehřejte troubu na 180 °C. Plech si vyložte pečícím papírem a na něj rozložte mandle. Vložte je do předehřáté trouby na 8-10 min., dokud nezačnou mírně hnědnout a hezky vonět.
  • Až mandle vychladnou, oloupejte je, hoďte do mixéru a mixujte spolu s ¼ krupičkového cukru do jemna.
  • V jiné nádobě si smíchejte mouku se skořicí, solí a citronovou kůrou.
  • Do mixéru nebo robotu, kde máte rozmixovanou směs mandlí a cukru, přidejte máslo a zbývající ½ hrnku cukru. Šleháme asi 2-3 minuty, dokud není směs nadýchaná.
  • Umíchejte žloutky a vanilku, potom přidejte směs mouky a vymíchejte důkladně rukou.
  • Rozdělte si těsto na dvě části, zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici minimálně 30 minut.
  • Vychlazené těsto si rozdělte na menší části a vyválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Vykrajujte tvary dle libosti a vyskládejte na plech. Ten pak na 10 minut dejte zchladit do lednice, aby se těsto neroztékalo.
  • Pečte na 180 °C asi 12 minut.
linecké květinky z hrníčkového receptu
Zdroj: pixabay.com

Vychladlé cukroví spojte oblíbenou marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.

Ještě chvilku vydržte a nechte je odležet pár dní. Budou ještě lepší!

Tip: Pokud chcete, aby vám marmeláda „koukala“ ven, polovinu těsta si uprostřed vykrojte menší formičkou.

Pokud bude zapotřebí video příručky, naleznete ji zde:

A jestli máte chuť na jinou náplň než marmeládu, inspirujte se těmi nejlepšími náplněmi do cukroví

Red velvet máslové cukroví bez vážení

Už jste slyšeli o červeném sametu? Je známý jako dort, ale získal si až takovou přízeň, že se začal péct ve všech možných variantách. Můžeme najít recepty na cupcakes, muffiny, ale i toto úžasné hrníčkové vánoční cukroví. Dopřejte si je, na vánočním stole určitě chybět nemůže.

Ingredience:

  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky soli
  • ½ nakrájeného másla
  • 1 lžíce červeného potravinářského barviva

Postup:

  • Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte máslo a potravinářské barvivo. Hnětejte tak dlouho, až se vše dobře spojí.
  • Na válu vysypaném moukou těsto vyválejte na placku asi 1 cm tlustou. Vykrojte si kolečka o průměru asi 3 cm.
  • Vykrojené tvary vyskládejte na pečícím papírem vyložený plech a můžete dát péct na 160 °C na 20-25 minut.

Milujete čokoládu? K tomuto cukroví se skvěle hodí bílá čokoláda. Zde je recept:

Ingredience na polevu:

  • 3/4 tabulky nasekané bílé čokolády
  • 1 a ½ hrnku tuku
  • cukrové ozdoby na posypání
  • Mezitím, co se pečou sušenky, nachystejte si polevu. Vložte čokoládu a ztužený tuk nad vodní lázeň a míchejte, než se vše spojí.
  • Kraje upečených sušenek máčejte v čokoládě a sypejte cukrovými ozdobami.
Tip: Nejste příznivci čokolády? Nevadí. Klidně je jen pocukrujte moučkovým cukrem.
i bez vážení se vaše máslové cukroví může povést
Zdroj: visualhunt.com

Hrníčkový recept na voňavé skořicové perníčky

Lahodná kombinace velice dobrých surovin. Pokud milujete skořicové vánoční cukroví, doporučujeme vyzkoušet. Skořice je velice zdravá. Působí pozitivně na správné fungování srdce a cév. Navíc má antibakteriální účinky. O další přísadě, zázvoru, ani nemluvě. Ten je také velice zdravý a navíc hezky zahřeje. 

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Ingredience na těsto:

  • 2 a ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička zázvoru
  • ¾ hrnku másla pokojové teploty
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Ve velké míse si smíchejte všechny sypké ingredience kromě cukru.
  • Pomocí šlehače si vyšlehejte máslo a cukr do hladkého krému.
  • Přidejte vejce jedno po druhém a nakonec přidejte vanilku.
  • Hotovou máslovou směs přidejte k sypké směsi a smíchejte.
  • Těsto si rozdělte na 3 části.
  • Jedno po druhém vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru. Nechceme totiž, aby bylo těsto příliš moučné.
  • Vyválejte na plát asi 5 mm silný. A srolujte do ruličky.
  • Stejně postupujte i s ostatními těsty.
  • Dejte alespoň na 2 hodiny zchladit do lednice.
  • Motivy si vykrojte libovolnými vykrajovátky.
  • Hotové je skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Dejte péct na 180 °C asi na 9 minut (až okraje začnou chytat bronz).

Můžete si vybrat, jestli chcete perníčky ozdobit jen po okrajích nebo je ozdobit celé.

Ingredience na polevu na okraje perníčků:

  • 1 lžička moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka
  • špetka skořice

Postup:

  • Všechny ingredience smíchejte do hustší směsi, tu pak dejte do zdobičky a pusťte se do zdobení okrajů cukroví. Nechte zaschnout (trvá to asi hodinu) a je hotovo.

Ingredience na polevu na celé perníčky:

  • 2 hrnky cukru moučky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku mléka
  • ¼ lžičky skořice

Postup:

  • Smíchejte všechny ingredience do hustší směsi a dejte do zdobičky. Ozdobte si celý povrch perníčku dle libosti.
  • Polevu nechte zaschnout alespoň 24 hodin. Opatrně si perníčky přikryjte, aby neoschly.
perníčky ze skořice ve tvaru hvězdiček
Zdroj: pixabay.com

Máslové cukroví s cukrovou polevou

Milujete vůni másla, která se uvolňuje z trouby, když pečete cukroví? Někteří lidé si bez toho vánoce nedokáží představit. 

Vyzkoušejte toto lahodné máslové cukroví. Nevypadá k nakousnutí?

Ingredience na těsto: 

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 hrnky hladké mouky
  • ½ lžička prášku do pečiva

Postup:

  • Utřete máslo s cukrem do pěny.
  • Přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  • Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. 
  • Hotové těsto si rozdělte na 4 části. Každou z nich zabalte do potravinové fólie.
  • Dejte na hodinku do ledničky.
  • Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku asi 3 mm vysokou. 
  • Vykrojené tvary skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Pečte na 180°C cca 10 minut.

Chcete si vesele a jednoduše cukroví ozdobit? Zde je recept na hrnkovou polevu.

Ingredience na polevu:

  • 2 hrnky práškového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžička vanilkového extraktu
  • 1/5 hrnku vaječných bílků
  • potravinářské barvivo
  • voda dle potřeby

Postup:

  • Do větší mísy si prosejte moučkový cukr. Přidejte sůl, vanilkový extrakt a bílky.
  • Cukr a tekutiny spolu opatrně promíchejte, přidejte potravinářské barvivo.
  • Klidně si polevu rozdělte do více menších mističek a přimíchejte různé barvy potravinářského barviva.
  • Pokud chcete pomocí zdobičky ozdobit okraje, tato konzistence postačí. Jestli ale chcete namáčet celé cukroví, polevu si trochu nařeďte vodou. Přidávejte je ale opatrně, po lžičkách.
s cukrovou polevou se dají vykouzlit divy
Zdroj: pexels.com

Jaké polevy na vánoční cukroví máte nejraději vy?

A pokud je to moc těžké, zde máme i videonávod, jak tuto veselou polevu vykouzlit bez obtíží:

Zapojte ke zdobení celou rodinu, přátele a děti. Může z toho nakonec být i zábava.

Jednoduché šlehačkové cukroví

Hledáte recept na jednoduché a rychlé vánoční cukroví? Tak vyzkoušejte toto šlehačkové. Na zdobení není zapotřebí ničeho, jen obalit v cukru moučka a je hotovo. A navíc je velice chutné.

Ingredience na těsto:

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku cukru krupičky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 5 hrnků hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení:

  •  vanilkový a moučkový cukr

Postup:

  • Máslo s cukrem utřete do pěny, po jednom přidávejte vejce, dokud se to krásně nespojí. Přidávejte sypké ingredience střídavě se šlehačkou. Míchejte, dokud není hotovo.
  • Na dvě hodinky dejte těsto do chladničky.
  • Na pomoučeném vále si těsto vyválejte do cca 5 mm tloušťky a vykrajujte si různé tvary.
  • Dejte péct na 180 °C na asi 10 minut.
  • Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým a máte hotovo.

Tak co, už jste dostali chuť na některý z těchto vánočních hrníčkových receptů? Nachystejte hrníček a jdeme na to.

Není nad domácnost provoněnou vanilkou, skořicí, máslem a dalšími dobrotami.

Které vánoční cukroví patří mezi vaše nejlepší?

cukroví ze šlehačky je jednoduché a přitom chutná výborně
Zdroj: pixnio.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.