Tradiční vánoční štola v 8 skvělých receptech: inspirujte se!

Věděli jste, že vánoční štola by se měla začít připravovat již 3 týdny před Vánoci?

Díky této době se tak lépe rozvine její chuť a stane se delikatesou na vašem vánočním stole.

Nalákali jsme vás na tuto pochoutku? 

Inspirujte se některým z našich receptů!

Klasická kynutá vánoční štola

Zkuste si tipnout, jak dlouho vám vydrží pravá poctivá nejlepší vánoční štola?

Při dokonalém zpracování a správném skladování vydrží kupodivu i několik měsíců.

Budete potřebovat:

  • 600 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 75 g pomerančové kůry
  • 75 g citronové kůry
  • kůru z bio citronu
  • 120 ml rumu
  • 80 g kvasnic
  • 5 lžic vlažného mléka
  • trochu cukru na kvásek
  • 1 kg mouky
  • 500 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pečící papír
  • hliníkovou fólii

Postup přípravy:

  • Jako první krok si naložte rozinky, mandle (již předem nasekané, uvařené a vysušené), citrusové kůry do rumu.
  • Z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a cukru připravte kvasnicovou směs – kvásek a nechte 30 minut.
  • Mezitím si prosyjte mouku na pracovní vál a uprostřed vytvořte důlek, do kterého kvásek vlijte.
  • Přidejte máslo, cukr a sůl.
  • Celou směs začněte zpracovávat – při hnětení postupně přidávejte asi 100 mililitrů mléka.
  • Těsto musí být hladké a nesmí se lepit.
  • Posléze vmíchejte i ingredience naložené v rumu.
  • Těsto zakryjte a nechte ho 30 minut odpočinout.
  • Poté těsto znovu krátce uhněťte a rozdělte ho na několik částí.
  • Vzniklé částí vytvarujte do bochníku – můžete těsto vyválet do čtverce a jeho konce přes sebe překrýt.
  • Nachystejte si plech – vyložte pečícím papírem a hliníkovou fólií – aby se štola nepřipálila.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi po dobu 40 minut – jakmile štola zhnědne.
  • Okamžitě po upečení vánoční štolu potřete rozpuštěným máslem. 
  • Nechte zcela vychladnout a znovu ji potřete máslem. 
  • Smíchejte cukr s vanilkovým cukrem, posypte štolu cukrovou směsí a nakonec moučkovým cukrem.
  • Pevně ji ​​zabalte do hliníkové fólie.
  • Pečte nejméně 3 týdny před konzumací a štolu skladujte v chladu. 
plátky kynuté vánoční štoly
Zdroj foto: https://www.wien.info

Tvarohová štola

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 125 g mandlí
  • 250 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce nebo citrusové kůry
  • trochu soli
  • 100 ml rumu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte mandle – uvařte je a sloupněte z nich slupku – pak je nechte pořádně vyschnout.
  • Jakmile jsou mandle suché, nakrájejte je na hrubé kousky a spolu s rozinkami je naložte na 12 hodin do rumu.
  • Do velké mísy nasypte všechny sypké ingredience a promíchejte.
  • Přidejte k nim ostatní suroviny a vytvořte vláčné těsto – nelekejte se, pokud se vám těsto lepí na ruce, je to zcela normální.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
  • Pečící plech vyložte pečícím papírem a hliníkovou fólií, která zabrání, aby se štola spálila.
  • Poté vložte připravenou štolu na plech a pečte 40 minut (dokud nebude na povrchu hnědá).
tvarohová štola sypaná moučkovým cukrem
Zdroj foto: https://www.germany-insider-facts.com

Drážďanská štola

Budete potřebovat:

  • 600 g rozinek
  • 200 g sušeného rybízu
  • 4 cl rumu
  • 2 kostky droždí
  • 150 g cukru moučka
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 bio citrony
  • 500 g másla
  • 1 kg mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kardamonu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g jemně nakrájené citronové a pomerančové kůry
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 250 g cukru moučka na posypání
  • 5 lžic vanilkového cukru

Postup přípravy:

  • Rozinky a sušený rybíz umyjte a namočte alespoň na 12 hodin do rumu. (nejlépe přes noc)
  • Rozdrobte si droždí, smíchejte je s 1 polévkovou lžící cukru a 3 lžícemi vlažného mléka a nechte teplém místě vzejít kvásek.
  • Omyjte bio citrony a jemně nastrouhejte jejick kůru.
  • Do mísy se nasypte 2/3 mouky, uprostřed udělejte důlek a do něj vložte kvásek.
  • Po krajích dosypte zbylé suroviny, pořádně vyhněťte a nechejte těsto odpočinout na teplém místě.
  • Těsto rozdělte na poloviny a vložte na plech, kde jeho okraje přes sebe spojíte.
  • Nezapomínejte vyložit plech pečícím papírem a hliníkovou fólií.
  • Pečte na 180 stupňů po dobu asi 50-60 minut.
  • Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem a pořádně posypte cukrovou směsí (vanilkový cukr + moučkový cukr).
  • Po vychladnutí štolu posypte pouze moučkovým cukrem.
plátky drážďanské štoly
Zdroj: https://www.dresdnerstollen.com

Vídeňská štola

Budete potřebovat:

  • 40 g kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 600 g mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g glukózového sirupu
  • 1 čajová lžička kardamonu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • ½ citronu bio
  • 300 g měkkého másla
  • trochu soli
  • cukr moučka
  • sladký sníh neboli drobenka – směs moučkového cukru a rostlinného tuku
  • 300 g rozinek
  • 100 g marcipánu
  • 150 g citronové kůry
  • 40 g mandlí – loupané, čerstvě opečené a nasekané
  • 1 lžíce zázvoru
  • hliníková fólie
  • pečící papír

Postup přípravy:

  • Připravte si kvásek – kvasnice rozdrobte do vlažného mléka a zasypte moukou.
  • Směs dejte na teplé místo a vyčkejte, než nabude na objemu.
  • Smíchejte moučkový cukr se žloutky, vanilkovým cukrem, glukózou, rumem, citronovou kůrou a kardamonem – vyšlehejte do pěny – celou směs šlehejte nad parou.
  • Postupně přidávejte mouku s máslem – těsto pořádně prohnětejte.
  • Nakonec do těsta přimíchejte rozinky, marcipán, ovocnou kůru, zázvor a mandle a opět dobře promíchejte.
  • Nechte těsto 30 minut odpočinout.
  • Mezitím si troubu předehřejte na 160 stupňů a přichystejte si plechy na pečení – vyložte je pečícím papírem a hliníkovou fólií.
  • Těsto rozdělte na požadované velikosti a vytvarujte štolu – rohy těsta přes sebe přeložte – nejlepší vánoční štola má připomínat zabaleného Ježíška.
  • Vložte do trouby a pečte 50 minut při teplotě 160 stupňů.
  • Nechte na mřížce okapat od přebytečného másla.
  • Nechte štolu vychladnout a poté krátce ji ponořte (můžete přelít) do rozpuštěného másla.
  • Štolu posypte nebo obalte v moučkovém cukru (nebo sladkém sněhu), nechte vychladnout a znovu ji cukrem posypte.
vídeňská štola
http://www.torten.at

Zdravá vánoční štola

Budete potřebovat:

  • 500 g špaldové mouky
  • 400 g datlí – rozemleté na kaši
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 175 g másla
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 bio citron
  • 1 bio pomeranč
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kardamonu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • směs cukrů – moučkový cukr s vanilkovým cukrem
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy:

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů, přichystejte si pečící plechy – vyložte je pečícím papírem a alobalem.
  • Smíchejte mouku, datle, vejce, máslo, tvaroh a mandle.
  • Přidejte vanilkový cukr, pomerančovou a citronovou kůru, skořici a vytvořte hladké a vláčné těsto.
  • Těsto rozdělte na 3 části a vytvarujte vánoční štoly.
  • Pečte při teplotě 175 stupňů asi 45 minut.
  • Jakmile je štola upečená, ještě horkou ji potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrovou směsí. 
  • Po vychladnutí štolu zasypte pouze moučkovým cukrem.
zdravá vánoční štola
https://www.hosiwien.at

Máslová štola

Budete potřebovat:

  • 500 kg mouky
  • 1 kostka droždí
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 175 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kardamonu
  • 150 g rozinek
  • 70 ml rumu
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g másla – na konečnou úpravu
  • 50 g cukru moučka – na posypání

Postup přípravy:

  • Den před pečením si namočte rozinky, mandle a ovocné kůry do rumu.
  • Nejdříve si připravte kvásek z kvasnic, mléka a trochu mouky.
  • Kvásek postavte na teplé místo.
  • Jakmile kvásek vzejde, smíchejte ho s ostatními surovinami – zbytek mouky, vejce, máslo, koření a cukr.
  • Vymíchejte těsto, do kterého přimíchejte naložené ovoce v rumu.
  • Těsto znovu zpracujte a nechte ho na teplém místě jednu hodinu odležet.
  • Tvořte bochníky těsta, které umístěte na plech a další 4 hodiny nechte odpočívat.
  • Pečte na 180 stupňů asi 75 minut.
  • Ihned po vytažení štolu přelijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem.
  • Jakmile štola vychladne, zasypte ji moučkovým cukrem znovu.
máslová štola na pečicím papíru
Zdroj foto: http://brigittestolle.de

Vánoční štola s marcipánem

Budete potřebovat:

  • 375 g mouky
  • 125 g cukru
  • 150 g měkkého másla
  • 2 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • ½ lžičky kardamonu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g tvarohu
  • 100 g nasekané citronové kůry
  • 125 g sušeného rybízu
  • 250 g rozinek
  • 100 ml rumu
  • 200 g mandlí
  • 200 g marcipánu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 60 g moučkového cukru

Postup přípravy:

  • Ze všeho nejdříve vložte do mísy rozinky, mandle, citronovou kůru a rybíz, zalijte rumem a nechte přes noc v lednici.
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a směs prosijte.
  • Přidejte cukr, vanilkový extrakt, kardamom, muškát a nastrouhanou pomerančovou kůru. 
  • Vše smíchejte a vytvořte uprostřed důlek, do kterého vložte vejce, máslo a tvaroh.
  • Zasypte moukou a vypracujte těsto.
  • Do hladkého těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, mandle a opět zpracujte.
  • V těstu vytvořte po celé délce důlek, do kterého vložíte váleček marcipánu.
  • Těsto přitiskněte k sobě tak, aby marcipán nebyl vidět.
  • Troubu předehřejte na 240 stupňů, jakmile dosáhnete požadované teploty, stáhněte ji na 180 stupňů a štolu pečte asi jednu hodinu.
  • Po vytažení z trouby upečenou štolu zalijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem.
  • Po vychladnutí štolu opět zasypte silnou vrstvou moučkového cukru.
  • Celou vánoční štolu zabalte do hliníkové fólie a nechte alespoň 3 týdny uležet při teplotě kolem 13 stupňů.
vánoční štola s marcipánem
Zdroj foto: https://www.peta.de
Nejchutnější recept na pravá vánoční Drážďanská štola, Originální recept, Vařte s Majklem

Pravidla pečení vánoční štoly

Nakládání do rumu

Nejdříve je třeba naložit do rumu všechny ostatní ingredience – rozinky, kandované ovoce, sušené ovoce, ořechy, citrusové kůry apod. Takto naložené suroviny by měly alespoň 12 hodin stát v rumovém nálevu při pokojové teplotě.

čtyři druhy rumu

Připravte si kvásek

Do mísy s moukou vytvořte důlek a do něj rozdrobte kvasnice. Zalijte je vlažným mlékem, posypte lžičkou cukru a zasypte trochou mouky.

Nechte mísu stát na teplé – hospodyňky si dříve pomáhaly tak, že kvásek vložily do trouby zapnuté na nejnižší teplotu. Kvásek je hotový, jakmile začíná “bobtnat”.

Základem je dobře vyhnětené těsto

Pokud nejste na sladké přečtěte si, jak připravit slané vánoční cukroví, nicméně v obou případech je třeba těsto důkladně vyhnětat – dejte si skutečně záležet, všechny ingredience se musí dokonale propojit – vmíchejte do těsta ostatní přísady jako jsou mandle, oříšky, kandované ovoce a zapracujte je do těsta spolu s kořením. Opět těsto neodbývejte, dobře jej zpracujte.

Nakonec těsto vytvarujte do bochníku a dejte ho na 2 hodiny odpočinout – přikryjte utěrkou.

hnětení těsta

Čím se při pečení řídit?

Droždí

  • Nejlepší vánoční štoly jsou ty, které jsou pečené za pomocí kvasnic. 
  • Díky kvalitním kvasnicím se těsto za krátkou dobu zdvojnásobí a zvláční a vy tak můžete vyrobit skvělé kynuté vánoční cukroví.
  • Kromě toho – kvasnice dodávají štole typickou vůni, která je pro ni typická.

Mouka

  • Mouka má rozhodující vliv na úspěch a chuť nejenom vánoční štoly, ale ovlivní také veškeré vánoční recepty.
  • Pro pečení vybírejte mouky spíše žitnou mouku typu 930 a pšeničnou mouku typu 530. 
  • Tyto druhy mouky obsahují mnoho škrobu a jsou tak více fermentační, což je předpokladem pro správné kynuté těsto. 
  • Také byste měli vždy mouku prosít.

Máslo

Pokud hledáte recepty ve starých kuchařkách, pak v receptech často najdete poznámku, že by mělo být použito „dobré máslo“, což znamená, že se nejedná o margarín a podobné náhražky másla. Tehdejší kuchařky měly na mysli pravé máslo (často používaly hovězí loj).

Mandle a jiné ořechy

  • Mandle a jiné ořechy kupujte vždy vcelku – může se stát, že koupené mleté ořechy mohou být zatuchlé či žluklé.
  • Ořechy se v celku uvaří, usuší a nakonec se rozemelou.

Rozinky a kandované ovoce

  • Rozinky nebo kandované ovoce namočte přes noc do rumu či jiného aromatického alkoholu – dodáte jim příjemnou vůni.

Citronová a pomerančová kůra

  • Citrony nebo pomeranče nesmí být suché ani tvrdé – došlo by ke krystalizaci cukru.
  • Pokud vás zajímá, co všechno se dá z citronové kůry připravit, navštivte recepty na citronové vánoční cukroví.

Typické koření pro vánoční štolu

  • Nejpoužívanějším kořením se používá zázvor, kardamon, koriandr, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, vanilka, skořice a mnoha dalších. 
  • Při výběru koření si dejte záležet a používejte koření nejvyšší kvality. 
  • Součástí receptu na vánoční štolu je tedy jenom špetka koření.

Základní suroviny pro výrobu vánoční štoly

  • mouka
  • cukr
  • sůl
  • kvasnice

Ostatní suroviny

  • mandle a jiné ořechy
  • kandované ovoce
  • koření
  • rum
  • rozinky
  • citronová a pomerančová kůra
  • marcipán
  • čokoláda nebo nugeta

Na kterou z těchto vynikajících štol se vám sbíhají sliny?

Nebo dáte vale klasice a připravíte si raději něco neobvyklého? Inspirujte se třeba recepty na škvarkové vánoční cukroví.

Komentáře

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X