3 recepty na vánoční cukroví z datlí: inspirujte se!

Datle jsou jednoznačným hitem letošního roku!

Jak jim však dopřát ještě více prostoru? V jedinečném datlovém cukroví!

Datle hrají prim zejména v populárním raw cukroví.

Inspirujte se našimi recepty!

Bezlepkové datlové kuličky

Tak málo ingrediencí a taková dobrota! Datlové kuličky budou příjemným závanem mezi klasickým vánočním cukrovím. Navíc budete mít další druh vyrobený během pár minut.

Ingredience:

  • 125 g mandlí
  • 200 sušených datlí
  • kokos,
  • kakao nebo mleté oříšky na obalení

Jak na přípravu kuliček z datlí?

  1. Ve mlýnku na ořechy nebo mixéru rozemelte mandle. Nemusí být úplně na jemno.
  2. Poté proveďte totéž s vypeckovanými datlemi, které by měly tvořit směs lepivé konzistence.
  3. Smíchejte rozmixované datle i mandle a důkladně je prohněťte rukama.
  4. Ze vzniklé hmoty vyválejte stejně velké kuličky.
  5. Datlové kuličky obalte v kokosu, kakau nebo mletých oříšcích, například pistáciových.
Vynikající vánoční cukroví z datlí ve tvaru kuliček.
Zdroj: deliciouslyella.com
Nepřehlédněte: Přečtěte si recenzi na vánoční světelnou dekoraci – bude se vám snadněji vybírat!

Datlové cukroví s ovesnými vločkami

Na první pohled nezajímavé, o to však zajímavější a hlavně zdravé jsou datlové hrudky, jejichž přípravu zvládnete na poslední chvíli i v tom největším vánočním shonu.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Suroviny:

  • 250 g sušených datlí
  • 125 g másla
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 kypřicího prášku

Jak na přípravu datlových hrudek?

  1. Máslo rozpusťte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě.
  2. Rozpuštěné máslo vmíchejte do ovesných vloček a vzniklou směs nechejte ztuhnout.
  3. Mezitím vypeckujte datle a nasekejte je nadrobno.
  4. V další míse smíchejte vejce s vanilkovým i moučkovým cukrem, kypřicím práškem a datlemi.
  5. Vmíchejte ovesné vločky a pomocí lžičky tvořte malé hrudky.
  6. Hrudky dávejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova, asi 10 minut.
Vánoční cukroví z datlí s ovesnými vločkami.

Rumové datlové cukroví s polevou

I v pečeném cukroví se datle skvěle vyjímají a propůjčují mu vskutku nezvyklou chuť. A pokud si dáte záležet i na jeho vzhledu, zařadí se datlové cukroví na váš stálý repertoár.

  • 250 g sušených datlí zbavených pecek
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžíce rozpustné kávy

Postup přípravy:

  1. Vypeckované datle rozemelte v mixéru.
  2. Ořechy nasekejte nadrobno, případně jej také dejte do mixéru.
  3. Ořechy a datle dejte do mísy, přidejte polovinu cukru krupice a promíchejte.
  4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte.
  5. V míse vyšlehejte zbylý bílek se špetkou soli do pěny. Přidejte zbytek krupicového cukru a vyšlehejte dotuha.
  6. Do připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a ušlehaný sníh.
  7. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct na 160 °C na 30 minut.
  8. Upečený korpus nechejte krátce vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka.
  9. Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr.
  10. Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
  11. Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechejte ztuhnout. Cukroví skladujte v chladu.
Rumové vánoční datlové cukroví.
Zdroj: avocadotozen.com

Čím datle nahradit?

Zejména raw cukroví z datlí je v poslední době velmi oblíbené, takže by nemělo uniknout ani vaší pozornosti…

A navíc je velmi snadné jej obměňovat podle vaší chuti.

Jednou můžete místo části nebo všech datlí použít sušené fíky, jindy je zastoupí neméně sladké meruňky.

Cukroví z fíků a meruněk má také něco do sebe, jen mu dát šanci!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.