Lahodné recepty na medvědí tlapy (pracny). Po tomto cukroví se jen zapráší!

Pečení cukroví se blíží. 

Pokud přemýšlíte, jaké druhy letos napéct, máte opravdu pestrý výběr.

Pro inspiraci však můžete využít i tyto recepty na pracny jinak zvané medvědí tlapky v sedmi variantách. 

Jde o pečivo s ořechovou chutí, které se rozplývá na jazyku.

Tradiční medvědí tlapky se skořicí

Medvědí tlapky si můžete připravit podle tohoto tradičního receptu. S tímto nic nezkazíte. 

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 270 g polohrubé mouky
  • 10 g mletých ořechů
  • 2 žloutky
  • 150 g cukru moučky
  • 30 g kakaa
  • mletá skořice
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 4 mleté hřebíčky

Postup:

  • Ze surovin vypracujeme těsto. 
  • Zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit přes noc do lednice. 
  • Druhý den těstem plníme vymazané formičky. 
  • Pečeme při 180°C asi 20 minut.
  • Ještě horké vyklopíme z formiček a obalíme v cukru moučce.

Podívejte se také na videorecept na pracny se skořicí:

VIDEO RECEPT na medvedie labky

Zdravé bezlepkové pracny s čokoládou

Fitness recept na pracny je také samozřejmostí. Stačí nahradit pár surovin a odlehčená varianta bez lepku je na světě.

Ingredience:

  • 50 g mascarpone nebo čerstvého sýru typu Lučina
  • 80 g másla
  • 1 vajíčko
  • 100 g kokosové mouky
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička kakaa
  • 10 lžiček erythritolu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice 
  • lžička mletého hřebíčku
  • 30 ml rumu
  • 3 lžíce nastrouhané víceprocentní čokolády
  • Erythritol na obalení

Postup:

  • Suroviny smícháme, plníme formičky. 
  • Pečeme na 200 °C po dobu 20 minut. 
  • Hned vyklopíme a obalíme v mletém erythritolu nebo cukru.
Medvědí tlapky bez lepku s čokoládou.
Zdroj: mykitchendiary.sk

Čokoládové pracny se špaldovou moukou

Recept na medvědí tlapky může být obohacen i o čokoládu.  A to ocení zejména milovníci této suroviny. 

Ingredience:

  • 700 g špaldové mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g vlašských ořechů (mletých)
  • 500 g másla
  • hořká čokoláda (víceprocentní)
  • ¼ lžičky skořice
  •  moučkový cukr na obalení

Postup:

  • Ze surovin zpracujeme těsto. 
  • Zabalíme do fólie a dáme přes noc chladit do lednice. 
  • Těsto dáme do máslem vymazaných formiček. 
  • Pečeme na 200 °C asi 15 minut. 
  • Ještě horké vyklopíme a obalujeme v cukru. 
Medvědí tlapky s čokoládou a špaldovou moukou.
Zdroj: zenyvmete.sk

Tip: Vyzkoušejte také další oříškové vánoční cukroví.


Medvědí tlapky z tatranek

Tatrankové pracny jsou oblíbenou variantou, která je rychlá a navíc nevyžaduje použití oříšků. Pokud tedy nemáte po ruce oříšky, vyzkoušejte tento recept. Litovat nebudete.

Ingredience:

  • 3 ks oříškových tatranek
  • 190 g másla nebo Hery
  • 75 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

  • Tatranky nameleme nebo nastrouháme, smícháme s ostatními ingrediencemi. 
  • Plníme vymazané formičky. 
  • Pečeme při 200 °C cca 20 minut. 
  • Ještě horké vyndáme a obalujeme v cukru.
Vánoční pracny z tatranek.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Medvědí tlapky se škvarkami

Vepřové škvarky a sladké? Jde to dohromady? Ano! Stačí vyzkoušet.

Ingredience:

  • 800 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 3 vejce
  • 350 g mletých škvarek
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • kůra z ½ citronu
  • 150 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • cukr moučky na obalení

Postup:

  • Ze surovin zpracujeme těsto a dáme do lednice alespoň na půl hodiny odpočinout. 
  • Těstem pak plníme vymazané formičky. 
  • Pečeme při 190°C asi 20 minut.
  • Po upečení vyklopíme z formiček a obalíme v cukru.
Skořicové tlapky se škvarkami.
Zdroj: dobroty.akrtuality.sk

Sádlové pracny s vlašskými ořechy

Sádlo doplněné do těsta na pracny dodá potřebnou vláčnost. A po chuťové stránce jsou také výborné. 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g cukru moučky
  • 300 g vepřového sádla
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ prášku do pečiva
  • cukr moučky na obalení

Postup:

  • Ze surovin vypracujeme těsto.
  • Necháme jej 15 minut odpočívat v chladu. 
  • Pak plníme vymazané formičky. 
  • Pečeme při 170°C asi 20 minut. 
  • Po upečení vyklopíme a obalujeme v moučce.
Hotový recept na medvědí tlapky se sádlem.
Zdroj: thestoryofface.sk

Nejlepší kokosové pracny

Vůně kokosu je zde zastoupena namísto oříšků. Přesto však patří k oblíbeným. Může nadchnout ty, kdo oříšky nemohou jíst, nebo je nemají rádi. 

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g kokosové moučky 
  • 300 g cukru moučky nebo strouhaného kokosu (dle hustoty těsta)
  • ½ lžičky prášku do pečiva 
  • cukr moučky nebo čokoláda na obalení

Postup:

  • Ze surovin zpracujeme těsto. 
  • Tím pak plníme vymazané formičky. 
  • Pečeme při 160 °C dozlatova. 
  • Ještě horké obalíme v cukru nebo po vychlazení máčíme poloviny v čokoládě.
Hotový recept na medvědí tlapky s kokosem.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Medvědí tlapky jsou formičkovým vánočním cukrovím, které je snadné na přípravu. 

Výhodou je, že je již nemusíme dále zdobit, jako je tomu třeba u jiných druhů cukroví. 

K dokonalosti postačí obalení v moučkovém cukru, kdo má rád, může však namočit v čokoládě.

Pokud jste pracny ještě nejedli, chutnají po oříšcích, kakau, skořici a mají jemný nádech citronu. 

Díky přítomnému tuku se na jazyku rozplývají a jsou neodolatelné. 

Tuk v tomto případě může znamenat máslo, rostlinný ztužený tuk nebo dokonce sádlo. 

Ze sádla se dá udělat i mimo jiné další výborné sádlové cukroví

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X