6 jedinečných receptů na vanilkové rohlíčky, kterým neodoláte!

Co se stane, když smícháte mouku, mleté ořechy, máslo, cukr a vanilku?

Dostanete jedno z nejtradičnějších vánočních cukroví.

Křehká, jemná a voňavá pochoutka, která se v ústech krásně rozpadá.

Vyzkoušejte naše recepty na vanilkové rohlíčky v tradiční i netradiční podobě.

Uvidíte, že si je zamilujte všechny.

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Pro zintenzivnění chuti můžete lískové oříšky před rozemletím lehce opražit na sucho na pánvi a odstranit z nich slupku.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 230 g studeného másla
  • 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
  • 90 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky

Na obalení

  • 85 g moučkového cukru
  • 1/2  vanilkového lusku s vyškrábanými semínky

Postup:

  1. V kuchyňském robotu s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr, ořechy a vanilková semínka.
  2. Míchejte při střední rychlosti, dokud nevznikne drobivé těsto.
  3. Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte 1-2 lžíce mléka.
  4. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
  5. Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  6. Vychlazené těsto rozválejte do tvaru válce o tloušťce přibližně 1-2 cm.
  7. Nakrájejte váleček na přibližně 8 cm kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
  8. Vanilkové rohlíčky pečte přibližně 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  9. V mezidobě vyškrábněte vanilkový lusk a smíchejte semínka s moučkovým cukrem.
  10. Ještě teplé cukroví následně v jejich směsi obalte.
Cukroví ve tvaru rohlíčků obalených v moučkovém cukru.
zdroj: platedcravings.com   

Ořechy jsou při vánočním pečení velmi častou ingrediencí. Vyzkoušejte i další recepty na ořechové cukroví.

Mandlové vanilkové rohlíčky

Klasikou jsou zejména rohlíčky s ořechy, nicméně tento recept vás snadno přesvědčí o tom, že nahradit je mandlemi není vůbec špatný nápad. Cukroví bude ještě jemnější a lahodnější.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek studeného másla
  • 3/4 šálku mletých mandlí
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Studené máslo nakrájejte na malé kousky.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, máslo, mleté mandle, cukr, vanilkový extrakt a žloutek.
  3. Rukama vypracujte v homogenní těsto a vytvarujte ho do podoby koule.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho alespoň na hodinu do ledničky.
  5. Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem
  6. Vál nebo pracovní plochu posypejte malým množstvím mouky a těsto rozdělte na čtyři stejně velké části.
  7. Čtvrtinu těsta si nechte venku a zbytek dejte zpět do lednice. Měli byste vyndat vždy jen malé množství těsta a zbytek nechat v chladu.
  8. Těsto krátce prohněťte a poté ho rukama rozválejte, až se z něj stane dlouhý váleček o tloušťce přibližně 1-2 cm.
  9. Pokud se těsto rozpadá, znovu ho krátce prohněťte a znovu rozválejte.
  10. Těsto nakrájejte na zhruba 8-10 cm dlouhé kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčků.
  11. Rohlíčky odkládejte na plech a opakujte postup i s ostatními třemi částmi těsta.
  12. Pečte dozlatova v závislosti na velikosti rohlíčků přibližně 12-15 minut.
  13. Ještě teplé vanilkové rohlíčky obalte v moučkovém cukru
Talíř s rohlíčky připravenými z mandlí a vanilky.
zdroj: recipesfromeurope.com

Recepty na vanilkové rohlíčky nejsou jediným vánočním pečivem, kde můžete použít mandle. Inspirujte se i dalšími recepty na mandlové cukroví.

Křehké rohlíčky s vanilkou a skořicí

Vanilka a skořice jsou koření, která máme s Vánocemi spojeny nejvíce. Zkuste jejich kombinaci v tomto vynikajícím lahodném cukroví.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na obalení

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice (volitelné)

Postup:

  1. Máslo a moučkový cukr vyšlehejte do nadýchané pěny.
  2. Přidejte namleté ořechy, vanilkový extrakt a skořici, míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Na závěr po částech přidávejte prosetou mouku a vypracujte v těsto.
  4. Těsto rozdělte na třetiny, zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v chladničce.
  5. Předehřejte troubu na 175°C.
  6. Vyjměte první část těsta z ledničky.
  7. Odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
  8. Vanilkové rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Opakujte i se zbývajícím těstem.
  10. Pečte přibližně 10-12 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.
  11. V malé misce smíchejte lžičku mleté skořice, vanilkového cukru a moučkový cukr.
  12. Ještě teplé pečivo obalte ve skořicovém cukru.
Rohlíčky obalované ve skořici a vanilkovém cukru.
zdroj: lacuisinedegeraldine.fr

Rychlé vanilkové rohlíčky z hrníčku

Nechce se vám při pečení zdržovat vážením ingrediencí? V tom případě vás jistě potěší tento hrníčkový recept.

Ingredience:

  • 2 a 1/4  šálku hladké mouky
  • 1 šálek mletých blanšírovaných mandlí nebo mandlové mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C.
  2. Ve středně velké míse ručním šlehačem ušlehejte moučkový cukr a máslo do nadýchané směsi.
  3. Přidejte vanilku a mandlový extrakt, dobře promíchejte.
  4. Přidejte sůl a opět důkladně promíchejte.
  5. Do máslové směsi po částech vmíchejte mouku a mleté mandle nebo mandlovou mouku.
  6. Vše rukama uhněťte do podoby celistvého těsta.
  7. Na lehce pomoučené desce pomocí válečku rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm.
  8. Pomocí vykrajovátek ve tvaru půlměsíce vykrájejte jednotlivé kousky cukroví.
  9. Zbytky těsta spojte, vyválejte a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  10. Plech s pečicím papírem a vanilkovými rohlíčky vložte do předehřáté trouby.
  11. Pečte dozlatova přibližně 12-15 minut.
  12. Ještě teplé rohlíčky zlehka posypejte moučkovým cukrem.
Rohlíčky s vanilkou a mandlemi.
zdroj: thespruceeats.com

Bezlepkové rohlíčky z vanilky a vlašských ořechů

Pokud chcete nebo nemůžete při pečení používat klasickou bílou mouku, nezoufejte. Vanilkové rohlíčky se dají upéct i bez lepku!

Ingredience:

  • 250 g rýžové mouky
  • 180 g změklého másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na obalení

  • 50 g moučkového cukru
  • 2 PL vanilkového cukru

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. V míse smíchejte a důkladně do sebe ručně nebo pomocí kuchyňského robota zapracujte všechny uvedené suroviny.
  3. Z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a uložte přes noc do lednice.
  4. Druhý den těsto vyjměte a rozdělte na čtyři stejně velké díly.
  5. Z každého dílu vyválejte jeden dlouhý váleček o tloušťce přibližně 1-2 cm.
  6. Následně z něj nožem odkrajujte kousky, které poté vytvarujte do tvaru rohlíčku.
  7. Délku kousků přizpůsobte požadované velikosti rohlíčků.
  8. Troubu předehřejte na 170 °C a vanilkové rohlíčky pečte dozlatova přibližně 10-15 minut, v závislosti na jejich velikosti.
  9. Smíchejte vanilkový a moučkový cukr a zlehka vychladlé rohlíčky obalte.
Bezlepkové vánoční pečivo ve tvaru rohlíčků.
zdroj: theglutenfreeaustrian.com

Recepty na vanilkové rohlíčky nemusejí být jediným bezlepkovým pečivem. Vyzkoušejte i další oblíbené vánoční cukroví bez lepku, například kokosové nebo perníčky.

Netradiční vanilkové rohlíčky bez ořechů

Nejčastěji se vanilkové rohlíčky obalují samozřejmě v cukru. Proč ale nezkusit tuto zajímavou variantu s čokoládou a kokosem!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky mletých mandlí
  • 1 a 1/4 šálku změklého másla
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/2 šálku holandského kakaa nebo kakaa na pečení
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky soli

Na ozdobu

  • čokoládová poleva nebo rozpuštěná hořká čokoláda
  • 1-2 PL moučkového cukru
  • 3-4 PL strouhaného kokosu

Postup:

  1. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  2. Vmíchejte mandle a vanilku.
  3. V jiné míse smíchejte prosátou mouku, kakao a sůl.
  4. Postupně moučnou směs vmíchejte do krémové směsi.
  5. Vypracujte v těsto, které zabalte do potravinové fólie a uložte na alespoň 2 hodiny do chladničky.
  6. Předehřejte troubu na 170°C.
  7. Z těsta postupně vytvarujte 2-3 cm dlouhé válečky, které následně ohněte do tvaru půlměsíce.
  8. Položte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 10-12 minut.
  9. Hotové vanilkové rohlíčky vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  10. Následně rohlíčky ponořte do poloviny do čokoládové polevy nebo rozpuštěné čokolády.
  11. Přebytečnou čokoládu nechte odkapat.
  12. Položte cukroví na pečicí papír a posypejte kokosem.
  13. Nechte ztuhnout.
  14. Na závěr konce rohlíčků s čokoládou a kokosem přikryjte pečicím papírem a druhou část posypejte moučkovým cukrem.
Rohlíčky s čokoládou a kokosem.
zdroj: tasteofhome.com   

Tradice pečení vanilkových rohlíčků

Vanilkové rohlíčky již dlouhá desetiletí patří k nejoblíbenějším a nejčastěji pečeným druhům cukroví. Možná ale nevíte, že jejich historie sahá až do druhé poloviny 17. století a vznik souvisí s vítězstvím rakouského císařství nad Osmanskou říší v roce 1683. Původně se tak nejednalo se o vánoční pečivo, ale o „oslavné“ sušenky ke kávě či čaji.

Tvar rohlíčku byl odvozen od symbolu Osmanské říše  – půlměsíce. První recepty na vanilky rohlíčky obsahovaly pouze mouku, mleté mandle, máslo, vanilku a cukr. Velmi brzy se vanilkové rohlíčky staly oblíbené ve všech částech habsburské říše, tedy i v Čechách.

Došlo také k různým místním úpravám původní receptury, v Čechách se například namísto mandlí často používaly vlašské ořechy. Najdete také varianty obohacené o žloutky, které činí těsto snadněji zpracovatelným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X