Nejlepší recepty na bezlepkové vánoční cukroví 

Bezlepková dieta není v dnešní době ničím neobvyklým.

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše!

Bezlepkových potravin naštěstí neustále přibývá. Upéct zdravé bezlepkové cukroví lze tedy snadno a rychle! A není to žádná věda!!!

Bezlepkové cukroví nejen pro celiaky

Nemusíte zrovna trpět celiakií, aby vám bezlepková dieta nemohla prospět. Nadměrná konzumace lepku není příliš prospěšná a může stát za spoustou zdravotních problémů.

Proč tedy s lepkem neskoncovat?

Cukroví bez mouky, bezlepkové perníčky a další dobroty vhodné pro celiaky co do chuti nijak nezaostávají za klasickým vánočním cukrovím.

Při pečení bezlepkového cukroví vsaďte na mouku z jedlých kaštanů nebo rýžovou či sójovou mouku.

Ale teď s chutí do přípravy skvělého bezlepkového cukroví!

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Klasika, která se neomrzí.

Co budete na bezlepkové rohlíčky potřebovat?

  • 150 g kaštanové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 125 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • moučkový cukr provoněný vanilkou na obalení

Jak vanilkové rohlíčky připravíte?

  1. Smíchejte oba typy mouku spolu s mletými ořechy a moučkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, žloutek, sůl a vanilku vyškrabanou z podélně rozříznutého lusku.
  3. Vypracujte těsto a dejte jej nejméně na dvě hodiny odležet do lednice. Lepší samozřejmě je nechat těsto v lednici přes noc.
  4. Z těsta vyválejte delší válečky, které rozkrájejte na stejně velké dílky. Z těchto dílků tvarujte rohlíčky.
  5. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je teplotě 180 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví.
  6. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Bezlepkové kokosové tyčinky

Polomáčená slast, která nadchne každého

Co budete na bezlepkové tyčinky potřebovat?

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 3 vejce
  • špetka kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 čokoláda na vaření
  • domácí marmeláda podle chuti

Jak kokosové tyčinky připravíte?

  1. Promíchejte sypké suroviny, tedy bezlepkovou mouku, strouhaný kokos, krupicový cukr, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte změklé máslo a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice nejméně na tři hodiny.
  4. Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něj rádýlkem nebo nožem malé širší tyčinky.
  5. Tyčinky rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 180 °C, dokud nezrůžoví, tedy asi 7-10 minut.
  6. Vychladlé tyčinky můžete slepit pomocí marmelády, například pomerančové.
  7. Poté je z poloviny namáčejte do rozpuštěné čokolády.

 

Bezlepkové citronové cukroví

Netradiční opojení, kterému podlehnete

Co budete na bezlepkové cukroví potřebovat?

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 1 čokoláda na vaření

Jak citrusové cukroví připravíte?

  1. Mouku promíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, vejce, šťávu a kůru z citronu i pomeranče.
  3. Důkladně vypracujte hladké těsto, které nechejte půl hodiny odležet v lednici.
  4. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Cukroví vyskládané na plechu s pečicím papírem pečte v troubě 10 minut při teplotě 170 °C.
  6. Vychladlé cukroví polijte rozpuštěnou čokoládou na vaření. Vytvořit můžete také působivé cákance.

Bezlepkové vánoční perníčky

Tradiční cukroví, které je předzvěstí Vánoc

Co budete na bezlepkové perníčky potřebovat?

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 g medu
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření

Jak vánoční perníčky připravíte?

  1. Bezlepkovou mouku, perníkové koření, moučkový cukr, jedno vejce, perníkové koření a jedlou sodu promíchejte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo, případně i med. Vmíchejte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte jej nejlépe přes noc do lednice.
  4. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do tloušťky půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Perníčky pečte pomalu při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.
  6. Po vytažení z trouby perníčky zlehka potřete rozšlehaným vejcem, v případě potřeby přidejte trochu vody, aby perníčky byly pěkně lesklé.
  7. Hotové perníčky můžete ozdobit klasickou cukrovou polevou.

Připravujete bezlepkové vánoční cukroví v rámci zdravějšího stravování, nebo musíte dodržovat přísnou bezlepkovou dietu?

Nejlepší recepty na bezlepkové vánoční cukroví 
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *