Nejlepší recepty na bezlepkové vánoční cukroví 

Bezlepková dieta není v dnešní době ničím neobvyklým.

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše!

Bezlepkových potravin naštěstí neustále přibývá. Upéct zdravé bezlepkové cukroví lze tedy snadno a rychle! A není to žádná věda!!!

Bezlepkové cukroví nejen pro celiaky

Nemusíte zrovna trpět celiakií, aby vám bezlepková dieta nemohla prospět. Nadměrná konzumace lepku není příliš prospěšná a může stát za spoustou zdravotních problémů.

Proč tedy s lepkem neskoncovat?

Cukroví bez mouky, bezlepkové perníčky a další dobroty vhodné pro celiaky co do chuti nijak nezaostávají za klasickým vánočním cukrovím.

Při pečení bezlepkového cukroví vsaďte na mouku z jedlých kaštanů nebo rýžovou či sójovou mouku.

Ale teď s chutí do přípravy skvělého bezlepkového cukroví!

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Klasika, která se neomrzí.

Co budete na bezlepkové rohlíčky potřebovat?

  • 150 g kaštanové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 125 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • moučkový cukr provoněný vanilkou na obalení

Jak vanilkové rohlíčky připravíte?

  1. Smíchejte oba typy mouku spolu s mletými ořechy a moučkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, žloutek, sůl a vanilku vyškrabanou z podélně rozříznutého lusku.
  3. Vypracujte těsto a dejte jej nejméně na dvě hodiny odležet do lednice. Lepší samozřejmě je nechat těsto v lednici přes noc.
  4. Z těsta vyválejte delší válečky, které rozkrájejte na stejně velké dílky. Z těchto dílků tvarujte rohlíčky.
  5. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je teplotě 180 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví.
  6. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Recept na bezlepkové vánoční rohlíčky

Bezlepkové kokosové tyčinky

Polomáčená slast, která nadchne každého

Co budete na bezlepkové tyčinky potřebovat?

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 3 vejce
  • špetka kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 čokoláda na vaření
  • domácí marmeláda podle chuti

Jak kokosové tyčinky připravíte?

  1. Promíchejte sypké suroviny, tedy bezlepkovou mouku, strouhaný kokos, krupicový cukr, kypřicí prášek a sůl.
  2. Přidejte změklé máslo a vejce.
  3. Vypracujte hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice nejméně na tři hodiny.
  4. Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něj rádýlkem nebo nožem malé širší tyčinky.
  5. Tyčinky rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je při teplotě 180 °C, dokud nezrůžoví, tedy asi 7-10 minut.
  6. Vychladlé tyčinky můžete slepit pomocí marmelády, například pomerančové.
  7. Poté je z poloviny namáčejte do rozpuštěné čokolády.

Recept na bezlepkové kokosové tyčinky máčené v čokoládě

 

Bezlepkové citronové cukroví

Netradiční opojení, kterému podlehnete

Co budete na bezlepkové cukroví potřebovat?

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 1 čokoláda na vaření

Jak citrusové cukroví připravíte?

  1. Mouku promíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  2. Přidejte změklé máslo, vejce, šťávu a kůru z citronu i pomeranče.
  3. Důkladně vypracujte hladké těsto, které nechejte půl hodiny odležet v lednici.
  4. Těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Cukroví vyskládané na plechu s pečicím papírem pečte v troubě 10 minut při teplotě 170 °C.
  6. Vychladlé cukroví polijte rozpuštěnou čokoládou na vaření. Vytvořit můžete také působivé cákance.

Bezlepkova citronova srdíčka recept

Bezlepkové vánoční perníčky

Tradiční cukroví, které je předzvěstí Vánoc

Co budete na bezlepkové perníčky potřebovat?

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 60 g medu
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření

Jak vánoční perníčky připravíte?

  1. Bezlepkovou mouku, perníkové koření, moučkový cukr, jedno vejce, perníkové koření a jedlou sodu promíchejte.
  2. Mezitím rozehřejte máslo, případně i med. Vmíchejte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a uložte jej nejlépe přes noc do lednice.
  4. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do tloušťky půl centimetru a vykrajujte z něj libovolné tvary.
  5. Perníčky pečte pomalu při teplotě 170 °C zhruba 15 minut.
  6. Po vytažení z trouby perníčky zlehka potřete rozšlehaným vejcem, v případě potřeby přidejte trochu vody, aby perníčky byly pěkně lesklé.
  7. Hotové perníčky můžete ozdobit klasickou cukrovou polevou.

Bezlepkové perníčky v míse

Připravujete bezlepkové vánoční cukroví v rámci zdravějšího stravování, nebo musíte dodržovat přísnou bezlepkovou dietu?

Nejlepší recepty na bezlepkové vánoční cukroví 
Líbil se Vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *