Už jste někdy pekli vánoční cukroví důlkové?
Je velice jednoduché a rychlé. Navíc má v důlku náplň, která cukroví úžasně zjemní.
K výrobě není potřeba válení a vykrajování. Stačí udělat kuličky, z kuliček placky a uprostřed důlek.
Připravili jsme si pro vás ty nejzajímavější recepty a věříme, že si najdete ten váš nejoblíbenější.
Pojďte se směle pustit do pečení.
Křehké důlkové cukroví s vlašskými ořechy
Jednoduché a zároveň úžasně křehké vánoční cukroví, které jednoznačně potěší vaše sváteční hosty. Navíc je naplněné jahodovým nebo borůvkovým džemem, což vykouzlí dokonalou souhru chutí.
Ingredience:
- 250 ml hladké mouky
- 250 ml polohrubé mouky
- 230 g másla
- 150 ml cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
- 50 g vlašských ořechů
Na náplň:
- jahodový nebo borůvkový džem
Postup:
- Mouky dejte do mixéru spolu se změklým máslem, cukrem a šlehejte, dokud vše nebude spojené.
- Přidejte vanilku a žloutek a šlehejte dále.
- Těsto si rozdělte na malé kuličky, mělo by vyjít zhruba 40 kousků.
- Vlašské ořechy rozmixujte nadrobno.
- Hotové kuličky obalte v ořechové směsi.
- Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Z každé kuličky udělejte placku a prstem nebo opačným koncem vařečky udělejte uprostřed důlky.
- Ty pak naplňte marmeládou.
- Pečte 10-12 minut při 180°C.

Objevte podobné tipy
Zdravé sušenky z burákového másla
Hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví? A máte rádi cukroví z ovesných vloček? Pak vás to určitě potěší. Pokud máte chuť během Vánoc hřešit, proč nezkusit tuto dobrotu?
Ingredience:
- 1 hrnek burákového másla
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce mixovaných ovesných vloček
- 2 lžíce mixovaných lněných semínek
Na náplň:
- čokoláda – minimálně 60%
Postup:
- Rozpusťte si čokoládu nad vodní lázní a nechte vychladnout.
- Všechny ingredience (kromě čokolády) vložte do větší mísy a vše poctivě rozšlehejte.
- Z těsta si pak odebírejte kousky a tvořte kuličky, skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte a doprostřed cukroví udělejte důlky.
- Do každého důlku vlejte rozpuštěnou čokoládu.
- Pečte při 180°C asi 8-10 minut.

Všimli jste si, že tento recept neobsahuje žádný cukr ani mouku? Pokud zrovna doma nemáte javorový sirup, nevadí. Zkuste jej nahradit třeba čekankovým, agave, rýžovým nebo třeba ječným.
Tip: Pokud se vám nedaří rozmixovat lněné semínko v robotu, zkuste to mlýnkem na kávu, mlýnkem na pepř nebo rozdrtit pomocí hmoždíře.
Sádlové důlkové vánoční cukroví s povidly
Sádlové cukroví možná už v dnešní době není až tak známé. Ale naše babičky a prababičky ze sádla vánoční cukroví pekly. Chuti se nemusíte bát, není tam cítit nic vepřového. Naopak vytváří neodolatelnou jemnost a křehkost.
Ingredience:
- 1 hrnek podmáslí
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek rozpuštěného sádla (vychladlého)
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 1/3 hrnku cukru
- ½ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa
Na náplň:
- povidla
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience a přidejte k nim podmáslí a rozpuštěné sádlo.
- Těsto řádně vymíchejte.
- Z hotového těsta tvořte malé kuličky.
- Skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte na placku a udělejte uprostřed důlek.
- Důlky naplňte povidly.
- Pečte na 180°C asi 10 minut.

Recept na mandlové vánoční cukroví s medovým krémem v důlku + videorecept
Další úžasná varianta, která rozpoutá chuťový požitek. Pokud milujete mandlové cukroví, tak tento recept je pro vás ten pravý. Upečte si toto cukroví spolu s videorádcem.
Ingredience:
- ¼ hrnku mandlových plátků
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek cukru
- ¼ hrnku medu
- 1 vejce
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ½ hrnku mandlové mouky
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- Na krém
- ¼ hrnku medu
- 2 lžíce změklého másla
Postup:
- Mandlové plátky si opražte v malém pekáčku v troubě při 180°C. Hotové jsou ve chvíli, kdy začínají zlátnout a voní. Trvá to asi 8-10 minut..
- Nakrájejte je na malé kousky.
- Vyšlehejte si máslo s cukrem do nadýchané pěny (trvá to 3-5 minut).
- Přidejte med a vejce, šlehejte.
- Přidejte mandlový extrakt, mandlovou mouku, mouku, jedlou sodu a vše dobře smíchejte.
- Z hotového těsta oddělujte kousky a tvořte kuličky.
- Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Kuličky mírně stlačte do tvaru placky a prstem udělejte uprostřed důlky.
- Pečte při 180°C asi 8-10 minut.
- Mezitím, co se cukroví peče, nachystejte si krém.
- Smíchejte med s máslem.
- Do důlků vychladlého cukroví vlijte krém a posypte praženými mandlemi.
Videorecept zde:

Americké sušenky s důlky plněnými čokoládou a vlašskými ořechy
Milujete americké cookies? Neodolatelná chuť čokolády a konzistence, která se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte toto vánoční důlkové cukroví a přesvědčte se.
Ingredience:
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- ¼ hrnku bílého cukru
- 2 lžíce kokosového, agave, rýžového, javorového sirupu nebo medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky (případně trochu víc)
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1/3 lžičky soli
Na náplň:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 40 g másla (změklého)
- 1 lžíce mléka
- vlašské ořechy (nebo jiné)
Postup:
- Vyšlehejte máslo spolu s cukry do nadýchané pěny.
- Přidejte všechny tekuté ingredience a šlehejte.
- Přidejte předem smíchané suché ingredience a vytvarujte těsto.
- Z těsta odtrhujte kousky a tvarujte kuličky.
- Skládejte je na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte a uprostřed udělejte důlek.
- Připravte si čokoládovou náplň.
- Všechny ingredience (kromě ořechů) vyšlehejte do nadýchané pěny (asi 2 minuty).
- Naplňte důlky a ozdobte kousky ořechů.
- Dejte péct na 175°C asi na dobu 10-11 minut.
- Poté ještě nechte na plechu chladnout další půlhodinu.

Kakaové důlkové cukroví s marshmallow a mátou
Jste fandou mátové čokolády a marshmallow? Tak toto vám určitě padne do noty. Vyzkoušejte tento experiment, třeba se pečení tohoto cukroví stane vaší vánoční tradicí.
Ingredience:
- ⅓ hrnku nastrouhané čokolády
- 6 lžic změklého másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- ¼ lžičky mátového extraktu
- ¼ hrnku a 2 lžíce kakaového prášku
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Na náplň:
- 6 velkých marshmallow bonbónů
- nadrcená lízátka nebo mátové bonbóny na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C a nachystejte si dva plechy vyložené pečícím papírem.
- Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu.
- Ve střední míse si vyšlehejte máslo s cukrem do hladké, nadýchané pěny (2-3 min.)
- Přidejte vychladlou čokoládu, vejce, mátový extrakt a šlehejte dohladka.
- V jiné míse si smíchejte zbývající sypké ingredience, a pak je přidejte k vyšlehané směsi.
- Vše důkladně vymíchejte.
- Z těsta vytvarujte kuličky, vyskládejte na plech, poté je rukou stlačte a prstem udělejte uprostřed důlky.
- Dejte péct na 8 minut.
- Mezitím si nakrájejte marshmallow na menší kousky.
- Po 8 minutách sušenky z trouby vyndejte, do důlků nasypte marshmallow a dejte do trouby na další 3-4 minuty.
- Upečené můžete posypat kousky lízátek nebo bonbónů.

Vyzkoušíte tedy některý z těchto šesti skvělých receptů?
Doufáme, že vám pečení udělá radost!