Nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí

Už jste někdy pekli vánoční cukroví důlkové?

Je velice jednoduché a rychlé. Navíc má v důlku náplň, která cukroví úžasně zjemní.

K výrobě není potřeba válení a vykrajování. Stačí udělat kuličky, z kuliček placky a uprostřed důlek.

Připravili jsme si pro vás ty nejzajímavější recepty a věříme, že si najdete ten váš nejoblíbenější.

Pojďte se směle pustit do pečení.

Křehké důlkové cukroví s vlašskými ořechy

Jednoduché a zároveň úžasně křehké vánoční cukroví, které jednoznačně potěší vaše sváteční hosty. Navíc je naplněné jahodovým nebo borůvkovým džemem, což vykouzlí dokonalou souhru chutí. 

Ingredience:

  • 250 ml hladké mouky
  • 250 ml polohrubé mouky
  • 230 g másla
  • 150 ml cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 žloutek
  • 50 g vlašských ořechů

Na náplň:

  • jahodový nebo borůvkový džem

Postup:

  • Mouky dejte do mixéru spolu se změklým máslem, cukrem a šlehejte, dokud vše nebude spojené.
  • Přidejte vanilku a žloutek a šlehejte dále.
  • Těsto si rozdělte na malé kuličky, mělo by vyjít zhruba 40 kousků.
  • Vlašské ořechy rozmixujte nadrobno.
  • Hotové kuličky obalte v ořechové směsi.
  • Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Z každé kuličky udělejte placku a prstem nebo opačným koncem vařečky udělejte uprostřed důlky.
  • Ty pak naplňte marmeládou.
  • Pečte 10-12 minut při 180°C.
Z vlašských ořechů uděláte toto výborné cukroví s důlky
Zdroj: pixnio.com

Zdravé sušenky z burákového másla

Hledáte inspiraci na zdravé vánoční cukroví? A máte rádi cukroví z ovesných vloček? Pak vás to určitě potěší. Pokud máte chuť během Vánoc hřešit, proč nezkusit tuto dobrotu?

Ingredience:

  • 1 hrnek burákového másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce mixovaných ovesných vloček
  • 2 lžíce mixovaných lněných semínek

Na náplň:

  • čokoláda – minimálně 60%

Postup:

  • Rozpusťte si čokoládu nad vodní lázní a nechte vychladnout. 
  • Všechny ingredience (kromě čokolády) vložte do větší mísy a vše poctivě rozšlehejte.
  • Z těsta si pak odebírejte kousky a tvořte kuličky, skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Každou kuličku stlačte a doprostřed cukroví udělejte důlky.
  • Do každého důlku vlejte rozpuštěnou čokoládu. 
  • Pečte při 180°C asi 8-10 minut.
Sušenky se sladkou tečkou uprostřed důlků
Zdroj: pxhere.com

Všimli jste si, že tento recept neobsahuje žádný cukr ani mouku? Pokud zrovna doma nemáte javorový sirup, nevadí. Zkuste jej nahradit třeba čekankovým, agave, rýžovým nebo třeba ječným. 

Tip: Pokud se vám nedaří rozmixovat lněné semínko v robotu, zkuste to mlýnkem na kávu, mlýnkem na pepř nebo rozdrtit pomocí hmoždíře.

Hledáte vánoční dárek? Vyzkoušejte náš vyhledávač dárků!

Sádlové důlkové vánoční cukroví s povidly

Sádlové cukroví možná už v dnešní době není až tak známé. Ale naše babičky a prababičky ze sádla vánoční cukroví pekly. Chuti se nemusíte bát, není tam cítit nic vepřového. Naopak vytváří neodolatelnou jemnost a křehkost.

Ingredience:

  • 1 hrnek podmáslí
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek rozpuštěného sádla (vychladlého)
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 1/3 hrnku cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa

Na náplň:

  • povidla

Postup:

  • Smíchejte všechny suché ingredience a přidejte k nim podmáslí a rozpuštěné sádlo.
  • Těsto řádně vymíchejte.
  • Z hotového těsta tvořte malé kuličky.
  • Skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Každou kuličku stlačte na placku a udělejte uprostřed důlek.
  • Důlky naplňte povidly.
  • Pečte na 180°C asi 10 minut.
I sádlové cukroví se dá jednoduše připravit s důlky
Zdroj: pixabay.com

Recept na mandlové vánoční cukroví s medovým krémem v důlku + videorecept

Další úžasná varianta, která rozpoutá chuťový požitek. Pokud milujete mandlové cukroví, tak tento recept je pro vás ten pravý. Upečte si toto cukroví spolu s videorádcem. 

Ingredience:

  • ¼ hrnku mandlových plátků
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek cukru
  • ¼ hrnku medu
  • 1 vejce
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • ½ hrnku mandlové mouky
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • Na krém
  • ¼ hrnku medu
  • 2 lžíce změklého másla

Postup:

  • Mandlové plátky si opražte v malém pekáčku v troubě při 180°C. Hotové jsou ve chvíli, kdy začínají zlátnout a voní. Trvá to asi 8-10 minut..
  • Nakrájejte je na malé kousky.
  • Vyšlehejte si máslo s cukrem do nadýchané pěny (trvá to 3-5 minut).
  • Přidejte med a vejce, šlehejte.
  • Přidejte mandlový extrakt, mandlovou mouku, mouku, jedlou sodu a vše dobře smíchejte.
  • Z hotového těsta oddělujte kousky a tvořte kuličky.
  • Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Kuličky mírně stlačte do tvaru placky a prstem udělejte uprostřed důlky.
  • Pečte při 180°C asi 8-10 minut.
  • Mezitím, co se cukroví peče, nachystejte si krém.
  • Smíchejte med s máslem.
  • Do důlků vychladlého cukroví vlijte krém a posypte praženými mandlemi.

Videorecept zde:

Vyzkoušejte také mandlové cukroví s medovým krémem v důlku
Zdroj: pxhere.com

Americké sušenky s důlky plněnými čokoládou a vlašskými ořechy

Milujete americké cookies? Neodolatelná chuť čokolády a konzistence, která se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte toto vánoční důlkové cukroví a přesvědčte se. 

Ingredience:

  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • ¼ hrnku bílého cukru
  • 2 lžíce kokosového, agave, rýžového, javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky (případně trochu víc)
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli

Na náplň:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 40 g másla (změklého)
  • 1 lžíce mléka
  • vlašské ořechy (nebo jiné)

Postup:

  • Vyšlehejte máslo spolu s cukry do nadýchané pěny.
  • Přidejte všechny tekuté ingredience a šlehejte.
  • Přidejte předem smíchané suché ingredience a vytvarujte těsto.
  • Z těsta odtrhujte kousky a tvarujte kuličky.
  • Skládejte je na pečícím papírem vyložený plech.
  • Každou kuličku stlačte a uprostřed udělejte důlek.
  • Připravte si čokoládovou náplň.
  • Všechny ingredience (kromě ořechů) vyšlehejte do nadýchané pěny (asi 2 minuty).
  • Naplňte důlky a ozdobte kousky ořechů.
  • Dejte péct na 175°C asi na dobu 10-11 minut.
  • Poté ještě nechte na plechu chladnout další půlhodinu.
Sušenky po americku s vlašskými ořechy v důlcích
Zdroj: needpix.com

Kakaové důlkové cukroví s marshmallow a mátou

Jste fandou mátové čokolády a marshmallow? Tak toto vám určitě padne do noty. Vyzkoušejte tento experiment, třeba se pečení tohoto cukroví stane vaší vánoční tradicí.

Ingredience:

  • ⅓ hrnku nastrouhané čokolády
  • 6 lžic změklého másla
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • ¼ lžičky mátového extraktu
  • ¼ hrnku a 2 lžíce kakaového prášku
  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli

Na náplň:

  • 6 velkých marshmallow bonbónů
  • nadrcená lízátka nebo mátové bonbóny na ozdobu

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 175°C a nachystejte si dva plechy vyložené pečícím papírem.
  • Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu.
  • Ve střední míse si vyšlehejte máslo s cukrem do hladké, nadýchané pěny (2-3 min.)
  • Přidejte vychladlou čokoládu, vejce, mátový extrakt a šlehejte dohladka.
  • V jiné míse si smíchejte zbývající sypké ingredience, a pak je přidejte k vyšlehané směsi.
  • Vše důkladně vymíchejte.
  • Z těsta vytvarujte kuličky, vyskládejte na plech, poté je rukou stlačte a prstem udělejte uprostřed důlky.
  • Dejte péct na 8 minut.
  • Mezitím si nakrájejte marshmallow na menší kousky.
  • Po 8 minutách sušenky z trouby vyndejte, do důlků nasypte marshmallow a dejte do trouby na další 3-4 minuty.
  • Upečené můžete posypat kousky lízátek nebo bonbónů.
Zkuste do důlkového cukroví přidat marshallow s mátou
Zdroj: pxhere.com

Vyzkoušíte tedy některý z těchto šesti skvělých receptů? 

Doufáme, že vám pečení udělá radost!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.