Na vánoční tabuli jen to nejlepší. Recept na výborné domácí vinné klobásy

Také na vaší vánoční tabuli nesmí chybět vinné klobásy? Jak se na tradiční český štědrovečerní stůl dostaly, co symbolizují a jak si je můžete připravit v pohodlí domova? Všechny odpovědi naleznete v následujících řádcích.

Jak se vinná klobása dostala na tradiční českou vánoční tabuli?

Vinné klobásy se na české vánoční tabuli vyskytují, podle historických zdrojů, již od 19. století. V té době se totiž recept na vinné klobásy poprvé objevil v kuchařce. Jejich tvar není náhodný. Tradiční smotání do spirály připomíná Slunce. Právě odtud pochází i tradice toho, jak se vinné klobásy na vánoční stůl dostaly. Jejich podobnost se Sluncem totiž značí slunovrat. Jak všichni dobře víme, Vánoce vznikly spojením pohanských oslav slunovratu a křesťanských oslav narození Ježíše Krista.

Co budete k přípravě domácích vinných klobás potřebovat?

Význam a původ vinné klobásy na vánočním stole jsme si již vysvětlili. Nyní se proto můžeme vrhnout na jejich výrobu. Ta vám půjde od ruky nejlépe se spolehlivým parťákem, kterým bezesporu je kvalitní plnička klobás. Ta, pokud je vyrobena z ušlechtilé oceli, je snadná na údržbu a velmi hygienická. K většině plniček se prodává také několik plnících trubek, takže si můžete vyrábět klobásy přesně podle vašich představ.

Recept si před Vánoci několikrát vyzkoušejte a upravte podle své chuti

Plničku klobás již máte nachystanou? Pojďme se pustit do přípravy surovin. Recept na vinné klobásy je určitě praktické si nejprve vyzkoušet a nedělat je poprvé den před Štědrým dnem. Díky praxi objevíte nejlepší poměr surovin a budete díky tomu znát svůj oblíbený recept, na němž si u štědrovečerní večeře pochutná celá rodina. Základem chutné vinné klobásy je i doma namleté maso. Jedině tak budete přesně vědět, z čeho se klobása skládá.

Ingredience na vinnou klobásu

Co nesmí ve vinné klobáse, kromě kvalitního masa, chybět? Připravili jsme pro vás seznam nezbytných surovin. Tradičně se vinná klobás připravuje z vepřového masa, ale lze ji připravit také ze směsi masa vepřového a hovězího. Uvedené množství stačí na výrobu přibližně pěti porcí.

Budete potřebovat:

  • 450 g libového vepřového masa,
  • 350 g tučného bůčku,
  • 2 rohlíky,
  • 70 ml mléka,
  • 60 ml bílého vína (ideálně s muškátovou vůní),
  • 2 kávové lžičky soli,
  • špetka pepře,
  • špetka muškátového květu.

Postup přípravy vinných klobás

  1. Začněte tím, že libové maso umelete dvakrát najemno, zatímco bůček pouze jednou.
  2. Rohlíky namočíte do mísy s mlékem a pečlivě rukama rozmělníte, aby v míse nezůstaly žádné velké kousky pečiva.
  3. Následně přidáte obě namletá masa a vytvoříte směs. Do té přidáte víno a veškeré koření.
  4. Výslednou směsí s pomocí plničky naplňte připravená střívka. Nejvhodnější jsou vepřová.
  5. Až budete mít klobásy hotové, zbývá finální fáze, kterou je jejich úprava. Klobásy opatrně stočte do typické spirály a zajistěte párátkem, špejlí nebo s pomocí špejle na špíz.
  6. Jelikož vinné klobásy jsou velmi náchylné k polámání a natržení, zacházejte s nimi velmi opatrně. Spirály obalujte v hladké mouce a následně klasicky smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Nejlepší víno do vinných klobás

Jak asi všichni víme, vinné klobásy svůj název získaly od vína, které se do nich přidává. V receptu uvádíme bílé víno s muškátovou vůní, a to z prostého důvodu. Muškátová vína se totiž příjemně spojí s muškátovým květem, který se do klobás také přidává. Ovšem volba vína je na vás. Pohrajte si s jeho výběrem a najděte si takové víno, které výslednou chuť klobás nejlépe podtrhne.

Potěšte svou rodinu na Vánoce domácími vinnými klobásami. Recept si v průběhu roku několikrát vyzkoušejte a pohrajte si s množstvím přísad a odrůdou vína.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X