Lahodné a křehké recepty na rohlíčky přímo z Bratislavy. Vychutnejte si kombinaci máku a ořechů i na Vánoce

Není nic lepšího, než když si můžete připravit voňavý recept na bratislavské rohlíčky.

Vychutnejte si lahodnou kombinaci makové a ořechové náplně.

Ale pozor, jsou návykové i s dalšími lahodnými náplněmi, které najdete na konci článku!

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní

Tyto rohlíčky jsou jedním z nejlepších receptů, který pochází z Bratislavy. Vyrábí se z domácího listového těsta a plní se mletými vlašskými ořechy nebo mákem. Připravte návštěvě to nejlepší pohoštění v podobě dalšího výborného cukroví s mákem.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 450 + 50 g hladké mouky
  • 450 + 50 g másla (nakrájeného na kostičky)
  • 250 ml studené vody
  • 10 g soli
  • 1 lžička octa

Na ořechovou náplň

  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhanky
  • kůra z citronu

Na makovou náplň

  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletého máku
  • 2-3 lžíce meruňkového džemu

Na potření

  • 4 žloutky
  • 1-2 lžíce mléka

Postup

  • V míse smíchejte 450 g másla a 50 g mouky. Vytvořte blok másla a dejte do lednice.
  • Utřete 50 g másla se 450 g mouky, poté přidejte sůl, ocet a studenou vodu a hněťte do hladka.
  • Na pomoučené ploše těsto rozválejte do tvaru obdélníku, doprostřed položte máslový blok a přehněte okraje těsta přes máslo.
  • Těsto znovu rozválejte, pak přeložte levou třetinu těsta do středu, a poté přeložte pravou třetinu přes ní.
  • Otočte těsto o 90 stupňů. Rozválejte a přeložte 1/4 těsta do středu na levé i pravé straně, poté je přeložte přes sebe.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut chladit.
  • Opakujte válecí a skládací proces ještě 3x stejným způsobem, s 15 minutovým odpočinkem.
  • Po dokončení skládání můžete zabalené těsto nechat přes noc v lednici nebo ho rovnou použít.
  • Na ořechovou náplň ušlehejte bílky a moučkový cukr do tuhého sněhu.
  • Jemně vmíchejte mleté vlašské ořechy, strouhanku a citronovou kůru.
  • Na makovou náplň ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh, poté vmíchejte mletý mák a meruňkovou marmeládu.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.
  • Těsto rozdělte na dvě stejné části.
  • První díl těsta rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ji na proužky široké 10 cm.
  • Naneste náplň doprostřed proužků, srolujte a nakrájejte na bloky o délce 12-15 cm.
  • Každý blok ohněte do tvaru půlměsíce (rohlíčku) a položte na připravené plechy.
  • Bratislavské rohlíčky potřete žloutkovou směsí a pečte 20–25 minut do zlatova.
Rohlíčky naplněné sladkou náplní z ořechů.
Zdroj: etsy.com

Bratislavské rohlíčky s náplní z máku a jablek

Toto jsou nejlepší rohlíčky s mákem. Jsou opravdu jemné a nadýchané a díky náplni s jablkem i vláčné.

Co budeme potřebovat

  • 20 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí (7 g))
  • 220 ml teplého mléka
  • 70 g cukru
  • 500 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 70 g změklého másla

Na náplň

  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 130 g cukru
  • 200 g mletého máku
  • 1 lžička skořice v prášku
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • asi 300 g nastrouhaného jablka

Na potření

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup

  • V teplém mléce rozpusťte droždí a cukr.
  • Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto, dokud nebude hladké.
  • Vložte těsto do mírně naolejované mísy.
  • Přikryté nechte na teplém místě kynout asi 1 až 2 hodiny.
  • Mléko, máslo a cukr přiveďte k varu.
  • Přidejte mletý mák, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
  • Vařte za stálého míchání asi 3 minuty. Nechte vychladnout.
  • Do makové směsi přidejte nastrouhaná jablka.
  • Těsto rozdělte na čtyři stejné díly.
  • Každý díl rozválejte na kruh.
  • Nakrájejte ho na 8 stejných trojúhelníků.
  • Na každý kousek dejte 1 lžičku náplně.
  • Srolujte do tvaru rohlíčku.
  • Dejte na plech s pečícím papírem. Nechte je dalších 20 minut zakryté kynout.
  • Bratislavské rohlíčky potřete směsí žloutku a mléka.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 14 minut.

Není nic lepšího než výborné cukroví a úžasná vánoční atmosféra. Dokreslete ji pomocí těch nejkrásnějších ozdob na stromeček z naší recenze.

Lahodné rohlíčky plné sladké náplně s mákem a jablíčkem.
Zdroj: etsy.com

Ořechovo-makové rohlíčky ze smetanového těsta

Bratislavské rohlíčky nejen, že krásně vypadají, ale i skvěle chutnají například s tímto domácím vaječným likérem.

Co budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 180 ml zakysané smetany
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mléka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • kůra z poloviny pomeranče

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 30 ml rumu
  • 30 ml mléka
  • 6 lžic moučkového cukru
  • kůra z citronu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce švestkových povidel

Postup

  • Smíchejte sůl a prášek do pečiva s moukou.
  • Přidejte máslo a poté přidejte zbytek ingrediencí.
  • Uhněťte těsto.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
  • Smíchejte všechny suroviny na náplně v oddělených nádobách a zakryjte fólií.
  • Těsto rozdělte na dvě části, a poté na pomoučené ploše rozválejte první část do obdélníkového tvaru.
  • Nakrájejte ho na 7-8 cm široké plátky, a poté plátky nakrájejte 6-7 cm široké trojúhelníky.
  • Na širší stranu přidejte lžičku ořechové náplně a poté srolujte.
  • To samé udělejte s druhou částí těsta, ale naplňte ji mákem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
  • Bratislavské rohlíčky jsou hotové, když se těsto trochu nafoukne.
  • Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Sladké, křehké rohlíčky s lahodnou náplní z máku a ořechů.
Zdroj: fareisle.com

Jaké další náplně do rohlíčků použít?

Recepty na bratislavské rohlíčky jsou známe pro svou makovou a ořechovou náplň. Ale věděli jste, že do nich můžete přidat další různé varianty? Zkuste naše recepty společně s našimi tipy.

Připravte si čokoládovou krémovou náplň z kvalitní hořké čokolády, másla, cukru a trochy vanilkového extraktu.

Vyzkoušejte různé druhy marmelád, jako je jahodová, malinová, meruňková nebo rybízová, nebo použijte kvalitní švestková povidla.

Smíchejte strouhaný kokos s kondenzovaným mlékem a trochou vanilkového extraktu, abyste vytvořili hustou kokosovou náplň.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X