6 voňavých receptů na rohlíčky s kokosem, které si jednoduše zamilujete!

K vánočnímu pečení neodmyslitelně patří nejen ořechy a mandle, ale také kokos.

Můžete ho použít nejen na ozdobu nebo jako ingredienci na nepečené cukroví.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na kokosové rohlíčky!

Jsou křehké, lahodné, nadýchané a jejich příprava není složitá.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Křehké kokosové rohlíčky

Klasikou jsou zejména vanilkové rohlíčky, nicméně tento recept vás snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy kokosem není vůbec špatný nápad.

Ingredience:

  • 4 šálky jemného strouhaného kokosu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku mléka
  • 220 g měkkého másla
  • 2 vejce
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 PL prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. V kuchyňském robotu vyšlehejte změklé máslo.
  2. Přidejte všechny zbývající přísady, tedy kokos, mouku, cukr, vejce, mléko, prášek do pečiva a vanilkový cukr, a zpracovávejte.
  3. Když vznikne kompaktní a měkké těsto, přeneste ho na vál poprášený moukou.
  4. Těsto by se nemělo lepit na ruce, a když ho vyválíte do válečku a ohnete, nemělo by praskat.
  5. Pokud praská, přidejte ještě trochu mléka. Pokud se vám těsto lepí na ruce, použijte více mouky.
  6. Z těsta odlamujte malé kousky, vytvarujte je v dlaních do kuličky a poté rozválejte mezi dlaněmi na válečky.
  7. Ty poté ohněte tak, abyste vytvořili tvar rohlíčku.
  8. Kokosové rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Předehřejte si troubu na 170°C.
  10. Pečte přibližně 20-25 minut v závislosti na velikosti rohlíčků, dokud spodní část nezačne zlátnout.
  11. Vyjměte cukroví z trouby a nechte mírně vychladnout.
  12. Ještě teplé rohlíčky na závěr obalte v moučkovém cukru
Vánoční cukroví ve tvaru rohlíčků připravovaných z kokosu.
zdroj: thebalkanhostess.com

Lahodné rohlíčky z kokosu, vanilky a ananasu

Toto nevšední vánoční cukroví se v ústech přímo rozplývá. Nebojte se nevšední kombinace s ananasem. Vyzkoušejte, uvidíte, že si ji zamilujte!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku jemného strouhaného kokosu
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku kousků ananasu ve sladkém nálevu
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V míse vyšlehejte máslo, cukr a vanilku do krémové konzistence.
  3. V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
  4. Do máslové směsi přidejte kousky ananasu a kokos a důkladně rozmixujte.
  5. Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi, dokud se dobře nespojí.
  6. Vzniklé těsto uložte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 170°C stupňů.
  8. Z těsta vytvarujte rohlíčky a položte je na plech s pečicím papírem.
  9. Pečte přibližně 20 minut dozlatova.

Kokosové rohlíčky nechte mírně vychladnout a následně je obalte v moučkovém cukru.

Talíř s rohlíčky s kokosem a vanilkou.
zdroj: ocooks.com

Recepty na kokosové rohlíčky nejsou jediné. Cukroví z kokosu může mít mnoho podob, například kuličky, pusinky či linecké. Načerpejte inspiraci i na další druhy z našich receptů na cukroví s kokosem.

Kokosové rohlíčky do formiček máčené v čokoládě

Nechce se vám s rohlíčky ručně tvarovat a chcete mít jeden kousek jako druhý? Upečte si je s pomocí formiček.

Ingredience:

  • 180 g jemně strouhaného kokosu
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva  
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Všechny ingredience s výjimkou čokoládové polevy vložte do velké mísy.
  2. Ručně zpracovávejte tak dlouho, dokud se vše dobře nespojí do podoby homogenního těsta.
  3. Malé kousky těsta vtlačujte do máslem vymazaných formiček rohlíčků.
  4. Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
  5. Hotové kokosové rohlíčky lehce vychladnout a poté vyklopte a oba jejich konce namočte do čokoládové polevy.
Rohlíčky s kokosem vyráběné s pomocí formiček.
zdroj: suncakemom.com

Čokoládové rohlíčky obalované v kokosu

Směs kokosu, vanilky a čokolády je neodolatelná. Vyzkoušejte ji letos v této lahodné podobě!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku kokosové mouky
  • 1/2 šálku jemného strouhaného kokosu + 1/4 šálku na posypání
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Ve velké míse vyšlehejte máslo, cukr a vanilku do krémové konzistence.
  3. V jiné míse smíchejte hladkou a kokosovou mouku, kukuřičný škrob, kakao a sůl.
  4. Do máslové směsi přidejte půl šálku strouhaného kokosu.
  5. Mixujte mixérem, dokud se hmota dobře nespojí.
  6. Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi, dokud se nespojí.
  7. Vypracované těsto uložte alespoň na hodinu do chladničky.
  8. Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
  9. Z těsta vytvarujte rohlíčky a položte je na plech.
  10. Pečte přibližně 20 minut dozlatova.
  11. Upečené vánoční cukroví vyjměte a po vychladnutí ho lehce potřete čokoládovou polevou a posypejte strouhaným kokosem.
Vánoční cukroví ve tvaru rohlíčků obalovaných v kokosu.
zdroj: purdys.com

Máte slabost pro čokoládu ve všech podobách? Vyzkoušejte recepty na čokoládové vánoční cukroví!

Sváteční rohlíčky s kokosem a cukrovou polevou

Netradiční varianta oblíbeného vánočního pečiva zdobená nikoli čokoládou, ale cukrovou polevou. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají!

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku jemně strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 šálku pomerančové šťávy
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva

Poleva

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/4 šálku mléka
  • kokosové lupínky nebo posypky dle vlastního výběru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy papírem.
  2. V míse vymíchejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  3. Vmíchejte vejce, pomerančovou šťávu a vanilku.
  4. V jiné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva a postupně je přidávejte do krémové směsi a dobře promíchejte.
  5. Na závěr přidejte kokos.
  6. Vypracujte v těsto, ze kterého následně vytvarujte rohlíčky.
  7. Cukroví odkládejte na plechy a poté pečte 8-10 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
  8. Nechte vychladnout.
  9. V mezidobě v malé misce smíchejte moučkový cukr a mléko.
  10. Kokosové rohlíčky potřete polevou a ozdobte lupínky kokosu nebo vánočními posypkami.
Talíř s rohlíčky z kokosu zdobených cukrovou polevou a posypkami.
zdroj: tasteofhome.com

Jemné kokosové rohlíčky plněné krémem

Kokos nemusíte vždy přidávat pouze do těsta, můžete ho použít i v náplních. Příkladem je tento typicky anglický recept.

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 400 g mascarpone nebo tvarohu
  • 4 šálky smetany ke šlehání
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1/4 šálku jemně strouhaného kokosu
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Listové těsto rozválejte do tvaru čtverce.
  3. Pomocí kráječe na pizzu nebo nožem nakrájejte těsto na cca 3 cm široké proužky.
  4. Každý proužek omotejte kolem formy na listové těsto ve tvaru trubice, dutého rohlíčku či kužele.
  5. Položte je na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 15-18 minut nebo dozlatova.
  6. Listové těsto je velmi jemné. Pokud ho nedopečete, rohy se rozbalí, ale pokud ho přepečete, budou se z formiček těžko sundávat.
  7. Vyjměte z trouby a duté rohlíčky z formiček opatrně sejměte.
  8. Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte kokosový krém.
  9. Mascarpone nebo tvaroh vyšlehejte do hladké a krémové konzistence.
  10. Přidejte moučkový cukr a kokos, postupně zvyšujte rychlost mixéru, dokud se vše dobře nespojí.
  11. Nakonec do směsi přidejte smetanu ke šlehání, začněte šlehat na nízkém stupni a postupně zvyšujte rychlost.
  12. Když získáte hustý krém, je hotovo.
  13. Následně stačí duté rohlíčky z obou stran pomocí zdobícího sáčku naplnit krémem a vložit je ve vzduchotěsné nádobě na alespoň 8 hodin do ledničky.

Kokosové rohlíčky plněné krémem podávejte posypané moučkovým cukrem.

Tácek s rohlíčky plněnými kokosovým krémem.
zdroj: valyastasteofhome.com  

Kokos a vánoční pečení

Kokos k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Většina z nás ho má spojený především nepečenými kokosovými kuličkami ve stylu Rafaelo, kokoskami nebo se strojkovým cukrovím. Lze ho ale velmi snadno použít i při pečení oblíbených rohlíčků.

Recepty na kokosové rohlíčky jsou velmi jednoduché, většinou se v nich používá neslazený jemně strouhaný kokos, existují ale i varianty s kokosovou moukou.

Při používání kokosu musíte dávat pozor na správné množství, méně v tomto případě často znamená lépe. A to nejen proto, že chuť kokosu je velmi intenzivní, ale také pro to, že pokud bude v těstě kokosu mnoho, bude se vám s ním obtížně pracovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X