Vánoční cukroví s alkoholem už nemůže chutnat lépe. Vyzkoušejte naše nejlahodnější recepty!

Proč do vánočních pamlsků nepřidat trochu alkoholu pro lepší chuť a aroma?

Dodají jim jedinečný šmrnc, který ničím jiným nenahradíte.

Připravili jsme si pro vás pro inspiraci 5 luxusních receptů na opilé cukroví v pečených i nepečených variantách.

Vyzkoušejte oblíbené kuličky s rumem, pusinky plněné krémem z vaječného likéru či italské cukroví z bílého vína.

Výběr je na vás!

Vosí hnízda plněná vaječným likérem

Vosí hnízda neboli včelí úly patří mezi sladké vánoční favority spousty lidí. A nejlépe samozřejmě chutnají varianty plněné krémem z vaječného likéru. Pokud se vám nebudou chtít péct linecká kolečka na spodek úlu, můžete je jednoduše nahradit piškoty.

Co budete potřebovat

Na linecká kolečka:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Hery s máslovou příchutí
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z jednoho citronu v bio kvalitě

Na ořechovou směs:

  • 100 g dětských piškotů
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g Hery
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na vysypání formiček

Na krém:

  • 100 g Hery
  • 3 lžíce hustého vaječného likéru
  • moučkový cukr dle chuti
  • podle chuti semínka z jednoho vanilkového lusku

Postup

  • Ze všech vychlazených surovin na linecká kolečka vypracujte těsto a nechte ho hodinu až dvě odpočívat v lednici zabalené v potravinářské fólii.
  • Těsto na pomoučeném vále vyválejte. 
  • Vykrajujte kolečka.
  • Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 6 – 10 minut. 
  • Doba pečení závisí na výkonu trouby a tloušťce koleček.
  • Velikost koleček zvolte podle velikosti formiček na úly, kterých se prodává několik druhů. 
  • Upečená kolečka nechte vychladnout. 
  • Zatímco chladnou, připravte si ořechovou směs. 
  • Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem. 
  • Smíchejte s mletými ořechy a cukrem. 
  • Přidejte kakao, Heru a rum.
  • Vypracujte pevnou nelepivou hmotu. 
  • V případě potřeby přidejte ještě trochu rozdrcených piškotů. 
  • Tuto hmotu dejte na hodinu až dvě vychladnout do lednice.
  • Nyní si připravte krém.
  • Heru vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem dle chuti. 
  • Nakonec přidejte semínka z jednoho vanilkového lusku a pořádně promíchejte.
  • Formičky na úly vysypte moučkovým cukrem a dejte do nich trochu ořechové hmoty. 
  • Důkladně ořechovou směs utlačte a prstem do středu vytlačte dírku. 
  • Tu naplňte likérovým krémem, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně formičku otevřete.
  • Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechna kolečka, veškerou ořechovou hmotu a máslový krém. 
  • Úly odložte do chladu.
  • Nechte si chutnat!
Včelý úly plněné krémem z vaječného likéru.
www.somzena.sk

Máme pro vás i další nejlepší recepty na vosí hnízda (včelí úly) 7x jinak. Inspirujte se!

Italské vinné cukroví

Lehké, křupavé a rychlé a snadné na přípravu. Přesně takové je toto vánoční cukroví, které se mimo jiné připravuje také z bílého suchého vína. Budete překvapeni, jak lahodné je!

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/3 šálku oleje 
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • cukr na obalování
  • 1/2 – 1 lžička anýzových semínek (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180° Celsia.
  • Do středně velké mísy přidejte víno, olej, cukr, sůl, prášek do pečiva a volitelně anýz.
  • Dobře promíchejte.
  • Postupně po troškách přidávejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přendejte na lehce pomoučněnou rovnou pracovní plochu a asi 10x lehce prohněťte. 
  • Těsto bude měkké, tak ho nepřepracujte.
  • Odřízněte trochu těsta, srolujte ho do malého baculatého provázku (asi 13 centimetrů dlouhého) a spojte konce, abyste vytvořili kruh. 
  • Obalte v cukru a pokládejte na plechy vyložené pečícím papírem.
  • Pečte cca 25- 30 minut nebo dozlatova. 
  • Užijte si to!
Cukroví z bílého vína.
www. anitalianinmykitchen.com

A co i naši další lahodné recepty na vánoční vinné cukroví? Vyzkoušejte je všechny!

Vánoční košíčky Izidor

Luxusní dezert ,,Opilý Izidor” známe asi všichni a všichni ho milujeme. Vyzkoušejte také jeho variaci v podobě vánočních košíčků!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru 
  • 150 g vlašských ořechů 
  • 250 g másla 
  • 1 vejce 
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na ořechovou nádivku:

  • 300 g vlašských ořechů 
  • 100 ml rumu 
  • 120 g moučkového cukru
  • vanilka nebo vanilkový cukr

Na krém:

  • 250 g másla 
  • 140 g krystalového cukru 
  • 3 velké vejce 
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na čokoládovou polevu:

  • 200 g 50% hořké čokolády
  • 50 g rostlinného tuku

Postup

  • Smíchejte velkou kostku másla s cukrem a poté postupně přidávejte zbylé suroviny na těsto.
  • Vypracujte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na chvíli do lednice.
  • Zchladlé těsto rozválejte na pomoučeném vále. 
  • Z těsta vykrajejte kulaté tvary a vmáčkněte je do formiček na košíčky.
  • Vložte formičky do trouby předehřáté na 180 ° C a pečte 12-15 minut.
  • Upečené košíčky opatrně vyklopte z formiček a nechte zchladnout. 
  • Zatím si připravte ořechovou nádivku. 
  • V misce smíchejte mleté ​​ořechy s vanilkovým a moučkovým cukrem a rumem. 
  • Nádivkou naplňte vychladlé košíčky.
  • Ve vodní lázni šlehejte vajíčka s cukrem a holandským kakaem, dokud se vám nevytvoří hustý krém.
  • Ten odstavte z plamene a nechte vychladnout. 
  • Mezitím si vyšlehejte velkou kostku másla do hladké pěny a do ní pak po lžících přidávejte vychladlý kakaový krém. 
  • Máslovým krémem pak naplňte cukrářský sáček nebo klasický igelitový sáček a na každý košíček naneste vrstvu krému.
  • Nakonec si připravte čokoládovou polevu.
  • Nechte rozpustit čokoládu a tuk ve vodní lázni a košíčky pak v této polevě namáčejte.
  • Nechte vychladnout.
Vánoční čokoládové košíčky.
www.tastelist.sk

Nepečené rumové kuličky

Rumové kuličky patří v českých domácnostech mezi oblíbené druhy cukroví a není se čemu divit. Jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu, dokonale sladké, hutné a hezky vypadají. Variant je spoustu. Zkuste si je tentokrát připravit podle našeho receptu!

Co budete potřebovat

  • 340 g piškotů
  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • ½ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku kakaa
  • ½ šálku tmavého rumu
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu
  • ¼ šálků moučkového sirupu na obalení

Postup

  • Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte na jemné drobky.
  • Nasypte drobky do misky.
  • K rozdrceným piškotům přidejte moučkový cukr, ořechy, sůl a kakao.
  • Dobře promíchejte.
  • Přidejte rum a kukuřičný sirup a promíchejte vidličkou, dokud nebude směs krásně vlhká.
  • Těsto důkladně promíchejte rukama, aby se dobře spojilo.
  • Tvarujte kuličky, které obalujte v moučkovém cukru. 
  • Uchovávejte v zakryté nádobě, dokud nebudte připraveni podávat.
  • Nechte si chutnat!
Vánoční kuličky z rumu obalené v moučkovém cukru.
www.wishesndishes.com

Milujete tradice a klasické zvyky Vánoc, které svou jedinečností pozvedají svátky na úplně novou úroveň? Lití olova odjakživa patřilo do českých domácností a my vám v naší v recenzi poradíme, jak si pořídit správnou sadu na lití olova pro vaši rodinu!

Skořicové pusinky plněné máslovým krémem s vaječným likérem

Dokonale křehké skořicové pusinky naplňte luxusním máslovým krémem s vaječným likérem a rumovým extraktem a získáte to nejlahodnější cukroví, jaké jste kdy měli. To vám garantujeme!

Co budete potřebovat

Na pusinky:

  • 6 lžic tekutých vaječných bílků pokojové teploty
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky + 1/8 lžičky vinného kamene
  • 1/2 lžičky skořice
  • potravinářské barvivo dle výběru (volitelně)

Na krém:

  • 1 šálek másla
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 1/4 šálku vaječného likéru
  • 1 lžička rumového extraktu

Postup

  • Troubu předehřejte na 110 stupňů Celsia.
  • Dejte bílky do mísy a šlehejte elektrickým šlehačem na vysoký výkon, dokud nezpění.
  • Přidejte třtinový cukr a skořici a šlehejte na 1 minutu.
  • Přidejte vinný kámen a volitelné potravinářské barvivo.
  • Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy. 
  • Směs naneste do cukrářského sáčku a nanášejte pusinky na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte 2 a 1/2 hodiny, poté troubu vypněte (neotvírejte dvířka) a nechte pusinky 6-8 hodin odležet a sušit.
  • Připravte si krém.
  • Do velké mísy (nebo do mísy stolního mixéru) přidejte máslo a cukr. 
  • Šlehejte 2-3 minuty.
  • Přidejte vaječný likér a rumový extrakt. 
  • Šlehejte na nejvyšší stupeň 5-6 minut.    
  • Krém dejte do cukrářského sáčku.
  • Jemně sundejte pusinky z pečícího papíru a na zadní stranu poloviny pusinek naneste máslový krém. 
  • Přiklopte zbylými pusinkami.
  • Dobrou chuť!
Vánoční pusinky plněné krémem z vaječného likéru.
www.thebewitchinkitchen.com

Jak zakomponovat alkohol do cukroví?

Nejrůznější alkohol skvěle oživí vaše vánoční cukroví. Ať už se jedná o griotku, rum, brandy, různé likéry, medovinu či vaječný koňak, to vše cukroví skvěle provoní a dochutí. 

  • Přidejte několik lžic vína do těsta pro novou dimenzi chutí. Bílé víno cukroví dodá svěží a jemnou chuť, červené pak bohatší a hlubší aroma.
  • Připravte si na cukroví lahodnou rumovou polevu. Stačí smíchat cukr, máslo a trochu mléka na sporáku, a poté přidat trochu rumu. Cukroví pak touto aromatickou polevou potáhněte a nebudete litovat.
  • Pro skutečně nevšední zážitek můžete zkusit vytvořit cukroví se šampaňským želé uvnitř. Stačí připravit želé z šampaňského a nechat ho ztuhnout. Poté vytvořte malé kuličky těsta, do kterých zakomponujte toto želé. Během pečení se želé opatrně rozpustí a vytvoří jemnou, lehce alkoholovou chuť, která osvěží každou vaši chuťovou buňku.
  • Nebojte se experimentovat také s ovocem. Místo tradiční náplně v podobě džemu můžete připravit náplň z ovoce namočeném v alkoholu. Borůvky namočené v ginu, třešně ve vodce nebo meruňky v rumu – možností je nespočet. Tato ovocná směs dodá cukroví neotřelou chuť, ale také krásnou texturu a vůni.

A jak se vám naše dnešní recepty na opilé cukroví líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X